• No results found

Här följer frågor och svar till två jobbsökare om varsin prototypannons. Båda respondenterna är aktivt arbetssökande. Den ena personen hade dessutom nyligen sökt ett liknande jobb som prototypannonsen som hen skulle respondera på.

Intervjuerna gjordes var för sig (enskilt) och frågeunderlaget användes för att få en struktur och för att ställa liknande frågor till båda respondenterna. Samtidigt var det viktigt att föra ett samtal för att kunna fånga och följa upp tankar i samtalet när det föll sig naturligt. Intervjuerna gjordes fredagen den 15 maj.

Den ena respondenten är en man, den andra är en kvinna. Båda är medelålders och svensktalande.

Frågorna är fetmarkerade.

Respondent 1

Personen fick se prototypen för annons, enhetschef miljö (bilaga 7). Bilden till annonsen, se nedan.

Foto: Emelie Otterbäck

Vad skulle du säga lockar dig mest i en rekryteringsannons rent generellt?

Det ska vara tilltalande och ge mig ett wow och skapa ett intresse direkt. Annonsen måste vara korrekt språkligt formulerad och vara intressant innehållsmässigt. En administrativ chefstjänst kan både låta kul eller tråkig. Det handlar om hela paketeringen, presentationen.

46

Och vad lockar dig minst?

Tråkig bild, tråkig text. När man vill berätta för mycket ovidkommande. Upprepningar irriterar. En massa korrekturfel i annonsen gör att jag kan tappa intresset helt. I en sådan organisation vill jag inte jobba.

Vad vill du allra helst veta?

Arbetsuppgifterna. Utmaningen i jobbet är allra mest intressant! Vad är det som jag kommer till? Motsvarar det mina förväntningar? Är det ett jobb där man får allt serverat på en räkmacka eller finns det utmaningar i arbetsgruppen? Hur är kulturen på arbetsplatsen?

Hur uppfattar du bilden?

Skittråkig. Utifrån bilden skulle jag inte bli intresserad av det här jobbet. Jag kan inte sätta fingret på vad det är. Jag tycker att bilden ändå förmedlar ett samspel mellan mannen och kvinnan. Bilden förmedlar: ”vi lyssnar på varandra” och det tilltalar mig. Men bilden lockar mig ändå inte. Det är tre personer uppställda, där en av personerna anas i förgrunden. En svart silhuett, varför är den där? Förstår du vad/hur jag tänker? Och vad är en bra bild egentligen? Men det jag upplever är att det känns konservativt och mossigt. Det känns uppställt.

Följdfråga: Menar du att det känns arrangerat?

Ja.

Hur uppfattar du bilden i kombination med bildtext?

Bildtexten indikerar att det är hämtat/taget från verkligheten och belyser att det är ett viktigt möte. Det ger respekt och en trovärdighet.

Hur uppfattar du bilden i kombination med rekryteringstexten?

Bilden i sig är viktig, den skapar en nyfikenhet och gör att jag lockas läsa annonsen. Men som sagt, bilden talar inte till just mig och jag tycker inte att just den här bilden passar till den här annonsen.

Följdfråga: Vilken sorts bild skulle du önska i annonsen?

Lite fart och fläkt, en mer modern känsla.

Vilken sorts bild skulle du föredra utifrån tre alternativ? Motivera. 4. Byggnaden som visar arbetsplatsen?

5. Människor som ler mot varandra?

6. Äkta ögonblick i farten från verksamheten?

En bild tagen från verkligheten. Eftersom det handlar om livsmedel och tobak bör bilden andas den miljön på något sätt. Äkta ögonblick.

Följdfråga: Menar du lite mer som en reportagebild?

Ja, Lite mer som en reportagebild i en tidning. Den här bilden gav mig inte den feelingen. Jag skulle lockas av ögonblick från verksamheten som inte bara är ett samtal mellan två personer.

Hur uppfattar du den här annonsen utifrån ditt perspektiv?

Den är bra på så sätt att det är tydligt vad som söks, vilket sorts ansvar som tjänsten innebär. Ihop med en bättre bild hade det blivit ännu bättre.

47

Är det något i texten som du fastnar på? Vad? Varför?

Jag förstod inte riktigt det där med ägare och process, det krånglade till det lite och gjorde att jag tappade intresset och tyckte att det lät tråkigt. Allt det där kanske man inte hade behövt nämna i annonsen, det skapade bara frågetecken hos mig och gjorde att mitt intresse svalnade. Det var luddigt, mer förvirrande än klargörande. Om det inte hade funnits med kanske jag hade sökt!

Är det något i texten som du tycker är extra viktigt?

