• No results found

§ 16 Revidering av Investeringsbudget 2018

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

1. Reviderat förslag Investeringsbudget 2018 fastställs, och 2. Budgetäskandet översänds till Kommunstyrelsen, samt

3. Förskolechef, Kristina Malmqvist, skall bjudas in till Barn- och utbildningsnämnden.

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningschef, Lisbeth Bonthron, redogör för ärendet för nämndens ledamöter.

Budgetposter som avser utemiljön överförs till tekniska sektorn från 2017. Samordning mellan sektorerna har skett inför budgetberedningens arbete vilket resultera r i att båda nämnderna reviderar sina budgetäskande. Posterna för utemiljö kring förskolor och skolor samt Enebackens utemiljö utgår i Barn- och utbildningsnämndens underlag. Motsvarande belopp finns som äskande avseende 2018 i Tekniska nämndens underlag.

Lisbeth Bonthron belyser de revideringar som gjorts i beslutsunderlaget. underlaget har reviderats för att det tillkommit poster såsom Förskolebussen, direktbrandlarm och uppdatering av fastighetstabellen.

Sektorsledningen och ledamöterna diskuterar vikten av att stolpinfästningarna till b.la.

racket-sporterna åtgärdas, HFAB:s gränsavtal bör förtydligas och vårdnadshavarna i Höörs kommun borde tillfrågas om förskolebussen.

Beslutsmotivering

Kristina Malmqvist skall bjudas in till nämndens sammanträde för at t föredra ärendet Förskolebuss. Föredragningen skall kopplas till de lokala förutsättningarna som finns inom kommunen.

Yrkanden

Maria Boström-Lambrén (S) föreslår att förskolechef, Kristina Malmqvist, skall bjudas in till nämnden för att föredra ärendet igen. Susanne Andersson (M) ställer sig bakom Maria Boström-Lambréns förslag med tillägget att föredragningen skall kopplas till de lokala förutsättningarna och möjligheterna i kommunen.

Beslutsordning

Ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut från sektorsledningen och ett förslag till beslut från Maria Boström-Lambrén (S) med tilläggsyrkande från Susanne Andersson (M).

Ordförande ställer proposition och konstaterar att nämnden beslutat i enlighet med

Maria-Justerande Utdragsbestyrkande Boström-Lambrén (S) och Susanne Anderssons (M) förslag.

Beslutsunderlag

1. 2018 Investeringsbudget BUN BLANKETT.2.1 investeringar_justerad_170131.docx

2. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-01-24 (2017-01-24 BUN AU

§18).doc _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr BUN 2016/18

§ 17 Informationspunkt: Kö till förskoleplatser – lägesrapport

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Lägga informationen om kö till förskoleplatser med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningschef Lisbeth Bonthron informerar om kön till kommunens förskoleplatser.

Statistik avseende kö till förskoleplatser redovisas. Statistiken åsyftar antalet kända placerade barn per den första dagen i varje månad. Då platser inte kunnat e rbjudas på de förskolor vårdnadshavare ansökt om har 19 vårdnadshavare valt att tacka nej till erbjuden plats från februari månad och ställt sig i kö igen med tidsförskjutning framåt med minimum fyra månader. Vårens volymökning är därmed justerad till ca 30 barn.

Befolkningsstatistiken, barn 1-5 år, pekar på en ökning jan- nov 2016 av barn 1-3 år med 11 barn utöver prognos. Däremot syns en minskning med 4 barn i åldern 4-5 år.

Lisbeth Bonthron klargör att statistiken i dagsläget påvisar en minskning men detta beror på att vårdnadshavarna tackat nej till föreslagen förskoleplats och placerar sitt barn på nytt i förskolekön. Dessa barn kommer synas i statistiken på nytt i juli eller augusti månad år 2017. Lisbeth Bonthron förklarar att Barn- och utbildningssektorn planerar att renovera Trollskogen. Lisbeth Bonthron poängterar att Barn- och utbildningssektorn endast

Ekbacken till sitt förfogande till 2017-08-31.

Beslutsordning

Ordförande konstaterar att det finns ett förslag till beslut från sektorsledningen.

Ordförande ställer proposition och finner att nämnden beslutat i enlighet med sektorsledningens förslag.

Beslutsunderlag

1. Köstatistik 161213.pdf

2. Kopia av Köstatistik 161213 s. 2.pdf 3. Förskoleåldern 2016.pdf

4. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-01-24 (2017-01-24 BUN AU

§15).doc _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr BUN 2016/26

§ 18 Lägesrapport: Lokalförsörjning – lägesrapport

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar

Lägga informationen om lokalförsörjning med godkännande till handlingarna.

Ärendebeskrivning

Barn- och utbildningschef Lisbeth Bonthron föredrar ärendet lägesrapport lokalförsörjning.

Tjörnarp, förskola för barn i åldern 1-5 år, 1,5 avdelning: Kommunstyrelsen har beviljat barn- och utbildningsnämndens anhållan om utökning med 1,5 avdelning i Tjörnarp.

Underlag för lämplig placering och därpå följande bygglov i Tjörnarp tas fram av fastighetsstrateg i samarbete med såväl förskolechef som rektor i Tjörnarp. HFAB

genomför upphandling och fortsatt process för färdigställande. Modulerna kan troligen tas i anspråk tidigast inför höstterminen 2017. Modulerna är under beställning från HFAB.

Centrala delarna av Höör, förskoleverksamhet för barn i åldern 1-5 år, 4 avdelningar: I väntan på en modulförskolelösning skapas tillfälliga lösningar i förhyrda lokaler med förskoleplatser i Folkets hus från 1 februari samt på Fogdarödsområdet från 1 mars 2017.

