• No results found

Illustration av koncept

4.8 Resultat av utvärdering med målgrupp

Samtliga personer som intervjuades fick utvärdera designförslaget. Dem fick först utvärdera de visuella konceptet, vilket visade sig vara uppskattat. Dem gillade designen och utformningen av förpackningen, men dem tyckte inte att själva formen var unik i sin form. Även om många av dem vanligtvis använde tuber eller flaskor till krämer så nämnde dem att dem alltid applicerar det med borste på ansiktet vilket inte skulle vara några konstigheter med boxen. De tyckte snarare att det var bättre då man själv kunde styra hur mycket man tog av produkten och hur mkt man tex. ville lägga tillbaka om man tog för mycket. Färgvalen föll de flesta i smaken, två personer hade dock önskade mer färgglada och skrikiga färger. Något som uppskattades var att konceptet såg ut som en vanlig kosmetikförpackning. Dem var glada över möjligheten att faktiskt kunna öppna boxen och använda allt som fanns där i. Det lilla texten på boxen om hur man lossar påsen tvättar och slänger den tyckte dem var bra. Dem upplevde att den väckte uppmärksamhet och kändes som ett personligt

meddelande. Materialet upplevde dem som fräscht, dem såg inte konstigheter med att köpa en förpackning i ett pappersmaterial i och med att de gav en känsla av kvalité och styrka. Dem påpekade dock att det inte gav samma ”lyx” känsla som tex. glas eller hårda plastförpackningar. Även om dem gillade formen och det visuella med förpackningen så upplevdes det inte lika ”lyxigt och dyrt” vilken var ok. Dem menade på att när man gör ett val där man vill välja något som är mer hållbart och som kan ge andra positiva effekter så kan man ge upp ”ultra lyxen” så länge produkten är var attraktiv och tilltalande. Slutligen konstaterades det att det var en förpackning dem skulle kunna tänka sig att köpa, det var även en förpackningen dem skulle kunna tänka sig att betala lite mer för just pga. informationen om den miljömedvetna valet man gjorde. En annan viktig del var att dem kunde tänka sig att marknadsföra produkten.

5 Slutsats

Studiens frågeställning var: Hur man genom ekodesginstrategier kan utveckla

kosmetikförpackningar som främjar hållbar utveckling? Som metod till detta användes

användarcentrerad design och förslaget utgick även ifrån ramverk för hållbara förpackningar. Svaret på frågeställningen exemplifierades i ett koncept av en förpackningsbox som ska tillverkas i Fibreform som är ett biologiskt nedbrytbart papper, istället för den traditionella plastförpackningen. Förpackningen har endast en liten del som är tillverkat i biologiskt nedbrytbart plast, som skyddar boxen från vätskan. Konceptet tillverkas i ett miljövänligt material som har en biologisk nedbrytning. Resultatet av förpackningen bidrar till underlättad distribution pga., dess lätta vikt och utformning, återanvändning av förpackning och material, möjlighet till att separera produkten ifrån

förpackningen och ett förpackningsalternativ som kan appliceras på flera produkttyper i kosmetik utbudet. Detta leder i sin tur till en minskad miljöpåverkan och ett hållbart alternativ.

Alla kosmetikprodukter med ett innehåll av en mer fast konsistens skulle kunna omslutas av denna förpackning. Möjligheten för att utveckla den visuella designen på olika sätt är väldigt bred och gör det möjligt att anpassa förpackningen till olika syften. Användarna var nöjda med utseendet på förpackningen och tyckte att den såg tilltalande ut & faktumet att förpackningen var miljövänlig och att den informationen fanns med på förpackningen var en viktig del i köpbeslutet. De kunde även tänka sig att marknadsföra produkten just för att den var hållbar och för att sprida kunskap om alternativa och miljövänliga kosmetikförpackningar.

6 Diskussion

Syftet med projektet var att ge ett designförslag på alternativa miljövänliga förpackningsalternativ till dagens vanligaste kosmetikförpackningar. Dels för att minska plastproduktion som har en stor negativ påverkan på vår miljö men även för att skapa en trend bland hög konsumerande kosmetik användare. Trots att designförslaget är ett mer hållbart alternativ så är det inte nödvändigtvis det bästa alternativt. Det finns fortfarande möjligheter att vidareutveckla och bearbeta formen på

förpackningen och andra alternativa material. På grund av tidsramen som fanns för projektet så gick inte studien in djupgående på flera typer av alternativs material, det är något man definitiv hade kunnat undersöka vidare. Ett alternativt sätt för att utföra studien skulle vara att man testade att göra prototyper i det utvalda materialet och andra typer av material för att säkerställa att målgruppen får rätt upplevelse av slutprodukten. Man skulle även kunna dyka djupare i att jämföra en

ekoförpackningar och dess specifika miljöpåverkan i förhållande till exempel plastförpackningar.

De som kunde konstateras är att det finns stora möjligheter för designers och produktutvecklare att arbeta med ekodesginstrategier för att utveckla mer miljövänliga produkter. Det är ett arbetssätt som jag själv kommer ta med mig och använda mig av i framtiden.

Studien har uppfyllt sitt syfte genom att ge förslag på ett alternativt sätt för att design

kosmetikförpackningar ur ett miljöanpassat sätt som främjar hållbar utveckling och tillfredsställer konsumenten. Huruvida syftet om att förändra en trend och köpbeteenden hos konsumenter uppfylls eller inte, kan man inte veta förens produkten faktiskt finns på marknaden och utgör ett utbud för konsumenterna.

Det finns givetvis möjligheter att vidareutveckla designförslaget. Det man hade kunnat titta på är främst andra typer av hållbara material för att ge tillverkare och designers ett bredare utbud att arbeta med. Ett annat förslag är att vidareutveckla formen och de visuella utseendet på produkten. Det sista vidareutvecklingsförslaget är att använda sig av en helt annan målgrupp, exempelvis personer som inte använder så mycket kosmetik eller som inte arbetar med kosmetik i sin vardag och se vad deras

förväntningar och hade kunnat vara. Det finns en möjlighet att en annan målgrupp skulle kunna vara en större potentiella köpare av hållbara förpackningar.

En utmaning i projektet var att de skulle anpassas både utifrån ekodesignstrategier och utifrån användarens önskemål, i en vidareutveckling av projektet skulle man förslagsvis kunna utesluta användarens infallsvinkel. Fördelarna med att använda sig av ekodesignstrategier är att det funnits tydliga riktlinjer för hur man ska tänka kring utformning, val av material, produktutveckling etc. det i sig är en positiv aspekt och har möjliggjort projektets slutresultat. De nackdelar som har funnits med att använda sig av ekodesignstrategier är att man blir låst till de kraven som ställs, i många fall behövde jag tänka om kring utformning/design på förpackningen för att det inte var de mest optimala utifrån ekodesignstrategierna. Jag ser däremot mer fördelar med att jobba med dessa strategier och ser det som en självklarhet att försöka anpassa design och estetiskt utseende till dessa metoder. För oss som designers och produktutvecklare så är det vårt ytterst viktigt att ta till de metoder som krävs för att designa och utveckla för en hållbar framtid.

Kunskapsbidraget till designers är ett sätt att visa på hur man med hjälp av ekodesign strategier kan designa för en hållbar utveckling och framtid. Jag vill även visa på möjligheten till att göra detta på ett användare anpassat sätt genom att kombinera användarstudier tillsammans med ekodesign strategier.

Related documents