• No results found

Revisionens förändring

5. Empirisk Metod

6.3 Digitala Revisorn

6.3.2 Revisionens förändring

Vid frågan om de kommer uppstå några skillnader i framtidens revision gentemot dagens, hade alla respondenter olika tankar om hur revisionen kommer förändras. De var dock alla överens om att digitaliseringen har påverkat yrket från den traditionella revisionsprocessen till att bli mer digitaliserad då man gått från pärmhantering till att hantera filer från klienterna. Den traditionella revisionsprocessen är vanligare i mindre företag enligt majoriteten av respondenterna. Det som alla respondenter dessutom tog upp var hur digitaliseringen hade effektiviserat deras arbete inom revisionen av de olika system som användes. En fördel med effektiviseringen var att man kan ägna sin tid åt att granska klienternas revision för att hitta flera eventuella fel och få en djupare analys och förståelse på grund av den överflödiga informationen. Fyra av de sju respondenter delade åsikten att revisorn kommer skifta mer mot en analytisk roll på grund av automatiseringen, även bokföring och redovisning hävdar de kommer bli mer digitaliserat och varför man inte fullt är där är på grund av att klienter i mindre företag fortfarande använder sig av den traditionella revisionsprocessen. Respondent E1 diskuterar sin syn hur revisionen kan utvecklas

- ” Det blir större fokus på förståelsen av processer och att lära sig att kartlägga IT miljön. Att säkerställa kvaliteten på datan i dom analyser som vi gör. Man måste fortfarande förstå processer och rutiner men jag tror det blir mindre fokus på internkontrollgranskningen.” (Respondent E1)

Respondent E1 tror också att det kommer bli mer substansgranskning av dataanalyser i framtiden och diskuterar att “vi kommer bearbeta informationen löpande och den digitala revisionen kommer pågå under en längre period under räkenskapsåret, inte bara under årsbokslutet”.

Respondent B beskriver att digitaliseringen kommer förfina revisorns yrke men det är svårt att avgöra om det kommer finnas lika många revisorer idag som i framtiden på grund av automatiseringen men också av de regelverk som EU har infört då fler o fler bolag inte behöver ha en revisor. Hen menar även att “det går mer åt det hållet att vi lägger ner mer tid på rådgivning men det finns också en fara med det då revisorn ska vara oberoende mot våran klient”. Respondent A är inne på samma spår och ser att ett par bortfall kommer att ske i och med digitaliseringen. Hen påpekar dock att “det kunder uppskattar allra mest är att få mänsklig kontakt, att man har en dialog med en person och det går inte att ersätta med ett system”. Enligt respondent A har man länge hört diskussioner att jobb kommer att försvinna på grund av utvecklingen men inte något hon ännu har sett. Majoriteten av respondenterna menar också att vissa moment i den traditionella revisionsprocessen kommer bli mindre intressant gentemot tidigare.

43

- ”Att granska årsredovisningar fem månader vid räkenskapsårets slut kommer bli ointressant, ingen kommer vara intresserad av hur det såg ut då, utan man kommer jobba mycket mer med tajtare tidsdeadlines med real-tids system, där man direkt kan få informationen och granska.” (Respondent F)

Respondent A påstår att de mer tidskrävande och enklare momenten, kommer de nya systemen att kunna hantera bättre och ta hand om. Alla respondenter tror på en förändring av revisionen beroende på hur väl system och mjukvara utvecklas för att hantera flera moment inom de olika processerna. Majoriteten är överens om utvecklingen av revision kommer att ske men det är svårt att säga när.

