• No results found

RENHÅLLNING

In document KATRINEHOLMS KOMMUN – DEL STADEN (Page 108-113)

att påverka bilanvändningen.”

RENHÅLLNING

En fungerande och välplanerad avfallshantering är en viktig del av den kommunala infrastrukturen och en förutsättning för en hållbar stadsutveckling. Avfalls-mängderna ökar ständigt och om ökningen fortsätter i samma takt som hittills kommer mängderna ökat med 50 procent till år 2035.

Samtidigt ökar medvetenheten om behovet av åtgärder för att förebygga uppkomsten av avfall.

Kommunen har ett övergripande ansvar för omhän-dertagande av hushållsavfall och ansvar för avfalls-planering.

EU har beslutat om en avfallshierarki, en avfalls-trappa, som styr hur avfallet ska tas omhand i samtliga medlemsländer. Ett EU-direktiv handlar om att avfall ska tas omhand på bästa sätt utifrån miljö och klimat, det vill säga så högt upp i avfallstrappan som möjligt.

Första steget i trappan är att förebygga uppkom-sten av avfall och därmed minska mängden avfall.

Andra steget innebär att sådant som kan återanvändas ska göra det i så hög grad som möjligt. Till exempel möbler, kläder och byggmaterial.

Tredje steget är att återvinna och på så vis kan stora resurser sparas. Fjärde steget är energiutvinning genom förbränning vilket ger värme och el. Femte steget är deponering vilket ska ske i sista hand.

Den nya nationella avfallsplanen fokuserar på att minska avfallets mängd och farlighet genom att förebygga dess uppkomst. Detta ska uppnås genom ökad återan-vändning och återvinning för att undvika deponering.

Idag

Kommunen har ansvar för insamling, hantering och behandling av hushållsavfall, bortsett från det avfall som omfattas av producentansvar. Sörmland Vatten och Avfall AB sköter, på uppdrag av Katrineholms kommun, kundregister, fakturering och drift av renhåll-ningsverksamheten.

Insamling av hushållsavfall sker till stor del i kärl som är placerade intill varje fastighet. Kommunen har skyldighet att ha en renhållningsordning. En renhåll-ningsordning består av en avfallsplan och föreskrifter

för avfallshanteringen i kommunen och är styrande för avfallshanteringen.

Kommunfullmäktige beslutade under 2012 att anta ny avfallsplan för 2013–2017. I planen finns 11 mål och 26 åtgärder för att uppnå målen. Samtliga mål i nuvarande avfallsplan ska vara uppfyllda 2017. Ett av målen i avfallsplanen är att kommunen ska se till att matavfall behandlas biologiskt så att energi och näring tas till vara.

I Katrineholms kommun samlas för närvarande en del matavfall från kommunala storkök in och skickas för rötning. Katrineholms kommun har under 2013 beslutat att införa matavfallsinsamling, genom så kall-lad optisk sortering. Matavfall ska sorteras i plastpåse med avvikande färg.

I Katrineholm finns en återvinningscentral, Vika, där största delen av materialet återvinns eller återbru-kas. Det insamlade hushållsavfallet fraktas till Vika för omlastning och transporteras därefter till Tekniska Verken i Linköping för förbränning.

I kommunen finns 18 återvinningsstationer där hushållen kan lämna sitt avfall. Ansvar för återvningsstationerna har För packnings- och Tidnings in-sam lingen (FTI). Farligt avfall som uppkommit i hus-hållen kan året runt lämnas till återvinningscentralen eller till ”miljöbilen” en gång per år.

På gång

Regeringen har under 2011 beslutat att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en allmän översyn av avfallsområdet. Utredningen ska resultera i förslag som syftar till att avfallshanteringen ska vara effektiv för samhället, enkel, begriplig och lättillgäng-lig för alla konsumenter och användargrupper, såväl i tätort som i glesbygd.

En proposition med lagförslag om ändringar har Riktlinjer

˜ Avfallshanteringen ska skötas i enlighet med kommunens renhållningsordning som består av avfallsplan och föreskrifter för avfallshantering.

