• No results found

4.5 RESULTAT AV DETALJUTVECKLING

4.5.2 Rummet som helhet

Rummet som helhet visas i figur 19 med en planritning för rummet. Hur möblemanget i rummet är placerat illustreras av skalenliga figurer. Alla produkter som ingår i lösningsförslaget återfinns i bilaga 3, där inköpsställe, eventuella artikelnummer, cirkapris och antal av varje produkt som bör införskaffas är sammanställda.

37

Figur 19 Slutkonceptet presenterad som en visual theme board. Färger

Rummet går i de färgtoner som deltagarna i fokusgruppen fattade tycke för. Här återfinns främst lugna naturnära färger med olika nyanser av grönt. Även gula, orangea, blåa och lila toner återfinns i rummet. Dessa är även de färger som återfinns i naturen i exempelvis solnedgångar, sommarängar och höstlöv.

Material

Möblemanget består till stor del av naturmaterial med olika träslag. Vad gäller textilen så består den av olika material och sömnader för att göra rummet mer intressant med olika texturer.

Växter

Flera växter finns med i rummet. Detta bidrar till den naturnära känslan som rummet ska förmedla och bidrar med en mjukhet med dess organiska former. Växterna är tänkta att vara murgröna som är en luftrenande växt och som ökar syrehalten i rummet. Växterna placeras i olika piedestaler där den största piedestalen uppe till vänster i figur 19 rymmer ett flertal växter. Denna piedestal med dess hängande murgröna kommer att agera som en avskärmningsvägg för att inte få direkt insyn till rummet som har en glasdörr. Genom denna avskärmning skapas även en spänning hos användaren då hen kliver in i rummet för första gången eftersom delar av rummet döljs bakom denna piedestal. Ett palmträd ska även placeras i mitten av det stora runda bordet enligt höger i figur 19. Detta palmträd har en viss funktion i rummet vilket förklaras längre fram.

38

Sittsäckar och hängmatta

Under fokusgrupperna framkom att deltagarna tilltalades av möbler som formar sig efter kroppen, därför finns i slutresultatet två sittsäckar. Dessa erbjuder en avslappnad kroppsställning som anpassas efter kroppen och skiljer sig från den kroppsställning användarna har sittandes i sina kontorsstolar. Hängmattan ingår i slutresultatet av samma anledning och den kan även tyckas agera symbol för just avslappning. Hängmattan blir även omslutande då en ligger i den, vilket kan inge en känsla av trygghet som också var en av faktorerna som framkom under fokusgrupperna. Hängmattan bidrar även till känslan av att vara utomhus då dessa oftast ses i trädgårdar. Den kan även gungas lite vilket är ett alternativ till olika gungor som deltagarna i fokusgrupperna gillade i stimulusmaterialet.

Sittpuffar

Sittpuffarna som ingår i slutresultatet erbjuder en mer upprätt sittposition, vilket har en positiv ergonomisk inverkan. Dessa puffar är dessutom stoppade med ett ljudabsorberande material vilket även det anses vara en ergonomisk fördel. Sittpuffarna är även lätta att flytta då de är utrustade med handtag i trä.

Bord

I rummet finns ett mindre sidobord i överdel av trä och med metallben. Detta bord ska fungera som en avlastningsyta vid sittsäckarna för exempelvis en tidning, kaffekopp eller ett doftljus. Vid hängmattan finns ett bord som består av en bearbetad vril. Denna fungerar som en avlastningsyta vid användning av hängmattan och bidrar till den organiska känslan. Slutligen valdes det stora bordet med trädet i dess centrum, eftersom det upplevdes annorlunda och kreativt. Bordet var även funktionellt då det finns ett strömuttag integrerat i dess sida. Detta bord är tänkt att användas när en vill ta hand om sina idéer i rummets kreativa del eller för att jobba med något av materialen som erbjuds här vilket beskrivs mer ingående längre fram.

Byrå

I rummet finns en byrå i trä med lackade skjutdörrar i vitt och grått. Denna valdes då den skänkte färg till rummet samtidigt som den kändes harmonisk. I denna förvaras olika material tillhörande rummets kreativa del eftersom att denna del av rummet ska vara diskret. På byrån förvaras doftljus.

Mattor

Rummet har en grön matta och en flerfärgad matta. Den gröna mattan valdes eftersom dess mönster påminner om växtlighet. Samma gäller för den flerfärgade mattan som påminner om en sommaräng. Färgerna i denna återfinns även i solnedgångar och höstlöv och adderar en starkare färgklick till rummet utan att bli ett störningsmoment på grund av sin placering.

Belysning

Belysningen i rummet består av en stor taklampa i bambu, som ska bidra till en avslappnad känsla. Samma sak gäller de mindre bordslamporna i bambu. Taklampan placeras enligt bilden ovan och bordslamporna lämnas att placeras fritt enligt önskan. Även en liten lampa med korkfot finns med då denna är av ett naturmaterial som inte är ”typiskt” trä. I övrigt finns även doftljus att tända och ljusslingor, mer om dessa kommer längre fram.

Dekoration

Som dekoration i rummet finns tre olika prydnadskuddar. Dessa ska öka rummets mjukhet och bidra till mer färg. En av kuddarna har även ett växtmotiv för att öka den naturnära känslan och för att göra inredningen mer intressant. I rummet kommer även plädar att finnas för att ge värme. Plädarna kommer att förvaras i en korg av rotting. I rummet finns en vägghylla med läderremmar,

39

denna valdes för att det var en intressant lösning och en kreativ blandning av naturmaterial. På denna hylla placeras två träsnidade fåglar för att öka känslan av närhet till naturen. I rummet finns också en skräpkorg med böljande form i trä. Förutom att hålla rummet fritt från skräp, fungerar den även som en inredningsdetalj.

Related documents