6.3.3 Kompetens förändring

Alla respondenter var eniga om att revisorns obligatoriska kompetenser inte kommer ändras jämfört med idag. Utbildningen ser inte någon av respondenterna att det kommer ske en förändring inom. Man måste fortfarande ha den grundliga utbildningen där man lär sig det generella inom revision såsom bokföring och bokföringslagarna men att det skulle ske någon ny obligatorisk utbildning tror inte respondenterna kommer ske. Däremot är alla överens om att man bör förbereda sig för den framtida revision och speciellt kunskaperna inom IT. Majoriteten anser att det kommer förväntas en högre grad av IT kunskaper eftersom fler företag blir mer digitaliserade. Respondent E1 menar att IT kommer att genomsyra allt revisorn gör och blir en viktig förberedelse för framtidens revisorer då “Vårt förtroende bygger på de relationer som vi skapar med kunden”. Klienter förväntar sig att man kan hantera olika system vilket är väldigt viktigt för relationskapandet och förtroendet för revisorn. Även respondent F diskuterar att en bättre förståelse för digitaliseringen och IT samt att hantera klienterna på ett bra sätt är ett vinnande koncept eftersom de fysiska mötena blir mindre och mindre. Respondent F menar att “De som kan hantera det och skapa trygghet åt kunderna kommer ha en väldig fördel”. Av de mindre företagen hävdar respondent G att de kanske inte är lika benägna att bli digitaliserade såsom större företag. Man har gjort saker på sitt sätt under en lång period och trivs därmed med den processen.

- ”Förväntningarna är ju att vi måste som revisorer hänga med och förstå utvecklingen, annars kan vi inte göra det jobbet som vi ska göra.” (Respondent D) Respondent D påpekar att under utbildningen för att bli en auktoriserad revisor behöver man “lägga ett x antal timmar på IT och digitalisering” när man lär sig om revisionsprocessen. Man skapar då en grund för att hantera vissa system och lär sig hur de är uppbyggda för att lättare kunna förstå när man väl börjar arbeta som auktoriserad revisor och hur andra företagssystem fungerar. Majoriteten av respondenterna påpekade att det är essentiellt att

44

hantera digitaliseringen och de IT kunskaper som följer men den sociala aspekten är lika viktig. Att skapa bra kundrelationer där klienterna har förtroende för den auktoriserade revisorn anser respondenterna är även det en viktig del inom yrket.

6.3.4 Efterfrågan av Revisorn

Vid frågan om respondenterna upplever en förändring av efterfrågan på revisorn var alla eniga om att de inte sett någon märkbar förändring. Däremot var sex av sju respondenter övertygade om att efterfrågan inte kommer förändras inför framtiden utan det är snarare yrkesrollen som står inför förändring. Som respondent F påpekar menar hen att man “alltid kommer vilja ha en oberoende part som granskar ett företagssystem” eller diverse siffror inom företag. Dels för att marknaden kommer efterfråga en oberoende part som kan yttra sig om kvalitén i ett bolag. Respondent D ser det ur ett annat perspektiv där hen beskriver att “det är andra faktorer som kan påverka efterfrågan som tex hur attraktiv branschen är”. Hen förklarar att revisorn tvingats bli digitala för att överleva och göra det jobbet som revisorn ska göra. Hade man inte följt utvecklingen hade det blivit svårare att attrahera yrket och därmed kommer man följa utvecklingen i framtiden och fortsätta vara relevanta för företagen. Även respondent C ser att efterfrågan på yrket kommer att kvarstå men att det “sannolikt blir mer framåtriktad, förstående och värdeskapande för klienterna”. Hen tycker att man inte bara granskar klienternas revision en gång per år utan det finns mycket att göra inom yrkesrollen. Respondent A ser inte heller några större förändringar av efterfrågan och menar att det är ett brett yrke.

- ”Det är ju ett yrke som behövs, det är ett samhällsbärande jobb, revisorn har ju ett högt förtroende och behövs ju i och med att det finns väldigt få revisorer idag och vi blir ju ännu färre.” (Respondent A)

Respondent B tror att efterfrågan kommer minska inför framtiden. På grund av de regelverk som införts av EU under de senare åren tror hen att det kommer bli ännu mer lösare reglering i framtiden i och med de minskande kraven att behöva ha en revisor. Dock diskuterar hen att de små företagen kommer ha det svårt att upprätthålla verksamhet i och med att det inte kommer behövas en oberoende granskning för att bevisa en kvalité. Det majoriteten av respondenterna är överens om är att efterfrågan inte bör ändras inom snar framtid utan förändringen som kan ske utgår ifrån revisorns yrkesroll.

