• No results found

Nedan presenteras resultatet f¨or den tredje av studiens fr˚agest¨allningar. F¨or denna fr˚agest¨allning har en kva- litativ m¨atning gjorts f¨or att f˚a deltagarnas egna ˚asikter ang˚aende en simulator som undervisningsverktyg i k¨orutbildningar.

FS3: Hur uppfattar f¨orare simulatorn som utbildningsverktyg och hur p˚averkas upplevelsen av ˚alder? Fr˚an den intervjufr˚aga som st¨alldes efter deltagarens k¨orning framgick det att de flesta deltagare (ca 36 delta- gare) hade en positiv inst¨allning till att anv¨anda k¨orsimulatorer i f¨orarutbildningar. M˚anga (ca 19 deltagare) ans˚ag att simulatorn kunde vara ett bra komplement i f¨orarutbildningar f¨or att k¨orskoleeleverna d˚a kan tr¨ana p˚a riskfyllda situationer innan k¨orskoleeleverna s¨atter sig i en riktig bil. Detta ans˚ags viktigt p˚a grund av att det ¨ar sv˚art att tr¨ana p˚a vissa riskfyllda situationer p˚a trafikskolan som exempelvis vilt som springer ut p˚a v¨agen. En deltagare hade f¨oreslagit en liknande id´e till Volvo d˚a hens dotter skulle p˚ab¨orja sin k¨orkortsutbildning. De ans˚ag att simulatortr¨aning kunde vara ett bra f¨orsta steg i utbildningen f¨or nya f¨orare innan de befinner sig ute p˚a v¨agarna. N˚agon ans˚ag ¨aven att simulatorn kan ses som ett milj¨ov¨anligt verktyg f¨or f¨orarutbildningarna om vissa moment av k¨orutbildningen kan ers¨attas med simulatork¨orning.

¨

Aven om de flesta hade en positiv inst¨allning till simulatorn visade intervjusvaren att de ¨aldre deltagarna antydde att simulatorn inte upplevdes tillr¨ackligt autentisk i j¨amf¨orelse med en riktig bil. En ur den ¨aldre ˚aldersgruppen menade p˚a att det finns utvecklingsm¨ojligheter att g¨ora den mer verklighetstrogen f¨or den simulator som anv¨andes i denna studie. De yngre deltagarna var mer positiva till simulatorer f¨or att kunna tr¨ana p˚a trafiksituationer innan de s¨atts i en riktigt bil d˚a de upplevde att det var en obehaglig k¨ansla f¨orsta g˚angen de skulle k¨ora i verklig trafik.

Nedan kommer citat presenteras fr˚an n˚agra av deltagarna. F¨orst presenteras tv˚a citat fr˚an den yngre ˚aldersgruppen som var positiva till anv¨andningen av simulatorn och sedan presenteras ett resultat av en deltagare fr˚an den yngre ˚aldersgruppen som ocks˚a hade en positiv inst¨allning till anv¨andning av simulatorn i ett tidigt ske- de, men att simulatorn upplevdes som lite overklig och att en f¨orarutbildning inte enbart kan inneh˚alla si- mulatork¨orning samt ett citat fr˚an den ¨aldre ˚aldersgruppen som anser att simulatorn beh¨over utvecklas lite mer.

F¨orst presenteras tv˚a citat fr˚an tv˚a f¨ors¨okspersoner som var positivt inst¨allda till att ha en k¨orsimulator i k¨orutbildningar:

- ”Jag tror det ¨ar j¨attebra. Det ¨ar nog bra att f˚a g¨ora det h¨ar innan man k¨or i trafik. Jag kommer ih˚ag sj¨alv n¨ar man skulle b¨orja ¨ovningsk¨ora bland andra bilar liksom det var ju skitl¨askigt s˚a de tror jag kan va bra.” (Kvinna, 24 ˚ar).

- Det tror jag ¨ar mycket bra att g¨ora dels f¨or man kan g¨ora simulationer allts˚a scenarion ˚a sen ¨ar det ocks˚a mycket milj¨ov¨anligare att k¨ora runt i en simulator ¨an att ˚aka runt i en riktig bil om den nu ¨ar tillr¨ackligt verklig.”(Man, 25 ˚ar)

Sedan presenter ett exempel p˚a citat fr˚an en f¨ors¨oksperson som hade en positiv inst¨allning till att ha en k¨orsimulator i b¨orjan av k¨orutbildningen men att simulatorn inte var tillr¨ackligt lik en verklig bil och ett citat fr˚an en person som anser att simulatorn inte var tillr¨ackligt verklig:

