• No results found

Hur relationer och nätverk påverkar ett företags internationalisering på en tillväxtmarknad

6.1 Slutsatser

6.1.4 Hur relationer och nätverk påverkar ett företags internationalisering på en tillväxtmarknad

Genom det huvudproblem som ligger till grund för uppsatsen har vi kunnat konstatera att relationer och nätverk påverkat ett företag i flera olika avseenden. Främst har vi kommit till insikt om att relationer inom ett nätverk kan möjliggöra företags internationalisering och en stor anledning till att företag vill finnas på internationella marknader är för att finnas nära sina kunder. Ett företags relationer och nätverk kan även bidra till att ett företags internationella expansion påskyndas. Ytterligare kan relationer och nätverk leda till att olika barriärer övervinns vid ett företags etablering på en tillväxtmarknad då de kan medverka till att viktiga

kontakter och information erhålls. Fördelen med att etablera verksamheten genom att genomföra ett förvärv är att det uppköpta företaget redan har en struktur vilket inkluderar ett externt nätverk men förvärv görs även av anledningen att snabbt kunna starta upp en verksamhet då kunder inom företagets befintliga nätverk har det önskemålet. Under uppsatsens gång har slutsatsen att relationer faktiskt kan köpas upp med ett lyckat resultat kunnat dras, men att det krävs det att det externa nätverket involveras för att förändringar ska kunna genomföras på bästa sätt. Slutligen kan vi konstatera att genom ett bra nätverk kan ett företags internationalisering fortlöpa i betydligt snabbare takt och valen av etablerings- och tillvägagångssätt behöver inte ske stegvis då företag finner kunder på den nya marknaden inom eller genom sitt befintliga nätverk.

6.3 Rekommendationer

Baserat på de slutsatser uppsatsen har lett fram till ges följande rekommendationer till stora svenska företag som önskar att etablera sin verksamhet på den kinesiska marknaden;

i. Utnyttja företagets befintliga nätverk till högsta grad. Inom nätverket finns många lösningar och information som kan underlätta en etablering.

ii. Om osäkerheten är stor, sök upp västerländska kunder även på den kinesiska

marknaden och utgå därifrån.

iii. Om företaget önskar att ingå relationer med kinesiska företag bör det ske genom en lokal kontakt som inger förtroende och som kan den kinesiska kulturen och språket. iv. Handla pro-aktivt genom att vara påläst om de barriärer som är vanliga på den

kinesiska marknaden då ett västerländskt företag etableras. Således kan lösningar på kommande hinder redan ha begrundats och hindren kan därmed snabbare övervinnas.

v. Om ett förvärv ska genomföras i Kina är det av vikt att utvärdera om det kandiderade

företaget har en bra struktur.

vi. När förvärvet genomförs bör det förvärvade företagets externa relationer involveras för att nå bästa resultat av integrationen.

vii. Ett förvärv kan vara en bra lösning på den kinesiska marknaden eftersom det kinesiska

nätverket är svåråtkomligt, men försiktighet bör iakttagas vad gäller förändringar av det uppköpta företagets struktur för att undvika att förvärvet uppfattas som negativt.

6.4 Studiens begränsningar

Den empiriska insamling som utförts som underlag för uppsatsen har sin begränsning i att endast tre företag har studerats. Det innebär att generaliserbarheten av studien begränsas. Trots det finner vi att vi har kunnat påvisa mönster som talar för att kunna dra relevanta slutsatser kring ämnet. Genom att begränsa antalet respondenter kunde en djupare förståelse för ämnet erhållas vilket var nödvändigt för att studiens resultat skulle möjliggöras. Vidare har det i ett sent skede uppkommit att de företag som ligger till grund för fallstudien inte fullt ut motsvarade de kriterier som krävdes för att göra studien fullständig. Dels visade det sig under ett intervjutillfälle att ett utav företagen inte hade genomfört ett förvärv på den kinesiska marknaden trots tidigare erhållen information om att det hade gjorts. Företaget bidrog emellertid ändå med intressant information då de har växt genom förvärv på andra marknader. Dels framkom det att inget utav företagen har genomgått ett tydligt byte av tillvägagångssätt på den kinesiska marknaden, vilket problematik kring ingick i ett utav delproblemen som vi ämnade studera. Trots att delproblemet inte till fullo kunde besvaras har slutsatser kunnat dras angående hur ett internationellt företag vidareexpanderar på en tillväxtmarknad utifrån en intresseväckande ansats som behandlar vidareexpansion.

