• No results found

Resultat innehållsanalyser kommunikationsavdelningen

7. Resultat

7.3 Resultat innehållsanalyser kommunikationsavdelningen

Twitter?

7.3.1 @nya_moderaterna

Nya Moderaternas profil omges av budskapet ”tillsammans”, i en kombination med flertalet olika symboler. Bland symbolerna syns bland annat en livboj, en bok, en megafon, ett hjärta samt partiets logotyp. I presentationsfältet står det klart och tydligt att det här är Nya

Moderaternas officiella twitterkonto. I presentationen finns det även två länkar, den ena är en länk till moderat.se, Nya Moderaternas officiella hemsida. Den andra är en länk som erbjuder möjligheten att följa partistämman live, den här länken är dock inte aktiv längre. I presentationen finns det inga utskrivna begränsningar kring kontot, varken tidsmässiga eller ämnesmässiga. Under den utvalda veckan har det twittrats sparsamt från kontot och all aktivitet har skett under arbetstid.

I de inlägg som skrivits under den utvalda veckan finns det ett tydligt budskapsfokus på 2012 års budget. I flera av twitterinläggen erbjuder man även mottagaren möjligheten att läsa mer genom att länka till hemsidor med mer information. Kommunikationen som bedrivs från kontot är saklig och saknar personliga inslag. Budskapen varierar mellan att vara av informativ och uppmanande karaktär. Inläggen som är av informativ karaktär präglas av en ambition att upplysa mottagaren om den nya budgeten samt visa varman kan läsa mer om den. Inläggen som är av uppmanande karaktär uppmuntrar människor att gå in och chatta med moderata representanter kring den nya budgeten. Det går inte att identifiera några tydliga målgrupper för kommunikationen under veckan. Endast vid ett tillfälle använder man sig av hashtags, och då har man inte undersökt den. Detta då man valt, #budget2012, som inte är en sverigespecifik hashtag.

En del av Nya Moderaternas tweets retweetas. Vilka personer det är som väljer att retweeta inläggen varierar. De tweets som fokuserar på moderata händelser retweetas också i större utsträckning av partimedlemmar. De tweets som istället fokuserar på saker som är

allmänintressanta, som till exempel den nya budgeten, retweetas både av personer som är uttalade sympatisörer av Nya Moderaterna och personer med annan, eller ingen, uttalad partitillhörighet.

37

7.3.2 @HedvigAnderson

I Andersons presentationsfält informerar hon om sitt namn och sitt yrke Hon tillhandahåller även en länk till Nya Moderaternas hemsida. I presentationen finns det inga utskrivna begränsningar kring kontot, varken tidsmässiga eller ämnesmässiga. Under den utvalda veckan har det twittrats sparsamt från kontot och nästan alla tweetsen har skett under arbetstid. Twitterprofilen ramas in av en gul och ljus bakgrund med löv på.

Det går inte att identifiera några tydliga budskap i tweetsen från den valda veckan, detta då Anderson har ytterst få tweets som inte är ett svar på någon annans tweets. I de svar som Anderson formulerar finns dock tydliga budskap, och då framförallt budskap av politisk karaktär. De budskap som Anderson väljer att kommunicera formulerar hon själv utifrån Nya Moderaternas ståndpunkter, det vill säga hon länkar inte till andra hemsidor eller artiklar för att stärka sin kommunikation. Budskapen är av ren informativ karaktär då de syftar till att upplysa och ge klarhet i diskussioner. Det går inte att identifiera några särskilda målgrupper för budskapen som kommuniceras.

Andersons inlägg retweetas i väldigt liten grad och det går därför inte att se några tendenser. Anderson själv har däremot retweetat en bild som syftar till att förlöjliga

Socialdemokraterna.

Anderson verkar inte själv arbeta med att nå utanför sin direkta omvärld då hon inte

använder sig av hashtags. Hon verkar däremot bevaka hashtags, till exempel #svpol där hon fångar upp kritik mot Nya Moderaterna. Anderson verkar arbeta aktivt med detta då större delen av hennes Twitteraktivitet kännetecknas av att hon själv söker upp diskussioner som handlar om Nya Moderaterna, och då framförallt diskussioner som riktar kritik mot partiet. Hennes svar i diskussionerna är sakliga men har ändå en personlig touch då hon ibland använder smileys. Hon behåller den här tonaliteten även när hon bemöts med hårdare ord, som till exempel ”fackhatare”. Andersons svar uppmuntrar inte till vidare diskussion, utan syftar endast till informera Nya Moderaternas ståndpunkt. Av de diskussioner vi kan se är de flesta med journalister.

Under den utvalda veckan har Anderson inga inlägg av personlig karaktär, utan den kommunikation som sker är hela tiden av professionell karaktär.

38

7.3.3 @frida_ja

I Jakobssons presentationsfält informerar hon om att hon arbetar som Nya Moderaternas webbredaktör. Det finns även en länk till moderat.se. I presentationen finns det inte några utskrivna begränsningar kring kontot, varken tidsmässiga eller ämnesmässiga. Intill presentationsfältet finns det en bild på Jakobsson. Under de utvalda veckorna twittrar Jakobsson sparsamt, twittrandet sker dock under dygnets alla timmar. Twitterprofilen ramas in av en ljusblå bakgrund med moln på.