- ”Ja det kan nog va bra vid en f¨orsta g˚ang men jag tycker som systemet ¨ar idag att man inte ska utbilda f¨or l¨ange p˚a det f¨or att man f˚ar en d˚alig input av verkligheter, att det ¨ar lite vag koppling det k¨anns ju inte som man sitter i en bil n¨ar man har k¨ort ett tag s˚a jag tror att det kan vara bra som sagt i en start kanske om man ska k¨ora p˚a motorv¨ag f¨orsta g˚angen att man kan ha det och k¨ora innan s˚a h¨ar eller ¨ova p˚a dragl¨agen och s˚anna saker men jag tror inte man kan ha en hel utbildning p˚a en simulator.”(Man, 23 ˚ar)

- ”Nemen jag tror att det kan nog fungera men jag tror att de ska utvecklas lite mer t¨anker jag det finns ju en utvecklingsm¨ojlighet p˚a den h¨ar amen som nu att det jag liksom ska sv¨anga av d˚a ¨ar det bra att man kan f˚a in att det ¨ar skyltar, s˚a lite mera likt verkligheten men sv˚art. Det ¨ar inte riktigt verkligheten men kanske n˚an typ utav verklighet det skadar v¨al inte tror jag inte vet inte om det blir b¨attre men det ¨ar sv˚art att s¨aga”(Kvinna, 55 ˚ar)

Sammanfattningsvis kompletterade intervjuerna den kvantitativa delen av studien genom att ge information och tankar om hur simulatorn kan upplevas - n˚agot alla respondenter kunde svara p˚a eftersom de precis hade provat simulatorn vid intervjutillf¨allet.

Kapitel 5

Diskussion

Nedan diskuteras resultaten f¨or de tre fr˚agest¨allningarna som anv¨ants i studien sedan diskuteras metoderna som anv¨ants och till sist presenteras f¨orslag f¨or framtida forskning.

5.1

Resultatdiskussion

Syftet med denna studie ¨ar att unders¨oka huruvida simulatorer kan ses som ett lovande verktyg i f¨orarutbildningar samt om prestationsniv˚an skiljer sig mellan yngre och ¨aldre bilf¨orare samt mellan m¨an och kvinnor.

5.1.1

Fr˚agest¨allning 1

Hur p˚averkar ˚alder och/eller k¨on f¨orarens hantering av trafiksituationer i en k¨orsimulator?

F¨or resultatet p˚a den f¨orsta fr˚agest¨allningen gjordes statistiska chi-square test som inte visade n˚agra signifi- kanta resultat p˚a samtliga h¨andelser. De icke signifikanta resultaten tyder p˚a att det inte var n˚agra skillnader mellan ˚aldersgrupperna eller mellan m¨an och kvinnor, f¨or hur de presterade under k¨orningen i k¨orsimulatorn. Detta skulle kunna bero p˚a en eller flera av f¨oljande faktorer:

• F¨or liten grupp av deltagare.

• Flera testf¨orare uttalade sig innan k¨orningen att de skulle sk¨arpa till sig under k¨orningen och ej k¨ora som de brukar - detta trots tydliga instruktioner om att de skulle k¨ora som om det vore en verklig k¨orning. Dessa uttalanden g¨or att det ¨ar sv˚art att avg¨ora om testpersonerna faktiskt k¨orde som om de skulle ha gjort i verkligheten.

• Det skulle ocks˚a kunna vara s˚a att simulatorn ¨ar ett undervisningsverktyg som fungerar f¨or b˚ade m¨an och kvinnor i b˚ada ˚aldersgrupperna. Detta skulle i s˚a fall f¨orklara varf¨or ingen signifikant skillnad uppm¨attes. Detta skulle i sin tur vara ett lovande resultat f¨or att anv¨anda simulatorer i f¨orarutbildningar. Bland kvinnor i den ¨aldre m˚algruppen observerades n˚agra annorlunda saker som kan p˚averka k¨orsimulatorns l¨amplighet i f¨orarutbildningen. Under k¨orningarna observerades att vissa ¨aldre kvinnor hade sv˚arare att kom- ma in i simulatork¨orningen och klara av man¨ovreringen. Flera ¨aldre kvinnor sa att de tyckte det var sv˚art att styra och en ¨aldre kvinna fick dessutom k¨ora uppv¨armningsstr¨ackan tv˚a g˚anger f¨or att l¨ara sig k¨ora bi- len i k¨orscenariot. De upplevde ratten i simulatorn som v¨aldigt k¨anslig och fastnade i ett l¨age d¨ar de k¨orde sick-sack ¨over v¨agen och hade sv˚art att bryta beteendet.

