• No results found

4. Empiriskt resultat

4.7 Resan till Gekås i Ullared med Nilsbuss

4.7.1 På ditvägen

Den 18:e november, mitt i den hektiska månaden för inköp av julklappar bestämde sig vi oss för att följa med Nilsbuss och dess resenärer till Gekås i Ullared. Vår resa startade tidigt på morgonen och efter en tids bilkörning från Kalmar till Blomstermåla klev vi på bussen till Gekås med förhoppningar om en händelserik resa. Väl på bussen kunde alla tre observera att bussen var fullsatt med till största delen kvinnor i medelåldern som var på väg till varuhuset. Vi hann inte ens sätta oss förrän vi uppfångade resenärernas diskussioner och förväntningar inför resan och det kommande besöket på Gekås. En kvinna redogjorde för sin man vad som skulle inhandlas och vilken avdelning de först skulle besöka. En gravid kvinna pratade med sin väninna om hennes kommande inköp till bebisen. Hon ansåg att det skulle löna sig att handla det mesta på Gekås med tanke på de låga priserna som varuhuset erbjuder. Några väninnor satt och diskuterade hur trevligt det var att de äntligen kunde träffas och hur roligt det skulle bli att spendera en hel dag tillsammans.

På grund av den tidiga avgången på morgonen hann vi inte äta någon frukost och när det var dags att äta vår medhavda matsäck insåg vi att nästan alla på bussen redan plockat fram sina matsäckar. En tanke slog oss att dessa personer verkade se resan mer som en utflykt för att umgås än en resa med ett mål. När halva bussresan återstod var det dags för en halvtimmes paus. Pausen gjorde en medelålders kvinna mycket upprörd, då hon ansåg att det var slöseri med dyrbar shoppingtid, som istället kunde användas bättre inne på Gekås. Efter rasten var det dags för oss att dela ut vår enkätundersökning. Till en början var det ett par som var skeptiska till enkäten. Vi berättade för dem att de kunde vara anonyma och då mjuknade de upp och såg den som ett roligt uppdrag istället för ett besvär. Enkätundersökningen flöt på och resenärerna diskuterade vilt kring de ställda frågorna. En fråga som utmärkte sig var om de ansåg att shopping och turism kan kopplas samman? Detta tyckte en del respondenter inte, då de utgick från denna resa till Gekås och ansåg att en person endast är en turist om de ska övernatta, vilket de inte skulle göra.

”En turist för mig är någon som semestrar på annan ort och övernattar för att uppleva något nytt och annorlunda” (kvinna 54 år Vimmerby).

På frågan kring definitionen av turism/turist fick vi fram en rad olika åsikter. Ett högt antal av de tillfrågade beskrev att en turist är en person som spenderar pengar i en främmande kommun. En individ som semestrar på annan ort för att uppleva något nytt och annorlunda. En annan respondent beskrev att en typisk turist är ”Stig-Helmer” med sitt förvirrande sätt och en kamera på magen. En av de tillfrågade beskrev en turist som en blek man med t-shirt och tubsockor. Andra ansåg att en turist är någon som reser till en ort för första gången. Turisten vill besöka och utforska samtliga sevärdheter på orten, de är semesterfirare och vill resa utomlands. En rad respondenter ansåg också att en turist är någon som reser för avkoppling, för att utforska världen och ha roligt. Nya upplevelser är en återkommande definition av turism samt ett avbrott från vardagen. En rad olika respondenter ser turism som en sol och badresa där det primära målet är avkoppling och att träffa trevliga människor. En respondent beskrev att turism infinner sig när en resenär transporterar sig med tåg, buss, eller flyg.

När vi började närma oss Ullared gjorde resenärerna sig klara för att skynda sig in på varuhuset. När det återstod 20 minuter till Gekås börjar en kvinna göra sig redo genom att packa ihop sina saker och gå på toaletten. Kvinnan återkommer snabbt från toabesöket och beklagar sig för busschauffören att den inte fungerar. Busschaufför Mikael Fast försöker lugna kvinnan genom att berätta att det finns toaletter på bussparkeringen när vi kommer fram. Kvinnan godtar inte detta då det kommer att försvinna alldeles för mycket värdefull tid på varuhuset.

4.7.2 Besöket på varuhuset

Vidare pågick en rad diskussioner angående tv-serien Ullared1 som då visades på kanal 5. Fyra kvinnor ansåg att tv-bolaget vinklat de medverkande som lite udda karaktärer och framförallt desperata efter låga priser. Slutsatsen med diskussionen gick ut på att de själva inte identifierade sig med dessa desperata personer. Det visade sig senare under dagen att samma kvinnor kom springande till bussen med tre fullpackade kundvagnar vardera och med andan i halsen och trodde att de inte skulle hinna med avgången, därför att tiden inne på varuhuset var

1 Under hösten 2009 pågick en dokumentärserie vid namn ”Ullared”, om varuhuset Gekås

alldeles för knapp. En av dessa kvinnor berättade för oss att hon hade frågat en kund inne på varuhuset om hon kunde gå före i kön då hon inte trodde att hon skulle hinna med bussen. Kunden svarade att hon tyvärr inte kunde det med tanke på att hon också minsann hade väntat länge i kön. Kvinnan blev då upprörd och menade att kunden var en elak människa som inte förstod sig på hennes problem. En annan iakttagelse som gjordes var ett par som setts umgås tidigare på bussen men därefter gjordes en observation som visade att kvinnan var ensam inne på varuhuset. Därefter anmärktes att mannen under tiden kvinnan var inne i varuhuset satt och läste en bok på bussen. Vid närmare samtal framkom att mannen redan gjort sina planerade inköp, ett par skor och därefter hade han gjort sitt på varuhuset och kände sig nöjd.

4.7.3 På Hemvägen

På hemvägen diskuterades det om de inköpta varorna och hur mycket pengar som hade spenderats. Två väninnor satt och jämförde längden på kvittona för att se vem som vann deras egen tävling om längst kvitto. Det inköpta fikat kom väl till pass på bussen. Efter fikastunden somnade de flesta efter en lång och intensiv shoppingdag på Gekås. Vi kunde emellanåt höra om olika händelser som berättades i bussen, bland annat var det några väninnor som tillsammans planerat hur de skulle märkta sina kundvagnar för att lättare kunna hitta dem i trängseln och om vilken smart idé det hade varit. Även efter detta arrangemang hade däremot en väninna tappat bort en av sina kundvagnar då hennes tagg som bestod av en cykelflagga ramlat bort. Kvinnan beskrev för sin väninna hur hon fick panik då hon gick och letade efter kundvagnen eftersom hon trodde att många timmars arbete var borta. Det visade sig längre fram i diskussionen att den hade befunnit sig nära henne, men eftersom cykelflaggan inte var på kände hon inte igen den.

Related documents