• No results found

Syftet med vår studie har varit att beskriva hur våra informanter tolkar och vilken betydelse de tillskriver drogupplevelser samt hur det påverkar deras liv. I denna del av vårt arbete kommer vi att sammanfatta vår analys och empiri genom att visa de resultat som har framkommit utifrån vår studie. Utifrån dessa resultat kommer vi sedan i vår diskussiondel använda delar av våra resultat och delar av den tidigare forskningen som behandlar vårt valda fenomen, för att föra en dialog om hur man som professionell yrkesutövare kan stötta individen i dennes upple- velsevärld.

6. 1 Sammanfattning av analys och empiri

I interaktionen med andra människor som är nära individen, utvecklar hon bilder av jaget som integreras i hennes identitet. När individen upplever att hon inte be- kräftas i sin upplevelsevärld av de människor hon har kontakt med, söker hon sig till människor som bekräftar henne som individ. Då hon upplever bekräftelsen i gruppen bland människor där drogen är ett meningsbärande objekt, är tillhörighe- ten till gruppen och bekräftelsen av henne beroende av hur hon förhåller sig till drogen. Drogen som ett meningsbärande objekt av den bekräftelse individen upp- lever i gruppen, möjliggör för individen att hon tillskriver drogupplevelsen andra individuella meningar samt otillfredsställda behov från hennes historia. Drogupp- levelsen, med individens tillskrivna meningar och behov, blir en speciell upple- velse där hon är annorlunda jämfört med i det vardagliga hon alltid har upplevt, och det blir då en efterlängtad upplevelse.

Drogupplevelsen är en individuell, subjektiv upplevelse och tolkas utifrån indivi- dens egna referensrammar samt den mening individen tillskriver drogen som ett meningsbärande objekt. Drogupplevelsen är bärare av individens tillskrivna me- ningar och otillfredsställda behov uppkomna i både historiska och nuvarande in- teraktioner med andra, samt hennes definitioner av de situationer där interaktionen utspelat sig. Individens viktiga meningar och de otillfredsställda behoven hon har, möjliggör att hon uppfattar och tolkar drogupplevelsen som betydelsefull och som ett centralt objekt i sitt liv.

Med utgångspunkt i det centrala och mest betydelsefulla meningsbärande objek- tet, konstruerar hon sin verklighet som sedan blir hennes referensram för defini- tion av interaktioner och sociala kontexter där hon befinner sig. Då individen han- terar drogen som ett centralt objekt, hanteras den mot bakgrund i de till objekten tillskrivna meningar och hennes historia. De tillskrivna meningar och otillfreds- ställda behov förändras eller blir stabila, beroende på hur individens sociala kon- text och relationer med andra människor påverkas och förändras under tidens gång.

Då drogen blir ett meningsbärande objekt av individens tillskrivna meningar och behov, blir den central och ett efterlängtat fenomen i hennes liv. Hon konstruerar nu sin verklighet utifrån dessa meningar hon tillskriver drogen. Hennes verklighet bekräftas av människor med liknande förhållningssätt till drogen, och interaktion med människor från det drogfria samhället upplevs som ansträngande. Individens värld blir med tiden allt mer komplicerad, då hennes liv kretsar runt drogupplevel- sen, och hon stöts ut från det drogfria samhället. Hemlöshet, arbetslöshet och kri-

minalitet hör till hennes vardag, och detta är hennes verklighet.

De nya upplevelserna, liksom interaktion med människor, påverkar de ursprungli- ga tillskrivna meningarna till drogen, och drogupplevelsen tolkas och omtolkas av individen under tidsförloppet. Beroende på hur individen tolkar de förändrade meningar hon tillskriver drogen, förändras även hennes förhållningssätt till drog- upplevelsen. Då hon börjar tillskriva andra objekt dem till drogen ursprungligt tillskrivna meningarna samt otillfredsställda behov, möjliggörs ett drogfritt liv för individen.

6.2 Diskussion

Resultaten från vår studie visar också att när våra informanter tar beslutet att sluta missbruka droger har samtliga personer tagit emot hjälp av människor som arbetar inom socialt arbete. Detta är människor från olika samhällsorganisationer såsom tillexempel personal på behandlingshem, fängelse, socialförvaltningar och inom sjukvården. Våra resultat visar att dessa personer har varit viktiga för att våra in- formanter ska kunna uppleva en gemenskap och att våra informanter genom den- na gemenskap kunnat börja omtolkningen av drogen som ett meningsbärande ob- jekt.

Våra resultat visar att bekräftelse, tillhörighet till en grupp och samhället, sociala roller samt stöttning och hjälp från människor som arbetar med socialtarbete har stor betydelse när en individ påbörjar sin resa mot ett drogfritt liv. Eftersom vi två forskare ska i framtiden arbeta inom missbruksområdet samt för att koppla våra resultat till socialtarbete anser vi att det är viktigt att föra ett resonemang kring hur våra resultat enligt oss kan användas av en yrkesutövare inom socialtarbete för att stötta individen.

