• No results found

Resultat från enkätundersökningen

In document Vikten av ett Varumärke (Page 28-34)

4. Resultat

4.2 Målgruppens åsikter om Cheap Monday

4.2.1 Resultat från enkätundersökningen

Resultaten från enkätundersökningen presenteras utefter enkätens uppbyggnad. Detta betyder att svaren på frågorna följer ordningen på enkäten (Se Bilaga 2).

Diagram 4.1 Kännedom om Cheap Monday

Populationen, som uppgick till 100 slumpmässigt utvalda, visar en varumärkeskännedom om Cheap Monday på 95 %. Detta betyder att 95 personer svarat ”JA” på frågan om de känner till Cheap Monday. De 5 respondenter som svarade ”NEJ” på samma fråga är uteslutna ur kommande frågor då de anses vara oförmögna att ta ställning till följande frågor.

29

Diagram 4.2 Hur målgruppen får kännedom om Cheap Monday

På frågan om hur respondenterna erhållit kännedom om Cheap Monday svarar 36 % att vänner och bekanta har förmedlat informationen. Butiksbesök står för 31 % medan modereportage samt media står för ungefär lika stor andel med 16 % respektive 17 %. Endast en respondent angav evenemang/events som informationskälla. Det bör påpekas att denna fråga (Fråga 4) erbjöd respondenterna att ange mer än ett svarsalternativ.

30

I enkätundersökningen framkommer det att ägarandelen av Cheap Monday – produkter bland alla respondenter är 38 %. Bland de tillfrågade männen är ägarandelen 30 % medan de tillfrågade kvinnornas ägarandel uppgår till 46 %. Djupare analys av enkätens resultat (se Diagram 4.4) visar att gruppen ”Kvinna 16-19 år” innehar högst andel, som äger Cheap Monday produkter, med 58 % av de tillfrågade som svarade ”JA” på fråga 5. En generell iakttagelse ur Diagram 4.4 är också att ägarandelen tenderar att vara högre bland både kvinnor och män i den yngsta åldersgruppen. I gruppen ”Kvinna 26+” kan resultatet på 0 % i ägarandel härledas från att denna grupp endast består av en respondent.

På fråga 6 om orsaker till att respondenter inte äger Cheap Monday produkter rankas passformen allra högst med 54 %. Nästa orsak i ordningen är designen som anges av 29 %. Passformen och designen står alltså tillsammans för 83 % av respondenternas orsaker till att inte äga Cheap Monday produkter.

16-19 år 20-22 år 23-25 år 26 år Alla Billiga / Dyra 2 2 2 2 2 Inne / Ute 3 3 3 3 3 Hög / låg kvalitet 4 3 4 4 4

Tabell 4.1 Associationer med Cheap Monday, Medianvärde

Resultatet från fråga 7: ”Vilka associationer har Du med Cheap Monday?” redovisas ovan i tabell 4.1. Skalan med svarsalternativ går från 1 till 6 där den låga extremen utgörs av ”Billiga”, ”Inne” samt ”Hög Kvalité”. Således är en 2:a i medianvärde på frågan om Cheap Monday uppfattas som billiga eller dyra en tydlig indikation på att målgruppen är överrens om att Cheap Mondays produkter uppfattas som relativt billiga. Skillnaderna mellan åldersgruppen är uppenbarligen även små på den nästföljande delfrågan där hela populationen verkar vara tämligen överens att Cheap Monday varken associeras med ”inne”-produkter eller ”ute” produkter. Dock indikerar en 3:a i medianvärde att klädmärket har en övervikt mot ”inne” med tanke på att skalan för svarsalternativen går från 1 till 6.

31

Frågan som avser att mäta huruvida kvalitén uppfattas som hög eller låg visar att alla åldersgrupper förutom respondenterna i 20–22-års ålder anser att kvalitén uppfatts som relativt låg. Åldersgruppen 20-22 år anser dock att kvalitén uppfattas som relativt hög även om det bör påpekas att skillnaderna mellan åldersgrupperna är liten samt att samtliga resultat på denna fråga är koncentrerade kring de mest neutrala alternativen.

51 % av de tillfrågade anser att Cheap Monday förknippas med någon musikstil och, efter en rimlig generalisering av svaren på fråga 8 om vilken musikstil det rör sig om, svarar 51 % av respondenterna att det är Rock- eller Punkmusik som Cheap Monday förknippas med. Enligt 47 % av de tillfrågade är det Populärmusik som tankarna går till.

Enligt resultaten från undersökningen har 81 % av de tillfrågade någon gång besökt en Weekday-butik.

Diagram 4.5 Andelen som besökt Weekday-butik för respektive åldersgrupp

Diagram 4.5 avslöjar fördelningen av butiksbesökare för respektive ålder i populationen. Åldersgruppen 16-19 år har störst andel med 95 % av de tillfrågade som någon gång besökt en Weekday-butik medan åldersgruppen 23-25 innehar minst andel av de tillfrågade med 48 %.

32

Butikstruktur: Rörigt Iordningställt Ej svarat

45 % 39 % 16 %

Musik Bra Dålig Ej svarat

59 % 16 % 25 %

Inredning Trendig Otrendig Ej svarat

67 % 11 % 22 %

Tabell 4.2 Associationer med butikerna

Svaren på frågor om butikerna redovisas i tabell 4.2. Huruvida butiken uppfattas som rörig kontra iordningställd råder det delade meningar om där 45 % anser att butiken uppfattas som rörig. 39 % uppfattar butikstrukturen som iordningsställd och 16 % valde att inte svara på frågan. En klar majoritet tycker att musiken är bra medan endast 16 % svarar att musiken i butikerna är dålig. En fjärdedel av respondenterna valde att inte svara på denna fråga. Butikens inredning uppfattas som trendig av 2/3-delar, det vill säga 67 % medan 11 % anser att inredningen är otrendig. Även denna fråga har en relativt sett låg svarsfrekvens eftersom 22 % av respondenterna valde att inte ta ställning i frågan.

16-19 år 20-22 år 23-25 år 26 år Alla Otrevlig/ Trevlig 5 4 4 4 5 Okunnig / Kunnig 5 4 4 4 4 Nonchalant/ Hjälpsam 5 4 4 4 4

33

Hur personalen i butikerna uppfattas är undersökt i tre kategorier – grad av hur trevliga, hur kunniga och hur hjälpsamma de upplevs som. Precis som i fråga 7 fick respondenterna på fråga 12 svara på en skala 1 till 6 där desto högre siffra innebär positiv upplevelse och desto lägre innebär negationen. Åldersgruppen 16-19 år hade en median på 5 rakt igenom på alla frågor, medan resterande åldersgrupper hade medianer på 4. Att åldergruppen 16-19 år har flest respondenter gör att medianen för hur trevlig personalen uppfattas som av gruppen ”Alla” även den blir 5.

Diagram 4.6 Populationens åsikter om Weekdays butikskoncept är unikt

Av de respondenter som har besökt en Weekday-butik så anser 43 % att deras koncept är unikt. 57 % av respondenterna anser att butikskonceptet inte är unikt.

34

In document Vikten av ett Varumärke (Page 28-34)

Related documents