• No results found

Tillgängligheten för kollektivtrafikresenärer

8. Tillgängligheten med kollektivtrafik, gång och cykel

8.3 Tillgängligheten för kollektivtrafikresenärer

kollektivtrafikresenärer

Burlöv Center

Burlöv Center ligger invid pågatågsstationen i Burlöv. Pågatåg mellan Malmö och Lund stannar vid Burlövs station två gånger i timmen under både hög- och lågtrafik. Burlöv Center betjänas även av regionbussar på linje 130 från Malmö via Åkarp till Lund.

Bussarna stannar på hållplatsen Burlöv Center, mindre än 100 m från närmsta ingång (tågen 200 m) och ca 300 m från mittpunkten (tågen 400 m). Det kan jämföras med ”mittpunkten på parkeringen” som ligger ca 200 m från mittpunkten av centret. I Tabell 8.2 visas resultatet av restids- och restidskvotsberäkningen.

Tabell 8.2 Restider och restidskvoter för resor till Burlöv Center

Till Burlöv

Center från: med koll Restid (min)

Restid med bil

(min)

Restidskvot

(koll/bil) Kommentar om kollektiv-trafikstandard Malmö 27 18 1,5

Åkarp 22 11 2,0 Malmö och Åkarp betjänas av Pågatågstrafik, två ggr per timme såväl vardag som helg

Arlöv 21 8 2,6 Regionbuss 130 tre ggr i

timmen dagtid såväl vardag som helg. Restid ombord endast 2 min, förmodligen går eller cyklar man istället

Staffanstorp 45 19 2,4 Buss till Arlöv, Hjärup eller

Lund, byte till buss mot Burlöv Center

Totalt 27 14 1,9

Som framgår av tabellen är restiderna tillfredställande respektive hygg-liga för Malmö och Åkarp, däremot inte bra för Staffanstorp och Arlöv. Eftersom Burlöv Center ligger i Arlöv och orten är relativt liten är det dock tveksamt hur man ska betrakta resultaten för Arlöv, då restiden med bussen är så kort att de allra flesta troligen går eller cyklar hela vä-gen och inte använder kollektivtrafiken. Sammantaget visar beräkninvä-gen

29Restidskvoten cykel/bil kan också vara intressant, men det krävs mycket detaljerade data för att räkna fram de verkliga skillnaderna, vilket vi saknar.

på en relativt hygglig tillgänglighet med kollektivtrafik för Burlöv Cen-ter.

Center Syd

Till Center Syd går fyra olika busslinjer. Vanlig buss (linje 132) och snabbuss (134) går två gånger i timmen från Malmö. Från Lund går snabbuss (126) två gånger i timmen under högtrafik. Linje 122 trafikerar Barsebäckshamn-Löddeköping-Kävlinge och går knappt en gång i tim-men på vardagar och mer sällan på lördag. På helger och under lågtrafik går bussarna mer sällan. Linje 132 trafikerar också sträckningen Center Syd – Landskrona ca en gång i timmen under vardagar, och mer sällan under helger. I Tabell 8.3 visas resultatet av restids- och restidskvotsbe-räkningen.

Tabell 8.3 Restider och restidskvoter för resor till Center Syd

Till Center

Syd från: med koll Restid (min)

Restid med bil

(min)

Restidskvot

(koll/bil) Kommentar om kollektiv-trafikstandard

Löddeköpinge 23 8 2,9 Norrgående regionbussar,

4-5 avgångar per timme i högtrafik. Tid ombord 5 minuter

Landskrona 53 17 3,1 Dålig turtäthet och lång tid

(30 min) ombord

Kävlinge 51 18 2,8 Dålig turtäthet, men gen

förbindelse (12 minuter) för den som känner till när bussen går

Lund 52 19 2,7 Snabbuss, tid ombord 27

minuter

Bjärred 39 14 2,8 Regionbuss eller snabbuss,

tid ombord 13 minuter

Eslöv 86 34 2,5 Tåg till Lund, byte till buss

Totalt 47 17 2,8

Det tar alltså mellan 2,5 och 3 gånger så lång tid att åka kollektivt till Center Syd som att ta bilen. Även om det är möjligt att ta sig dit med buss är konkurrenskraften gentemot bil mycket låg. De som kan väljer hellre bil, vilket också färdmedelsstatistiken till Center Syd visar.

