• No results found

5.1.1 Professionellt

Bild nummer 2 (@ebbabusch, 2021b)

Denotation:

På bilden syns en grupp med människor som sitter samlade runt ett bord och dricker ur kaffemuggar. I bakgrunden syns flera människor som sitter samlade. I mitten av bilden sitter en yngre kvinna, medan de andra människorna i bilden är äldre. Den yngre kvinnan ser glad ut och ser ut att prata med någon som inte syns i bilden. Bredvid den yngre kvinnan sitter en äldre kvinna som tittar åt ett annat håll. Bildens fokus ligger på den yngre kvinnan då många av de andra människorna inte är i fokus eller fotograferade bakifrån.

Bilden är tagen från nära håll och ur en vinkel som skapar en känsla av att åskådaren är med i rummet. Ljuset i bilden är fokuserad på den unga kvinnan mitt i bilden

I bilden finns det en rund textruta som säger: “Äldre-fokus”. Under den textrutan är en annan symbol i blå och vit färg med bokstäverna KD. På bilden syns även texten: “Öka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Konnotation

Ebba ser inte ut att posera på bilden då hon inte kollar in i kameran. Bilden ser snarare ut att vara tagen i ett spontant ögonblick. Bilden kan antas vara tagen på ett ålderdomshem med tanke på bildtexten: “öka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen” och att resterande människor i bilden är äldre. Bredvid texten finns även ett citattecken vilket kan tolkas som att det är Ebba själv eller hennes parti som står bakom citatet. Ebba ser också glad ut och involverad i konversationen runt bordet. Detta kan förstärka känslan om att Ebba bryr sig om de äldre. De ser även ut att fika då de har kaffemuggar framför sig, detta kan förmedla en känsla av gemenskap och att Ebba tagit sig tid för att sitta tillsammans med dem en stund.

Ebba har även mer formella kläder på sig i form av en skjorta och kavaj, på kavajen syns en KD-brosch vilket kan kommunicera att hon är där i syfte att representera hennes parti och roll som partiledare. Resterande människor i bilden har mer informell klädsel vilket kan förstärka intrycket av Ebba som auktoritär. I högra hörnet finns en rund textruta som säger Äldre-fokus vilket kan antas vara en pratbubbla. Symbolen under pratbubblan finns partiet Kristdemokraternas partilogga, vilket kan tolkas som att partiet Kristdemokraterna säger att de har ett Äldre-fokus.

Bild nummer 3 (@ebbabusch, 2021c)

Denotation:

I bilden syns en kvinna, hon står mitten av bilden och kollar in i kameran. Hon är utomhus framför ett hus. Hon verkar ha en position och posering som är allvarsam och seriös.

Bilden är tagen snett nedifrån och riktar fokus mot kvinnan. Bilden har ett neutralt ljus med naturnära färger, där både kläder och bakgrund går i liknande toner. På bilden syns också texten: “Jämställdhet på riktigt. Som feminism borde vara”. Denna text är framställd grafiskt med vit färg och naturnära bakgrund. Bredvid texten syns en vit logga som symboliserar kvinnotecknet.

Konnotation:

Ebba ser allvarlig ut och kollar rakt in i kameran vilket skapar en symbolisk kontakt med mottagaren. Bilden ser ut att vara uppställd och förbestämd, där Ebba poserar framför kameran. Bilden är även tagen snett nerifrån vilket skapar upplevelsen om att hon kollar ner på mottagaren och ger henne en symbolisk auktoritet. Eventuellt för att förstärka bildens budskap om jämställdhet och lyfta upp henne som kvinna och seriös ledare. Hon har formella kläder som går i samma toner som bakgrunden och texten på bilden. Det kan antas att Ebba står bakom det budskap som syns i bilden. Genom tidigare kunskap från

andra bilder från Ebbas Instagram går det att se en liknande grafisk profil i texten och bakgrunden till texten, vilket då drar tankarna mot flertal andra budskap som både hon och partiet Kristdemokraterna vill kommunicera och stå bakom.Då detta inlägg har flera bilder i sig så går det att se från nästa bild, bild nummer två i inlägget, att partiet Kristdemokraternas logga och färger syns och står bakom budskapet. Se bilaga nummer ett för den bilden.

