• No results found

Remissvar Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland

Härnösands kommun har tagit del av remissutgåvan till Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland.

Vi vill framhålla att vi värdesätter den process som föregått framtagandet av den remissversion som nu finns tillgänglig och att vi nu får tillfälle att ge synpunkter.

I inbjudan är önskemålet att vi särskilt beaktar tre frågeställningar. Nedan anges i punktform ett antal synpunkter vilka vi anser bör beaktas:

1. Bidrar identifierade prioriteringar till en konkurrenskraftig och lönsam livsmedelskedja i Västernorrland där vår potential nyttjas fullt ut?

a. Saknas viktiga perspektiv?

I övergripande mål: saknas ”Ökad självförsörjningsgrad” Kan även vara vision. Vid övergripande mål även en indikator.

Benämn som ”Övergripande målbild” i stället för ”övergripande mål”.

I viktiga målområden - Regler och villkor: saknas ”Att lönsamheten ska öka”. Det är viktigt att belysa att livsmedelsproducenter behöver lönsamhet för att undvika nedläggningar men även för att utvecklas och bidra till hållbar utveckling samt för att nya entreprenörer ska våga satsa.

Regler och villkor: Vi anser att det räcker att skriva att produktionen ska öka (oavsett vart produktionen sker). Relation bör beskrivas till hur mycket jordbruksmark är onyttjad idag? Om det handlar om den biologiska mångfalden behöver det lyftas som en förutsättning för hållbar utveckling.

Biologisk mångfald skapas i mindre odlingslotter och inte i de stora odlingsfälten.

Under det prioriterade området ”Regler och villkor” står följande skrivning på sidan 15: ”Majoriteten av företagarna i livsmedelskedjan i

Västernorrland är små och medelstora och har därför begränsade resurser att sätta sig in i de regler och villkor de har att förhålla sig till. Många företag lyder under flera myndigheter och regelverk, de upplever regelverken som allt mer komplicerade och utför dubbelarbete med parallella system, vilket sammantaget blir ett hinder för utveckling och tillväxt.”

Härnösands kommun

Vi anser att det skulle vara en fördel att lyfta in även denna problematik i det prioriterade området ”Kunskap och innovation” genom att främja

kompetensförsörjning som även gäller villkor och regler inom livsmedelskedjan. Exempelvis kan LRF:s Miljöhusesyn användas av jordbruksföretag. Genom att öka länets livsmedelsproducenters kännedom om villkor och regler blir troligen tillsynsarbete och handläggning mer effektiv. Dessutom kan konsumenternas förtroende för länets livsmedels-producenter stärkas genom att produktionen sker på ett proffsigt och

lagenligt sätt. En indikator på livsmedelsproducenternas uppfyllelse av regler och villkor kan vara antalet tillsyns-/kontrollbesök med eller utan avvikelser.

Viktigt även att förmedla att regler och villkor är ett område som inte kan styras från lokal och regional nivå, däremot att det kräver engagemang och påverkansarbete för att få till viktiga och nödvändiga förändringar för att skapa förutsättningar för den utveckling som önskas.

Lägg in vision-sidan (12) redan efter förordet.

b. Finns viktiga aspekter för Västernorrlands län som behöver tydliggöras ytterligare?

Livsmedelsproduktionen har en enorm utvecklingspotential, vilket kan betyda stora möjligheter för näringslivet nationellt som lokalt. Den potential som finns behöver tydligare belysas i strategin.

Utveckla även texten för länets utvecklingspotential för dryckesproduktion.

Utveckla beskrivningen av trender. Möjligheter finns för flertalet branscher att innovera och utveckla produkter och tjänster utifrån en ambition att uppnå en hållbar livsmedelsproduktion.

Beskriv potential och behov av industriell symbios. Nämn it-företag, företag inom resthantering/restflöden, logistik, förpackning, system- belysning- energilösningar m.fl. Dessa företag bör även läggas till i indikatorexempel.

Beskriv kopplingen ytterligare för området till RUS och Smart specialisering utifrån vårt läns stora industriella bas.

På sida 6 så framgår "För att uppfylla livsmedelskedjans potential i Västernorrland behövs en samsyn och gemensam riktning, för näringen, myndigheter, akademi, ideell sektor och för konsumenter." Inriktningen för detta behöver vara mer tydligt framskriven i dokumentet.

Härnösands kommun har under flera år skapat nationella sammanhang som gett positionering och viktig samverkan för länet. För att ta vara på detta bör en länsgemensam prioritering göras för att utveckla ett sammanhållet

regionalt kluster för ”Hållbar livsmedelsproduktion”(hänvisning till RUS och - Ett Västernorrland). Genom att lyfta fram länets styrkor kopplade till området så kan det regionala pusslet läggas och vi kan lättare jobba

tillsammans för att stötta utvecklingen och skapa attraktivitet.

Samarbeten inom klusterbildningar bidrar till ökad affärsnytta, ger

möjligheter till branschöverskridande industriella symbioser som stimulerar innovation, ger konkurrensfördelar och skapar hållbar regional utveckling.