Om hur gruppen ser ut, hur många det är och hur jag som enhetschef kan bidra till att utveckla gruppen.

Extra intressant?

Vad jag kommer att ansvara för – det är absolut nummer ett. Sedan tycker jag att ett stort plus i den här annonsen var att det stod vilka stödfunktioner som man kunde få hjälp av som chef.

Fanns det något som du ansåg vara onödigt?

Ja, det om processägare och något system.

Saknade du något?

Ja, vad är det roliga? Finns friskvård? För mig är det livsviktigt att komma till en modern organisation och en arbetsplats där det är roligt och gemytligt. Där man tycker att träning och hälsa och en god arbetsmiljö är viktigt. Jag får inte uppfattningen att det är det av denna annons.

Jag skulle vilja ha lite mer av: Vi är en av de mest attraktiva arbetsgivarna, vi vill att du ska vara en av oss, häng med och bli en av oss! Jag sökte ett liknande jobb nyligen där texten talade till mig – fan vad härligt skrivet det var. Det väckte min lust att jobba där. Denna annons känns tillrättalagd och stel. Vill man hitta en person som är tillrättalagd och stel, kanske det är rätt att skriva så. Annonstexten bör spegla den person som man söker och också i tonen. Rätt person ska ju lockas att söka, så kommunen inte får 40 okynnesansökningar från ointressanta personer och att personer som man kanske hade velat locka, inte söker alls.

Kommentar tillbaka från intervjuaren: Okynnesansökningar, vilket bra ord, får jag sno det?

(Skratt) Ja, självklart!

Om följande element skulle tillföras i annonsen – hur skulle du reagera/tänka kring det? HBTQ-logga (rekryteringsenheten är HBTQ-certifierad)?

Nej, det vet jag inte om jag hade reagerat på alls, men kan kanske vara positivt för andra, men jag hade inte reflekterat över det nämnvärt, tror jag.

Årets Karrärföretagslogga (kommunen är ett av 100 företag i Sverige som har fått utmärkelsen)?

Ja, det signalerar att det är en attraktiv arbetsgivare och ger en verifikation.

Bild och kort citat med anställd?

Ja, det skulle jag gilla. Storytelling är ändå ett begrepp och en metod som väcker en nyfikenhet. Det kan få mig att tänka: ”Den personen vill jag jobba med!” Det kan hjälpa att nå mitt hjärta för jobbet och att vilja jobba där.

Information om/grafik om hur rekryteringsprocessen går till?

48

Länk till mer information?

Absolut. Vet inte om jag hade klickat på länken och läst på mer om arbetsgivaren, men bra att det finns info om var man kan läsa mer.

Nu har du redan svarat kring detta i ett annat svar, men eftersom jag har det som en fråga ställer jag den ändå igen. Hur skulle du ställa dig till information om ”Det här får du av oss. Till exempel: friskvårdsbidrag/friskvårdstimme och liknande förmåner?

JA! Det är mer intressant än att läsa om själva organisationen.

Finns det annat som du har tänkt på gällande rekryteringsannonsen som du just har sett/läst?

Det är de sakerna som jag har nämnt.

Något annat som du tänkt på gällande hur du lockas till att söka ett jobb?

Rätt sorts bild, rätt sorts ton och att framför allt att ha ett korrekt språk är viktigt för mig. Ett tydligt men ändå inspirerande innehåll. Helheten. Det jobbet som jag sökte senast påminde om det här i arbetsuppgifter och typ av arbetsplats - men där hade de ”nailat” de delarna. Detta jobb kommer jag inte att söka.

Respondent 2

Personen fick se prototypen för annons, miljöinspektör (bilaga 6). Bilden i annonsen, se nedan.

49

Vad skulle du säga lockar dig mest i en rekryteringsannons rent generellt?

Först tittar jag på arbetsuppgifterna. Jag tittar på beskrivningen. Visar den upp ett jobb som passar för mig eller inte? Sedan tittar jag på bilden. Bilden är viktig och vad den signalerar. Jag vill också att en annons ska vara tydligt skriven.

Och vad lockar dig minst?

Otydlig text, för mycket ovidkommande i texten och en bild som jag inte kan relatera till eller som irriterar mig.

Vad vill du allra helst veta?

Arbetsuppgifterna. Hur ser gruppen som jag ska jobba i ut? Vad finns det för förväntningar på den personen som man söker? Är det mycket ensamarbete? Arbetar man i team? Finns det stödfunktioner? Är det en fast anställning eller en tillfällig? Om den är tillfällig, finns det möjlighet till förlängning?

Hur uppfattar du bilden?

