• No results found

5.1 Presentation av undersökning

5.1.2 Resultat från observationer och intervjudata

Deltagare 1 visade tydligt obehag vid beskrivningen av hennes uppgift att utföra logikpussel, hon utstötte ett tydligt stön. Deltagaren rörde aldrig musen under spelsessionen efter att hon provade att flytta den i hallen i artefakten. Kameran var därför alltid riktad lite åt vänster, den gröna sidan, under hela spelsessionen. Hon gick enbart med en knapp nedtryckt åt gången, med små pauser emellan. Eftersom kameran var riktad lite åt vänster, gick hon lite snett framåt till vänster fram till ca. 3m ifrån slutet av rummet. Hon var osäker om hon tog den rätta vägen. “Men frågan är om jag gick åt fel håll nu, om jag skulle gått ut genom dörren där borta.” Hon stannade en kort stund och gick sidledes till vänster. Efter att tagit några steg till vänster och höger för att rikta sig ordentligt mot den vänstra gången började hon gå rakt in i den vänstra (gröna) gången. All data som presenteras i detta kapitel är utdrag från Appendix A. Deltagare 1 sade att det inte var någonting i miljön som stack ut för henne. Hon såg två hål och tänkte att hon antagligen skulle gå dit. Hon tyckte även att rummet kändes kalt, att det var väldigt mycket vitt högst upp på väggarna. När hon blev ombedd att förklara om hon visste varför hon tog den vänstra (gröna) vägen, sade hon ”Jag vet inte om det kändes mer rätt kanske?” och att hon tänkte att det inte var någon större skillnad, de två vägarna såg så likadana ut. Hon gissade inte på att undersökningen handlade om färg och hon sade att hon inte någon gång under testet tänkte att undersökningen kunde handla om färg.

Deltagare 2 gick in i rummet en kort bit, sedan tittade hon åt höger 1-2 sekunder, sedan likadant till vänster, 1-2 sekunder. Hon gick nedför rummet medan hon såg rakt fram och tittade igenom de två olika gångarna, svängande lite till höger och vänster när hon gick ned. Hon stannade ca. 2-3m ifrån gångarna. Hon sade, “Nej. Åh, nej.” när hon först tog några steg

till höger och tittade ned igenom den gången. Sedan gick hon sidledes till den vänstra sidan och tittade ned för den gången. Sedan gick hon rakt in i den vänstra gången.

Deltagare 2 sade att bokhyllorna och alla duplikationer av objekten stod ut för henne när hon gick in i rummet och att det var ett märkligt hus. Hon gav ingen anledning till att hon tittade åt höger först när hon gick in i rummet, hon tänkte ändå titta igenom hela rummet och började bara med höger. Den osäkerhet hon kände när hon sade, ”Nej, åh nej.” under spelsessionen var för att hon brukar vilja genomsöka spel helt när hon vanligtvis spelar och hon valde den vänstra vägen för att det är lättare för henne att komma ihåg att hon har gått den vänstra vägen när hon tänker att man läser från vänster till höger. Hon gissade att undersökningen hade någonting att göra med navigation och vägval, vilken väg man väljer. Hon hade ingen aning om färgen i artefakten och dess betydelse för studien någon gång under testet.

Deltagare 3 stannade strax efter ingången till rummet, han tittade lite åt höger (grön) och gick i den riktningen nedför en del av rummet. Han fortsatte gå nedför rummet på den högra sidan medan han tittade på den vänstra sidan. Han tittade rakt fram och gick snett framåt till den vänstra sidan. Han inspekterade sedan på nära håll på den vänstra sidan mot slutet av rummet. Efter det vände han sig om och tittade igenom hela den högra väggen medan han gick några steg tillbaka. Han gick fram till mitten, ca. 2-3m ifrån slutet och tittade igenom rummet helt genom att vrida runt karaktären 360 grader mot vänstra sidan av rummet till sedan den högra sidan. Till sist gick han snabbt in i den högra gången.