Nova Lund

Kollektivtrafikutbudet till Nova Lund är god. Nova trafikeras av Lunds stadstrafik med busslinjerna 5 och 20. Närmsta hållplats (Företagsvägen) ligger ca 200 m från närmsta ingång och ca 400 m från Novas mittpunkt. Båda linjerna kör med halvtimmesintervall under vardagarna. Linje 5 kör dessutom två gånger i timmen under högtrafiktid på helger.

Dessutom trafikeras Nova Lund av regionbussarna linje 126 mellan Lund och Löddeköpinge (en gång i timmen) och linje 137 mellan Lund

och Bjärred (mellan två och fyra avgångar per timme under högtrafik). Bussarna stannar vid Fjelierondellen, dvs inom 500 m fågelavstånd. I Tabell 8.4 visas resultatet av restids- och restidskvotsberäkningen.

Tabell 8.4 Restider och restidskvoter för resor till Nova Lund

Till Nova Lund från: med koll Restid

(min)

Restid med bil

(min)

Restidskvot

(koll/bil) Kommentar om kollektiv-trafikstandard

Lund 40 9 4,4 Dålig turtäthet, restid

om-bord endast 10 minuter om man känner till när bussen går

Malmö 65 21 3,1 Tåg till Lund, byte till buss

Staffanstorp 55 17 3,2 Regionbuss till

Fjelierondel-len

Eslöv 64 26 2,5 Tåg till Lund, byte till buss

Bjärred 30 15 2,0 Regionbuss till

Fjelierondel-len

Totalt 47 14 3,4

Även om utbudet är förhållandevis gott till Nova Lund är restidskvoten mot bil hög för de flesta startorter. Som framgår av tabellen är det endast Bjärred som möjligtvis kan sägas ha en rimlig restidskvot med kollektiv-trafik till Nova Lund.

Lunds centrum

Utbudet av kollektivtrafik till Lunds Centrum är stort och mångriktat. I princip samtliga busslinjer som angör Lund, passerar genom centrum. Till Botulfsplatsen i absoluta centrum (ca 50 m från Stortorget) går alla Lunds stadsbussar. Till Bankgatan ca 400 m från Stortorget går region-bussar och från Bangatan, ca 700 m från Stortorget går regionregion-bussar och tåg. Det finns ett stort antal tågförbindelser från Lunds central både norrut och söderut. I Tabell 8.5 visas resultatet av och restids-kvotsberäkningen.

Tabell 8.5 Restider och restidskvoter för resor till Lunds centrum

Till Lunds centrum från: Restid med koll (min) Restid med bil (min) Restidskvot

(koll/bil) Kommentar om kollektiv-trafikstandard

Lund 12 10 1,2 Turtätheten beror på var i

Lund resan startar

Staffanstorp 34 16 2,1 Regionbuss, tre turer per

tim-me

S Sandby 38 21 1,8 Regionbuss med kvartstrafik

Malmö 34 22 1,5 Mycket god turtäthet med tåg

och buss

Bjärred 41 26 1,6 Regionbuss med kvartstrafik

Totalt 21 14 1,5

Bilden av att kollektivtrafikalternativet är konkurrenskraftigt för Lunds centrum bekräftas vid analys av restidskvoterna. Som framgår av

tabel-len är restidskvoterna för kollektivtrafik goda eller tillfredställande för alla relationer utom mellan Lunds centrum och Staffanstorp. Bilden stämmer väl även med färdmedelsfördelningen för besökare i Lunds centrum (Figur 2.2).

Sammanfattning

Konkurrenskraftig tillgänglighet för kollektivtrafik är betydligt bättre för Lunds centrum än de andra lokaliseringarna. Lunds centrum har till ex-empel mer än dubbelt så bra genomsnittlig restidskvot för kollektivtrafik som Nova Lund trots att det finns flera busslinjer till Nova.

0,0 1,0 2,0 3,0

Burlöv Center Center Syd Nova Lund Lunds centrum