En kvinna med visp och en man med armarna i kors. Den ger inte rätt signaler till mig. Jag tror att mannen är inspektören och med honom i förgrunden dominerar han bilden. Jag som kvinna lockas inte att söka. Det hade varit bättre med ett mer utzoomat perspektiv i helkropp där man hade sett mer av miljön, restaurangen, och att de upplevs likvärdiga i ett maktperspektiv.

Följdfråga med förklaring: Det är faktiskt mannen som är restaurangägaren och kvinnan med vispen som är inspektören, hur tänker du när du får höra det?

Oj, ja, det framgår inte. För att få fram det måste nog bilden tas på ett annat sätt.

Hur uppfattar du bilden i kombination med bildtexten?

Bildtexten är bra, den visar att det har hänt i verkligheten. Men det når ändå inte helt fram eftersom jag blir irriterad på bilden.

Hur uppfattar du bilden i kombination med rekryteringstexten?

Miljön, restaurangen, hade gärna fått synas mer. Då hade det stämt ännu bättre med texten.

Vilken sorts bild skulle du föredra utifrån tre alternativ? 1. Byggnaden som visar arbetsplatsen?

2. Människor som ler mot varandra?

3. Äkta ögonblick i farten från verksamheten?

Jag vill ha action i verkligheten! Inte en byggnad! Fint om man verkligen få se miljön där man kan komma att jobba, men då ska det vara människor och på riktigt.

Hur uppfattar du den här annonsen utifrån ditt perspektiv?

Tydlig, ganska lång, men det gör inget att det är mycket text eftersom det är bra punkter och jag får en överblick av vad kommunen söker för person.

Är det något i texten som du fastnar på?

Ja, B-körkort krävs. Men hur är det med bil? Finns det att låna hos arbetsgivaren eller ska man ha tillgång till egen bil? IT-kunskaper krävs, men IT är ganska brett, exakt vad krävs i just detta jobb och i vilken utsträckning? Det hade jag velat ha lite med specificerat. Om det är några särskilda program som man ska kunna behärska, till exempel.

50 Arbetsuppgifterna. För att få en ökad förståelse kring vad jag i sådana fall ska jobba med, så jag vet om det är ett jobb som kan passa mig och för att jag också ska kunna matcha det med mitt cv.

Extra intressant?

Är det ensamarbete eller teamarbete? Stödfunktioner, finns det? Vilka i sådana fall?

Onödigt?

Det är några onödiga upprepningar, men det gör egentligen inget att jag läser det igen. Jag scannar texten och tar till mig det viktigaste.

Om följande element skulle tillföras i annonsen – hur skulle du reagera/tänka kring det: HBTQ-logga (rekryteringsenheten är HBTQ-certifierad)?

Det signalerar att det är en arbetsgivare som bryr sig om detta och att alla är lika värda och det är bra. För mig spelar det dock ingen roll när jag väljer arbetsgivare, men det kan göra det för andra. Det signalerar något viktigt!

Årets Karrärföretagslogotyp (Eskilstuna kommunär ett av 100 företag i Sverige som har fått utmärkelsen)?

Det kan ge ett bra intryck. Ett viktigt signalvärde.

Bild och ett kort citat med anställd?

Det kan ge en personlig del till rekryteringsannonsen som kan bidra till en positiv upplevelse hos mig.

Information om/grafik om hur rekryteringsprocessen går till?

Vet inte, det får ju inte vara för mycket info. Men jag vill veta vem som är kontaktperson och kunna ringa och få reda på mer. Ställa frågor som gör att jag kan avgöra om jobbet passar min personlighet. Men mer än så vill jag inte veta i annonsen.

Information om – Det här får du av oss: till exempel: friskvårdsbidrag/friskvårdstimme och liknande förmåner?

Absolut, särskilt det om friskvård. Jag vill både veta vad som förväntas av mig av arbetsgivaren och vad jag kan få av arbetsgivaren. Ge och ta. Det hjälper att locka mig, men är inte avgörande. Samtidigt får det inte stå för mycket heller och det måste finnas något kvar att ta upp vid intervjun. Annars har man ju inget att prata om.

Länk till mer information?

Det kan vara bra, allt kan ju inte vara med i annonsen. Den ska vara kort och tydlig. Men det får inte heller bli för mycket länkar.

Finns det annat som du tänkt på gällande rekryteringsannonsen som du just har sett?

Nej, har nog sagt allt.

Något annat som du tänkt på gällande hur du lockas till att söka ett jobb – eller inte?

Om annonsen inte är tillräckligt tydlig eller lockande är risken att tanken om att söka rinner ut i sanden. Att skriva cv och personligt brev kräver en del. Det måste då vara tillräckligt intressant och lockande för att jag ska ta mig den tiden.

51

Related documents