• No results found

5. Resultat

5.3 Resultat av enkätundersökning

23

5.3 Resultat av enkätundersökning

Tabell 1. En elev svarade 1 (håller inte med) på frågan om han/hon får vara med och planera sitt skolarbete. Elva elever svarade 2. Tjugosex elever svarade 3 och fjorton elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 1

Tabell 2. Ingen elev svarade 1 (håller inte med) på frågan om dennes lärare bryr sig om vad han/hon tycker. Sju elever svarade 2. Tjugofem elever svarade 3 och tjugo elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 2

24

Tabell 3. Tre elever svarade 1 (håller inte med) på frågan om de tror att läraren skulle märka om de inte trivdes i skolan och elva elever svarade 2. Femton elever svarade 3 och tjugotre svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 3

Tabell 4. En elev svarade 1 (håller inte med) på frågan om han/hon brukar få beröm och uppmuntran av sina lärare. Tre elever svarade 2. Tjugosex elever svarade 3 och tjugotvå elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 4

25

Tabell 5. Ingen elev svarade 1 (håller inte med), det vill säga att de inte vågar fråga sin lärare om saker de inte förstår. Två elever svarade 2. Sju elever svarade 3. Fyrtiotre elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 5

Tabell 6. Tre elever svarade 1 (håller inte med), på frågan angående arbetsro i klassen.

Tjugofem elever svarade 2. Tjugoen elever svarade 3 och tre elever svarade 4 (håller med).

Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 6

26

Tabell 7. Ingen elev gav betyg 1 (håller inte med) angående att de känna sig trygg i klassrummet, två elever svarade 2. Sjutton elever svarade 3 och trettiotre elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 7

Tabell 8. När det kom till stämningen i klassen blev det ett bortfall, detta eftersom att eleven hade svarat både 2 och 3. I övrigt var det tre elever som svarade 1 (håller inte med), sju elever som svarade 2. Tjugoåtta elever svarade 3. Tretton elever som svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtioen elever.

Tabell 8

27

Tabell 9. På frågan om det finns någon vuxen på skolan som pratar med eleverna om hur man ska vara mot varandra blev det två bortfall. Detta då två elever hade svarat både 2 och 3. Det var ingen elev som svarade 1 (håller inte med) och sex elever som svarade 2. Sjutton elever svarade 3 och tjugosju elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtio elever.

Tabell 9

Tabell 10. På frågan om det finns någon vuxen på skolan som eleverna känner att de kan prata med om de inte mår bra var det var fyrtiosju elever som svarade ”ja” och tre elever som svarade ”nej”. Eleverna fick på denna fråga skriva fritt vad den vuxna hade för roll på skolan.

Trettiosju elever svarade läraren eller lärarna medan fem elever svarade lärare och rektor. Två elever svarade att de kan prata med de flesta eller nästan alla och två elever svarade att de kan prata med skolsköterskan. En elev som svarat ”ja” på denna fråga lämnade det blankt. Det blev två bortfall eftersom att två elever kryssade i både ”ja” och ”nej”. Antal deltagare var femtio elever.

Tabell 10

28

Tabell 11. Två elever svarade 1 (håller inte med) angående frågan om de själva tänker på vad de kan göra för att andra ska må bra i skolan. Sex elever svarade 2. Tjugonio elever svarade 3.

Femton elever svarade 4 (håller med). Antal deltagare var femtiotvå elever.

Tabell 11

L) Vad gör du för att andra ska må bra i skolan? Ge exempel:

På frågan vad eleverna själva gör för att andra ska må bra i skolan var det många som lyfte att de var snälla mot andra, en elev skrev ”Jag är snäll mot dom. Jag hjälper dom och ibland kanske är jag med dom och ser att allt är bra hos dom. Jag gör så gott jag kan”. Många tryckte också på att de inte skulle säga dumma saker eller fula ord till varandra, utan att de skulle vara trevliga. De anser att man ska vara uppmuntrande, ge komplimanger, bry sig och inte retas eller mobba någon. Eleverna sammanfattade ovanstående genom att skriva att ”man ska vara en bra kompis”. En av eleverna skrev ”Jag försöker vara positiv, glad, uppmuntrande. För om jag är arg, negativ och inte bryr mig alls om andra så blir det ju dåligare stämning runt omkring.”

M) Vad är en god lärandemiljö för dig? Beskriv:

En av frågorna var vad eleverna anser att en god lärandemiljö är. Eleverna vill ha en lugn och avslappnad miljö där de kan koncentrera sig. Så gott som alla elever har också påpekat att de vill ha det tyst i klassrummet och att fler räcker upp handen istället för att bara prata rakt ut.

Eleverna vill ha arbetsro, en elev uttryckte detta genom att skriva ”munnen ska va stängd så man kan tänka”. Några elever påpekade också att det ska vara tyst, men inte för tyst och en av dessa förtydligade genom att beskriva att ”det ska va tyst i klassrummet men att man får prata när man får hjälp”. En av eleverna lyfte att han/hon vill att det ska vara ”tyst och att ingen stör och försöker va rolig mitt i en lektion”.

Ett av svaren från eleverna sticker ut från övriga, eleven hade skrivit att han/hon ville ”lyssna på hög musik” och att ”det får gärna vara lite pratit och stökit”.

29

N) Vad kan skolan göra för att du ska få en bättre lärandemiljö? Ge exempel:

Den sista frågan där eleverna fick skriva fria svar handlade om vad skolan kan göra för att ge eleverna en bättre lärandemiljö. Några av eleverna ansåg att det var bra som det var. En kommentar från eleverna var ”jag vet inte dom gör nog så gott dom redan kan för en bra lärandemiljö”. Några få svarade ”jag vet inte” eller ”jag har inga exempel”.

På denna fråga tog eleverna bland annat att upp att de ville ha färggladare klassrum, att skolan kunde köpa in hörselkåpor till hela klassen för att ”då får vi bättre arbetsro” eller att de kunde göra roligare saker ”till exempel när vi räknar matte så kan vi gå ut och göra Mattepromenader”. Eleverna tog också upp att de oftare ville sitta i enskilda rum eller grupprum och att de gärna ville sitta mer utspritt när de ska jobba.

Under denna fråga var det bland annat en elev som skrev att ”skolan kan inte göra så mycket men kompisarna kan vara tystare”. En annan elev lyfte också att skolan kunde hjälpa till för att få det lite tystare i klassrummet, samma elev skrev också att han/hon ville ha ”lite mer hjälp av läraren”.

Related documents