Härnösands kommun

Kommunstyrelseförvaltningen

REMISSVAR

Sida

3(6)

Datum

2021-02-05

Härnösands kommun är redo att driva och leda det regionala arbetet för att utveckla ”Norra Sveriges Foodtech Centrum”. Inom Agtech-området anser vi att verksamheten Nordvik i Kramfors kommun har stora möjligheter att vara ytterligare en nod inom den gemensamma klusterutvecklingen.

Inom den av Härnösands kommun genomförda regionala förstudien

”Framtidens livsmedelsindustri” utvecklades tankar om ett visitorcenter utifrån ett besöksnäringsperspektiv. Det skulle kunna kopplas/speglas till Fou/Foodtech, Höga Kusten och världsarvet, lokal/regional mat-

dryckesproduktion och restaurangnäring, utbildningsmöjligheter,

fritidsaktiviteter, event, kulturmiljöer mm. Ett visitorcenter skulle även vara en bra mötesarena för aktörssamverkan.

2. Förslag på indikatorer välkomnas, gärna sådant era organisationer följer upp löpande.

Nedan anges indikatorer som vi föreslår och inte följer upp inom kommunen:

- Ökad självförsörjningsgrad.

- Livsmedelsproducenternas uppfyllelse av regler och villkor kan vara antalet tillsyns-/kontrollbesök med eller utan avvikelser.

- Kunders kunskap om lokal mat, producenter och effekter av lokalt producerade varor. Ett hela kedjan perspektiv hur denna lokala råvara är ”mer”.

- Innovativa samarbeten för att driva utveckling kanske mellan besöksnäringsföretag och producenter.

- Industriella symbioser – effektivare användning av material, energi och andra tillgängliga resurser. Riktning mot en cirkulär ekonomi.

Se även över om det finns nationella indikatorer som kan brytas ner lokalt/regionalt.

3. Övriga synpunkter.

Sida Stycke/rad Förslag till ändring/förtydligande 1/Framsida Lägg till ”med sikte på 2030”

5 Lägg till en bild i dokumentet som beskriver en

konkurrenskraftig livsmedelskedja – hur ser den ut och vad menar vi med det? Viktigt eftersom ordet livsmedelskedja återkommer i hela dokumentet. Utveckla eventuellt inom vilka delar av kedjan det finns svagheter i länet.

5 1/2 Omformulering till: Vi är övertygade om att vi genom att utveckla livsmedelsproduktionen på ett hållbart sätt skapar utveckling och sysselsättning i regionen och att det finns goda förutsättningar för att öka självförsörjningsgraden i Västernorrland.

Härnösands kommun

5 2 Texten hänvisar till vision och mål RUS. Skriv in visionen och hänvisa vilka mål i RUS som är aktuella för

livsmedelsstrategin.

5 3/1 Lägg till info om att de tre fokusområdena är desamma som den nationella livsmedelsstrategins områden

5 3 Byt ut ” I länet kommer vi fokusera på tre målområden för att koncentrera våra insatser kommande år. Det är:” till

”Livsmedelsstrategins fokusområden är:”

5 4 Här bör endast stycke 2 lyftas fram: ”För att nå vår fulla potential behöver fler aktörer i och utanför länet

samordnas. Det är endast tillsammans som vi åstadkommer riktig förändring”

Stycke ett bör flyttas ner som en del av genomförandeprocessen.

6 Sidan/rubriken ”Genomförandeprocess” känns inte som rätt rubrik. För att knyta ihop det med inledande förord som har rubrik ”En strategi för att nå vår fulla potential” förslag på ny rubrik:

”En strategi för att nå vår fulla potential”

6 1/2 Byt ut eller förtydliga ordet ”områdesstrategi” och ordets mening i förhållande till RUS.

7 Hela ”Maten i

länet en historia”

Flytta avsnittet längre ner i dokumentet, som appendix, för läsare som vill läsa mer. Strategidokumentet bör vara kortfattat och rakt på sak. Även bryta ut och ytterligare utveckla trendspaningar och framtidsinriktat innehåll (se svar i ovan frågeställningar) samt att det tydligt framgår ett ställningstagande för arbetet,

9 Hela

”Attraktivt att investera”

Mer av en målbild som bör beskrivas för sig i dokumentet.

Saknas även hänvisning till den av Härnösands kommun genomförda regionala förstudie ”Framtidens

livsmedelsindustri där en strategisk process och

handlingsplan togs fram för länet och som handlar precis om detta. Även på sid 10 hänvisas att vi kan bli

världsledande inom foodtech, även det är utifrån resultat i denna regionala förstudie.

10 Textmassan Här anges ”Hållbar livsmedelskedja” i stället för tidigare i dokumentet ”Konkurrenskraftig livsmedelskedja”. Blir otydligt - förklara skillnaden.

