• No results found

Resultat potential gröna tak Södra Ladugårdsängen

5. Resultat/analys

5.4. Resultat potential gröna tak Södra Ladugårdsängen

Nedan följer en samanställning av den teoretiska grunden som ska besvara den potential gröna tak har ur en byggnadsteknik, klimat, sociala och hälsoaspekter och ekonomiska förutsättningar med fokus på investering och underhåll.

Tekniska egenskaper

Gröna tak delas upp i tre kategorier efter hur mycket skötsel de kräver. Intensiva, semi-intensiva och extensiva, där intensiva kräver mer skötsel och extensiva minst. Gröna tak kan utformas på flera olika sätt och med en takvinkel på upp till 27 grader. Typen av vegetation som kan användas skiljer sig också på de olika tak-kategorierna. Typen av vegetation samt tjockleken på substratet bidrar tillsammans att gröna tak eller sedumtak sällan eller i princip aldrig når en högre temperatur än luftens. En kvalitet som är mer betydelsefull i varma klimat. Anledningen till detta är pga. att när solen strålar mot taken avger de värme genom vattenavdunstning, denna avdunstning av vatten skyddar även taken mot solens strålar. Gröna tak har även en isolerande effekt och under vinterhalvåret skapar de gröna takens substrat och luftfickorna i jordskikten en värmeisolerande mur eller “kudde” som hindrar den varma luften inomhus att ta sig ut via taket. Detta medför att det finns en potentiell minskning av energiförbrukningen under vinterhalvåret. Den värmeisolerande förmågan hos gröna tak minskar dock beroende på mängden fukthalt i substratet/jorden. Då ökad mängd fukt ökar värmeledningsförmågan.

För Södra Ladugårdsängen skulle dessa egenskaper verka positivt och gör att potentialen för de gröna taken är stor. Möjligheten att variera takens uppbyggnad och utseende ger en möjlighet att anpassa taken efter området och hur byggnaderna ska utformas. Att man även kan utföra gröna tak med en relativt hög takvinkel gör att de enklare kan smälta in med omkringliggande konstruktioner. Örebro kommun har även uttryckt att allt byggande i staden ska samverka och att det ska finnas en harmoni mellan byggnader och utemiljöer. Byggandet ska även nå höga

38

hållbarhets- och kvalitetskrav. Ett krav som gröna tak väl lever upp till då dess konstruktion bidrar till en lång livslängd.

Klimat

Som tidigare beräkningar visat på har gröna tak en god förmåga att ta upp luftföroreningar som kan skada natur, miljö och enskilda individer. Förutom dessa egenskaper att förbättra luftkvaliteten kan gröna tak även reglera och förbättra väder- och klimatförhållanden lokalt.

Detta genom att till exempel förebygga temperaturökningar, nederbörd och vindförhållanden. I urbana områden har höga temperaturer en dålig påverkan på luft- och vattenkvaliteten. Flera studier av gröna tak påvisar att de kan sänka temperaturerna i det lokalt, en egenskap som enligt boverket behövs tas mer hänsyn till då vi har ett klimat som blir varmare. För Södra Ladugårdsängen skulle en ökad användning av gröna tak hjälpa till att sänka temperaturerna lokalt, en effekt som blir viktig då den tidigare grönstrukturen ersätts till stora delar av byggnader och hårdgjorda ytor. Örebro kommun utrycker även att temperaturreglering är en viktig funktion vid utvecklandet av grönstrukturer. De gröna takens klimatreglerande egenskaper följer även Örebro kommuns mål att utveckla grönområden för att göra kommunen mer resilient, som beskrivs i grönstrategin.

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster

I takt med att städerna tätas hotas den biologiska mångfalden då fler grönytor byggs bort.