Deltagare 3 sade att utöver bokhyllorna noterade han även de olika färgerna efter han spenderade lite tid i rummet. Han noterade färgerna rött, grönt och möjligen även blått på objekten, de såg även ut att vara uppdelade längsmed väggarna och mitten av rummet. Han misstänkte att färgerna hade någon sorts betydelse när han spelade artefakten och när han blev frågad om vad studien kanske handlade om sade han att det antagligen har någonting med färgerna att göra, att se om de kanske har någon inverkan på vägval. Trots detta sade han att den initiala kamerariktningen åt höger antagligen skedde instinktivt, att han tittade åt höger först för att han är högerhänt. Han sade att han inte hade lagt märke till färgerna vid det tillfället. Han sade även att det slutgiltiga vägvalet inte utfördes med färgerna i åtanke, färgerna antogs ha någon sorts betydelse men han valde inte väg utifrån färgerna. När han blev frågad om varför han valde den högra vägen sade han, ” Nej, det är helt orimligt… Onekligen kollade jag höger när jag kom in i början där också så jag kanske drogs till höger, jag vet inte.” Han sade även att han brukar vilja titta på miljöer när han spelar andra spel, men eftersom han var under intrycket att målet var bortom rummet tittade han inte igenom rummet så mycket som han annars hade velat.

Deltagare 4 gick in och stannade i rummet med kameran redan riktad mot den vänstra (röda) sidan i ca. 1 sek. Han vände sig om och tittade mot den högra (gröna) sidan och gick väldigt lite mot den riktningen snett nedför rummet. Han fortsatte titta på den högra sidan ca. 4 sek medan hen gick nedför rummet på den sidan. Sedan vände han sig om och tittade på den vänstra sidan ca. 2 sek medan hen gick lite närmare slutet. Till slut tittade han mot den högra gången och gick rakt mot den.

Deltagare 4 noterade de två färgerna som var lite tydligare än alla andra färger, först den gröna färgen efter halva spelsessionen var spelad och sedan den röda färgen. Eftersom noteringen av färgerna inte gjordes förrän senare i spelsessionen, utfördes handlingarna i början av spelsessionen utan färgerna i åtanke. Han misstänkte att han tittade åt vänster först för att det är en vana han har, att titta åt vänster och sedan höger. Men valet att gå den högra vägen

valdes p.g.a. den gröna färgen i rummet, som svar till varför han valde den högra vägen sade han ”Ja, jag tror att det var för att jag tyckte det var flest färgade objekt på högersidan.” Den gröna vägen valdes, inte för färgens egenskaper eller associationer utan för att han ansåg att det fanns fler objekt med den färgen på den högra sidan jämfört med de röda föremålen. Han tänkte om han skulle ta den vänstra vägen men detaljnivån ansågs vara bättre på den högra sidan så han tog den. Han antog att undersökningen handlade om färgerna grön och röd, om de attraherar eller på liknande vis påverkar spelare. Han är den enda där färgen direkt informerade vilken väg han skulle ta och han är en av endast två som studerar grafik.

Deltagare 5 gick nedför hela rummet i mitten av rummet tills slutet då han var tvungen att gå åt antingen höger eller vänster. Han gick in i rummet med kameran riktad mot den vänstra (röda) väggen en kort stund. Medan han gick igenom rummet tittade han mot den högra väggen två gånger snabbt. Efter andra gången han tittade mot den högra väggen, tittade han sedan mot den högra gången och gick direkt in i den.

Deltagare 5 noterade att det fanns objekt som stack ut mer p.g.a. färgerna som de hade, specifikt de vita och gröna föremålen. De stack ut lite mer från de mörka hyllorna i rummet. Han kände inte att han drogs mot något håll mer än det andra när han först gick in i rummet och att han råkade titta åt vänster. Det var ingen särskild anledning till att han tittade åt det hållet, han brukar titta åt vänster innan höger. Han trodde inte det var någon skillnad mellan de två vägarna och tänkte därför inte mycket på vilken väg han skulle ta. Men samtidigt nämner han att den vita och gröna färgen stack ut lite mer än de andra färgerna. När han gissade vad undersökningen kunde handla om sade han att det möjligen handlade om arbiträra val och kanske även färg, men han hittade ingen anledning till att välja den ena vägen över den andra. Efter han fick reda på färgernas syfte sade han att han inte lade märke till den röda färgen, kanske för att han var så målmedveten och tänkte att rummet inte var särskilt viktig.

