• No results found

4. Vem handlar och vad har man för inköpsvanor?

4.3 Resor innan Nova Lund fanns

Eftersom Nova Lund är så pass nyetablerat (öppnade i september 2002) fanns möjlighet att ställa en extra uppsättning frågor till besökarna där. Frågorna behandlade respondenternas inköpsvanor som de såg ut innan Nova Lund öppnade. Förhoppningen var att många av besökarna på Nova Lund fortfarande skulle minnas hur de brukade handla för två år sedan. Observera att svaren som presenteras nedan kommer från såväl bilburna besökare som besökare som åkt kollektivt. Antalet svar från bilburna besökare dominerar dock kraftigt.

Var man handlade innan

Första frågan avsåg var respondenterna tidigare brukade göra samma typ av inköp som de gjorde på Nova under det aktuella tillfället. Det är 60 % av besökarna som uppger att de tidigare brukade göra den här typen av inköp i Lunds centrum, vilket visas i Figur 4.12. Över 50 % svarar att de tidigare handlade på Center Syd, och knappt 40 % att de brukade handla på Burlöv Center. Observera att summan av andelarna blir större än 100 %, eftersom respondenterna har kunnat ange flera alternativ.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% I Lunds Centrum I Malmö Centrum På Center Syd På Burlöv Center Annan stad/köpcentrum

Figur 4.12 Var besökarna på Nova Lund gjorde sina inköp innan Nova Lund öppnade. Bas=besökare på Nova Lund.

Hur Nova Lund påverkat inköpsresorna

Knappt hälften av besökarna på Nova Lund uppger att de ersatt besök de tidigare gjorde i Lunds Centrum med besök på Nova Lund. Ungefär lika många har ersatt besök på andra köpcentrum, se Figur 4.13.

Endast 12 % uppger att de har ändrat färdmedelsval för inköpsresor på grund av Nova Lunds öppnande. Nova Lund har lett till fler men kortare inköpsresor, enligt besökarnas egna svar.

0% 10% 20% 30% 40% 50% Ersatt inköp i Lunds centrum

Ersatt inköp i annat stadscentrum Ersatt inköp på annat köpcentrum Ändrat färdmedelsval för inköpsresor Fler inköpsresor än tidigare Färre inköpsresor än tidigare Längre inköpsresor än tidigare Kortare inköpsresor än tidigare

Figur 4.13 Andelen som instämmer i olika påståenden om hur Nova Lund påverkat inköpsresorna. Bas=besökare på Nova Lund.

Bland de respondenter som angett att de ersatt inköp de tidigare gjorde i Lunds centrum med besökt på Nova Lund, är det ca 45 % som anser att öppnandet av Nova Lund har lett till att deras inköpsresor blivit kortare, medan knappt 20 % i denna grupp anser att Nova Lund lett till längre inköpsresor.

I gruppen som uppger att de gör fler inköpsresor sedan Nova Lund öpp-nade, är det knappt hälften som även uppfattar att deras inköpsresor bli-vit kortare, och ca 35 % som uppger att deras inköpsresor blibli-vit längre. Bland de respondenter som uppger att Nova Lunds öppnande har lett till färre inköpsresor, är det drygt hälften som upplever att inköpsresorna blivit kortare, medan ungefär en fjärdedel uppger att inköpsresorna blivit längre.

Nova Lunds öppnande har påverkat respondenterna på olika sätt beroen-de av var beroen-de bor. De som bor inom 5 km från Nova Lund har i betydligt högre grad än övriga ersatt inköp i Lunds centrum, se Figur 4.14.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Ersatt inköp i Lunds centrum

Ersatt inköp i annat stadscentrum Ersatt inköp på annat köpcentrum Ändrat färdmedelsval för inköpsresor

Fler inköpsresor än tidigare Färre inköpsresor än tidigare

Längre inköpsresor än tidigare Kortare inköpsresor än tidigare

Under 5 km Över 20 km

Figur 4.14 Andelen som instämmer i olika påståenden om hur Nova Lund påverkat inköpsresorna. Bas=besökare på Nova Lund som bor inom 5 km respektive mer än 20 km från etablering-en.

Närboende har också i högre grad ändrat färdmedelsval för sina inköps-resor sedan Nova Lund öppnade. Nästan 30 % av dem som bor nära Nova Lund uppger att de har ändrat färdmedelsval. Somliga kan ha bytt från att köra bil, gå eller cykla till att åka kollektivt, andra kan å andra sidan ha bytt resor till fots, med cykel och med buss till bilresor. Obser-vera att merparten av de svarande är bilister, som fått enkäten under ett besök med bil på Nova Lund. Om även fotgängare och cyklister ingått i svarsgruppen, skulle kanske svarsfördelningen på denna fråga ha varit annorlunda.

Den största skillnaden mellan dem som bor nära och dem som bor läng-re ifrån Nova Lund, uppträder på frågan om Nova Lunds öppnande lett till kortare eller längre inköpsresor. Hela 50 % av de som bor inom 5 km från Nova Lund uppger att de numera reser kortare än de gjorde innan Nova Lund öppnade. Endast 15 % av de som bor långt från Nova Lund anger att deras inköpsresor blivit kortare, medan dryga 25 % av dessa respondenter anger att inköpsresorna blivit längre.

Resultaten innehåller flera dimensioner. Av dom som nu besöker Nova Lund finns olika mönster för på vilket sätt man förändrat sitt beteende på grund av Nova Lunds öppnande. Det finns de som tidigare med bil reste till andra etableringar längre bort och nu kan göra kortare resor. Det finns också såna som nu reser längre än tidigare eftersom Nova Lund lockar mer. Det finns emellertid även personer som tidigare inte reste med bil för sina inköp som nu tar bilen till Nova Lund.

Eftersom trafikarbetet totalt är större för Nova Lund (jmf bl a Figur 7.4) än för andra etableringar, innebär det att det totala trafikarbetet för dem som nu ökar sitt resande överstiger det totala trafikarbetet för dem som minskar sitt trafikarbete.

4.4 Sammanfattning

Nova Lund och Lunds Centrum har något yngre besökare än de andra etableringarna. Burlöv Centers kundgrupp har kortast avstånd följt av Lunds Centrum, som även har hög andel icke bilburna besökare.

Besökarna, både kollektivtrafik- och bilburna, till Lunds centrum gör flest inköpsresor per vecka. Minst antal inköpsresor per vecka gör besö-karna på Burlöv Center. Antalet inköpsresor per vecka har generellt sjunkit från 1994.

Vid inköp på hemorten görs nästan hälften av respondenternas resor med bil. Vid inköp på köpcentrum görs nio av tio inköpsresor med bil. Besökarna på Nova Lund uppger att Nova har lett till fler men kortare inköpsresor och ersatt tidigare resor till Lunds Centrum, Center Syd och Burlöv Center.

5. De bilburna besökarnas