5.1.2 Privat

Dessa två bilder är exempel där Ebba Busch framställs i sin privata roll som. Till varje bild presenteras den denotativa och konnotativa analysen.

Bild nummer 4 (@ebbabusch, 2021e)

Denotation

I bilden syns en kvinna som sitter på en sjukhusbrits. Hon verkar inte vara medveten om att bilden tas och hon är klädd i sjukhuskläder. Miljön utspelar sig på ett sjukhus, vårdcentral eller liknande. Kvinnan har flertal slangar inkopplad på sin kropp och hon verkar vara stressad eller medtagen. Kvinnan är i fokus och i bakgrunden syns en sjukhusmiljö med flertal redskap och verktyg. Bilden är tagen inomhus och det är svårt att säga om det är dag eller natt.

Konnotation

Av bilden att döma så poserar inte Ebba, utan bilden kan antas vara tagen i ett ögonblick på sjukhuset. Hennes kroppsspråk signalerar att hon är stressad eller medtagen, att hon är på sjukhuset för en behandling eller förlossning. Detta inlägg har också två bilder och av bild nummer två går det att dra slutsatsen att sammanhanget är en förlossning. (Se bilaga nummer två för den bilden. En förlossning är för många ett mycket privat sammanhang som traditionellt inte visats upp av politiker. Att Ebba delar med sig av denna bild signalerar därmed att hon är öppen för att dela med sig av sitt privatliv, till och med från sin förlossning. Då bilden är tagen i ett spontant och till synes allvarligt ögonblick kan detta konnotera att Ebba vill visa upp en representativ bild av hur det kan vara att föda barn. Detta är därmed en bild som många förmodligen kan relatera till vilket kan bidra till att skapa en relation mellan Ebba och hennes följare. Genom tidigare kunskap om Kristdemokraterna så går det att göra en koppling mellan bilden och partiets profilering, där partiet har en stark närvaro i frågor som rör familjen och vården. Därför kan det motiveras att detta är en privat bild men även en bild som kan associeras med Kristdemokraternas viktiga frågor och budskap.

Bild nummer 5 (@ebbabusch, 2021d) Denotation

I bilden syns en kvinna som sitter avslappnat på en bil gjord av märket Ford. Bilden är tagen i dagsljus och bilen ser smutsig ut. Miljön för bilden är utomhus och i skogsmiljö.

Bildens fokus ligger på kvinnan och bilden. Kvinnan pekar mot texten som sitter på bilens bakruta “Det är ok, jag kör väldigt tunga stenar!”

Konnotation

Ebba sitter på en bil och pekar mot texten på bilens bakruta och kollar rakt in i kameran.

Av en tidigare kunskap så kan det uppfattas att denna bild är ett form av skämt där Ebba driver med Miljöpartiets före-detta partiledare Isabella Lövin, ett parti som arbetar mot tung biltrafik och framförallt att dieseldrivna och fossildrivna bilar ska sluta tillverkas och köras (Miljöpartiet, 2021). Det visade sig sedan att Lövin hade en gammal pickup som var väldigt dieselkrävande och enligt Belinda Olsson (Rydberg, 2018) den skitigaste miljöboven och Lövins motivering var att hennes man behövde bilen för att transportera väldigt, väldigt tunga stenar. Detta fick mycket stor spridning och uppmärksamhet bland nyhetsmedia. Bilden anspelar därmed på ironi och blir ett sätt att driva med Isabella Lövin och hennes utspel. Bilen på bilden ser även ut att vara en större modell som Isabella Lövins förslag riktar sig mot. Att använda humor kan vara en strategi för att skapa ett förhållande till hennes följare som sympatiserar med hennes åsikter vilket kan resultera i en “vi och dem”-känsla mot Isabella Lövin och eventuellt miljöpartiet. Att bilen är av märket Ford kan även skapa antingen positiva eller negativa associationer mellan Ebba och bilmärket hos mottagaren beroende på deras tidigare inställning till det. Bilden bedöms vara av privat karaktär då Ebbas pose och klädsel ger ett informellt och avslappnat intryck. Detta inlägg har ytterligare en bild och att döma av den andra bilden, se bild nummer 14, så förstärks uppfattningen av detta som ett privat sammanhang. Där syns Ebba ute i naturen med hörselkåpor och traditionella “jaktkläder”.

Related documents