45

6.3.5 Förändring av tjänster

Vid frågan om respondenterna upplever att det efterfrågas nya typer av tjänster ansåg majoriteten att de inte upplever någon förändring gentemot tidigare. De ser inte att heller att någon ny typ av efterfrågan av tjänster kommer att uppstå med digitaliseringens framfart. Man diskuterar mer hur digitaliseringen inte nått den utvecklingen ännu för att någon ny typ av tjänster ska bli aktuella.

-

”Jag ser inte att det kommer efterfrågas andra typer av tjänster då utvecklingen inte kommit jättelångt inom revisionen ännu.” (Respondent C)

Även respondent B ser inte någon ändring av andra tjänster inom revision förutom att revisorn kommer analysera och granska mer än tidigare på grund av den överflödiga informationen som numera finns tillgänglig. Respondent F delar samma åsikter och påpekar att hen själv måste förklara för sina klienter om vad revisorn kan erbjuda för tjänster.

-

”Under nästan hela min yrkeskarriär har sällan kunder efterfrågat någonting, utan man får nästan påtala för dom att något kan vara bra, man får skapa intresset för dom att de råd som ges kan gynna företaget.” (Respondent F)

Respondent D tror däremot att det kommer efterfrågas mer tjänster ägnade åt specifika områden. Hen menar att reglerna för företagen har bara ökat och blivit mer komplicerade under senare år, fler klienter efterfrågar därmed mer rådgivning för att hantera dessa frågor. Hen diskuterar dessutom att redovisningsreglerna har utvecklats med fler regelverk för olika storlekar på företagen vilket respondenten hävdar att ”Det leder också till att företagen behöver hjälp med konsultinsatser”.

De respondenter som tror på en förändring av tjänster konstaterar att det kommer byggas runt utvecklingen av de affärssystemen som företagen använder sig av. Enligt respondent E1 investerar företagen mycket resurser i deras system som de sedan vill att revisorn använder sig av. Detta leder till att digitaliseringens utveckling kommer leda till en annorlunda typ av revision för framtiden.

-

”Det gäller att hänga med i utvecklingen och göra revisionen på ett effektivt sätt, företagen använder sig av avancerade system som ger oss revisorer möjligheter att göra revisionen annorlunda.” (Respondent E1)

Hen menar att systemen leder till mer anpassad revision där IT-systemen egentligen inte har så mycket att göra med dom tjänster som efterfrågas. Det blir större fokus på diskussionerna som kan ge upphov till andra tjänster. Vidare diskuterar respondent E1 att digitaliseringen

46

har ”höjt nivån på samtalen man har med företagsledningen i och med att revisorn fångar upp en större mängd av den totala datan”

6.3.5 Affärsmöjligheter

Med digitaliseringens framfart utvecklas många yrken att ta sig an nya arbetsuppgifter och områden. Vid frågan hur respondenterna ser på de nya affärsmöjligheter som den auktoriserade revisorn kan agera inom var det delad uppfattning om det kommer förändras eller har förändrats redan. Det dock majoriteten var överens om är att rådgivningen kan förändras. Respondent A diskuterar hur rådgivningen kan utvecklas ännu mer på grund av den tillgängliga informationen från företagen. Hen menar att man får en tydligare bild av företagen genom digitaliseringens utveckling och därmed skapas mer tid för rådgivning som kan presenteras på ett bättre sätt för deras klienter. Respondent A påpekar att ”rådgivningen då upplevs som mer intressant för kunden genom att det ger mer värde och man som kund blir mer villig att betala för den tjänsten också”. Hen tror att de nya affärsmöjligheterna främst kommer beröra speciell rådgivning inom flera olika områden på grund av den komplexitet som ökar hos företagen.

