• No results found

Del två inleds med att ge en kort beskrivning på hur ungdomarna upplever sin kunskap i äm-net sex och samlevnad och avslutas med att beskriva ungdomars attityder till KK, att bli av med oskulden och kondomanvändning.

6.3.1  Elevernas  resultat  av  UngKAB09-­‐påståenden   Industriprogrammet

Ungdomarna från industriprogrammet svarar att de har kunskaper om kondomanvändning och hur de ska skydda sig mot oönskade graviditeter. Johan, Robin, Marcus, Johannes och Christian säger att de har kunskaper om HIV och könssjukdomar men Marcus tillägger att han har glömt det. Efter det börjar ett resonemang mellan Marcus, Johannes och Christian som visar på rätt så bristfälliga kunskaper. Maria säger att hon kan ”halvt om halvt”. Hon har över-siktlig kunskap men vet inte vad det skulle innebära om hon t.ex. skulle drabbas av en köns-sjukdom eller hur man blir av med den. På den sista frågan, hur undervisningen hjälpt dem att ta hand om sin egen sexuella hälsa, är svaren olika. Maria tycker att hon kan det efter undervisningen om könssjukdomar och att lärarna alltid har lagt tyngd på att det man gör ska göras av egen vilja. Johan och Robin tror att de kan ta hand om sin hälsa medan Christian säger nej. Marcus menar att han aldrig har haft problem med den sexuella hälsan och att det varken har blivit lättare eller svårare efter skolans undervisning.

Naturvetenskapliga programmet

Emelie svarar ja på alla frågor men tillägger att det hon kan för att ta hand om sin sexuella hälsa är saker som hon har tagit reda på själv.

Samhällsvetenskapliga programmet

Alla fyra svarar ja på påståendena om att undvika oönskade graviditeter och kondom-användning men efter det börjar svaren variera. Jonna och Katrin kan litegrann medan Anders svarar med en motfråga, ifall jag egentligen undrar om de har haft någon könssjukdom. På påståendet om sexuell hälsa svarar Pelle först ”absolut inte” men efter att vi har resonerat lite kring begreppet ändrar han sig och svarar precis som Jonna, ”jo”. Anders vet inte riktigt. Kat-rin säger att hon kan ta hand om sin sexuella hälsa till viss del men att hon inte vet riktigt vad allt är.

Sammanfattning

På påståendena om kondomanvändning och att undvika en oönskad graviditet svarar alla att de har kunskaper. Det stämmer överens med vad de tidigare sagt att den undervisats om. På frågan om könssjukdomar svarar många att de inte är helt säkra och Johannes, Marcus och Christian visar det genom att börja prata om det och just då kunde de i alla fall inte så mycket om olika könssjukdomar. De som tidigare antytt att de har egna erfarenheter resonerar om de olika begreppen och sätter sig även in i en situation där de själva skulle kunna råka ut för en könssjukdom eller där de på olika sätt tar hand om sin sexuella hälsa, t.ex. genom att besöka en barnmorska. Marcus säger att undervisningen inte gjort varken till eller från och det under-stryker åsikterna om att undervisningen inte är det huvudsakliga forumet för kunskap om sex och samlevnad.

6.3.2  Elevernas  attityder  till  sex     Industriprogrammet

Eleverna fick frågan varför de tror att ungdomar har oskyddat sex trots att de vet vikten av att använda kondom. Maria berättar att hennes vänner inte har skyddat sig för att det gick för fort, att de var fulla eller att det förstör stämningen. Hon berättar att hon själv aldrig skulle ha oskyddat sex och att det inte är pinsamt när man väl frågar. Hon upplever inte heller att någon kille, när kondom kommit på tal, är negativt inställd till att använda den, snarare positiv. Mar-cus säger att det kan bli förhastat. Johannes menar att man gör ett överslag, hur stor är risken att smittas? Jag frågar hur de skulle reagera ifall partnern skulle säga nej till kondom, något de

är helt oförstående till. Christian skulle fråga varför i så fall och Marcus skojar och säger att han skulle smyga på den ”utan att hon märker det”. ”Man vill ju inte bli pappa när man är tonåring” fortsätter han. Johan och Robin tror att det kan bero på att ungdomar är fulla och slarviga och när jag påpekar att de kan ha oskyddad sex nyktra också säger Johan att de kanske tycker att det är skönare utan.

