• No results found

Resultat från utvärdering och vidareutveckling av koncept

4.5. Designprocess – Produktframtagning

4.5.4. Resultat från utvärdering och vidareutveckling av koncept

Målgruppen tyckte koncept 1 skulle vara ett intressant alternativ till den ”vanliga” fruktskålen. De menade att de kommer bli frestade att äta frukten i tavlan men är tveksamma om de blir påminda om de grönt som förvaras i kylskåpet. Respondenterna tyckte att koncept 2 skulle vara praktisk, det var positivt att kunna använda den både i kylskåpet och utanför. De tyckte om idén med olika fack, att det skulle bli mer ordning, dock var de skeptiska ifall de synliggör grönt på bästa sätt, och om den gav rum åt olika sorter. Samtliga personer var positiva till koncept 3, de uppmuntrade idén om att ersätta grönsakslådorna. Stor fördel enligt dem var att konceptet erbjöd förvaring för en större mängd grönt utan att de skulle behöva ligga trångt i en låda. De trodde konceptet skulle få dom att värna mer om grönt, då grönt får en mer självklar plats. ”Det skulle kännas fridfullt att ”plocka” grönsaker vid matlagning”. En person sa i en positiv bemärkelse att det påminde om att välja grönt i mataffären. Samtliga personer var mycket positiva till att låta vissa grönsaker stå upp i vattendelen då de tyckte det var fint och tidigare upplevt att grönt skrumpnar vid förvaring, de såg en fördel med att även färska kryddor kunde förvaras där. Diskussionen om koncept 3 ledde in på hur vatten-behållaren kan kombineras med att grönsaker sköljs och sen gärna inte läggs in i grönsakslådorna blöta. Flera personer påpekade att de tyckte en ny produkt bör möjliggöra längre hållbarhet för grönt.

Koncept 1 valdes bort då det inte löser problematiken med grönsakslådorna. Koncept 2 och 3 matchar det positiva utfallet av test 1. Koncepten minskar risken för den typ av lagring som grönsakslådorna möjliggjorde - lagra för många i en hög. Troligtvis synliggör koncept 3 grönt bättre än koncept 2 samt erbjuder förvaring där grönt kan absorbera vatten som påvisats vara positivt i test 2 och vilket Holcroft (2015) menar kan vara avgörande för grönts livslängd. De viktigaste aspekterna från utvärderingen togs vidare till ytterligare en idégenerering med skissning och prototypbygge (figur 28, 29) vilka var: tydlig översikt över innehållet, ge plats åt relativt mycket grönt, utan att de ligger på varandra samt hindra uttorkning.

Det skissades på olika sätt att komponera produkten så att grönt synliggörs samtidigt som de kan absorbera vatten, den skiss som är inringad valdes att gå vidare med eftersom den utformningen ansågs möjliggöra bäst förvaring.

37

38

Figur29: Prototyper som gjordes för att testa funktioner, med och utan vatten.

Från skisser och prototypbyggande kom det fram vilka olika förvaringsfunktioner som mest troligt förebygger svinn, det resulterade i koncept 4 som la grunden för det slutgiltiga produktförslaget, se figur 30 och 31.

Figur31: löstagbar del som låter vattnet rinna av från grönt efter sköljning.

Figur30: illustration av koncept 4 med sina tre delar.

A

B

39

Konceptet är tänkt att ersätta grönsakslådorna i kylskåpet. Konceptet erbjuder förvaring av grönt på tre olika vis: del A - lätt framåtlutande hyllplan för ökad exponering av grönt, del B erbjuder förvaring i vatten och del C består av en övre och undre del, den undre är fylld med vatten och den övres hålrum ger grönt möjlighet att absorbera fukt vid förvaring, den övre delen är portabel och går att använda vid sköljning av grönt, för att sedan låta grönsakerna ligga kvar på den och torka medan vattnet rinner av, i kylen eller på diskbänken.

Figur32: Stavar på del B som går att justera i sidled.

Det skissades på olika former av handtag för att enkelt kunna lyfta delarna för exempelvis vattenpåfyllning. Samt på hyllornas utformning (figur33). De inringade alternativen valdes eftersom de ansågs vara mest praktiska och stabila för ändamålet.

Figur33: Skisser på hur produktens grönsakshållare och hyllplan kan se ut.

Prototyp av koncept 4 gjordes i skala 1:1 för att testa storleken i kylskåpet (figur 34). Dimensionerna valdes efter ett standardmått på kylskåpshyllplan vilket ligger runt 40 cm djup och 50 mm bredd. Det valdes att göra produkten strax under detta mått. Produkten har en höjd på 30 cm då det ansågs vara en rimlig höjd för att grönt ska synliggöras. Bredd på 45 mm och djup på 35 mm.

Det bestämdes att del B (figur32) skulle bestå av stavar som går att flytta i sidled efter grönsakernas storlek.

40

Figur34: Prototyp för att testa dimensioner.

Vid materialval prioriterades att materialet ska klara de påfrestningar som kontakt med vatten, kyla, fukt och livsmedel innebär under längre tid, samtidigt ska produkten vara hygienisk, enkel att rengöra och inte för belastande för miljön. Produkten får inte bli orimligt dyr på grund av materialvalet. Förutom hyllplanen som är tänka att vara i glas, skulle resterande delar i produkten förslagsvis vara gjorda i plasten polypropene (PP) en plast som är vanligt förekommande i hushållsprodukter inklusive livsmedel, går att diskas i diskmaskin, har en hård yta och är slittålig (NP Group, 2019, Thompson, 2007). Polyuretancellplast skulle också kunna vara ett alternativ, då de är plasten som används vid kyl- och frystillverkning. Det funderades över om trä eller rostfritt stål skulle kunna vara ett alternativ. Men eftersom trä är ett levande material skulle trät behöva bearbetas för att klara av kyla, vatten och livsmedel under en längre tid, dock skulle produkten troligtvis ändå få en kortare livslängd i jämförelse med plast eller rostfritt stål. Stål är som material ett mer miljövänligt material än plast, men att producera stål är betydligt mer energi- och resurskrävande än att producera plast (Naturskyddsföreningen, 2019).

Related documents