- ”Vi får alltid ge en viss rådgivning till våra kunder och jag kan säga att det vi ser är att rådgivningen går mot att bli allt mer specialiserad. Med specialiserad rådgivning menas att man ger rådgivning inom speciella områden tex ett företag som vill börja agera internationellt.” (Respondent A)

Även respondent F tror på nya affärsmöjligheter i och med den överskottsinformationen som digitaliseringen har framkallat. Informationen för årsredovisningarna påpekar hen att det därmed kan leda till att ”analyser kan göras som en rådgivningstjänst för till exempel flöden” vilket inte kanske är ren revision men kan vara ett hjälpmedel för företagen ”att användas som ett framåt syfte och inte bara se över historiska siffror”. Respondent G tror utvecklingen kommer gå mer åt intygs granskningar där revisorn granskar vissa områden, processer och säkerställer klienterna IT-system och därav bekräfta det med ett intyg.

Respondent E1 tror också på de rådgivningsmöjligheterna men är inte lika övertygad att det kommer gå åt det hållet. Hen menar att man måste beakta reglerna och det oberoende som revisorn får göra.

47

- ”Teoretiskt kan vi komma med förslag gällande riskhantering och olika typer av affärsbeslut. Men det finns ju en väldigt tydlig gräns på vad vi kan göra som revisorer.” (Respondent E)

Dock tror hen att de möjligheterna kommer öka markant vad revisorn kan göra i praktiken, men ser ingen förändring från dagens läge med tanke på den regleringen som finns. Respondent D har en annorlunda syn på affärsmöjligheterna där man diskuterar hur ”revisorn kan upptäcka fel och brister i systemen eller företagens rutiner när man genomför granskningar, då kan våra IT-specialister sälja den typen av tjänster till våra klienter”. Respondent D tror också på en ökning av rådgivning men att det handlar om vilken typ av bolag man arbetar med. Respondent B tror inte på någon förändring av affärsmöjligheter då hen menar att de större bolagen har deras egna specialister som hjälper dom istället för revisorn.

Sammanfattningsvis tror majoriteten av respondenterna att man kommer se nya affärsmöjligheter för revisorn, främst inom rådgivning på grund av den överskottsinformationen som digitaliseringen genererar. Men till vilken grad rådgivningen kommer att få ske är man oeniga över då reglering och oberoende är en faktor som vägs in.

6.4 IT-Revision

Under första intervjun med respondent A nämnde hen en ny roll som blivit viktigare med åren på deras byrå. IT-revisorn är en ny roll inom revisionen som hen menar har vuxit fram på grund av digitaliseringen. Respondent A beskrev denna yrkesroll som ”speciella IT- revisorer som arbetar med vissa delar kopplade till IT. Det går ju mot att man har fler revisorer som har IT-kunskaper som har speciella utbildningar för att titta på IT-området i revisionen”. Detta var en intressant synvinkel för denna studie och på intervjun med respondent E1 gavs möjligheten att ha med en IT-revisor från en av de större aktörerna i Sverige (E2).

Respondent E2 som blev intervjuad och arbetar som IT-revisor beskriver sin egen arbetsroll som följande:

-

”Jag jobbar främst med IT-revision och dataanalys. Det är till viss del lite konsult liknande uppdrag så inte bara ren revision, men främst är det kopplat till revision då vi bistår dom som vi kallar finansiella revisionerna.” (Respondent E2)

48

Detta är en viktig roll som E2 har då finansbolag och banker är väldigt IT-styrda och då behövs det speciell kompetens som inte en finansiell revisor besitter menar Respondent E1. Fortsättningsvis beskriver E1 framtiden för IT-revisorn och att ”antalet IT revisorer blir fler och att dom också kan vara auktoriserade men det är inte hugget i sten att det är så idag, jag menar att det kan lika gärna kan vara en IT revisor som skriver på revisionsberättelsen i framtiden”. Samtidigt som respondent E2 beskriver sin framtida roll som nedan.

- ”Den kommer att utvecklas, men tror framförallt att det kommer bli så att vi är mer involverade i fler uppdrag för att även mindre företag blir mer och mer digitaliserade.” (Respondent E2)

Vid intervjuerna av de större byråerna nämns begreppet IT-revisorn flertalet gånger och deras växande roll i företagen. I de mindre byråerna som intervjuades ansåg respondenterna att IT-revision inte var lika viktigt för dom. Detta var på grund att deras klienter främst var mindre företag som oftare arbetade med den traditionella revisionen som inte kräver samma IT-kunskaper som vid de större företagen.

