• No results found

RESULTAT AV FÖRSTUDIE 33

För att få en klar bild över vad förstudien har resulterat i, presenteras ett sammanfattande resultat i detta kapitel. Vad har undersökningen av användarna gett och vad har analysen av de befintliga produkterna utmynnat i? Hur ser Sensagons logotyp och hemsida ut i dag och vad är deras svaga punkter? Det är några av de svaren som presenteras nedan.

4.1 Nulägesanalys

I nuläget finns ingen röd tråd som knyter samman produkterna, det finns heller ingen röd tråd som knyter samman produkterna med företagets hemsida och produktblad. Företaget är i ett skede där de måste ta beslut om produkternas yttre och hur de ska presenteras för intresserade. Än så länge producerar de inga stora volymer av produkterna men efterfrågan ökar hela tiden.

4.1.1 Köpare och användare

De som köper och de som använder produkterna idag är två olika grupper. Köparna är ofta bostadsbolag som köper och installerar produkterna i deras lägenheter. Köparnas kriterier på produkterna är att de ska fungera väl och att det finns någon nytta med att installera dem. Priset får heller inte vara för högt.

Användarna är personer med problem att minnas saker. De har alltså en nedsatt minnesfunktion och behöver därför hjälp att minnas viktiga saker i sin vardag. Då deras kognitiva uppfattning är nedsatt måste produkterna ”tala” till användarna hur de ska bruka produkterna. Designen och funktionerna får inte vara så invecklade att de behöver hjälp för att förstå hur de fungerar. Enkla rena funktioner eftersträvas för att minska missuppfattning och feltolkning. Riktlinjer att hålla sig till vid utveckling av kognitionshjälpmedel är dessa:

ƒ Ovidkommande information som försvårar varseblivning och orientering bör ej finnas med.

ƒ Vid påminnelse ska signal med ljus/ljud/vibrator användas. ƒ Produkterna ska vara självinstruerande.

ƒ Relevanta begrepp ska användas för att tydliggöra information. ƒ Användning av vanligt förekommande symboler.

Att företaget har valt att rikta sig till en så pass bred användargrupp beror på att det är viktigt att komma in på marknaden och att sälja många produkter. Detta för att i slutändan få ner produktionskostnaderna. En annan anledning till den breda användargruppen är att samtliga lider av i stort sett liknande problem. Minnesnedsättning och kognitiv nedsättning.

4.1.2 Konkurrentanalys

Marknaden för minneshjälpmedel som är elektronisk är i dagsläget begränsad. Det finns en uppsjö av produkter där brukaren själv skriver upp det som ska kommas ihåg, eller gör scheman på almanackor och liknande. Det finns få produkter som hjälper brukaren att komma ihåg exempelvis spisen, tv, kaffebryggaren eller att

stänga dörrar och fönster. Förutom Sensagon finns två företag som säljer produkter som är inom samma kategori. Det ena företaget är finskt och riktar sig mer till allmänheten än till personer med nedsatta funktioner. Deras produkter är främst utvecklade för att bryta strömmen då brandlarmet går vilket kan vara försent om det gäller spisen. Det tar ett tag innan plattan kyls av och då kan eldsvåda redan ha uppstått. Det andra företaget som säljer liknande produkter har en produkt som är lik Sensagons väggpanel. Den ska informera användaren om exempelvis dörren är öppen. Det som skiljer denna panel från Sensagons är att den har ingen display utan fungerar genom röstmeddelanden. För att dessa meddelanden ska läsas upp måste panelen förprogrammeras av någon vilket också skiljer från Sensagons väggpanel. I övrigt var det svårt att finna liknande produkter. Spisvarnare är det enda som det finns flera företag som säljer och dessa säljs till alla.

4.1.3 Tillverkning och material

Ett problem som finns hos företaget är deras budget. Detta visar sig i produktionen. Produkterna tillverkas av standardplastlådor och komponenterna monteras samman på företaget. De har inte råd att köpa in gjutformar för alla produkter så i dagsläget är det flera produkter som inte har någon tänkt design. Då monteringen sker på företaget är det av stor vikt att det är enkelt att montera samman produkterna. Detta har företaget tänkt på men de har inte nått hela vägen fram. Det finns mycket kvar att göra i den delen av processen. Förändring kan ske av monteringen och minska monteringstiden. För att produkten ska gå att tillverka relativt billigt gäller det att välja material som är billigt men samtidigt passande för produkterna. Under förstudien har det visat sig att plasten som företaget använder sig av idag till bland annat nyckelbrickan är billig och så pass tålig som plasten behöver vara. Detta betyder att produkterna fortsättningsvis ska tillverkas i denna plast (PC- och ABS-plast).

4.1.4 Designanalys

Den övergripande analysen gjordes över ett antal utvalda produkter för att arbetet inte skulle bli för stort. Det var fem produkter som valdes ut, somliga redan befintliga produkter och andra nyutvecklade och snart på marknaden. Varje produkt analyserades enskilt för att få en förståelse för samtliga produkter. Slutsatsen av analysen är att ingen av produkterna hör samman och utstrålar samma design. De två panelerna är de enda produkter som samspelar något även om de i sig inte är utseendemässigt snygga. En del av produkterna är tillverkade av standardlådor i plast och på så sätt blir designen spretig och inte alls sammanhängande. Produkterna talar inget tydligt designspråk. De har inga speciella karaktärsdrag som tillexempel utarbetad färg, struktur eller form. Viktigt för företaget är att få med deras logotyp på produkterna så att de marknadsför sig själva. Det gäller dock att logotypen inte ska sticka ut för mycket. Det får inte vara ett störande moment för de som ska använda produkterna. Knappar och annat som brukaren ska interagera med måste vara tydliga och genom sin design förklara vad de är till för och hur de används.

Det finns ingen utvecklad strategi som företaget använder sig av vid utveckling av nya och gamla produkter.

4.2 Logotyp och färgsättning

I dagsläget finns ingen logotyp på produkterna utan endast i produktblad och på hemsida. Det finns ingen möjlighet för köpare eller användare att välja färg på sin produkt förutom på nyckelbrickan där det idag finns cirka fyra olika kulörer att välja mellan.

Related documents