• No results found

Resultat och analys av lärarhandledningar för årskurs 8

7. Resultat och analys

7.2 Resultat och analys av lärarhandledningar för årskurs 8

Tabell 2: Resultat av analyserade lärarhandledningar årskurs 8 Matematik Y

B: Pedagogiskt stöd a: Matematiskt innehåll

Som synes i Tabell 2 ovan var mängden material att analysera väldigt olika i de tre lärarhandledningarna för årskurs 8. En av orsakerna till det är att algebrakapitlen i

motsvarande elevböcker varierar ganska stort i antalet sidor. I Matematik Y är kapitlet på 62 sidor (Undvall m.fl., 2018, s. 158–219), i Matte Direkt på 38 sidor (Carlsson m.fl., 2018, s.

98–135) och i Vektor på 26 sidor (Domert, Lundin Jakobsson, Madej och Öberg, 2014, s.

180–205). I Matematik Y LH och Matte Direkt LH finns det handledning till samtliga sidor av elevboken men det gör det inte i Vektor LH.

Användandet av lärarhandledningen

Denna kategori är stor i alla tre lärarhandledningar, mellan 26% och 43% (se Tabell 2). Som nämnts tidigare innehåller både Matematik Y LH och Matte Direkt LH förminskade kopior av samtliga sidor i elevboken. Då dessa bilder finns där för att förklara kopplingen till elevboken har de betraktats som enskilda analysenheter och klassificerats i den här kategorin. Vektor LH har istället, vid varje avsnitt, en tydlig sidhänvisning till elevboken. Ibland förekommer det handledning av flera elevbokssidor på en och samma sida i Vektors lärarhandledning, ibland behandlas bara en elevbokssida. För att göra de tre separata analyserna så likvärdiga som möjligt har sidhänvisningarna i Vektor LH klassificerats på samma sätt som kopiorna. Att Vektor LH då fått högre resultat i den här kategorin, 43% jämfört med 26% och 23% (se Tabell 2), beror således på att det på en sida i den lärarhandledningen finns upp till fyra

elevbokshänvisningar medan det i Matematik Y LH och Matte Direkt LH finns som mest en. I den här kategorin har även hänvisning till övrigt material inom läromedelsserierna

klassificerats. Exempelvis finns i Matte Direkt LH avsnitt med rubriken ”Extramaterial” där det hänvisas till arbetsblad med mera i det kompletterande lärarmaterialet ”Arbetsblad, prov och aktiviteter”. Matematik Y LH hänvisar i tabellform till arbetsblad, tester och diagnoser på deras hemsida. Vektor LH har sitt extramaterial längre bak i lärarhandledningen men några specifika hänvisningar till det finns inte.

Pedagogiskt stöd - Matematiskt innehåll

I den här kategorin sticker Matte Direkt LH ut med sina 14% jämfört de övriga två på 1%

respektive 6% (se Tabell 2). Kapitlet inleds med att belysa hur viktigt det är att eleverna behärskar algebra för att senare kunna lära sig mer avancerad matematik. Därefter följer en presentation av kapitlets innehåll där det även framgår vilka nya saker eleverna kommer stöta på. En ruta anger vilka delar av det centrala innehållet som berörs i det kommande kapitlet (se Figur 8), och en annan anger motsvarande centralt innehåll från årskurs 4-6. Efter den

introduktionen inleds dessutom varje avsnitt i algebrakapitlet med en text som beskriver mer detaljerat vilket matematiskt innehåll som följer på de närmaste sidorna och vad som kommer vara nytt för eleverna. Under den texten finns en rubrik som heter ”Lärandemål” där det i punktform anges vad eleven ska lära sig i aktuellt avsnitt (se Figur 9).

Varken Vektor LH eller Matematik Y LH har någon systematisk presentation av vilket matematiskt innehåll som berörs i olika avsnitt, även om viss information om det ändå finns på ett fåtal ställen.

Pedagogiskt stöd – Klassrumsinstruktioner

Den här kategorin är stor i alla tre lärarhandledningar (34%, 45% respektive 34%) vilket delvis beror på att den är väldigt bred. Alla lärarhandledningar har förslag på hur man kan introducera ett visst avsnitt för klassen, antingen med hjälp av exempel i elevboken eller med exempel som bara finns i lärarhandledningen. Matte Direkt LH har rubrikerna Start,

Alternativ start, Slut och Alternativt slut i varje avsnitt där de ganska detaljerat ger olika förslag på hur läraren kan inleda respektive avsluta i helklass (se Figur 10 och 11). Matematik Y LH har vid varje nytt avsnitt en rubrik som heter “Genomgång” där de hänvisar till färdiga genomgångar på SMART Board, Powerpoint och film som man hittar på deras hemsida.

Dessa hänvisningar har dock klassificerats i kategori A: Användandet av lärarhandledningen eftersom det faktiskt enbart handlar om hänvisningar till övrigt material.

Figur 8. Visar hur algebrakapitlet i Matte Direkt LH (Carlsson m.fl., 2018, s. 98) inleds med att ange centralt innehåll.