6.5 Framtida forskning

Denna uppsats har bidragit med förståelse för vikten av ett företags nätverk. Vad som betonats i denna uppsats är att en internationell expansion stor del beror av ett företags externa kunder samt att en tillväxtmarknad som Kina kan innebära utmaningar för ett företag. Vi anser det vara av intresse att vidareutveckla vår teori om att företag väljer att stå utanför det kinesiska nätverket genom att vända sig till ett västerländskt nätverk i Kina och vad som orsakar detta samt hur det påverkar deras värde att vara en aktör på den kinesiska marknaden. Att utföra en liknande studie fast genom en kvantitativ undersökningsmetod ser vi också skulle kunna bidra med intresse då det ger en mer generell bild av företags expansion till Kina. Dessutom anser vi att förvärv i förhållande till relationer skulle vara intressant att vidareutveckla i en studie där även de externa parterna inkluderas och göra en jämförelse av resultat i hur uppköpta relationer estimeras av respektive part.

REFERENSER

Litteratur

Bell, J. (2005) Introduktion till forskningsmetodik. Studentlitteratur, Lund, Sverige.

Bengtson, B och Bengtson, A. (1995) Zigma forskningsboken: Om konsten att arbeta på ett undersökande och kunskapande sätt. Almqvist och Wiksell, Stockholm, Sverige.

Bryman, A. (1997) Kvantitet och kvalitet i samhällsvetenskaplig forskning. Studentlitteratur, Lund, Sverige.

Bryman, A. (2002) Samhällsvetenskapliga metoder. Liber, Malmö, Sverige.

Bryman, A och Bell, E (2005) Företagsekonomiska forskningsmetoder. Liber ekonomi, Malmö, Sverige.

Cavusgil, S, Agarwal, M och Ghauri, P. (2002) Doing business in emerging markets : entry

and negotiation strategies. Sage Publications. Thousand Oaks, Kalifornien, USA. Ejvegård, R (2003) Vetenskaplig metod. Studentlitteratur, Lund, Sverige.

Ford, D, Gadde, L-E, Håkansson, H och Snehota, I (2006) The business marketing course: managing in complex networks. John Wiley, Chichester, England.

Forsgren, M, Holm, U och Johanson, J.(2005) Managing the embedded multinationa. Edward Elgar Publishing Ltd, England.

Hollensen, S (2007) Global Marketing, A decision-oriented approach, fjärde upplagan. FT Prentice Hall. Harlow, England.

Jansson, H. (2007) International business marketing in emerging country markets : the third wave of internationalization of firms. MPG Books Ltd, England.

Lasserre, P och Schütte, H. (2006) Strategies for Asia Pacific - Meeting new challenges, tredje upplagan. Palgrave, Macmillan. New York, USA.

Merriam, S. (1998) Qualitative research and case study applications in education. Jossey- Boss, San Francisco, USA.

Moberg, C. (1990) Marknadsetablering i Europa- Våga starta säljbolag. Sveriges Exportråd, AB Fälths Tryckeri, Värnamo, Sverige.

Pahlberg, C, Johansson, J och Blomstermo, A. (2002) Företags internationaliseringsprocess: lärande i nätverk. Studentlitteratur, Lund, Sverige.

Patel, R och Davidson, B. (2003) Forskningsmetodikens grunder. Studentlitteratur, Lund, Sverige.

Yin, R. (2007) Fallstudier: design och genomförande. Liber, Malmö, Sverige.

Wiedersheim-Paul, F. och Eriksson, L.T. (1991) Att utreda och rapportera. Liber, Malmö, Sverige.

Wang, H (2001) Weak state, strong networks the institutional dynamics of foreign direct investment in China. Oxford University Press, New York, USA.

Wong, Y.H och Leung, T (2001) Guanxi relationship marketing in a Chinese context. International Business Press. Binghamton, USA.

Artiklar

Andersen, O. (1992) On the internationalization process of firms: A critical analysis. Journal of International Business studies.

Anderson, H, Havila V, och Salmi, A. (2001) Can You Buy a Business Relationship? On The Importance of Customer and Supplier Relationships in Acquisitions. Industrial Marketing Management 30, sida 575–586.

Anderson, H. och Öberg, C. (2002) Do Customers Matter in Mergers’ & Acquisitions’. Department of Management and Economics, Linköpings universitet.

Benito, G och Welch, L. (1993) Foreign market servicing beyond choice of entry mode. Journal of international marketing, nr. 2, sida 7-27.