Grönytorna och dess variation gynnar den biologiska mångfalden som i sin tur gynnar ekosystemtjänsterna. I Örebro län är ungefär 1 026 arter är rödlistade varav 438 är hotade och i Örebro kommuns grönstrategi utrycker man även att man ska öka arbetet för biologisk bebyggda miljöer (Getter & Rowe, 2006). En variation av olika typer av vegeterade tak stöttar även olika former av habitat och arter. Återskapar man även gröna tak för att efterlikna en eller flera arters habitat kallas dessa biodiversiva och är ett viktigt verktyg för att återskapa åker och ängsmark. Södra Ladugårdsängen byggs på gammal åkermark vilket gör att en ökad anläggning

39

av gröna tak och främst biodiversiva tak skulle gynna den lokala biologiska mångfalden. Skulle alla taken vara av typen gröna skulle dessa även kunna bilda en så kallad grön korridor och på så vis bidra till den gröna infrastrukturen. Den gröna infrastrukturen har en central roll i olika arters möjlighet att röra sig mellan olika livsmiljöer. Detta för att ha möjlighet att föröka sig, inte försvinna och ej dö ut. Skulle ett flertal arter försvinna eller dö ut skulle det ge stor påverkan för människans välmående och välbefinnande.

En annan viktig potential med att anlägga gröna tak i Södra Ladugårdsängen är att de gynnar pollinerande insekter. En studie från 2014 visade på att pollinerande insekter förekom på alla gröna tak i studien och att humlor förekom på alla tak. Humlor och vilda bin står för en stor del av all pollinering. Naturskyddsföreningen påvisar även att pollineringen har ett högt ekonomiskt värde, cirka 315 till 641 miljoner kronor varje år för pollinerade a honungsbin odlade grödor och mellan 40 och 70 miljoner kronor för insektpollinering av skogsbär.

Socialt/Hälsa

Naturnära miljöer och grönska är viktigt för människan då det visats att de har restorativa effekter. Människan har två sätt att hantera sinnesintryck, ett som dominerar i vardagen och ett som dominerar i naturen. Sinnesintrycket som dominerar i naturen kallas den spontana uppmärksamheten och den hanterar våra vilsamma intryck och leder till vila och återhämtning.

Vilket är nödvändigt för att människan behöver mycket energi för att hantera de intryck som dominerar i vardagen. Gröna tak kan spela en viktig roll genom att sammanlänka grönytor vilket är betydande på kvarters-, stadsdels- och kommunnivå, då de skapar ett samband med omkringliggande landskapet. Det har även visats att ha möjligheten att se ut över grönytor kan sänka stressnivåerna, blodtrycket och ha positiv påverkan på den allmänna hälsan. Dessa faktorer blir viktiga då en stor del av den tidigare grönstrukturen ersätts av hårdgjorda ytor och byggnader när området Södra Ladugårdsängen byggs om från ett grönområde till ett bostadsområde. Örebro kommun eftersträvar även att byggandet värnar om kultur- och naturmiljön då det ger en viktig identitet för området, samt att grönstrukturen ger möjlighet till rekreation och fysisk aktivitet.

En studie i England visade att naturvyer av någon form att för de deltagande i studien ökade det psykiska välmående med 5 procent samt den generella hälsan med 2 procent jämfört med de deltagare som inte hade vy över natur. I samma studie värderades den förbättringen av hälsa till ca 135–452 pund per person och år. I svenska kronor skulle det vara en potentiell besparing för

40

samhället på cirka 1 443–4 830 kr per person och år. För Södra Ladugårdsängen och det potentiellt 6 300 personer som kommer att bosätta sig i området innebär det att ett större användande av gröna tak kan potentiellt ge en stor besparing på vårdkostnaderna.

Ekonomiska förutsättningar

Att investera i gröna tak är en högre kostnad än vanliga “svarta” tak. Däremot kunde en studie från England av Gibbons et al (2011) påvisa att 1 % ökning av andelen grönområden i ett område ökar försäljningsvärdet med samma procentenhet. För området Södra Ladugårdsängen som bebyggs med både bostadsrätter och hyresrätten skulle en ökning av andelen gröna tak i området kunna positivt påverka försäljningspriset.

Gröna tak livslängd är längre än vanliga konventionella tak. Detta på grund av ytskiktet som skyddar mot UV-ljus och temperaturförändringar. Flera studier visar även på att gröna tak kan förlänga livslängden på underliggande tak upp till det dubbla jämfört med konventionella tak.

Under en längre period är därför gröna tak mer lönsamma då de har en lägre underhållskostnad.

Ett byggprojekts lönsamhet kan även ses från två olika perspektiv. Lönsamheten för den privata sektorn eller lönsamheten för samhället. Ett projekt som inte är lönsamt ur ett privat perspektiv kan vara lönsamt för samhället.

41

Related documents