5.1.2

Fr˚agest¨allning 2

Vilket samband har k¨orerfarenhet med tendensen att ¨overskrida den till˚atna hastigheten i en k¨orsimulator? Av 48 testpersoner var det endast en person som inte hade n˚agon hastighets¨overtr¨adelse n˚agonstans under hela k¨orscenariot.

¨

Aven f¨or den andra fr˚agest¨allningen visades ett icke signifikant resultatet av ett Kendall´s Tau korrelations- test. Det fanns allts˚a inget samband mellan hur fort deltagarna k¨orde och hur l¨ange de hade haft k¨orkort. Detta resultat skulle ocks˚a kunna bero p˚a att deltagarna inte k¨orde som de annars g¨or i trafiken, precis som n¨amnts ovan.

Marginalerna f¨or hastighets¨overtr¨adelser i studien sattes relativt h¨ogt. En deltagare beh¨ovde k¨ora ¨over 10 km/h ¨an den till˚atna hastigheten f¨or att en hastighets¨overtr¨adelse skulle g¨alla. Detta kan tyda p˚a att antingen fick deltagarna en v¨aldigt annorlunda k¨ansla i simulatorn eller s˚a k¨or majoriteten ¨over den till˚atna hastighets- gr¨ansen ¨overlag. Hastighetsmarginalerna sattes efter VTIs bed¨omning att k¨anslan inte var densamma i simu- lator som i en verklig bil. Hastighets¨overtr¨adelser ¨ar ocks˚a n˚agot som skulle kunna kontrolleras i en simulator f¨or att skapa en bredare f¨orst˚aelse f¨or nya f¨orare vilka konsekvenser som kan uppkomma vid fortk¨orning. Det- ta resultat speglar det som trafikverket skriver att det idag ¨ar ¨overlag d˚alig hastighetsefterlevnad (Trafikverket, 2019).

Troligt hade varit att framf¨orallt m¨an i den yngre ˚aldersgruppen skulle vara ¨overrepresenterade baserat p˚a tidigare studier (Transportstyrelsen, 2017). Dock ¨ar det inget som kan visas i denna studie.

En annan anledning till att majoriteten deltagare hade hastighets¨overtr¨adelser kan ocks˚a vara att de under k¨orningen uttryckte att eftersom de inte fick samma k¨ansla i simulatorn som i en riktig bil med acceleration

k¨ora i scenariot k¨ande de inte av om hastigheten ¨okade och uppt¨ackte inte detta f¨orr¨an n¨asta g˚ang de tittade p˚a hastighetsm¨ataren.

5.1.3

Fr˚agest¨allning 3

Hur uppfattar f¨orare simulatorn som utbildningsverktyg och hur p˚averkas upplevelsen av ˚alder?

Det sammanst¨allda resultatet fr˚an intervjufr˚agorna indikerar p˚a att k¨orsimulatorer skulle kunna uppskattas av framtida k¨orskoleelver. Flera deltagare s˚ag potential i att k¨orelever kan tr¨ana p˚a situationer som ¨ar sv˚ara att tr¨ana i verkligheten, som till exempel n¨ar det springer ut en ¨alg framf¨or bilen. Framf¨orallt yngre f¨orare ans˚ag ¨aven att det var bra att tr¨ana p˚a att k¨ora i simulatorn i b¨orjan av utbildningen d˚a de mindes den obehagliga k¨anslan att k¨ora i trafik f¨or f¨orsta g˚angen.

Dock finns det n˚agra faktorer som beh¨over beaktas innan inf¨orandet av simulatorer i f¨orarutbildningar. N˚agra deltagare p˚apekade att simulatorn inte var tillr¨acklig autentisk. Simulatorn som verktyg beh¨over vara v¨alutvecklad och v¨al bepr¨ovad innan inf¨orande p˚a trafikskolor. Vilka moment av k¨ortr¨aning som b¨or ge- nomf¨oras i simulatorn b¨or ¨overv¨agas, s˚a att k¨orsimultatorn inte ers¨atter moment som beh¨over upplevas i en riktig bil men ¨and˚a ger ett bra komplement och tr¨anar k¨orskoleeleven p˚a spontana, utmanade och ovanliga trafiksituationer. Enligt trafikl¨arare som VTI intervjuat i deras studie har simulatorer tidigare anv¨ants f¨or att tr¨ana man¨ovrering men de hade ¨aven en positiv inst¨allning till att anv¨anda simulatorer f¨or tr¨aning av riskfyll- da k¨orsituationer (Selander & Thorslund, 2021). Simulatorn som anv¨andes i denna studie var automatv¨axlad. F¨or utbildningar med manuellt v¨axlad bil b¨or ¨aven simulatorn vara manuellt v¨axlad. En deltagare n¨amnde att simulatorn kan ses som ett milj¨ov¨anligt alternativ. Hur milj¨ov¨anlig k¨orsimulatorer blir beror p˚a hur mycket den kan ers¨atta traditionell k¨orning ute i trafiken utan att f¨ors¨amra k¨orutbildningen. En utbildning som enbart sker i simulator som upplevs mycket annorlunda fr˚an en riktig bil skulle kunna leda till farliga situationer i trafiken f¨or den nya f¨oraren.