Figur 9. Exempel på hur Matte Direkt LH (Carlsson m.fl., 2018, s. 108) inleder varje nytt avsnitt med lärandemål.

För övrigt har Matte Direkt LH en rubrik som heter “Tänk på” där de tar upp saker man som lärare bör tänka på exempelvis vid förklaring av ett särskilt begrepp eller inför en ny typ av lösningsstrategi, vanliga missförstånd hos eleverna med mera (se Figur 12). Även Matematik Y LH (se Figur 13) och Vektor LH (se Bilaga 2 Distributiva lagen) har sådan här information även om de inte rubricerar den lika tydligt.

Figur 10. Exempel på hur Matte Direkt LH (Carlsson m.fl., 2018, s. 100) ger förslag på hur man kan inleda aktuellt avsnitt.

Figur 11. Exempel på hur Matte Direkt LH (Carlsson m.fl. 2018, s. 101) ger förslag på hur man kan avsluta aktuellt avsnitt.

Något det finns mycket av i både Matematik Y LH, Matte Direkt LH och Vektor LH är kommentarer till vissa specifika uppgifter i elevboken där läraren till exempel får information om syftet med en viss uppgift eller vetskap om att en uppgift är extra svår och därför lämplig att gå igenom i helklass (se Bilaga 2 för exempel i Vektor LH). Matematik Y har dessutom separata rubriker som de kallar ”Ledtrådar” och ”Lösningsförslag”.

Pedagogiskt stöd - Att kommunicera matematik

I den här kategorin klassificeras analysenheter som uppmuntrar till muntlig kommunikation om matematik. Varken Matte Direkt LH eller Vektor LH får mer än 3% av sina analysenheter i den här kategorin. Matematik Y LH får något högre andel, 9%. På vart och vartannat

uppslag i den boken finns en så kallad EPA-uppgift som är en uppgift extra lämplig att först fundera på Ensam, sedan diskutera i Par och till slut Alla tillsammans (Undvall m.fl., 2018) och alla dessa har placerats i den här kategorin (se Figur 14). Nedan finns även ett exempel från Matte Direkt LH på en uppgift som uppmuntrar muntlig kommunikation (se Figur 15).

Pedagogiskt stöd - Bedömning och att bemöta elevers olika behov och sätt att tänka Ingen av de tre lärarhandledningarna har särskilt mycket i den här kategorin. Matematik Y LH har högst med sina 14% (jämfört med 3% och 8%) men en stor del av de analysenheterna utgörs av hänvisningar till extramaterial som heter Bas Y eller Utmaning Y. Det finns

nämligen i Matematik Y LH återkommande rutor som hänvisar till dessa extramaterial utifrån om eleverna tycker vissa uppgifter i elevboken är för svåra eller lätta. Alla läromedelsserier erbjuder diagnoser men det är bara i Vektor LH som diagnosen finns unikt i

lärarhandledningen. I Matte Direkt finns den i elevboken och i Matematik Y hänvisas läraren till hemsidan. Det finns i den här kategorin ett fåtal exempel på handledning kring hur den

Figur 14. Exempel på en EPA-uppgift i Matematik Y LH (Undvall m.fl. 2018, s.195)

Figur 15. Exempel på kommentarer i Matte Direkt LH (Carlsson m.fl. 2018, s.101) som uppmuntrar muntlig kommunikation.

rent praktiska undervisningen kan anpassas för elever på olika nivåer, ett sådant ses i Figur 16.

Pedagogiskt stöd - Läxor och samarbete med föräldrar

Här klassificeras text som är förslag eller hänvisning till en läxa. Det är endast i Matematik Y LH som sådana finns. Där hänvisas till färdiga läxor som återfinns på hemsidan samt längre bak i lärarhandledningen.

Facit

Här handlar det om rutor eller listor med rena svar, alltså utan kommentarer eller

lösningsförslag. Sådana finns i Matematik Y och Matte Direkt till samtliga elevuppgifter. I Vektor Y hör facit till en diagnos.

Sammanfattning av resultatet för årskurs 8

Om man ska sammanfatta resultatet för analysen av lärarhandledningar i årskurs 8 så har den största delen av innehållet i algebrakapitlen antingen placerats i kategorin Användandet av lärarhandledningen eller i underkategorin Klassrumsinstruktioner. Klassrumsinstruktioner är den del inom huvudkategorin Pedagogiskt stöd som är klart störst i alla tre

lärarhandledningar. Kategorin Matematiskt innehåll utgör en väldigt liten del i två men mer i Matte Direkt LH. När det gäller att kommunicera matematik är den delen relativt låg överallt.

Bedömning finns det inte heller mycket av i lärarhandledningarna med undantag för

Matematik Y som har markant fler analysenheter i den kategorin än de andra två. Läxor finns bara i Matematik Y men facit finns i alla lärarhandledningar.

Figur 16. Exempel från Matematik Y Lärarguide (Undvall m.fl. 2018, s. 162) på hur läraren kan närma sig en elev som har problem med en särskild uppgift.

Related documents