• No results found

Remissyttrande om mot¡on att minska giftexponer¡ngen (MSN 20t6.022)

Beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Vallentuna kommun beslutar att: yttra sig

till

kommunledningskontoret i Vallentuna remiss om motion (MP) att minska giftexponeringen (KSzor3.r5r se bifogad bilaga) i enlighet med denna skrivelse.

Arendebeskrivning

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fätt en remiss från kommunstyrelsen angående en motion om hur giftexponering kan minskas. Därför behövs ett yttrande från Miljö- och

samhällsbyggnadsnämnden om det.

Yrkanden

Ylva Mozis (FP), ordförande, yrkar att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att: yttra sig

till

kommunledningskontoret iVallentuna remiss om motion (MP) att minska giftexponeringen (KSzor3.r5r se bifogad bilaga) i enlighet med denna skrivelse.

Propositionsordning

Ordföranden ställer proposition yrkande från Ylva Mozis och finner att nämnden beslutar i enlighet därmed.

Beslutsunderlag

B.

Motion (MP) minska giftexponeringen, speciellt i våra barnmiljöer

4.

Protokollsutdrag, Kommunstyrelsen g 5z/zot6

S.

Remissyttrande om motion att minska giftexponeringen Expedieras

till

Kommunstyrelsen i Vallentuna

ndes sign Justerandes sign Utdragsbestyrka nde

VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE

ERIK.MOELV@VALLENTUNA.SE MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1· 186 86 VALLENTUNA

Tjänsteskrivelse

Remissyttrande om motion att minska giftexponeringen

Förslag till beslut

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Vallentuna kommun beslutar att:

Yttra sig till kommunledningskontoret i Vallentuna på remiss om motion (MP) att minska giftexponeringen (KS2013.151 se bifogad bilaga) i enlighet med denna skrivelse.

Ärendet i korthet

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått en remiss från kommunstyrelsen angående en motion om hur giftexponering kan minskas. Därför behövs ett yttrande från Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden om det.

Bakgrund

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden (fortsättningsvis förkortat MSN) har inga invändningar angående själva problembeskrivningen i motionen (MP) om giftexponering. MSN välkomnar också att frågan lyfts och

diskuteras i olika sammanhang i syfte att åstadkomma förändring till förbättring.

Det finns också tydligt beskrivet i lagstiftning vad ansvariga verksamhetsutövare har att förhålla sig till.

Exempelvis står i miljöbalkens så kallade ”allmänna hänsynsregler” att:

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet.(2 kap 2§ miljöbalken).

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. (2 kap 3§ miljöbalken).

Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga. Motsvarande krav gäller i fråga om varor som innehåller eller har behandlats med en kemisk produkt eller bioteknisk organism. Lag (2006:1014). (2 kap 4§ miljöbalken).

VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2016-04-15

DNR MSN 2016.022 SID 2/3

För miljöinspektörerna på miljöavdelningen är det här en fråga som tas upp i väldigt många olika sammanhang.

Exempelvis i vår regelbunda tillsyn på skolor, förskolor, verkstäder med mera. Miljöbalken gäller alla

verksamheter oavsett om det är ungdomsverksamhet eller ej och oavsett om de är kommunala eller privata.

Miljöavdelningen är under våren 2016 med i projektet "Kemikalier i förskolan" tillsammans med

Miljösamverkan Stockholms län, där 29 av 48 förskolor i Vallentuna kommun kommer att få tillsynsbesök enligt miljöbalken med information och frågor om skadliga kemikaliers effekter på barn. Projektet började med en informationsdag den 13 januari 2016, för att inspirera förskolornas personal med råd om hur de själva kan implementera kemikalietänket i sin egen verksamhet. Miljöavdelningen kommer i samband med sina tillsynsbesök att följa upp hur långt förskolorna har kommit med detta arbete och fortsätta att informera om vilka kemikalier och kemiska produkter som kan bytas ut mot ett bättre miljöval för hälsans skull.

Eftersom det ofta blir tydligt för oss att verksamheter ”nedströms upphandlingen” kämpar med en vardag där de upplever sig ”låsta av redan upphandlade produkter” anser vi det vara väldigt angeläget att miljöbalkens syfte uppfylls redan i upphandlingsskeden varför motionen sätter fingret på en viktig fråga. När det då slutligen kommer till hur det ska ske och vem ska göra vad så har MSN följande synpunkter på motionen (vars förslag citeras i kursiverat, följt av MSN kommentar här nedan).

”Att en arbetsgrupp tillsätts med uppgift att undersöka var farliga ämnen finns i den kommunala verksamheten samt komma med förslag på lämpliga ersättningar ”. Förslaget är bra och säkert nödvändigt som ett av flera sätt att lösa problematiken men MSN är en tillsynsmyndighet och det är att föredra om en arbetsgrupp är sammansatt av annan expertis i sakfrågorna än personal från den myndighet som senare ska bedriva tillsyn i samma verksamhet/verksamheter. Det finns heller ingen resurs inräknad på MSN för ändamålet 2016.

”Att, där så är befogat, helt ta bort vissa produkter”. Återigen åtgärder som helt klart behövs men är inte tillsynsmyndighetens uppgift.

”Att arbetet i första hand inriktas på verksamheter som berör barn och ungdomar” Miljöbalken gäller redan för alla verksamheter.

”Att de krav som kommer att ställas på de kommunala förskolorna bör, för barnens skull, rimligtvis även ställas på de privata verksamheterna.” MSN gör ingen skillnad på privata eller kommunala verksamheter i några ärenden oavsett sakfråga.

Sist men inte minst anser även MSN att det här är en viktig del av miljöcertifieringen enligt ISO 14001 och ser Vallentuna kommuns miljöstrateg som en viktig del i att få en lösning. Därför borde även miljöstrategen m.fl.

också få remissen till sig.

Handlingar

1. Motion (MP) minska giftexponeringen, speciellt i våra barnmiljöer 2. Protokollsutdrag, Kommunstyrelsen § 52/2016

3. Remissyttrande om motion att minska giftexponeringen

Erik Moelv

Avdelningschef miljö

VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2016-04-15

DNR MSN 2016.022 SID 3/3

______________________

Ska expedieras till

Kommunstyrelsen i Vallentuna

VALLENTUNA KOMMUN

Sammanträdesprotokoll 6 (23)

Kommunstyrelsen 2016-03-21

§ 52

Related documents