I tidigare simulatorstudier har det ¨aven visats att simulatorsjuka ¨ar ett vanligt f¨orekommande fenomen, framf¨orallt f¨or ¨aldre f¨orare (Lucas m. fl., 2020; Peters m. fl., 2016; Selander m. fl., 2019; Selander & Thorslund, 2021). I denna studie genomf¨orde alla deltagarna k¨orningen f¨orutom en individ som fick avbryta p˚a grund av simulatorsjuka. Ut¨over de observationer om att ¨aldre kvinnor hade sv˚art att komma in i simulatork¨orningen s˚a noterades ¨aven att flera ¨aldre kvinnor m˚adde illa efter k¨orningen - n˚agot de informerade f¨orfattaren om. Dessa observationer skulle kunna implicera att k¨orsimulatorer som k¨orverktyg inte ¨ar lika l¨ampligt f¨or vissa grupper m¨anniskor. Att det var just ¨aldre kvinnor som uttryckte illam˚aende skulle kunna vara en slump, och det skulle d¨armed kunna ha varit fler testpersoner som m˚adde illa men som inte sa det - illam˚aende m¨attes inte i studien.

5.2

Metoddiskussion

H¨ar diskuteras of¨orutsedda faktorer med metoderna som anv¨andes i studien.

Eftersom myndigheternas restriktioner kring p˚ag˚aende pandemi i COVID-19 f¨orsv˚arade rekryteringen av deltagare s˚av¨al som det praktiska genomf¨orandet. Bland annat kunde bara en testperson vistas samtidigt i omr˚adet runt simulatorn vilket gjorde att bokningarna fick glesas ut. Detta gjordes f¨or att minimera risken f¨or smittspridning mellan deltagare. Implikationen av detta blev antagligen att sample-sizen blev n˚agot mindre ¨an den hade blivit utan p˚ag˚aende pandemi, vilket i sin tur kan ha haft p˚averkan p˚a resultatet.

Simulatorn och dess simuleringsv¨arld ¨ar framtagen f¨or att likna verkligheten. Simulatorn var verklighets- baserad genom att den bestod av en riktig bilstol med bilb¨alte och instrumentpanel och simuleringsv¨arlden f¨ors¨okte efterliknas riktig milj¨o i stad, p˚a landet och p˚a motorv¨ag. N˚agra deltagare p˚apekade dock att simula- torn inte var helt verklighetstrogen vilket p˚averkar studiens ekologiska validitet.

N˚agot positivt med att g¨ora testerna i en simulator g¨or att ovidkommande variabler kan undvikas eftersom testerna s˚ag likadana ut f¨or alla testdeltagare. De k¨orde samma scenario i samma simulator vilket ger en h¨og intern validitet. Deltagarna i studien var uppdelade i tv˚a ˚aldersgrupper med relativt stort ˚alderspann mellan grupperna. Tidigare studier har visat att ¨aldre ¨ar k¨ansligare f¨or simulatorsjuka men eftersom de i denna studie ¨and˚a kunde genomf¨ora testerna b¨or personer i ˚alderspannet mellan ˚aldersgrupperna ocks˚a kunna genomf¨ora testet utan att drabbas av simulatorsjuka. Detta ger studien en relativt h¨og extern validitet.

Ang˚aende studiens reliabilitet ¨ar det sv˚art att s¨aga n˚agot innan en liknande studie har genomf¨orts.

5.2.1

Chi-square (χ

2

)

Chi-square fungerade bra att applicera p˚a studiens resultatsunderlag d˚a datan var kategoriserad. Att datan ¨ar kategoriserad gjorde att ett sedvanligt t-test ej kunde utf¨oras.

5.2.2

Kendall´s Tau korrelationstest

Eftersom scatter-plotten uppvisade en v¨aldigt svag korrelation mellan variablerna beh¨ovdes egentligen inget Kendall´s Tau korrelationstest g¨oras. Kandall´s Taus korrelationstest gjordes f¨or att f˚a en bredare resultatdel och ans˚ags vara de b¨ast l¨ampade korrelationstestet f¨or studien d˚a Kendall´s Tau korrelationstest med f¨ordel anv¨ands till studier med liten sample-size.

Related documents