När det gäller KK tror Johan och Robin att det är accepterat att ha i orten de bor men de har inga åsikter om det. Marcus, Johannes och Christian vet inte om det finns, kanske i ”den un-der världen” som Marcus kallar det. På frågan om det i så fall skulle vara något de berättar eller till och med skryter om säger både Marcus och Christian nej. Maria säger att hon har lite finare kompisar som aldrig skulle ha ett KK utan de tycker att man ska gifta sig och skaffa barn. Maria har andra vänner som har sexuella relationer utan förhållande. Det viktiga är att hamna i mitten, att inte ha för många eller för få sexpartners. På frågan över hur många som är för mycket vet hon inte riktigt men i så fall får man vara ute varje helg. Hon berättar att hennes kompisar inte går hem med vem som helst utan att det är någon de har pratat med eller känner sedan tidigare. Hon tror att det är många som hoppas att det ska bli något mer än bara sex men om de inte kan få en fast relation så ”nöjer” de sig med sex.

Johan och Robin har inte upplevt att det skulle finnas några attityder om när rätt ålder är för att ha sex för första gången. När jag frågar dem om en ålder säger de att 15-16 år är lagom och att det inte är något man måste ha en relation för men att det är att föredra. De för inga egna resonemang i frågan utan på attityddelen av intervjun får de pressas lite för att säga nå-got. Marcus vill inte säga någon åldersgräns utan menar att det är individuellt. Christian upp-levde att det fanns en press på eleverna på hans högstadieskola att de skulle ha sex så tidigt som möjligt och beskriver det som rätt extremt och att attityden var ”haha, ni kommer att dö oskulder”. Det var väldigt uppdelat mellan killar och tjejer på skolan och att de aldrig um-gicks med varandra. Han säger att han redan då förstod att det var ”fjortissnack” och att folk ljög och höll på. Maria tycker att det är viktigt att ha en relation med personen man har sex med första gången. Det är inget måste att vara kär men man ska kunna lita på varandra.

Naturvetenskapliga programmet

Emelie tror att vissa kanske tycker att det är lite fjantigt att använda kondom. Anledningar till att inte göra det kan vara att man inte tror att man kommer att bli gravid eller att killen har någon sjukdom. Hon säger också att killen oftast är äldre än tjejen och att tjejen inte då vågar

säga så mycket. Om killen inte vill använda kondom säger tjejen inte emot. Det handlar mycket om vad killen tycker och vill. En annan anledning kan vara att det inte är lika skönt.

Tjejer behöver inte heller tycka att det är skönt att använda kondom men enligt Emelie är tje-jer bättre på att ta hand om sig.

Att ha ett KK är inget Emelie tycker är konstigt och hon säger att hon har flera vänner som har den sortens förhållanden. Hon tycker att det börjar bli vanligare att folk har en KK istället för ett förhållande.

Emelie säger att när hon gick i sjuan var attityden att man skulle ha sex så snart som möjligt.

Idag tycker hon att det är för tidigt. Det inte är någonting man är mogen för i den åldern. Hon säger ”det ångrar man sig nästan idag, att man hade sex så tidigt för man hade kunnat vänta några år till för man var inte mogen”. Hon tycker att det är viktigt att göra det med någon man verkligen gillar så att det inte så bli så mycket snack efteråt.

Samhällsvetenskapliga programmet

När Anders grupp får diskutera anledningen till att ungdomar inte använder kondom börjar Anders på ett resonemang om att det är samma sak som att säga att man aldrig kommer att stjäla eller mörda. Svälter man så kommer det att leda till att man stjäl, oavsett vad man sagt tidigare. När jag påpekar att sex inte är så extremt och att det ena inte utesluter det andra säger han att han ändå håller fast vid sin ståndpunkt. ”I stundens hetta så blir det så, extremt för den primitiva reptilhjärnan” fortsätter han. ”Nä, jag tror bara helt enkelt att rent principiellt så eh, att säga en sak och göra en annan är liksom, jag vet inte, rätt självklar”. Det är inte första gången Anders drar igång ett stort resonemang som inte har med hans egna åsikter eller atti-tyder om ämnet. Pelle tror att det kan vara jobbigt att behöva avbryta (i sexsituationen). Han tror också att det kan vara pinsamt att köpa kondomer i den lilla ort de bor där de flesta är bekanta. Jonna säger att vissa kanske tycker att det pinsamt att fråga men hon tycker inte att man ska tänka så. Katrin tror att det kan bero på att en del är lata och inte orkar eller lite non-chalanta och dumma. Hon tror att de resonerar så att ”det inte kommer att hända mig”.

