• No results found

År 1971 reste Rolf för första gången till Nordkap. Lik-som för många andra äventyrare fanns det en lockelse i att besöka denna europeiska utpost. Det var nog inte enbart floran som lockade, för på Nordkap är det gan-ska magert och trivialt, utan snarare att det var så olikt det han hittills upplevt som botanist.

Det blev några fler resor i början av 1970-talet och på vägen dit besöktes lokaler för rara växter i Nord-norge. På en översiktskarta har Rolf skrivit in flera botaniska rariteter och noterat i hans anteckningar är bland annat masivedel (Oxytropis deflexa subsp.

norvegica) som anses endemisk för Skandinavien och polar blära (Silene involucrata subsp. tenella) i närheten av Alta.

Nordkap är norra Skandinaviens största turist-attraktion med över 200 000 besökare varje sommar.

Nordkap ligger på Magerøya där Honningsvåg är centralort. Från mitten av maj till slutet av juli finns här möjlighet att uppleva midnattssol. Nordkapsklippan reser sig 307 meter över havet och har ansetts vara Europas nordligaste punkt. Namnet Nordkap (på norska Nordkapp) är en variant av det engelska namnet North Cape som använts sedan 1500-talet. Det äldre norska namnet är Knyskanes.

På Magerøya finns ingen skog, bara glesa bestånd av dvärgbjörk och andra buskar. Landskapet är en enda stor fjällhed som når havet. Ett intensivt renbete har troligen bidragit till vegetationens utformning.

I början av 1980-talet blev det fler resor till Nordkap och i juli 1982 gjorde Stig Ehnebom och hans medarbe-tare en ny film om Rolf. Ehnebom hade redan gjort två filmer i serien ”En man och hans blommor”: del 1 från Medelpad/Jämtland och del 2 från Sicilien. Nu skulle det bli en tredje del om en exkursion till Nordkap. Det var ett gäng naturintresserade Sundsvallsbor som följde med och resan gick med buss från Luleå.

figur 56. På Nordkap ledde Rolf exkursioner under några år på 1970­ och 80­talen.

figur 57. Rolfs vänner Arto Viljamaa från Vasa och Pietro Mazzola från Palermo. Rolf drogs till udda personligheter och till den kategorin hörde definitivt Aarto. Han cyklade till Nordkap från Vasa för att delta i exkursionen. Aarto var mycket skicklig på att spela på såg och ledde också kurser i denna musikkonst.

Rolf reste i förväg för att rekognoscera och han hade med sig sina vänner Pietro Mazzola från Palermo och Bengt Nordin från Sundsvall, ägaren till Trollska galleriet. På vägen upp stannade de till i Överkalix och besökte Vippabacken som är ett hem-bygdsområde vid Kalixälven. Strandängarnas vegetation vid den oreglerade Kalixälven intresserade Rolf och från Vippabacken noterade han i sin dagbok flera typiska norrbottniska ranings-växter, däribland kung Karls spira, åkerbär, smörbollar och strandveronika (Pedicularis sceptrum-carolinum, Rubus arcticus, Trollius europaeus, Veronica longifolia).

Det blev sammanlagt 24 deltagare i expeditionen och ett av exkursionsmålen var fjället Duken som ligger på östra sidan av Magerøya. Fjället Duken är intressant på grund av att berggrun-den består av dolomit. I filmen berättar Rolf om områdets geo-logi och vad det betyder för växterna. Dolomiten är lättvittrad, rik på magnesium och markytan består delvis av gruskorn med ren kalkspat. På Duken finns ett stort bestånd av Magerøyas botaniska raritet, purpurkrassing (Braya glabella subsp. purpu-rascens), som bara finns här på det europeiska fastlandet. Här finns också orkidéerna dvärgyxne (Chamorchis alpina) och fjäll-yxne (Pseudorchis straminea).

