• No results found

Syftet med studien var att undersöka vad fastighetsägare och fastighetsförvaltare av äldre murverkshus bör veta om sina fasader, vikten av att känna till dessa problem, hur de kan förebyggas samt undersöka varför skadorna tillåts bli så omfattande att fasadelar slutligen faller ned i gatan. För att få fram ett resultat har det gjorts intervjuer med experter inom olika områden, en bostadsrättsförening och en fastighetsägare/fastighetsförvaltare.

Då samtliga av de utbildade byggnadsantikvarierna och de som idag arbetar som konsulter inom byggnadsvård hade samstämmiga svar på majoriteten av intervjufrågorna anser vi att fler intervjuer med sakkunniga inom denna yrkesgrupp inte hade påverkat resultatets utgång. Resultatet hade troligtvis sett annorlunda ut om fler fastighetsägare och fastighetsförvaltare av äldre murverkshus intervjuats eftersom de har en mer varierad byggnadsteknisk kunskap.

Då samtliga intervjuade ansåg att en stor andel av fastighetsägare och fastighetsförvaltare har bristande byggnadsteknisk kunskapen, hade vi i denna studie kunnat försökt att få det påståendet bekräftat genom att intervjua fler fastighetsägare och ställa fler direkta frågor angående vad de vet om murverksfasaderna som de äger.

Eftersom majoriteten av de intervjuade, både sakkunniga och personer utan bred byggnadsteknisk bakgrund menar att kontinuerliga besiktningar av fasaderna är en bra förebyggande åtgärd för att reducera risken för att fasaddelar faller ned i gatan, tyder detta på att det stämmer.

Fasaderna på äldre murverkshus kommer förr eller senare få skador, exempelvis i form av järn som korroderar, sprickor som tillkommer på grund av rörelser i byggnaden eller slitage av väder. Dessa skador går inte att förebygga, men det går att förebygga att skadorna blir så omfattande att delar av fasaden faller ned. Det görs enklast genom att ha kontinuerlig uppsikt

52

över fasaden. Vi anser därför att resultatet som beskriver att besiktningar är en bra åtgärd för att förebygga att fasaddelar faller ned, stämmer.

Det nämns i intervjuerna att större och mer omfattande besiktningar ska utföras av sakkunnig person med hjälp av exempelvis en skylift medan enklare, årliga, okulära besiktningar kan utföras av fastighetsförvaltare. En okulär besiktning görs enkelt från gatan nedanför fasaden med hjälp av en kikare. För att kunna identifiera skador som kan förvärras bör den som utför den okulära besiktningen ha tillräcklig kunskap angående fasadens vanliga skadebild.

Då majoriteten av de intervjuade också menar att äldre murverkshus ska ha en teknisk underhållsplan gällande fasaden, tyder detta på att det är klokt att upprätta en sådan. Vi anser att alla fastigheter ska ha en teknisk underhållsplan gällande fasaden, oavsett utseende, när byggnaden är uppförd eller hur konstruktionen ser ut. Vi anser att en underhållsplan självfallet ska upprättas av någon som har god kunskap angående den gällande fasaden.

Flera av de intervjuade menar att det borde läggas mer vikt på fasadproblematiken i utbildningar. Det nämner att det borde finnas kortare kurser tillgängliga för fastighetsägare samt att problemen tas upp i större utsträckning i bygg- och fastighetsrelaterade program på högskole- och universitetsnivå. När vi började arbeta med denna studie, reagerade vi tidigt på att vi hade begränsad kunskap angående den vanliga skadebilden hos äldre murverkshus fasader. Vi anser att vi borde ha större kunskap angående detta eftersom vi läser sista året på en byggingenjörsutbildning. Därför låter det högst relevant att införa mer föreläsningar eller arbeten som fokuserar på den vanliga skadebilden hos äldre murverkshus fasader.

Något som är viktigt att ha i åtanke när det diskuteras åtgärder för äldre murverkshus är att det kostar pengar. Upprättandet av en teknisk underhållsplan samt besiktningar av fasader är ofta inte stora utgifter för fastighetsägare. Men de eventuella skador som påträffas under en besiktning kan kräva åtgärder som i vissa fall kan vara väldigt omfattande och kostsamma. Fastighetsägare kan ofta spara pengar genom att åtgärda skador som påträffats innan skadorna hunnit bli omfattande. En omfattande skada kostar vanligtvis mer att reparera än en skada som inte hunnit bli stor. Det är därför viktigt att identifiera skadorna så tidigt som möjligt för att reducera risken för stora kostnader.

Majoriteten av de intervjuade nämner att det är viktigt för fastighetsägare att veta vilket ansvar de har ifall fasaddelar faller ned och orsakar person- och/eller egendomsskador. I resultatet nämns hur kontinuerliga besiktningar av fasader kan förhindra att skadorna blir så omfattande att fasaddelar faller ned. Utförs det kontinuerliga besiktningar av fasader minskar risken kraftigt för att fasaddelar ska falla ned och orsaka skada. Risken för att fastighetsägare ska hamna i rättslig tvist minskar därför också ifall det utförs besiktningar.

Studiens resultat är viktiga för att fastighetsägare och fastighetsförvaltare ska få en förståelse för hur allvarliga och omfattande skador på äldre murverkshus kan bli samt hur de kan förebyggas. Ifall fastighetsägare och fastighetsförvaltare får en förståelse för detta kan risken för person- och egendomsskador orsakade av fallande fasaddelar minskas. Resultaten visar också att det är viktigt för fastighetsägare och fastighetsförvaltare att ha en grundlig byggnadsteknisk kunskap om fasadernas uppbyggnad.

De fastighetsägare och fastighetsförvaltare som läser denna rapport får möjligtvis en annan syn på sina fastigheter. Förhoppningsvis ser de förvaltandet av fastigheterna mer långsiktigt och väljer därmed att åtgärda skador tidigt för att reducera risken för att skadorna blir mer

53

omfattande och mer kostsamma. Vi hoppas att de fastighetsägare som läser rapporten förstår vikten av att anlita entreprenörer som de litar på och som vet hur skadorna på dessa fasader ska åtgärdas, utan att förvärra skadorna.

Äldre murverkshus är en grupp byggnader som löper stor risk för att få omfattande skador eftersom fasadkonstruktionerna ofta innehåller ytligt järn som efter många år har börjat korrodera. Vikten av att det utförs besiktningar och regelbundet underhåll gäller inte enbart murverksbyggnader utan är implementerbart för alla olika typer av byggnader. Oavsett när byggnaderna uppfördes, var byggnaderna är uppförda eller byggnadernas konstruktionsmaterial.

Vi har inte hittat några tidigare studier som behandlat vad fastighetsägare och fastighetsförvaltare bör veta om sina fasader. Men ett förslag till framtida studier relaterat till detta hade varit en studie med ett mer ekonomiskt perspektiv. Detta för att ta reda på om fastighetsägare sparar pengar på att utföra kontinuerligt underhåll av fasaderna. Fler projekt hade då kunnat undersökas där kostnader för reparationer jämförs mot kostnader för kontinuerligt underhåll.

Det hade också varit intressant att ta reda på om det borde vara lag på att utföra kontinuerliga besiktningar. Detta för att reducera risken för person- och egendomsskador orsakade av fallande fasaddelar.

Related documents