EU har beslutat om en så kallad avfallstrappa som styr hur avfallet ska tas omhand i Sverige.

insamlingsansvaret för verksamheters avfall som är jämförligt med hushållsavfall. Istället kan avfall från verksamheter bli tillgängligt för de privata avfallsentre-prenörerna. Syftet är att verksamheter får ansvar för hanteringen av allt sitt avfall.

Vidare föreslår utredningen att kommunen förlo-rar insamlingsansvar för hushållsavfall som utgör grovavfall. Andra aktörer kan istället få möjlighet att hämta hushållens grovavfall. Detta skulle innebära att fler entreprenörer får möjlighet att lyfta avfallshante-ringen till en högre nivå i avfallshierarkin, så kallad avfallstrappan (se föregående sida).

Utredningen föreslår en lagändring i miljöbalken med krav på att kommunen ska tillhandahålla kom-muninvånarna ett insamlingssystem för matavfall i den utsträckning som det inte är orimligt ur samhälls-ekonomiskt eller insamlingstekniskt perspektiv.

lämnats till riksdagen under 2013. Det är oklart när ikraftträdande av en ny ansvarsfördelning kommer att ske. Avfallsutredningen kan komma att resultera i att kommunen får ett annorlunda ansvar för avfalls-hantering än idag.

Idag har Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) producentansvar för insamling av förpack-ningar och returpapper. Med avfallsutredningen kan kommunen komma att få ansvar, utöver omhänder-tagande av hushållsavfall, för insamling av förpack-ningar och tidförpack-ningar. Med ett eventuellt nytt ansvar bedöms kommunernas insamlingsverksamhet från hushåll utökas till att omfatta även förpackningar och returpapper. Om det blir så finns möjlighet att utveckla den optiska sorteringen i flera fraktioner vil-ket innebär fler plastpåsar i olika färger.

Utredningen föreslår att kommunen förlorar

foto: Hanna Maxstad

foto: Matton

foto: H

Den nuvarande översiktsplanen togs fram 1991, varpå behovet av att ta fram en ny översiktsplan bedömts som stort. Planförslaget ger förutsättningar för Katrineholms stad att bygga ca 4000 nya bostäder fram till år 2030 med fokus på hållbar tillväxt i den täta och attraktiva staden. Planens konsekvenser bedöms som nedan.

Trafik, luftkvalitet, buller och olycksrisker transport Sammantaget bedöms planens intentioner att främja hållbara transporter, vilket bedöms som positivt för klimatet. Nivåerna för luftföroreningar i staden bedöms att i framtiden hållas under gränsvärdet, vilket bedöms som positivt. Vissa områden i staden utsätts idag för buller som överskrider gränsvärdet, vilket även kan komma att ske i framtiden vid en oaktsam-planering, vilket bedöms som negativt.

Med genomtänkt planering kan ljudmiljön för-bättras för befintliga och tillkommande delar av tätor-ten Katrineholm. Med rätt gestaltning, placering och planering av ny bostadsbebyggelse går det att bygga bostäder i direkt anslutning till vägar med hög belast-ning. En förtätning av bebyggelse i områden intill vägar och järnvägar där farligt gods förekommer inne-bär att riskerna för att allmänheten exponeras av olycksrisker ökar, eftersom mängden boende i dessa områden ökar vid utbyggnad av bostäder. Risker för olyckor behöver utredas närmre vid detaljplanering av dessa områden.

Naturmiljö, rekreation och strandskydd

Ur ett naturmiljöperspektiv bedöms planens inten-tioner med förtätning som positivt då det innebär att orörd naturmark ofta kan undgå exploatering.

Dock finns det risk för att värdefulla naturområden

S A M M A N F AT T N I N G M I L J Ö ­

K O N S E K V E N S B E S K R I V N I N G ( M K B )

I samband med att en ny översiktsplan tas fram för Katrineholms kommun genomförs en

miljö-bedömning av planen. Syftet med miljömiljö-bedömningen är att bedöma de huvudsakliga miljöeffekterna

av ett genomförande av planen samt påverka planen så att en hållbar utveckling främjas.

In document KATRINEHOLMS KOMMUN – DEL STADEN (Page 108-113)