49

7. Analys

I det här avsnittet analyseras det empiriska materialet utifrån vår tolkning för att sedan ställa det mot den teoretiska referensramen. Analysen är strukturerad efter den sammanställda analysmodellen utifrån de begrepp som forskningen tagit upp. De underkategorier som modellen tar upp är grundfaktorer för att analysera helheten av yrkesrollen samt resonera svar mot problematiseringen.

7.1. Digitaliseringen

Vid tolkning av empirin skilde sig svaren beroende på om respondenterna arbetade på en av byråerna inom the ”Big six” eller om de arbetade på en mindre byrå. Dock var alla eniga om den utveckling digitaliseringen haft på den traditionella revisionsprocessen då man enkelt sagt har gått från pärmar till digitala system vilket stämmer in på Cöster & Westelius (2016) och Snickars (2014) förklaring av att digitaliseringen innebär en förändring från analogt till digitalt. Alla respondenterna påpekade att den traditionella revisionsprocessen (pärmhantering) enbart förekom hos klienter i mindre företag såsom enskilda firmor eller företag med ett fåtal anställda. Respondent D tog upp att manuella processer endast används i samband med kundmöten medan de övriga momenten sker enbart digitalt. Dock finns det personer som hellre väljer att göra vissa processer analogt. Respondenternas uppfattning om digitaliseringen är generellt i linje med det som Snickars (2014) beskriver, det vill säga att det är svårt att definiera begreppet digitalisering på grund av att det uppfattas olika beroende på vem man frågar. Bhimani & Willcocks (2014) beskriver att digitaliseringen kommer påverka alla branscher och menar att teknologin kommer effektivisera arbetet och öka

50

företagens flexibilitet. Samtliga respondenter nämnde effektivisering vid deras definition av digitaliseringen och hur det har påverkat deras arbete. Man kan därmed inte se en negativ aspekt på digitaliseringens framfart vilket i stora drag har eliminerat den analoga processen inom revision.

Gulliksen et al. (2015) betonar i sin studie att digitaliseringen har gjort det möjligt att vara mer flexibel inom yrket. Den digitala tekniken har medfört att arbetet kan genomföras på en annan plats än på kontoret. Flertal respondenter instämmer på detta och förklarar att det har skett en stor förändring och flexibiliteten har ökat. Då alltmer sker digitalt ger det möjlighet till att mer kan skötas enkelt på distans, vilket har blivit ännu mer tydligt nu under Covid-19 pandemin eftersom stor del av jobbet har utförts hemifrån. Respondent G bekräftar även att det har underlättat vardagen eftersom hen kan jobba hemifrån och inte behöver åka in till sin arbetsplats för att utföra jobbet.

När det kommer till möjlighet att ytterligare kunna digitalisera revisions yrket framhäver majoriteten av respondenterna att det är möjligt. Mer standardiserade uppgifter kommer att kunna automatiseras och det medför att mer tid kan läggas på att göra analyser och mer komplexa uppgifter. Respondent D nämner även att Artificiell intelligens (AI) kommer att ta över mer och mer och att utvecklingen går mot att det bli nästa steg eftersom det finns vissa moment inom revision som är möjliga att automatisera helt och hållet. Detta går i linje med vad Snickars (2014) förklarar att digitaliseringen bidrar till att enklare arbetsuppgifter automatiseras och mer fokus kan läggas på mer kunskapsintensiva uppgifter. Det styrks även med vad Henry & Hicks (2015) menar som säger att revisorer inte längre kommer att fokusera på transaktions arbete, utan istället kommer att arbeta med de uppgifter som inte kan automatiseras eller outsourcas. Respondenterna ser denna utveckling som positivt då det effektiviserar arbetet och mer tid gör det möjligt att fokusera på andra uppgifter. Dock framhäver respondenterna att man behöver ha en förståelse för vad man gör, vad som ligger bakom siffrorna och hur processerna är uppbyggda vilket man får genom att göra de enklare uppgifterna. Annars kan det bli svårt att göra ett bra jobb.

Related documents