Benito, G, Petersen B och Pedersen, T. (2002) Change of foreign operation method: impetus and switching cost. International business review, 11, sida 325-345.

Benito, G. (2008) Foreign operation methods: Challenges to existing treatments.

Buckley, P, Wang, C och Clegg, J. (2006) The impact of foreign ownership, local ownership and industry characteristics on spillover benefits from foreign direct investment in China. International Business Review 16, sida 142–158.

Buckley, P. (2007) The strategy of multinational enterprises in the light of the rise of China.

Scandinavian Journal of Management 23, sida 107–126.

Forsgren, M. (1989)Managing the Internationalization Process: The Swedish Case. New

York, NY: Routledge.

Gilroy, B och Lucas, E. (2005) The choice between greenfield investment and cross-border

acquisition: A real option approach. The Quarterly Review of Economics and Finance, 46 , sida 447–465.

Haller, S. (2008) The impact of multinational entry on domestic market structure and Investment. International Review of Economics and Finance, 18, sida 52–62.

Haunschild, P. (1994) How Much Is That Company Worth?: Interorganizational Relationships, Uncertainty, and Acquisition Premiums. Stanford University.

Havila, V och Salmi, A. (2002) Network perspective on international mergers and

acquisitions: What more do we see? Ur critical perspectives on internationalisation.sida 457- 472.

Hayward, M (2002) When do firms learn from their acquisition experience? Evidence from 1990-1995. Strategic Management Journal, Nr 23, sida 21-39.

Håkansson , H, Johansan, J och Anderson J. (1994) Dyadic Business Relationships Within a Business Network Context. Journal of marketing, vol. 58, 1-15.

Müller, T. (2007) Analyzing Modes of Foreign Entry: Greenfield Investment versus

Acquisition. Review of International Economics, 15, sida 93–111.

Petersen, B och Welch, L. (2002) Foreign operation mode combinations and

internationalization. Journal of Business Research, 55, sida 157– 162.

Petersen, B, Welch, D och Welch L. (2000) Creating meaningful switching options in international operations. Long Range Planning, vol. 33.

Purchase, S, Macbeth, D och de Lurdes Veludo, M. (2004) Partnering and relationships within an international network context. International marketing review, Vol. 21 Nr. 2, sida 142-157.

Ramaswamy, K. (1997) The performance impact of strategic similarity in horizontal mergers: evidence from the U.S banking industry. Academy of Management Journal 40:3, 697-715.

Slangen, A och Hennart, J-F. (2008)

Do Foreign Greenfields Outperform Foreign

Acquisitions or Vice Versa? An Institutional Perspective. Journal of Management Studies, 45:7.

Törnroos, J. Å och Nieminen, J. (1999) Business entry in Eastern Europe. A network and learning approach with case studies. Ur Törnroos J. Å och Nieminen,J Editors. Kikimora publications, Helsingfors, Finland.

Zhao, X och Decker, R (2004) Choice of foreign entry mode; Cognitions from empirical and theoretical studies. Bielefeld, Tyskland.

Internet www.svenskatnaringsliv.se 2009-04-09 www.gunneboindustrier.se 2009-04-14 www.aqg.se 2009-04-28 www.itt.com 2009-05-12 www.ittwww.com 2009-05-12

Muntliga källor

Intervju med Urban Hedman, Gunnebo Industrier, 2009-05-05

Intervju med P-O Andersson, Aros Quality Group, 2009-05-06

Intervju med Paul Dietrichson, ITT, 2009-05-07

Övriga tryckta källor

Gunnebo Industriers årsrapport, 2006

BILAGA 1

Intervjuguide

Relationer

- Vad innebär affärsrelationer för ett företag? - Vad vill ni ha ut av en relation i ett nätverk?

- Hur påverkas ni som företag av de indirekta relationer som följer av ett nätverk? - Hur har relationer hjälpt er vid produkt utveckling/ att vara innovativa/ finna ny

kunskap?  Är det genom nätverket som ny kunskap bildas? - Har utbytet som sker i relationer påverkat er positivt, på vilket sätt?

Nätverk

- Är det viktigt att vara en del i ett globalt nätverk?

- Är det svårt att bli en del av ett utländskt nätverk?  Hur kan det underlättas? - Vilka anser ni är era nyckelaktörer i ert nätverk och varför?

- Vad är anledningen till att ingå i ett nätverk? Dvs vad får man ut av det?

- Har beroendet av nätverk ökat i och med globaliseringen som enar världsmarknaden på sätt o vis?