Genom vår studie har vi uppmärksammat att våra informanter söker bekräftelse och tillhörighet till andra. Mot bakgrund i bekräftelsen de upplever med andra människor, tillskriver de individuella meningar till drogen och andra behov. Yr- kesutövare som en representant för samhället, den generaliserade andre, kan bli den signifikante andre för individen, och i den direkta kontakten ansikte mot an- sikte med individen förändra individens uppfattningar om samhället och den gene- raliserade andre. Interaktionen med den generaliserade andre med bekräftelsen i bakgrunden, kan leda till att individen förändrar sina uppfattningar om samhället och upplevelsen av att känna tillhörighet. Med övertagandet av den yrkesutöva- rens roll eller attityd, kan individen vidare påbörja en annan tolkning av drogen som ett meningsbärande objekt och omtolka ursprungliga betydelser de tillskrivit drogen. Den process av rollövertagandet som uppstår mellan missbrukaren och yrkesutövaren, möjliggör en tillgång till en ny social roll för missbrukaren och en uppfattning om livets möjligheter utan drogen. Tillgång till sociala roller, såsom till exempel yrkesutövaren, som en faktor i en förändringsprocess visar även Svensson (2007) i sin forskning, är en viktig faktor i individens väg till drogfrihet. Vår forskning visar även att man måste förstå drogupplevelsen i det sociala sam- manhang individen befinner sig i samt den kultur som kringgärdar individen. Det- ta påvisar även Philip Lalander (1998) i sin forskning om alkoholens betydelse i olika grupper. Han lyfter fram att hans forskningssubjekt ger alkohol symboliska betydelser, och när dessa betydelser är godkända i gruppen, skapas en gruppiden- titet. Detta ger gruppmedlemmarna en gemensam grund att stå på, som sedan i sin tur erbjuder varje individ i gruppen en markör för hur man ska förhålla sig till

världen. Resultaten i vår undersökning visar att informanter tolkar drogupplevel- sen utifrån sina egna subjektiva upplevelser och att genom att man tillskriver me- ningar till drogen, vilket innebär att drogen blir ett meningsbärande objekt av de otillfredsställda behov som har uppkommit i individens historia, de nuvarande interaktioner med andra, samt individens definitioner av de situationer där interak- tionen utspelat sig. Om man som yrkesutövare tillsammans med individen för samtal om drogupplevelsen som ett meningsbärande objekt med meningar till- skrivna av individen, klargörs individens otillfredsställda behov. Då möjliggörs skapande av en plattform för bekräftelse av individen i hennes upplevelse och förståelse av situationen hon befinner sig i. Härigenom kan man sedan som La- landers (1998) resultat visar, bygga på denna gemensamma plattform och skapa en grund för förändring hos individen.

Den gemensamma hanteringen av drogupplevelsen, som ett meningsbärande ob- jekt med signifikanta symboler i kommunikationen, möjliggör som nämnt ett ska- pande av en gemensam upplevelse. I den gemensamma upplevelsen blir individen bekräftad i sin upplevelsevärld av yrkesutövaren i interaktionen. Då medvetandet om drogen i den gemensamma hanteringen uppstått mot bakgrund av den bekräf- telse individen får från yrkesutövaren, kan förändring av drogens innebörd och tillskrivna meningar fortsätta i processen av rollövertagandet mellan yrkesutöva- ren och individen.

Utifrån våra resultat menar vi att det är viktigt att bekräfta individen i hennes upp- levelsevärld och inte individen i den negativa missbrukarbilden som så ofta pre- senteras i samhälls- och politiska debatter. Om man utgår ifrån en missbrukares drogupplevelse och hennes konstruktioner om verkligheten med drogen i centrum som yrkesutövare, kan det innebära att individen själv definierar vad som är hen- nes drogupplevelse, betydelsen individen tillskriver drogen och vad som är hennes behov. En stor fördel med att arbeta på detta sätt enligt oss är att det utgår ifrån ett utpräglat brukarperspektiv och på detta sätt kan man som yrkesutövare även upp- märksamma de individuella behov individen har. Om man uppmärksammar och arbetar med individens individuella behov utifrån drogupplevelsen kan det medfö- ra att vägen ur drogmissbruket kan underlättas.

När vi började med vår forskning upptäckte vi snabbt att forskning runt vårt valda fenomen och utifrån individens egen upplevelsevärld inte varit prioriterat . Därför har det varit svårt för oss två forskare att hitta stöttning som är direkt relaterad till det vi har valt att utforska. Detta upplevde vi som både spännande och skrämman- de eftersom vi undrade om vi verkligen var på rätt spår. Under färdens gång har vi blivit mer och mer övertygade om att det vi har gjort är både viktigt och möjligen ett nytt sätt att kunna arbeta med individer som vill komma ifrån sitt missbruk. Vi hoppas att denna studie har tillfört mer kunskap inom området och en önskan skulle vara att fler personer skulle vilja ta upp tråden där vi avslutar.

7 REFERENSER

Related documents