• No results found

Apoteket är ärliga (Grund)

Vi tror på någon som talar sanning, någon som inte

försöker lura en (Garant)

Man kan lita på apoteket (Påstående)

Man gillar bra service där företaget är måna om

sina kunder (Garant)

Strävar efter att kunden ska må bra (Påstående) Apoteket vill sina kunder

väl (Grund) Många företag får inte sälja sina produkter hos

Apoteket (Grund)

Apoteket väljer företag som går att lita på

(Påstående)

Vi vill ha pålitliga produkter

Andra företag vill sälja sina produkter hos Apoteket

(Grund)

Apoteket är exklusiva (Garant)

Tillverkare ändrar sina produkter för att få bli sålda hos Apoteket

(Påstående)

Apoteket har en tuff kvalitetskontroll

(Grund)

Apoteket är ett ansvarsfullt apotek

(Påstående)

Vi vill inte använda dåliga produkter

(Garant)

Apoteket gör mer än vad lagstiftningen kräver

(Grund)

Kunder hos Apoteket AB är trygga

(Påstående)

Konsumneter gillar pålitliga företagare

(Garant)

Apoteket AB säljer inga farliga produkter

(Grund)

Andra företag säljer skadliga produkter

(Påstående)

Konsumenter vill ha pålitliga produkter

ATT MARKNADSFÖRA EN TEATER

Maja Lindberg

Examensarbete Mediaproduktion Visuell kommunikation 15 hp Handledare: Pia Jönsson Examinator: Martin Hennel K3 Malmö Universitet VT 2020

En Levande Paus är en medieproduktion skapad av fyra studenter

som alla inriktat sig på att arbeta med rörlig bild i utbildningen Visuell Kommunikation.

Vi upplever att en stor del i vår utbildning har varit att skapa och utforma helhetskoncept som består av många olika delar. Det är en stor utmaning och någonting vi strävar efter att utveckla då vi kommer att behöva vara med och skapa koncept på kommande arbetsplatser. Under våra tre år på Visuell Kommunikation har vi som grupp arbeta mycket tillsammans i olika projekt. Vi har hittat ett fungerande arbetssätt som gett oss möjlighet att lyfta varandras kunskaper och tillsammans producera material av högre kvalitet. Detta ville vi utnyttja i vår medieproduktion.

En bidragande faktor till att arbeta i grupp är att det gett oss möjlighet att arbeta på liknande sätt som görs i branschen, där man sällan arbetar helt ensam. Vi ville efterlikna hur en byrå ser ut, med uppdelade roller och en tydlig struktur i arbetet. Kanske kan detta inspirera och förändra hur både lärare och elever ser på kursen

Medieproduktion? Vi ser denna produktion som ett kvitto på hur vi har

Vi har ett skarpt projekt med Teater Sörmland, en fri teatergrupp som har bedrivits sedan 1975.

I nuläget arbetar ingen av de som startade teatern och kulturpolitiskt ser Sverige helt annorlunda ut än vad det gjorde då.

Sedan teaterns start har konkurrensen blivit mycket större, och det finns färre som köper scenkonst. Organisatoriskt har Teater Sörmland genomgått ett generationsskifte, men de har halkat efter vad gäller sin visuella identitet.

För att anpassa teatern till det hårdare klimatet behöver de nya metoder för marknadsföring. Att marknadsföra en levande verksamhet är svårt och vi tror att rörlig bild är en lösning.

Syftet är att skapa ett tydligt visuellt material med

fokus på rörligt som stärker varumärket Teater Sörmland. Materialet ska både bidra till att sälja teaterns föreställningar, samt skapa en medvetenhet om vad teaterns verksamhet består av. Verksamheten själva vill tydligt skilja sig visuellt från Scenkonst Sörmland som är regionteater i Sörmland. Innehållet ska gestalta en levande verksamhet, humor och ett modernt visuellt språk.

Målet är att Teater Sörmland ska ta plats i den stora

konkurrensen, väcka intresse och vara igenkännbara.

TEATERNS URSPRUNGLIGA IDENTITET

Detta är delar av hur Teater Sörmlands visuella material ser ut just nu. Det är inte sammanhängande och dem har inga ramar de håller sig inom vad gäller färg, form, typografi och

bildspråk. Det blir därför tydligt att det finns ett syfte med att ta fram ett koncept som kan kännas igen i allt material från Teater Sörmland.