Angående KK tycker Anders att det är mer accepterat idag men att det beror på vilken grupp man ingår i. Jag frågar ifall det är ok i deras grupp men det tycker inte Jonna. Anders berättar att han tycker att det är fel att tjejer betraktas som slampor som de har många sexuella relat-ioner medan killar blir betraktade som hingstar. När jag frågar om en KK är något är något att

skryta om säger Jonna och Pelle nej medan Anders menar att han upplever att det finns en stolthet för killar. Katrin säger att det inte är något för henne men att hon inte tänker något dåligt om de som gör det. Hon säger också att hon inte bryr sig om vad folk tycker och tänker.

Katrin tycker inte att man ska ha sex när man är under 15 år. Jonna tycker inte att det finns någon rätt ålder utan att det är något man gör när man träffar någon man verkligen tycker om.

Samtidigt får det inte var för ungt. Pelle har en teori om att rätt ålder är när man förstår kon-sekvenserna av det man gör. Är det för tidigt förstår man inte ansvaret. Jonna tycker att en relation är viktig första gången men Anders tycker att det är ok utan så långe det är bestämt vad båda vill ha ut av relationen med en gång.

Sammanfattning

De har olika tankar om varför ungdomar inte använder kondom vid tillfälliga sexuella kontak-ter. De tror att det kan bero på alkohol, slarv eller att man gör en riskanalys över hur stor chansen är till att smittas av en sjukdom eller bli gravid. Emelie tar upp problemet med att killen ofta är äldre och att tjejen på grund av det inte vågar stå på sig. Maria säger att vissa tycker att det kan vara pinsamt men att det inte är det när man väl frågat. Samtidigt som de har en rad olika tankar om varför ungdomar inte använder kondom säger Maria, Marcus, Christian och Katrin att de själva aldrig skulle ha en tillfällig sexuell relation utan kondom.

I frågan om KK-relationer blir det tydligt att det finns en uppdelning mellan vad de själva skulle göra och vad de accepterar att andra gör. Katrin säger t.ex. att hon inte skulle tycka sämre om sina kompisar om de skulle göra det men att hon aldrig skulle göra samma sak själv. Maria gör skillnad på sina ”lite finare kompisar” som aldrig skulle ha en KK och sina andra vänner. Hon säger också att man ska hamna någonstans på mitten i frågan om hur många sexpartners som är ok. Anders gör också en skillnad då han anser att det beror på vil-ken grupp man tillhör. I gruppen han är i i intervju-situationen är det enligt Jonna inte ok och då underförstått att det är ok i andra grupper. Något som är intressant är att Maria tror att de flesta vill ha ut något mer av den sexuella relationen, dvs. ett förhållande men att de ”nöjer sig” med det de får. Hon säger också att det inte handlar om okända kontakter utan oftast nå-gon personen känner sedan tidigare. Alla säger att de tycker att det är ok med en KK-relation men ju närmre den egna gruppen vi kommer desto svårare blir det. Många tror inte att det förekommer i samhället de bor i eller att deras kompisar gör det.

Rätt ålder för att ha sex för första gången varierar. Antingen tycker de att en bra ålder är runt 15 år eller så är det en helt individuellt. De flesta anser att det ska finnas någon relation i grunden, antingen en kärleksrelation eller åtminstone en tillitsfull relation, för trygghet och att inte riskera snack om det efteråt. Emelie och Christian uttrycker att de upplevde en stark press från andra att ha sex tidigt där Emelie ångrar sig lite i efterhand medan Christian menar att han redan då förstod att det var ”fjortissnack”.

Related documents