• No results found

5. EMPIRI

5.2 Remissvar

Sveriges redovisningskonsulters förbund, SRF

SRF anser att redovisningen och beskattningen bör frikopplas, så att företagen kan redovisa ett verksamhetsmässigt resultat utan att påverkas av skattelagstiftningen. SRF påpekar vidare att redovisningen har ett informationsvärde som behövs vid styrningen av företaget. Det är därmed viktigt att komplexiteten, framförallt för de små företagen, i redovisningen inte ökar alltför mycket så att detta informationsvärde motverkas. De små företagen har ju inte heller den internationella kapitalmarknaden som viktigaste intressent och därför, anser SRF, måste regelverket anpassas till dessa företags behov. I takt med att normgivningen utvecklar riktlinjer för de mindre företagen anser SRF vidare att stegvisa uppdateringar av Årsredovisningslagen i riktning mot IAS/IFRS-regelverket bör göras.

SRF tror att jämförbarheten riskerar att påverkas negativt om vissa företag väljer att tillämpa IAS/IFRS medan andra väljer Årsredovisningslagen. SRF menar dock att Sverige i framtiden inte kan ha en egen redovisningsstandard som är skild från den internationella utvecklingen och att det som idag presenteras som ett valfritt alternativ, att tillämpa IAS/IFRS, kommer att bli lagbundet inom den närmaste framtiden. SRF stödjer IAS-utredningens förslag om en frivillig tillämpning av IAS/IFRS men anser dock att det endast är de noterade företagen, med en internationell kapitalmarknad som målgrupp, som bör ha denna valmöjlighet.

SRF tillstyrker avslutningsvis att ”redovisningen skall styras av ett eget regelverk som är frikopplat från krav inom skatterätten. Svenska regler kan inte leva vidare vid sidan av den internationella utvecklingen och de direktiv som utvecklas inom EU måste kunna överföras till svenska företag utan begränsningar i det svenska skattesystemet.” (www.srfkonsult.se, 040505)

Aktiespararna

Aktiespararnas remissvar berör endast implementeringen av de nya redovisningsprinciperna. Remissvaret behandlar exempelvis följande punkter: (www.aktiespararna.se, 040315)

¾ Alla noterade aktiebolags årsredovisningar skall upprättas i enlighet med IAS/IFRS, för att inte försvåra jämförbarheten. Med alla noterade aktiebolag menar Aktiespararna således att även noterade företag som inte ingår i en koncern ska tillämpa IAS/IFRS.

¾ Aktiespararna är positiva till att Årsredovisningslagen utvidgas så att IAS/IFRS kan tillämpas och instämmer även med utredningen om att Årsredovisningslagen bör anpassas så att eventuella hinder mot tillämpningen av IAS/IFRS avlägsnas.

¾ Aktiespararna instämmer med utredningens åsikt att dagens normgivande organ även i framtiden kommer att ha en viktig funktion såsom tolkare av god redovisningssed.

Ekonomistyrningsverket

Ekonomistyrningsverket instämmer i huvudsak med utredningens förslag och vill extra tydligt framföra att de ser positivt på den internationella harmoniseringsprocessen som inletts, vilken leder till en ökad jämförbarhet, och föreslår en omprövning av sambandet mellan redovisning och beskattning. (www.esv.se, 040315)

Skatteverket

Skatteverket framhåller åsikten att principen med värdering till verkligt värde kan orsaka problem såsom kontrollsvårigheter, tvister, ökade processkostnader och minskad förutsägbarhet, för de företag vars årsredovisningar inte är underkastade revision, exempelvis flertalet handelsbolag. Skatteverket menar vidare att om IAS/IFRS-reglerna skall tillämpas även i årsredovisningen krävs, på grund av regelverkets komplexitet, ett ökat kompetenskrav på skatteförvaltningens och på domstolarnas personal, vilket i sin tur leder till ökade administrativa kostnader.

Skatteverket tillstyrker i stort utredningens förslag om ändringar i Årsredovisningslagen. Skatteverket anser vidare att noterade företag skall få använda IAS/IFRS-regelverket i sina årsredovisningar och att stora icke-noterade företag skall få använda regelverket i sina koncernredovisningar. Dock anser inte Skatteverket att dessa stora företag skall få använda regelverket i sina årsredovisningar. Avslutningsvis anser Skatteverket inte heller att mindre och medelstora företag skall få använda fullständig redovisning enligt IAS/IFRS, vare sig på koncernredovisningsnivå eller på årsredovisningsnivå. (skatteverket.se, 040315)

Sveriges advokatsamfund

Advokatsamfundet uppskattar harmoniseringsprocessen, som både internationella företag och internationella investerare kommer att tjäna på. Samfundet styrker vidare utredningens förslag att även de företag som inte är tvingade därtill skall ges möjligheten att tillämpa IAS/IFRS- regelverket. Det kommer dock att krävas åtgärder för att IAS/IFRS, för skatteändamål, inte i framtiden skall ses som den enda gällande goda redovisningsseden.

Advokatsamfundet anser att IAS/IFRS i första hand har tillkommit för att tillfredsställa investerare i större noterade företag. Samfundet anser vidare att konsekvenserna av att målgruppen som IAS/IFRS vänder sig till skiljer sig från den målgrupp som traditionell redovisning i Sverige vänt sig till, inte har belysts tillräckligt och efterlyser således en ordentlig belysning av dessa konsekvenser.

Ytterligare en åsikt från samfundets sida berör kopplingen mellan redovisning och beskattning. Enligt Sveriges advokatsamfund finns det för närvarande inget som tyder på att dessa områden kommer att frikopplas, varvid antalet frivilliga tillämpare av IAS/IFRS kan tänkas bli mycket begränsat. Samfundet ställer härmed frågan huruvida det är nödvändigt att komplicera redovisningsreglerna med en frivillig möjlighet som kanske inte kommer att utnyttjas. (www.advokatsamfundet.se, 040315)

Näringslivets skattedelegation (NSD)

NSD anser att det krävs en snabb utredning av vilka effekterna på skatteområdet blir, av tillämpning av IAS/IFRS, och hur dessa effekter skall hanteras. Skattereglerna bör, enligt NSD, utformas så att de inte vare sig hindrar eller försvårar en tillämpning av IAS/IFRS på

företagsnivå. NSD styrker vidare utredningens förslag om möjligheten för andra företag än de tvingade att få tillämpa IAS/IFRS. Precis som utredningen föreslår anser NSD också att Årsredovisningslagen, för de företag som även fortsättningsvis väljer att tillämpa denna, innehållsmässigt ska närmas IAS/IFRS genom att undanröja alla hinder för en tillämpning.

”NSD anser det viktigt att alla företag ges rätt att frivilligt upprätta en IAS-redovisning liksom att även mindre onoterade företag som inte fullt ut tillämpar IAS skall kunna avge en redovisning som – i den utsträckning det befinnes lämpligt av svenska normgivande organ – grundas på samma principer.”

(sn.svensktnaringsliv.se, 040315) Resultatet av omvärderingar av tillgångar och skulder bör inte i normalfallet ingå i skattebasen, enligt NSD. Istället ska beskattningen baseras på anskaffningsvärden (inklusive lägsta värdets princip) och resultatet av genomförda transaktioner. (sn.svensktnaringsliv.se, 040315)

In document IAS/IFRS : ett regelverk för alla? (Page 68-71)