För att förstå vilket fält Teater Sörmland befinner sig inom och hur vi kan utveckla en kommunikation som sticker ut har vi behövt titta på vilka andra former av teatrar det finns i Sverige. Vi har också undersökt vilka delar av deras kommunikation som vi antingen vill använda oss av eller gå emot. Teater Sörmland är en fri teatergrupp vilket innebär att teatern inte är statligt finansierad som en Institution är, men den är inte heller en vinstdrivande verksamhet likt en Privatteater. Inom teatersverige har också amatörbaserade teatrar en stark funktion. Att fältet har så stark koppling både i det professionella och

amatörverksamhet är någonting vi måste förhålla oss till. Nedan finns ett urval bilder som representerar hur institutioner, frigrupper, privatteatrar och amatörteatrar kommunicerar sin verksamhet:

INSTITUTION

FRIGRUPP

PRIVATTEATER

AMATÖRTEATER

ATT TA FRAM ETT VISUELLT TONLÄGE

Utifrån den breif vi fick av kunden samt research av kundens befintliga- och andra teatrars visuella material tog vi fram värdeord att arbeta utifrån:

LIV / NYFIKENHET / HUMOR / GENERATIONSSKIFTE / PROFESSIONALITET

Vi insåg sedan att det finns ett antal motsättningar som speglar de problem vi står inför när vi ska kommunicera våra värdeord. Vi vill kommunicera liv, nyfikenhet, humor, generationsskifte och professionalitet. Vi vill kommunicera professionalitet utan att det blir för stelt, då vi också vill kommunicera den lekfullhet som finns i arbetet med teater. Vi vill skapa ett enhetligt visuellt språk för en bred verksamhet, där vi måste hitta en balans för att det inte ska bli varken stelt eller spretigt. Vi vill bevara den igenkänning som teatern byggt upp under alla år, men samtidigt skapa en helt ny visuell identitet. Vi vill att man ska förstå att det är en verksamhet som arbetar med teater, men också visa de nya digitala medier som teatern använder sig av i berättandet. Vi kom fram till att vi måste skapa en kommunikation som hamnar någonstans mellan dessa motsättningar och som förhåller sig till båda ytterligheterna:

PROFESSIONALITET vs. LEKFULLHET SPRETIGT vs. ENHETLIGT

DÅ vs. NU

ATT TA FRAM ETT VISUELLT TONLÄGE

Efter att ha vägt dessa motsättningar fram och tillbaka och diskuterat olika sätt att kommunicera våra VÄRDEORD, kom vi överens om ett VISUELLT TONLÄGE som ska prägla alla delar av vårt resultat:

NÅGOT SOM SKAVER MEDIER & TEKNIK

BRYTA FJÄRDE VÄGGEN FIKTIVT

KLARA STARKA FÄRGER MJUKA FORMER

VÄRDEORD

Liv, nyfikenhet, humor, generationsskifte, professionalitet.

PLATTFORM

Instagram, Facebook och Teater

Sörmlands hemsida och tryckta medier. Detta är plattformar som teatern redan använder sig utav och därför tror vi på att förhålla oss till dessa och inte implementera några andra kanaler som teatern inte är vana vid.

HUR

Vi vill stärka varumärket Teater Sörmland genom att skapa en sammanhängande varumärkesidentitet med fokus på rörlig bild.

STRATEGI & VISUELLT TONLÄGE

Vi ska skapa ett igenkännbart och tillgängligt visuellt material som kommunicerar våra värdeord genom vårt tonläge.

ANIMERAD LOGOTYP

En logga i form av ett paustecken som animerats med mjuka, svajande rörelser.

EN VISUELL IDENTITET

Färger, typsnitt, logga och symbol som hjälper Teater Sörmland att forma en enhetlighet i sitt visuella material.

LUNCHPAUSEN - EN FILM OM TEATERN

En film på ca 2 minuter som ger en känsla av vilka Teater Sörmland är. Den är tänkt att finnas på teaterns hemsida.

2 TRAILERS + 4 REKLAM-SKETCHER

Sex filmer som ska marknadsföra två olika scenföreställningar via sociala medier.