Deltagare 6 var den första som tog den röda vägen men inspelningen av spelsessionen drabbades av tekniska problem som resulterade i att alla tidsberäkningar och noteringar är en ungefärlig uppskattning med större felmarginal jämfört med de andra deltagarna. Från vad inspelningen visar så tittade han lite mot den vänstra sidan av rummet och sade strax efter, ” Jäkla häftig inredning i det här spelet.” Han sade det medan han gick rakt mot den vänstra (röda) gången.

Deltagare 6 sade att inget riktigt stack ut för honom mer än bokhyllorna när han gick in i rummet, han såg dörren bakom sig i hallen och tänkte att det bara är att gå nedför huset. Anledningen han tittade runt i rummet var för att se om han möjligen missade någonting, som t.ex. en nyckel, sade han. Vid valet av de två vägarna sade han att han tänkte knappt för att han antog att båda vägarna ledde till samma ställe. När han blev frågad om han visste varför han valde den vänstra vägen sade han ”Egentligen inte. Jag sitter och funderar på om jag har någon anledning, men det var ju inget som jag såg i vänstra som jag inte såg i högra som jag tänkte att det här såg mer bättre ut…” men om de inte ledde till samma ställe så tänkte han att han skulle börja med den vänstra vägen för att man läser från vänster till höger. Han visste inte om färgens roll och sade att han aldrig tänkte på att det fanns två olika färger.

Deltagare 7 stannade vid ingången och tittade lätt och snabbt vänster (grön) och höger (röd). Han gick rakt fram någon meter, sedan några steg sidledes till höger med kameran riktad mot höger. Han vände sig om och tittade mot vänster, gick snett framåt åt den riktningen till mitten av rummet. Därefter gick han nedför mitten av rummet medan han svängde lite till höger och

tillbaka, samtidigt som kameran var lutad mot den vänstra sidan. Till sist tittade han mot den högra gången och gick rakt mot den.

Deltagare 7 noterade bokhyllorna när han gick in i rummet men inget särskilt utöver det. När han blev frågad varför han tittade åt höger (röd) först sade han ”Jag är vänsterhänt och har musen till vänster om mig, så när jag tar tag i musen brukar jag dra den mot mig. Och det blir ju då att den går åt höger då.”. Han sade att han inte tittade så mycket på vad som fanns i bokhyllorna men han såg böcker och någonting väldigt rött, han utforskade inte så mycket för att han var målfokuserad att ta sig till trädgården. Han gav även samma anledning till att han tog den högra (röda) gången som till varför han tittade åt höger först, att han är vänsterhänt. Han gissade att studien hade någonting att göra med gömda föremål i rummet och sade att han inte tänkte på färg under spelsessionen.

Deltagare 8 gick in i rummet med kameran riktad åt höger (röd) och tog några steg i den riktningen. Han vände sig om och tittade mot den vänstra sidan medan han gick sidledes, snett nedåt rummet mot mitten. I mitten av rummet gick han mot den vänstra väggen, tog några steg längsmed väggen, sidledes. Han vände sig om igen och tittade mot den högra väggen och gick mot slutet framför hyllan mellan gångarna, tittandes på den högra sidan. Tittade snabbt mot den vänstra väggen och gick rakt in i den gången.

Deltagare 8 observerade först enbart bokhyllorna och de två gångarna i slutet av rummet. Han sade att han tittade inte så noga runtomkring rummet men han lade märke till skålar och tänkte att det kanske skulle kunna vara nycklar i de. Han hade ingen särskild anledning till att titta åt höger (röd) före vänster mer än att han ville se vad som var där. Han sade ” Jag råkade vara på den vänstra sidan, så det var därför.” när han blev frågad varför han tog den vänstra (gröna) vägen. Färg var inget han tänkte på under testet.

Deltagare 9 riktade kameran åt vänster (grön) efter han gick in i rummet och gick mot den väggen, snett nedåt rummet. Han tittade sedan rakt nedåt rummet och tog några steg åt den riktningen i mitten av rummet. Där vände han sig mot den vänstra väggen igen och gick närmre den och sedan går sidledes längsmed den. Han vände sig om och tittade mot den högra väggen innan han gick till slutet av rummet framför hyllan mellan gångarna. Till sist tittade han mot den vänstra gången och gick in i den.

