• No results found

RESULTAT AV KONTEXTUNDERSÖKNING

Genom fokusgrupperna erhölls en ökad förståelse för målgruppens behov, krav och önskningar vad gäller deras arbetsmiljö. Vid analysen av materialet från fokusgrupperna kunde dolda behov tydas i varje deltagares tankemönster. Nedan följer en sammanställning av resultatet från fokusgrupperna och den direkta observationen.

4.1.1 Resultat av fokusgrupp

Ur de två fokusgruppsmötena kunde mönster för hur respektive deltagare tänkte kring sina behov, krav och önskningar identifieras. Även mönster gemensamt för samtliga deltagare kunde identifieras, vilka var av störst intresse för detta projekt för att kunna uppfylla så många behov, krav och önkningar som möjligt. Nedan följer resultaten av uppgifterna som deltagarna av fokusgrupperna fick utföra.

Uppgift 1

På frågan ”Vad är kreativitet för dig?” svarade deltagarna enligt nedan. Person A:

• Att få skapa/utveckla något – idéer, saker, konst, musik etc

• Eller kanske mer de egenskaper/kompetenser som är aktiva när man gör ovanstående Person B:

• Möjligheten att skapa utan gränser • Utlopp för inre känslor

• Oändligt, livet

• Ett sätt att se saker på andra sätt Person C:

• Uttrycka sig och känna att man är fri och inte hämmas av något hos sig sälv eller

utifrån

• Skapa något utifrån ingenting eller genom att sätta ihop kända saker Person D: • Nytänk • Hitta mönster • Påhittighet • Unikhet • Våga • Nyfiken • Uppfinningsrik

24 Person E:

• Problemlösning

• Inspirerande nytänk på lösningar • Musik, upplevelser, text, teknik, IT osv

På frågan ”Var upplever du dig som mest kreativ, var som helst?” så svarade deltagarna enligt nedan.

Person A:

• I en trygg miljö gärna med människor jag trivs med – som har samma mål Person B:

• I hallen hemma, när jag är på väg att gå hemifrån • I Malmö

• Ställen/platser/situationer där jag omedvetet är avslappnad eller har fokuset på

något helt annat

Person C:

• I ”kammaren” har jag ofta varit som mest kreativ men fått idéer utifrån. En plats

där jag har kunnat dra mig tillbaka för mig själv eller med någon/några andra. Personerna har oftast varit ”platsen”. Samklang med omgivningen.

Person D:

• Där jag kan bolla idéer • Mörka tysta rum • När lugnet dyker upp

• Material, skapa något, typ ”Masterchef”. • Få en idé – bygg vidare

• Inspirationskälla Person E:

• Tillsammans med andra • I glada miljöer, nyfikna.

Uppgift 2

Som nämnts tidigare gick denna uppgift ut på att deltagarna fick titta på olika bilder från inredningstidningar och utskrivna bilder, dessa bilder visade olika inomhusmiljöer i olika stilar. De fick sedan motivera varför de fastnat för en viss bild och diskutera med varandra kring den aktuella bilden. I tabell 1 och tabell 2 presenteras resultatet av denna uppgift i form av de nyckelord deltagarna använde sig av för att beskriva varför de fastnat för en viss bild. Tabell 1 visar de individuella nyckelorden (Person B har färre nyckelord eftersom hen var tvungen att lämna fokusgruppsmötet tidigare) och tabell 2 visar de gemensamma nyckelorden.

25

Tabell 1. Individuella nyckelord

Person A Person B Person C Person D Person E

Annorlunda Annorlunda Annorlunda Asymmetri Avskalat

Asymmetri Associationer Associationer Avskalat Ej lyhört

Avslappnat Avslappnat Avslappnat Avslappnat Förvaring

Ej för hårt Ej för hårt Inte hända för

mycket

Ej lyhört Glaspartier

Ej sterilt Ej sterilt Integritet Flytta möbler Draperier

Formspråk Fokusera Fokusera Fokusera Inspelningsstudio

Fönster Fönster Intryck Funktionalitet Flytta möbler

Gunga Färger Gunga Färgglatt Naturnära

Integritet Frihet Frihet Färgklickar

Kontraster Hemtrevligt Mjuka färger Hemtrevligt

Kreativa rum Händelser Ljus Image

Ljus Insynsskydd Mjukhet Intryck

Materialkontrast Intressanta detaljer

Ombonat Kork

Mysigt Lagom av

händelser Rofyllt Lekfullt

Möjligheter Lagom

kontraster Ska se syftet Kreativt

Natur Ej för lyhört Inget

störningsmoment Ljus

Nyfikenhet Miljöombyte Symmetri Materialkontraster

Nytänk Mysigt Äkta Mysigt

Kroppspositioner Närhet till natur Öppenhet mot natur

Möjlighet till avskiljdhet

Rekreationsyta Paus Möjligheter

Rofyllt Rofyllt Mönster

Space Space Naturnära

Statementprodukt Statement produkt

Nyfikenhet

Tydlighet Socialt Rustikt

Äkta Sammanhållande Se syftet

Öppen eld Tänk utanför

ramarna Socialt Utsikt Soffa Äkta Trygghet Öppenhet för idéer utsikt

Öppenhet ut Vitt och trä

Växter Öppet

26

Tabell 2. Gemensamma nyckelord Naturnära Asymmetri Materialkontrast Ljus Rekreation Hemtrevligt Spännande 4.1.2 Resultat av observationer

En rad direkta observationer beträffande inkubatorns arbetsmiljö ur olika aspekter gjordes. Vad som erhölls ur detta beskrivs nedan.