10 Hela ”Vi

behöver en regional strategi”

Döpa om avsnittet till ”Varför behöver vi en regional strategi” och lyfta fram det mest viktiga i tidigare del av dokumentet och hänvisa läsaren att läsa mer i senare del.

10 Agenda 2030 Agenda 2030 ska vara en utgångspunkt för allt som Rus:en knyter an till. Här kanske det är mer intressant att redogöra

Härnösands kommun

för kopplingen till urval globala mål som är särskilt viktiga utifrån strategin och arbetet i länet.

13 3 Under rubrik ”Konsument och marknad” omformulering till ”Producenter och konsumenter ska ha ett högt förtroende för livsmedel från Västernorrland och göra medvetna och hållbara val genom hela livsmedelskedjan.

16 1/1 ”Det ökande intresset för hållbar mat ger nya

affärsmöjligheter för Västernorrland. För att tillvarata det behövs en närmare relation mellan producent och

konsument samt ökad kunskap om konsumenternas

förväntningar.”- Synpunkt: Här är också viktigt att just de som vill driva företag kopplat till hållbar mat ges

förutsättningar för att livnära sig på det. Allt ifrån

regelverk, finansiering, stöd och nätverk. Men även att det utöver konsumenters förväntningar tas beaktning B2B förväntningar, återförsäljare osv.

16 3/7 ”För att nå visionen om att Västernorrlands destinationer ska vara självklara besöksmål som bidrar till hållbar tillväxt i hela länet behöver den lokala maten integreras i högre grad. Stärkt besöksnäring med unika

smakupplevelser bidrar till regional stolthet och till att stärka Västernorrland som plats, här finns viktiga synergieffekter att tillvarata.”- Synpunkt: Detta är inte riktigt sant. Mat kan absolut vara en konkurrensfördel för en destination och kan i sig vara en egen besöksanledning eller stärka upp befintliga. Men de är inte avgörande för att Västernorrlands destinationer ska vara självklara

besöksmål. Dock är det en stärkande faktor som kan bli en usp och drivkraft men inte avgörande.

16+17 3/17 ”För att finna dessa synergieffekter behövs en ökad strategisk samverkan mellan livsmedelskedjan och besöksnäringen, med syfte att skapa samarbeten mellan företag med nya affärsmöjligheter och affärsmodeller.”- Synpunkt: Viktig del för utveckling av detta är kunskap till producenter och förädlare kring att delen av

livsmedelkedjan också kan utvecklas till en

besöksanledning och ha fler ben att stå på för att profilera sin produkt en förflyttning och/eller breddning av sin produktion.

18 2/4 Ta bort punkt och ordet ”Både” inom produktion, förädling, tjänsteutveckling och konsumtion.

18 2/6 Lägg till: vi behöver utveckla kunskap om industriella symbioser

Härnösands kommun

Kommunstyrelseförvaltningen

REMISSVAR

Sida

6(6)

Datum

2021-02-05

18 Sista stycket

rad 1 Lägg till orden ”samverkansstrukturer och” före ordet

”rådgivare”

23 Referenslista Lägg till ”Regional förstudie - Framtidens livsmedelsindustri Härnösands kommun 2019”

Härnösands kommun 2021-03-

Andreas Sjölander Uno Jonsson

Kommunstyrelsens ordförande Tillväxtchef

Från: Eriksson Emelie Y <emelie.y.eriksson@lansstyrelsen.se>

Skickat: den 13 november 2020 18:03

Till: info@arlafoods.com; info.y@hushallningssallskapet.se;

kommun@harnosand.se; info@hkdest.se; info@hogakusten.se;

kommun@kramfors.se; mittnorrland@lrf.se; info@lantmannen.com;

info@mittlandplus.se; info@mrnorrland.se; kontakt@miun.se;

info@hugosons.se; region.vasternorrland@rvn.se; kommun@solleftea.se;

sundsvalls.kommun@sundsvall.se; timra.kommun@timra.se;

turistbyran@sundsvall.se; info@vxa.se; ange@ange.se;

kommunen@ornskoldsvik.se; daniel@matfiskodlarna.se;

info@norrmejerier.se; Jenny Edvinsson; Bengt Högberg; Matts Nyman Ämne: Remiss - Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland

Bifogade filer: Remissmissiv - Regional Livsmedelssrtategi Västernorrland.docx; Remiss - Regional livsmedelsstrategi för Vasternorrland.pdf

Uppföljningsflagga: Följ upp

Flagga: Slutfört

Hej!

Bifogat finns remiss för Regional livsmedelsstrategi för Västernorrland samt remissmissiv.

Välkomna med era synpunkter Vänliga hälsningar

Emelie Eriksson Projektledare

Regional Livsmedelsstrategi Västernorrland Länsstyrelsen Västernorrland

Postadress: 871 86 Härnösand Besöksadress: Pumpbacksgatan 19 Telefon: 0611-34 92 70, 076-111 48 67 www.lansstyrelsen.se/vasternorrland

Så behandlar vi dina personuppgifter

Västernorrland