Deltagare 9 förmedlade att han noterade bokhyllorna, föremål av porslin samt lite kontrasterande färger när han gick in i rummet. Anledningen till att han tittade omkring i rummet var delvis av paranoia att spelet var ett skräckspel och delvis för att han var nyfiken om det fanns något interagerbart i rummet. Han sade att han tittade åt vänster (grön) först för att man tittar åt den riktningen först innan man går över en gata och han tog den vänstra vägen för att han råkade komma lite till vänster och karaktären gick långsamt så det skulle ta längre tid att gå till den högra vägen istället. Den gröna och röda färgen var inget han tänkte mycket på under spelsessionen och han visste inte om deras betydelse för studien.

Deltagare 10 stannade efter han gick in i rummet och tittade lite åt höger och sedan vänster. Han tittade mot slutet av rummet och gick halvvägs nedför rummet, sedan tittade han mot höger vägg och gick snett nedåt rummet tills han kom ca. 1m ifrån den högra gången. Han gick till mitten av rummet framför bokhyllan mellan gångarna och tittade snabbt på den, sedan riktade kameran mot den vänstra väggen och tittade även bakom sig mot längsmed den väggen. Till sist tittade han direkt mot den vänstra gången och gick in i den.

Deltagare 10 sade att bokhyllorna stack ut och att han försökte leta efter ett mönster i rummet, om objekten var duplicerade eller olika men han hittade inget mönster. Anledningen till att han tittade omkring i rummet var för att han var nyfiken vad det var för böcker samt för att han studerade grafik och var allmänt intresserad av den aspekten. Han var inte säker på varför han tittade åt vänster (grön) först men han kom att tänka på de röda vaserna i efterhand, att de kanske fångade blicken. Mer tid skulle möjligen spenderats i rummet om han inte var så målmedveten till att ta sig till trädgården, vilket han var mer intresserad av att se. Som en förklaring till varför han tog den vänstra vägen sade han ”Kanske var för att jag kollade en del mer på den högra sidan också kändes det bara naturligt att jag skulle gå till det vänstra för att jag har spenderat så mycket tid på den högra sidan. Jag vet inte.” I slutet av spelsessionen stod han väldigt nära den högra gången men valde ändå att gå till den andra, han sade att det ändå kändes mer naturligt, att det blev lite mer balans mellan höger och vänster. Han påpekade även att karaktären gick förvånansvärt långsamt och att rummet kändes onaturligt när alla hyllor var symmetriska. Han lade märke till färgen röd men antog inte att färg hade ett större syfte för studien.

Deltagare 11 tittade noggrant mot högra (gröna) väggen strax efter ingång till rummet och gick sidledes längsmed mitten av rummet, även lite mot den efter några meter, medan han hela tiden tittade mot den väggen och stannade lite på olika ställen längsmed väggen. När han kom ca. 1m från den högra gången, tittade han mot den vänstra gången och sedan den vänstra väggen, även tillbaka mot början av rummet. Han gick då tillbaka mot början av rummet igen i mitten av rummet, med fokus mot den vänstra väggen. Han gick sidledes nedåt mitten av rummet och tittade noggrant igenom hela den vänstra väggen. När han kom mot slutet av rummet igen gick han direkt in i den vänstra (röda) gången.

Deltagare 11 blev omedelbart tagen av väggarna med bokhyllor som han tänkte att det kanske var någonting gömt i, om det var ett föremål som stack ut, om något var gömt i någon av vaserna eller om det fanns vaser som det inte fanns dupletter av. Men han lade inte märke till något sådant när han tittade runt i rummet. Bokhyllor tyckte han associerades med hemligheter och gömda föremål, därför letade han så noga i hyllorna. Det var antagligen instinktivt att han tittade på den högra (gröna) sidan först och det kändes mer naturligt att titta höger, sade han. Men han tänkte även att det möjligen hade någonting att göra med att han var högerhänt. Anledningen till att han tog den vänstra vägen sade han var delvis för att han hamnade närmast den efter han var färdig med letandet samt delvis för att han brukar titta igenom vägar till vänster först och sedan utforska de andra gångarna efter det när han spelar andra spel. Eftersom rummet var så tomt i mitten tyckte han att bokhyllorna drog mycket uppmärksamhet och att det skulle kunna vara ett effektivt sätt att få spelare att utforska delar av miljön utan att använda objektivmarkörer. Han visste inte om färgens betydelse för studien, så han utförde inget val utifrån det men han tänkte att det möjligen fanns en pusselbit i rummet som senare skulle användas till logikpusslet i trädgården.

Related documents