Ergonomi

Ur observationerna erhölls en ökad förståelse för hur det är att arbeta i inkubatorns kontorsmiljö. Det uppmärksammades att arbete i kontorslandskapet innefattar väldigt mycket stillasittande vid sitt skrivbord med begränsad möjlighet till varierad arbetsposition, borden är inte höj- och sänkbara, vilket en entreprenör påpekade är en nackdel. En annan nackdel vad gäller skrivborden är att de inte har hjul, dessa blir då otympliga att flytta vid händelse av att en skulle vilja möblera om.

Kontorsstolarna kan däremot höjas och sänkas och ryggstöden kan även regleras, däremot fungerar inte dessa mekanismer på några av stolarna i kontorslandskapet. I kontorslandskapet fanns dock en soffa och ett runt glasbord med vanliga stolar om en istället önskar att sitta där. Däremot blir det ingen variation i kroppsställning sittandes på de vanliga stolarna och vid soffan finns endast ett väldigt lågt och litet soffbord att arbeta vid, om en inte endast använder datorn och då är det bekvämast att ha den i famnen, vilket inte är hälsosamt utan något underlag. Däremot arbetar entreprenörerna efter sina egna arbetstider, vilket ger dem möjlighet att gå ut på en promenad under dagen för att sträcka på ben och rygg. På grund av detta fick varje konceptförslag som arbetades fram fler olika alternativ till kroppsställningar genom sitt möblemang.

Fysisk miljö

En annan faktor som uppmärksammades genom observationerna var att en entreprenör önskade göra sin arbetsplats mer personlig, detta gjordes genom att placera ut en krukväxt, personliga bilder och designade posit-its på sitt arbetsbord. Entreprenörerna ägnade även en förmiddag till att städa upp i kontorsmiljön, samtidigt passade de på att göra små förändringar av interiören genom att möblera om och flytta runt på blomkrukor, ljushållare, möbler och sätta upp posters på väggarna för att addera färg. En slutsats som drogs på grund av detta var att entreprenörerna önskar en intressantare arbetsmiljö som inte är för steril. De ändrade sin arbetsmiljö med enkla medel för att trivas bättre. Detta bekräftade att konceptförslagen som arbetats fram var rätt väg att gå då de ämnar väcka inspiration och främja kreativitet.

Aktivitetbaserad arbetsmiljö

Som en aktivitetsbaserad arbetsmiljö är Go Business inte ideal men på god väg om de skulle genomgå ett fåtal förändringar. De enda möbler som är utrustade med hjul är kontorsstolarna i kontorslandskapet. Skrivborden är robusta och blir otympliga att flytta

27

om en skulle vilja möblera om. Soffor och fåtöljer i lunchrummet blir också ansträngande att flytta på av denna anledning. Dessa står dessutom på en stor ryamatta vilket försvårar att dra möblerna. En annan observation som gjordes var att de använde en whiteboardtavla på hjul för att dra åt sidan och täcka ljusinsläppet från fönstren med då de använde projektorn. Dessa faktorer togs i beaktning vid utformandet av de olika koncepten för det aktuella rummet. Varje koncept innehöll möblemang som är lätta att flytta om en vill.

Estetik

Vad gäller estetiken hos inkubatorn skulle de kunna ljusa upp interiören, en entreprenör påpekade detta. Enligt Nilson (1999) upplevs mörka färger som tyngre. I dagsläget har kontorslandskapet en svart/grå vägg, svarta skrivbord, svarta kontorsstolar och en svart soffa med svart soffbord. Den enda utmärkande färgkällan existerande i rummet är en röd matta i persisk stil, och de posters entreprenörerna tejpat på väggen vid sina skrivbord.

Vad gäller den gemensamma lokalen där lunchrummet ingår så erbjuds entreprenörerna bekväma sittplatser för de olika aktiviteterna (workshops) som de har en gång i veckan. Däremot är även denna lokal mörk när det kommer till färgsättning. Där finns en stor ljusgrön ryamatta, svarta fåtöljer, svarta soffor, kuddar i olika färger och vita plädar. Matbordet i lunchdelen är svart med svarta stolar. I övrigt innehar miljön fina skrivbord, även om dessa också är svarta, med fotohyllor som har bilder på olika entreprenörer som verkar inom inkubatorn. Varje rum har trägolv, vilket bidrar till en varm känsla. Detta var något som togs i beaktning under konceptutvecklingen. Det aktuella rummet skulle upplevas som ljust och ge olika upplevelser genom färg, ljus, ljud och doft.

Related documents