• No results found

Resultat och analys av intervju fråga 4

Vi frågade samtliga lärare och specialpedagoger hur viktigt de tyckte det var med förförståelse samt på vilket sätt de arbetade med förförståelse.

Camilla (lärare skola 1)

För Camilla är förförståelse mycket viktigt och menar att förförståelsen är det hon lägger ner mest tid till för arbetet med andraspråkselever. Camilla arbetar mycket med bilder och dramatisering och tycker det fungerar bra, för eleverna får då både jobba med inlevelse och känslor. Hon tycker vidare att efterarbetet är lika viktig som förförståelse. Att eleverna får bearbeta det de lärt sig.

/…/ja är absolut inte perfekt men ja försöker för man ser hur /.../ man ser vilken glädje det blir när de verkligen förstår /…/ när det bara tänds till liksom

Lena (specialpedagog skola 1)

”A den är ju hundra viktig /…/ den önskar man att den alltid fanns /…/ den /…/ möjlighet att kunna göra den förförståelsen”.

Lena anger att både andraspråkselever som är nybörjare eller som är födda här att alla elever har nytta av det hon gör. Sedan säger hon om hon ska ge någon elev förförståelse så är det inte bara den eleven som har glädje av det utan resten av klassen har lika stor glädje och nytta av det.

Hon anger att förförståelsen bara finns och måste finnas annars har man ingenting.

“Det är min grund alltså den står jag ju på för att /.../ allting som jag kan göra för att underlätta för en elev är så bra för så många fler så när man stöter på ett problem i en klass eller man upptäcker att här måste jag ju jobba på ett annat sätt”

Sara (lärare skola 2)

Enligt Sara är förförståelse extra viktigt, hon menar att det är viktigt för alla elever men extra viktigt för elever med andraspråk.

33

Sara nämner vidare att hon arbetar med förförståelse på olika sätt, film är ett exempel, hon nämner också vikten av bearbetning av texter, och menar att hon brukar plocka ut ord som enligt henne eleverna är obekanta med och förklarar dessa ord innan hon börjar med en ny text. Enligt Sara är förförståelse inte bara viktig i svenska ämnet utan även i NO och SO.

Eva (specialpedagog skola 2)

Enligt Eva är det mycket viktigt med förförståelse. Hon menar att man bör ta tillvara på elevernas erfarenheter och bygga vidare på dem. Hon menar att läsförståelsen hos andraspråkselever ibland hänger upp sig på vilka texter de möter.

/…/ man får ju tänka också vilka texter vi sätter i händerna på eleverna… och tänka efter så här… Vad beror det på att de inte förstår? Är det för att de inte förstår det kulturella i texten?

/…/ eller handlar det om deras läsförståelse.

Hanna (specialpedagog skola 3)

”Oerhört viktigt… oerhört viktigt… man kan ju bara önska att de hade fått mycket mycket mer”.

Hanna anger att de vill gå ut mer med eleverna och uppleva med hela kroppen och använda sina alla sinnen.

”jag tycker ändå att vi har gått en bra väg med de här investeringarna med smart board… så… man liksom kan få in världen i klassrummet både ljud … ja upplevelse genom rörlig bild”.

Hanna betonar at genom dessa rörliga bilder blir det lättare för eleverna även när det gäller SO och NO.

Hon använder sig mycket av bild, ritar och berättande, agerar med hela kroppen och spelar teater ibland för att eleverna ska förstå och för att de ska förberedas.

”De e för lite av det här att ta sig härifrån att få känna o lära med hela kroppen mm”.

Inkluderingsmodellen betraktar Hanna som väldigt viktig eftersom hela den specialpedagogiska filosofin är ”inkluderande tanke”. Hon anger vidare att det inte gynnar flerspråkiga elever ”att bli utlyfta” för hon menar att det skulle leda ”ännu fler luckor i deras… kunskapsinhämtning” vidare betonar hon att det är av vikt att även studiehandledning tänker på det och att man ska vara så mycket så möjligt i den stora gruppen.

Det som alla fem pedagogerna är eniga om och det råder ingen tvekan om saken är att förförståelsen är enormt viktig.

34

Både Camilla och Hanna arbetar mycket med bilder och dramatisering. Camilla påpekar betydelsen av efterarbetet på det eleverna har lärt sig. Hanna betonar att det är viktigt att eleverna får använda sina sinnen och hela kroppen för att det ska underlätta förståelsen för dem.

Holmegaard och Wikström (2004) menar att läsning har en viktig roll i skolarbetet och att det är viktigt att lärarens skapar en positiv inställning till läsning detta bidrar till att eleverna goda läsare. Camillas och Hannas arbete med bilder och dramatisering tolkar vi i enlighet med dessa författare som alltså menar att arbetet väcker en betydelsefull läslust hos eleverna, samtidigt som deras fantasi och känslor blir inkluderade i arbetet.

Resten av pedagogerna  Lena, Sara och Eva  lägger stor vikt vid elevernas erfarenheter och bearbetning av texter och menar att förförståelsen är en slags grund för all läsning. De anser bland annat att det är viktigt med vilken slags text man använder i undervisningen. Eva påpekar att den kulturella bakgrunden kan hänga samman med förförståelsen och hur man uppfattar och tar till sig texten. Viberg (2004) menar delvis som Eva att de förkunskaper en elev har kan hänga samman med hur vida en elev kan ta till sig en text eller inte. Samtidigt menar han att ordförrådet hänger ihop med och har en avgörande roll för hur läsaren klarar av läsningen medan förkunskaperna hänger ihop med hur vida läsaren kommer förstå texten eller inte. Men det viktigaste enligt honom är att eleven har ett välutvecklat ordförråd. Även om eleven bara har grunda förkunskaper kan läsaren med ett välutvecklat ordförråd få ut mycket av en text. Men med både brister i förkunskaper och med ordförrådet kan det bli problematiskt för läsaren menar Viberg.

Related documents