Kommunstyrelsen har beviljat barn- och utbildningsnämndens anhållan om utökning med fyra förskoleavdelningar i centrala Höör. Med anledning av detta har förslag gällande placering av modullösning för fyra förskoleavdelningar i centrala delarna tagits fram. Efter överväganden beslutade BUN 2016-09-26 att föreslå ett fortsatt arbete med två olika alternativ, antingen en placering på kommunens fastighet Tigern 32, parkeringsyta invid Åkersberg eller en placering på kommunens mark Björkgatan, f n parkeringsyta med lågfrekvent användning, söder om Slöjdgatan. Efter fastighetsstrategernas bedömning av tomten vid Åkersberg anses det alternativet inte kunna tillgodose utemiljön inom befintlig markyta varför huvudalternativet utgör en placering på tomten vid Björkgatan. Underlag för lämplig placering och därpå följande bygglov tas fram av fastighetsstrateg i samarbete med förskole- och sektorchef. HFAB genomför upphandling och fortsatt process för färdigställande. Modulerna kan troligen tas i anspråk tidigast inför höstterminen 2017.

Norra Rörum, pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år, ca 35 barn: Befintlig yta på 160 kvm måste utökas med hänsyn till antalet barn. Verksamheten bedrivs för barn i mycket skiftande åldrar, vilket ger behov av olika typer av pedagogiska miljöer.

Riktlinjerna från Boverket anger 7 kvm per barn som utgångspunkt. HFAB har återkallat försäljningen av Norra Rörums skola. Lokalerna i skolan behöver tillgänglighetsanpassas inkluderande installation av hiss för att möjliggöra förskoleverksamhet för barn 1 -5 år.

Sektorn har fått erbjudande om att hyra endast de kvadratmeter som sektorn efterfrågar på plan 2. Lokalerna kan vara tillgängliga för förskoleverksamhet tidigast hösten 2017.

Justerande Utdragsbestyrkande

Sektorn fick i uppdrag av BUN att genomföra en risk - och konsekvensanalys kring möjligheten att använda föreslagna lokaler i skolbyggnaden utan att installera hiss. Vid BUN-AU i oktober redovisades den konsekvensanalysen där det konstaterades att det inte är möjligt av arbetsmiljö- och säkerhetsskäl. Ytterligare uppdrag gavs till sektorn att överväga andra lokalmöjligheter för verksamheten. En risk - och konsekvensanalys kommer att genomföras för att pröva möjligheten att utöka nuvarande lokalyta genom att ta i anspråk en tredje lägenhet i anslutning till de två som verksamheten inryms i nu.

Detta uppdrag har återkallats då sektorsledningen har fått besked om att lägenheterna behövs för att avhjälpa boendebehov i kommunen. Arbetsutskottet fastslog 2016 -11-08 att: Behovet av lokalyta för pedagogisk omsorg i Norra Rörum skall tillgodoses med våning två i Norra Rörums skola till en hyreskostnad på 450 tkr, och förfrågan riktas till Kommunstyrelsen gällande när lokalen kan vara i bruksdatum för ovanstående

verksamhet. Beslutet direktjusterades och har expedierats till KS. Kommunstyrelsen har gett HFAB i uppdrag att i januari 2017 redovisa olika alternativa lösningar för

förskolelokaler i Norra Rörum.

Sätofta ny- och ombyggnation för förskole- och skolverksamhet: se särskild bilaga som återfinns i beslutsunderlaget. Planarkitekt, Anneli Andersson, har av kommunstyrelsen givits i uppdrag att arbeta fram en detaljplan gällande ett våningspl an för den inplanerade nybyggnationen i Sätofta. Möte med arkitekt, Leif Hörberg, har skett. Leif Hörberg har fått i uppdrag att justera underlagen i form av planskiss i 2D och 3D.KSAU informerades 2016-11-21 och KS 2016-12-05 om detaljplanearbetets fortskridande, tillsammans med preliminärt hyresförslag från HFAB utifrån konsultberäkningar av Temagruppen AB. Viss del av den beräknade hyreskostnaden kan fördelas mellan olika sektorer då t ex bibliotek, idrottshall och samlingssal samt utemiljöer bidrar till en positiv boendemiljö i

Sätoftaområdet.

Ringsjöskolan 2,0 är arbetsnamnet på HFABs projektering inför en inplanerad kommande renovering där arbetet inletts med en workshop för personal vid skolan.

Projektplaneringen genomförs av en arkitektbyrå via HFAB.

Beslutsordning

Ordförande frågar nämnden om nämnden kan lägga informationen med godkännande till handlingarna och finner bifall för förslaget.

Beslutsunderlag

1. Anteckningar styrgrupp och process Sätofta maj tom okt 2016.pdf 2. Förskolor 2017 - planering 2016, bok 1.pdf

3. Förskolor 2017 - planering 2016 bok 2.pdf

4. Kopia av Förskolor 2017 - planering 2016 bok 3.pdf 5. Kopia av Förskolor 2017 - planering 2016 bok 4.pdf

6. Kommunstyrelsens Arbetsutskott 2016-12-19 (2016-12-19 KSAU §384).doc 7. Kommunstyrelsens Arbetsutskott 2016-12-19 (2016-12-19 KSAU §378).doc 8. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-01-24 (2017-01-24 BUN

AU §16).doc

Justerande Utdragsbestyrkande _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr BUN 2016/45

Related documents