MÅLGRUPP

Detta projekt handlar bland annat om att

marknadsföra olika teaterföreställningar som har varierande målgrupper. Då varje

teaterföreställningar skiljer sig åt, beroende på publik, vart de visas och så vidare har vi analyserat varje föreställning för sig så att målgrupperna blir tydliga.

Kunden har beskrivit ett flertal målgrupper de anser sig arbeta mot, men dessa varierar beroende på vad man ska marknadsföra. Vi har därför utgått från de målgrupper som kunden beskrivit och anpassat varje projekt till den specifika grupp som vi riktar oss till.

Nedan kommer vi att presentera varje projekt för sig där vi specificerar vilken målgrupp vi valt att

Lunchpausen

1 kortfilm + teasers

2 min

Kommer att visas på Teater Sörmlands hemsida samt deras sociala medier.

Målgrupp: Allmänheten, vuxna i åldern 25-50 år

som kan tänkas köpa biljetter. Format: 16:9 & 21:9

RELATERADE MEDIEPRODUKTIONER

RELATERAD MEDIEPRODUKTION – lunchpausen + identitet

Linköpings Universitet

Vi har fastnat för Linköpings Universitets kampanj, “Tänk om”. Där vi anser att filmen är tydlig i vad den vill säga, har

koncentrerad information och att den ser välproducerad ut. Filmen berättar på ett effektivt sätt hur viktiga de är och varför man ska söka deras utbildningar, men utan att säga det

ordagrant.

Filmen har även ett användande av, intressanta inklippsbilder och bryter fjärde väggen.

Deras visuella identitet appliceras på allt material de producerar och skapar på så sätt igenkänning och enhetlighet i all

kommunikation.

https://www.youtube.com/watch?v=tf5wxxfVatA&list=PL2CB7B265 416B0F4E

RELATERAD MEDIEPRODUKTION – Lunchpausen

Vinge - the seat

Vi har inspirerats av advokatfirman Vinges reklamfilm The Seat. Reklamfilmen bygger på ett mer fiktivt berättande och

marknadsför något större än en specifik produkt. Vi blev inspirerade av introt som har en bra ljudmatta och en spännande samt intressant inledning.

Dessutom har vi tagit fasta på deras nya och annorlunda sätt att genom en lekfull berättelse, med skeva överraskningar, och en välproducerad film marknadsföra sig som en advokatfirma.

RELATERAD MEDIEPRODUKTION – Lunchpausen

RFSL

Vi har inspirerats av RFSLs informationsfilmer Allt det viktigaste

om sex. En film som bygger sin humor på det oväntade och det

skeva i hur de äldre pratar om sex dess olika former.

Utöver det gillade vi filmens mise-en-scene där en person står i fokus och pratar med kameran. Även manuset i hur personen snackar om något annat än det den håller på med.

En annan grej vi tog fasta på gäller filmens färger och hur de stack ut och gav bilderna liv.

http://slutetarnara.se/director/jesper-ei-karlsson/allt-det-viktigaste-om-sex /play

RELATERAD MEDIEPRODUKTION – Lunchpausen

IKEAs LikaOlika

Vi har blivit inspirerade av rörligt material från en utställning av IKEA. Vi tycker den funkar väldigt bra som en teaser och gillade formatet snarare än innehållet. Formatet kan ses som en rörlig poster, en modern tolkning av en poster.

Denna typ av rörligt material och dess form har vi tänkt passar in för alla delar av vårt projekt.

Process

Vi gjorde ett flertal storyboard för att kunna tänka ut intressanta utsnitt, men även hur ljussättningen skulle vara samt vilken regi man skulle ge.

Samtidigt i processen i att ta fram storyboard undersöktes referenser, för att bli inspirerade i vinklar, komposition och ljussättning.

Vi tog inspiration från bland annat pinterest, instagram filmer, men även de relaterade medieproduktionerna

som tidigare blivit nämnda.

STORYBOARD - Lunchpausen

När vi väl började klippa materialet insåg vi att vårt budskap inte kom fram så som vi hade tänkt. Klippningen fungerade inte lika bra i praktiken, så vi fick prova oss fram med det material vi hade till förfogande. Vad vi insåg i klipp processen var även att vi i varje ny

setup inte spelat in hela scener. Det

här påverkade verkligen friheten i klippningen, då materialet var

begränsat. Vi alla i gruppen tog därför en stund i att testa oss fram för att se vad som fungerade och inte fungerade. På så sätt kunde vi ta ut det vi gillade och pussla ihop vårt material.