Matris:

- Hur global anser ni att er produkt/industri är?

- Hur globala är ni som företag? – relaterat till matrisen

- Var ni tidiga i er internationalisering till Kina i förhållande till andra inom branschen

Etableringssätt

- Hur kom det sig att ni valde att starta internationell verksamhet? - Varför valde ni just den kinesiska marknaden?

- Hur bidrog det existerande nätverket på hemmamarknaden till att ni kunde expandera?  styrde det val av marknad?

- Hur har kontakter bidragit till att ni har lyckats med internationaliseringen? - Vilka barriärer har ni stött på då ni har internationaliserat verksamheten på den

kinesiska marknaden?

 Kan alla barriärer överkommas genom rätt relationer?

 Har ni upplevt att relationer är av stor vikt i det land ni etablerat er i?

Tillväxtmarknad

- Vad har det inneburit för utmaningar med en etablering på en tillväxtmarknad? - Ser ett nätverk där annorlunda ut i jämförelse med det på hemmamarknaden? - Går det att etablera sig på en tillväxtmarknad utan att först ha någon sorts relation

inom landet?

- Är graden av kontroll viktigare på vissa marknader? (Därför ni nu har förvärv)

valt att expandera på det sättet? (kontroll, risk, flexibilitet) har erfarenhet haft inverkan på valet?

- Hur kommer det sig att ni bytte tillvägagångssätt på marknaden?

- Hade ni vidare expansion av tillvägagångssätt i åtanke när ni etablerade er på den kinesiska marknaden?  Varför?/varför inte?

- Varför etablerade ni er inte direkt med förvärv? 

Anser ni att det är bättre att göra en direktinvestering då marknaden är välkänd och ett nätverk är uppbyggt på den utländska marknaden?

- Har ni stött på svårigheter med att byta tillvägagångssätt?

- Hur har information/hjälp ni fått genom ert nätverk haft betydelse vid ert byte av tillvägagångssätt?

- Har relationer påverkat ert val av att byta tillvägagångssätt? - Vad innebär steget till förvärv från de ni hade innan?

Förvärv

- Hur kommer det sig att ni har valt att expandera genom förvärv?

- Vad ser ni för- nackdelar med att relationer köps upp? Går det ens då relationer kräver tid för att bygga upp förtroende?

- Vad har gjort att ni har lyckats med ert förvärv?

- Mötte ni motstånd från det uppköpta företagets existerande leverantörer/Kunder? - Till vilken grad involverades det uppköpta företagets existerande relationer inför och

under förvärvet?  Tror ni att det spelade roll?

- Etableringen av dotterbolag motiveras ofta av att närheten till kunderna blir större och marknadsutbyte görs mer tillgängligt, vad har du för åsikt om det? Dvs var det

anledningar till att ni gjorde ett förvärv?

- Hur använde ni förvärv som ett sätt att hantera nätverket på den nya marknaden? - Relationer kan ses som ett hinder för företaget att internationalisera sig eftersom de tar

tid att bygga upp - hur har du upplevt detta? - Har förvärvet gått som planerat, om inte varför?

- Då ni har köpt upp ett företag har ni då studerat innan hur dess nätverk sett ut, dvs vilka relationer ni kommer att hantera?

- Ser ni svårigheter för ett företag att etablera sig genom förvärv direkt? · Krävs det kunskap innan? - Eller är förvärv ett bra sätt att starta en etablering på eftersom man genast tar del av nätverket?

Högskolan i Kalmar

Högskolan i Kalmar har mer än 9000 studenter. Här finns utbildning och forskning

inom naturvetenskap, teknik, sjöfart, samhällsvetenskap, ekonomi, turism,

informatik, pedagogik och metodik, medie-vetenskap, språk och humaniora,

lärarutbildning, vårdvetenskap och socialt arbete.

Forskningens profilområden är biomedicin/bioteknik, miljövetenskap, marin

ekologi, automation, företagsekonomi och informatik, men forskning pågår inom

de flesta av Högskolans ämnen. Högskolan har sedan 1999 vetenskapsområde

naturvetenskap, vilket ger Högskolan rätt att anta studenter i forskarutbildning och

examinera doktorer inom ämnesområdet naturvetenskap.

Handelshögskolan BBS, vid Högskolan i Kalmar Besöksadress: Kalmar Nyckel, Gröndalsvägen 19 391 82 Kalmar, Tel: +46 (0)480 - 49 71 00 www.bbs.hik.se