Ehnebom frågar Rolf om varför en orkidéspecialist åker till Nordkap. Rolf skrattar och svarar:

Från hotellfönstret på Kreta kan jag se växtplatserna för 18 olika orkidéer men i närheten av hotellet på Magerøya finns bara 5–6 arter. Det är således inte artrikedomen som lockar utan mera de spännande anpassningarna till denna kärva miljö som är intressanta att studera. Det är också intressant att göra en så här lång resa genom Norden och följa vegetationens förändring från de djupa granskogarna i Medelpad till hedlandskapet här på Nordkap.

figur 59. Purpurkrassing (Braya glabella subsp. pur­

purascens) från fjället Duken 1982. Magerøya är den enda växtplatsen för purpurkrassing på det europeiska fastlandet.

figur 58. Stig Ehnebom och Rolf vid inspelningen av ”En man och hans blommor”. De hade tur med vädret då det var bra förhållanden vid alla sex dagarna inspelningen pågick.

Däremot var det ofta blåsigt och olika speciallösningar fick vidtas för att kunna spela in under dessa förhållanden.

Nästa exkursionsmål vid filminspelningen är själva Nordkaps-klippan och strandvegetationen nedanför. Rolf visar deltagarna skörbjuggsört (Cochlearia officinalis) och äter upp en planta:

Fullt ätbar som sallad med en sälta från havet. Troligen åt redan vikingarna denna C-vitaminrika växt. Den är grön större delen av året och lätt att känna igen.

Det charmiga med Nordkap är att här möts havet och fjället. Så ser det förvisso ut på flera ställen längs Norges kust men det blir så tydligt här. Här finns flera exempel på märkliga växt möten: havssälting och björnbrodd samt strandvial och lappspira.

De flesta arterna är rätt vanliga fortsätter Rolf men här har vi en intressant raritet. Det är sibirisk gräslök, Allium schoeno-prasum var. sibiricum, som är större än vår gräslök och också den användbar i matlagningen. Vid en annan resa här blev vi strandsatta på Knivskärsudden längre västerut och då gjorde vi smörgåsar med sill och sibirisk gräslök på knäckebröd och den blev då kallad Knivskärsuddsmackan.

Rolf får frågan om han trivs med att leda en grupp och ha exkur-sioner.

figur 60. Rolfs plansch från Nordkap föreställer 15 typiska växter för området. Överst ser vi från vänster jättegräs­

lök, strandloka, rosenrot, skörbjuggsört och gulkäm­

par (Allium schoenoprasum subsp. sibiricum, Ligusticum scothicum, Rhodiola rosea, Cochlearia officinalis, Plantago maritima).

Längst fram ser vi gullbräcka, fjällglim, fjällsippa, fjällviol, mossljung, purpurbräcka, stjärnbräcka, snöbräcka, ostronört, krypljung, saltarv och fjällgröna (Saxi fraga aizoides, Silene acaulis, Dryas octope­

tala, Viola biflora, Harrimanella hypnoides, Saxi fraga oppo­

sitifolia, Micranthes stellaris, Saxifraga rivularis, Mertensia maritima, Kalmia procumbens, Honckenya peploides, Diapen­

sia lapponica). Det är således en salig blandning av fjällväxter och havsstrandsväxter.

Ja, det gör jag, jag är en exhibitionist och det tror jag man behö-ver vara om man ska vara en bra lärare. Man lär sig mycket också då det finns mycket kunskap i en så här stor grupp och man tvingas att försöka svara på kluriga frågor.

Rolfs intresse för Nordkap och filminspelningen uppmärksam-mades också i lokalpressen. I tidningen Finnmarksposten pryder han omslaget 13 juli 1982 med rubriken ”Trollsvensken i floraen”.

I artikeln inne i tidningen beskrivs hans botaniska utforskningar med rubrikerna ”Sveriges verdens kjente trolltegner” och ”Guide bland Magerøyas planter”.