I Jakobssons tweets kan vi se att hon twittrar om både politik och personliga intressen, där de personliga intressena dominerar i antal. Det går inte att identifiera några tydliga budskap i Jakobssons tweets. Under de utvalda veckorna retweetar Jakobsson mycket, och då både kring personliga intressen och politik. Retweetsen innehåller ofta länkar till hemsidor där man kan läsa mer, hennes egna tweets innehåller dock aldrig länkar. I en av tweetsen som Jakobsson retweetat finns det en bild som belyser en artikel som Jakobsson finner intressant. I Jakobssons kommunikation finns det ingen egentlig uppmuntran till dialog i form av konkreta frågor. Inläggen är dock ofta öppna med en personlig touch, vilket till viss grad uppmuntrar mottagarna att svara. I de konversationer vi kan se under de utvalda veckorna sker alla med journalister, dock inte med journalister med uttalat politiskt fokus.

Konversationerna handlar om personliga intressen, så som till exempel sport och film. Jakobssons tweets är ofta av en väldigt personlig karaktär då hon bjuder på sig själv när det kommer till vad hon läser, vilka filmer hon ser på samt vilka tv-program hon följer. Hon uttalar även en tydlig klubbtillhörighet när det kommer till idrott, Djurgårdens IF. Det är ingen som retweetat något Jakobsson skrivit under de utvalda veckorna. Hon använder sig av hashtags, om än sparsamt. Hon använder ingen form av incheckningstjänst.

39

7.3.4 @MarKarlsson

I Karlssons presentationsfält informerar han om sin partitillhörighet samt att han arbetar som projektledare för utvecklandet av Nya Moderaternas nya webbplattform. Presentationen innehåller även en länk till moderat.se. Intill presentationsfältet finns det en svartvit bild på Karlsson. I presentationen finns det inga utskrivna begränsningar kring kontot, varken tidsmässiga eller ämnesmässiga. Under den utvalda veckan har Karlsson twittrat sparsamt, twittrandet sker under arbetstid. Twitterprofilen ramas in av en något suddig bakgrundsbild som ska föreställa någon sorts lampa på en moped/motorcykel.

Under den utvalda veckan går det inte att identifiera några speciella budskap, dock finns det vissa politiska pikar riktade mot Socialdemokraterna. Då de flesta av Karlssons tweets är av pikande karaktär är det svårt att beskriva dem som något annat än humoristiska. Karlsson formulerar de här pikarna själv och länkar sällan till andra hemsidor. Även om det är svårt att urskilja några målgrupper så är det tydligt att Karlssons kommunikation vänder sig till människor som saknar förtroende för Socialdemokraterna. En del av Karlssons tweets har retweetats av andra, de tweetsen är av politisk karaktär och retweetas av andra uttalade moderater. Karlsson själv retweetar ytterst sparsamt. Han arbetar dock aktivt med att använda sig av hashtags för att nå bortom sin egen följarskara. Han använder både

etablerade hashtags, så som #svpol, men han använder även egenkonstruerade hashtags för att understryka egna tweets, till exempel #kejsarensnyakläder.

I de konversationer som vi kan se håller Karlsson en väldigt lättsam ton med mycket smileys och ett avslappnat språk när han pratar med kollegor eller kring privata intressen. Men när det gäller konversationer som berör politiska frågor är Karlsson mer restriktiv i sitt språk, han använder inte smileys och formulerar sig mer ”korrekt”. Hans tweets uppmuntrar på ett sätt till vidare dialog även om de oftast inte innehåller några direkta frågor. De är istället av smått provocerande eller humoristisk karaktär och försöker på så sätt få andra att engagera sig i diskussionen. Det går inte att urskilja några specifika typer av människor som Karlsson väljer att diskutera med, utan han pratar med arbetskollegor, politiker och personer som inte är uttalat politiskt aktiva.

Karlsson är personlig i sin kommunikation på Twitter, detta då han bjuder på information kring vad han gör och även till viss del hur han upplever saker och ting. Under den valda veckan har dock Karlsson inte laddat upp några bilder eller använt sig av någon

incheckningstjänst.

40

7.3.5 @kgmarcus

I Hartmanns presentationsfält ger han först en personlig inblick genom att berätta att han springer rätt mycket, sen informerar han om att han arbetar som vikarierande kampanjchef på Nya Moderaterna. I presentationsfältet finns det även en länk till Hartmanns personliga blogg. Intill presentationen finns det en bild på Hartmann. Det finns en utskriven begräsning kring kontot då Hartmann klargör att det är han som skriver på kontot och att åsikterna är hans och ingen annans. Det finns inga utskrivna tidsmässiga begränsningar kring kontot. Under den utvalda veckan har Hartmann twittrat frekvent och aktiviteten har skett under hela dygnet. Twitterprofilen ramas in av en turkos bakgrund med fåglar.

Den kommunikation som Hartmann bedriver på Twitter är av personlig karaktär, detta visar sig bland annat då han berättar saker om sig själv och sin familj. Det finns inga tweets av politisk karaktär eller med politiska budskap. Många av hans tweets innehåller länkar till andra hemsidor, dessa är direkt kopplade till hans personliga intressen, som till exempel Youtube och Spotify. Han har även laddat upp en personlig bild under veckan. Det går inte att identifiera några specifika målgrupper för Hartmanns kommunikation. Men det går att se att han arbetar med att försöka nå bortom sina följare genom att använda sig av hashtags. Dock verkar han inte använda hashtags för att plocka upp diskussioner utanför sitt eget flöde. Under den utvalda veckan är det ingen som retweetat något av Hartmanns inlägg. Hartmanns tweets uppmuntrar inte till dialog då de inte innehåller frågor eller formuleringar som kan sporra en diskussion. Det samma gäller för den feedback som Hartmann lämnar på andras interaktion, den uppmuntrar sällan till vidare diskussion. I de konversationer vi kan se riktas det inte någon kritik mot Hartmann eller hans politiska åsikter. Istället handlar feedbacken om hans privatliv och interaktionen sker mest arbetskollegor inom partiet.

41

Related documents