Först testade vi att ha en och samma låt under hela filmen men det blev för upprepat och tillslut tråkigt. Vi testade att ha en mer modern låt, men det blev

JORDENS MITT FINNS MITT I MIG

MATERIAL - jordens mitt finns mitt i mig

1 trailer

ca 30 sekunder.

Teater Sörmlands sociala medier.

Målgrupp: Inköpare, föräldrar.

Barnföreställning för mellanstadiet / Spelas VT & HT 2020 Föreställningen Jordens mitt finns mitt i mig utspelar sig inuti Elvis Karlssons minne. Genom att packa upp lådor och en miniatyrmodell av sitt eget liv tar Elvis med publiken in i sitt eget minne. Personer som är med i Elvis minne gestaltas mer eller mindre tydligt, vissa är bara en röst, vissa framstår som riktiga människor och vissa som miniatyrer-dockor i modellen. Modellen livestreamas under föreställningen och projiceras på en duk, dvs. dockorna kommer då upplevas som lika stora som skådespelaren när de projiceras.

För att gestalta tematiken och formen av pjäsen i en trailer, väljer vi att göra Elvis liten, placerad i sin egen modell bredvid sina minaityr-kompisar. Detta refererar till att dockorna upplevs stora i pjäsen, men lägger till ytterligare en dimension då Elvis inte kommer att bli liten i pjäsen.

RELATERADE MEDIAPRODUKTIONER

RELATERAD MEDIEPRODUKTION – jordens mitt finns mitt i mig

Kulturhuset. Stadsteatern

Vi har undersökt vad som tidigare gjorts av andra teatrar när de marknadsför en teaterföreställning i rörligt material. Det vi fastnade för i den här filmen är är introt där de lyckats få till en stämning. Men även den miniatyrvärld som både känns lekfull och professionell med hjälp av bland annat ljud och ljus.

Vad vi märkt när vi undersökt den här filmen och liknande filmer är hur nästan varje innehåller scener från när de agerar på scen. Det tycker vi känns omodernt och vill snarare att filmerna ska fungera som en teaser som inte behöver innehålla något från den faktiska pjäsen.

Miniatyrvärlden

Vi tog inspiration från filmen Downsizing och hur mötet mellan mini och stor fungerar. Vi gillade också effekten när en stor och en liten människa agerar med varandra.

Även det tekniska av hur man gör en figur liten och får den att befinna sig i verkligheten.

Test shot

Istället för att göra en storyboard valde vi att provfilma vårt koncept. Då kunde även denna film fungera som vägvisare när vi väl var på inspelning och blev på så sätt vår storyboard. Det här testet kunde även hjälpa oss i hur vi skulle regissera, vem av karaktärerna som skulle kolla in i kameran och när handlingarna skulle ske.

NYKÖPINGS GÄSTABUD

MATERIAL - Nyköpings Gästabud

1 trailer + 4 reklamfilmer

ca 30 sekunder.

Teater Sörmlands sociala medier.

Målgrupp: Allmänheten, vuxna i åldern 25-50 år

som kan tänkas köpa biljetter.

Kommersiellt sommarspel som spelas på Nyköpingshus varje sommar. I Teater Sörmlands regi sedan 1997. Ses av

3000–8000 personer varje sommar.

I sommar är det premiär för en nyskriven version av spelet. Det är en lång föreställning med många karaktärer, men ett

huvudspår i pjäsen är kungen och hans ambivalens kring att vara kung. Han börjar i en amatörteatergrupp och känner att han “hittar sig själv”. Han slits mellan gemenskapen i

teatergruppen och de stora kraven en kung har på sig. För att gestalta tematiken och formen av pjäsen i en trailer, väljer vi att gestalta just kungen och denna ambivalens. Vi vill göra en iögonfallande bild där många saker skevar, och kommer därför jobba med både hårda klippta övergångar mellan

RELATERADE MEDIAPRODUKTIONER

RELATERAD MEDIEPRODUKTION - Nyköpings Gästabud

Vi har blivit inspirerade av en rad olika produktioner för vår gästabuds trailer. Som Malmö stadsteaters personporträtt och Uppsala stadsteaters

föreställningsposter, där de båda arbetar med porträtt som tittar in i kameran. Utsnittet på Malmö Stadsteaters personporträtt har vi tagit med oss som ett enkelt och naket sätt att framhäva detaljer och liv.

Men också postern från Me, Myself and Irene där ansiktet är delat i två delar och det skeva när olika rörelser sker i ansiktet i reklamfilmen Getting

Kwiffed. Skevheten och humorn som visas i postern

och reklamfilmen är ett tydligt grepp som vi tagit fasta på till trailern för Nyköpings Gästabud. Det skapar ett intresse hos tittaren och är ett lekfullt sätt att arbeta med olika ansiktsuttryck som kan

RELATERAD MEDIEPRODUKTION - Nyköpings Gästabud

Till Gästabudets sketcher fick vi inspiration av matlagningsprogram, barnprogram såsom Anki och

Pytte samt natur experter och tv-profiler som Steve

Irwin.

Då teatern arbetar mycket med intermedialt berättande ville vi visa på detta även i det rörliga materialet. Vi har därför blivit inspirerade av något som egentligen inte specifikt är kopplat till teater, för att på så sätt kunna skapa kontraster och igenkänning.

Då vi tror att detta är något som de flesta känner igen kan vi med hjälp av vissa inslag skapa snabba visuella signaler som på ett effektivt sätt skapar nyfikenhet och kan förhoppningsvis nå en bred målgrupp. Då det dessutom är ett berättande man inte tidigare stött på i teatervärlden kan det bli ett humoristisk sätt att marknadsföra en medeltida föreställning.

PROCESS

Test shot

Även för denna film valde vi att göra en rörlig storyboard direkt i kameran. Vi hade gjort ett manus bestående av handlingar snarare än repliker, detta då kungen inte skulle säga något i klippen. Denna provfilmning kunde hjälpa oss att undersöka ifall våra effekter och övergångar skulle fungera i praktiken. Det här hjälpte oss i tankeprocessen kring tempo, rörelser och hur kungen skulle agera.

Smink + kostym

för vår trailer har vi gjort research kring smink och kostym. Eftersom kungen i filmen skulle porträtteras med två olika personligheter var det även viktigt att detta syntes rent visuellt. Vi har därför undersökt hur vi skulle sminka kungen. Vi hittade många bra förslag, men vi ville inte att kungen skulle likna en drag queen och det fick inte heller föra för diskret.

Eftersom Nyköpings Gästabud använt sig av ett harlekin mönster i tidigare material, såsom posters insåg vi att det

skulle kunna fungera bra som en typ av sminkning. Därför prov sminkade vi dagen innan filmning för att vara säkra på att det skulle se bra ut på bild.

VISUELL IDENTITET

PROCESS - FÄRGER

Vi började vår research inför detta projekt väldigt brett och samlade kortfilmer, reklamer, posters, loggor och annat visuellt material som vi ansåg relatera till vårt tonläge. Ganska snabbt såg vi ett mönster av färger, både i grafisk och filmat material. Vi tog fram ett första utkast till färgschema och började testa oss fram hur dessa färger fungerar i olika sammanhang, och beslutade oss sedan för att använda en blå färg som teaterns huvudfärg, med en röd, en rosa, en gul och vit som

komplementfärger. En blå färg har under en lång period varit signifikant för Teater Sörmland, så det kändes också relevant att använda sig mest av den blåa färgen vi har valt.

PROCESS - SYMBOL

Vi tänkte först att vi skulle ta fram en logotyp med teaterns namn kombinerat med något grafiskt element, men efter mycket skissande kom vi fram till att vi ville ta fram en symbol som kan stå för sig själv och som kan utgöra grunden i den animation som vi vill ska finnas med i allt rörligt material. I våra skisser fanns ett paustecken som vi inte kunde släppa, en paus som i en animation faktiskt kan stoppa vårt rörliga material men som

fortsätter leva. Denna levande paus ska

symbolisera att teater är en levande paus från verkligheten.

Vi blev inspirerade av bland annat ACO och

Related documents