• No results found

Riks- och regionvård

In document Landstingets gemensamma regler 2006 (Page 42-45)

Med riks- och regionvård avses den vård som ges utanför Norrbotten. Vården regleras genom riks- och regionavtal.

Fr o m 2004 gäller ett nytt riksavtal för utomläns-vård som omfattar hälso- och sjukutomläns-vård efter re-miss från hemlandstinget, akut- eller förlossnings-vård, vård vid abort, planerad vård i annat lands-ting än hemlandslands-tinget enligt rekommendationen om ökade valmöjligheter, medicinsk service, för-skrivning och utlämning av hjälpmedel, ambu-lans- och överflyttningstransporter, transport av avlidna samt permissions- och sjukresor.

Regionavtalet reglerar vården mellan sjukvårds-huvudmännen i norra sjukvårdsregionen, d v s landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Inom norra sjukvårdsregionen gäller följande.

Riksavtal

Gäller då verksamhet om utomlänsvård inte regle-ras med avtal inom sjukvårdsregionen, regionav-tal, eller avtal mellan två enskilda landsting (mel-lanlänsavtal).

Till riksavtalet finns en prislista – förteckning E – som ska tillämpas om prissättning i det enskilda fallet inte finns reglerat i den årliga regionala överenskommelsen.

Regionavtal

Regionavtalet omfattar samtliga vårdande enheter och reglerar ersättningen mellan landstingen inom sjukvårdsregionen.

Regionavtalets ersättningsregler tillämpas även om vårdtagares hemlandsting tillhör annan sjuk-vårdsregion.

Årlig överenskommelse

Årlig överenskommelse träffas mellan landstingen inom norra sjukvårdsregionen gällande högspecia-liserad vård vid Norrlands universitetssjukhus och omfattar även regionens utnyttjande av högspecia-liserad vård vid Akademiska sjukhuset, Karolins-ka universitetssjukhuset Huddinge och Sahlgrens-ka universitetssjukhuset.

Överenskommelsen innehåller såväl beställning som prissättning. Den omfattar även gemensamma ställningstaganden för utveckling av den regionala hälso- och sjukvården, utbildning, forskning m m.

Sjukresor

Landstinget har ett samlat ansvar för alla sjuk-transporter, undantaget resor i samband med smittskydd enligt smittskyddslagen för vilka för-säkringskassan har betalningsansvar.

Grunder för sjukresebidrag för personer bosatta i Norrbottens län Bidrag lämnas för resekostnader som uppstått i samband med vård och behandling.

Bidrag lämnas inte för:

• Permissions- och överflyttningsresor i sam-band med sjukhusvård.

• Resor utanför riket, utöver vad som följer av gränsjukvårdsförordningen (1962:390) samt vid hemtransport av nordisk medborgare enligt nordiska konventionen om social trygghet.

Vid sjukresa med buss till Norrlands universitets-sjukhus ges bidrag till anslutningsresa till bussen.

För sjukresa med taxi till sjukhuset ges inget bi-drag.

Där särskilt inrättad linjetrafik för sjukresor finns upphör rätten till sjukresa med taxi. Undantag får

göras för akuta och/eller liggande transporter. För anslutningsresa ges bidrag.

Tåg gäller i första hand som resealternativ vid sjukresor från Kiruna- och Gällivareområdet till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Läkarintyg krävs för att medge flygresa.

Allmänt

Vid sjukresa inom Norrbottens län lämnas bidrag för resa till den vårdinrättning som besökts.

Vid planerad vård lämnas dock bidrag högst för resa mellan bostaden (folkbokföringsadressen) och sjukhus eller närmaste vårdcentral/folktand-vårdsklinik.

Detsamma gäller vid planerad vård hos privata vårdgivare, d v s bidrag lämnas högst för resa mellan bostaden och närmaste vårdcentral/folk-tandvårdsklinik. De vårdgivare som avses är:

• Privatläkare som är allmänläkare.

• Privat sjukgymnast.

• Fotterapeut med vårdavtal.

• Privattandläkare som inte är specialist.

• Privat tandhygienist.

Vid planerad vård hos privatläkare som är specia-list och psykoterapeut med vårdavtal lämnas bi-drag högst för resa mellan bostaden och sjukhus.

Dessutom gäller att planerade besök hos läkare med vårdavtal jämställs med den specialitet läka-ren har för sin egen tjänst i landstinget. Är t ex läkaren ortoped i landstinget och har vårdavtal ska resor vid planerad vård räknas som resa till sjuk-hus.

För tandbehandling under narkos på sjukhustand-vårdsklinik lämnas bidrag högst för resa mellan bostaden och sjukhustandvårdskliniken.

Vid planerad vård hos specialisttandläkare lämnas bidrag högst för resa mellan bostaden och närmas-te specialistklinik för aktuell specialinärmas-tet.

Sjukresa med taxi från vårdinrättning ska beställas av inrättningen. Anslutningstaxi till buss och tåg får beställas av patienten.

Patient som åker taxi till vårdinrättning och inte genomför besöket ska i efterhand debiteras den fulla kostnaden för resan.

Sjukresa med taxi och handikappbuss ska bestäl-las senast två dagar före besökstidpunkten annars får patienten själv betala resan. Regeln gäller inte vid akuta resor.

Bidrag för framresa

Om patienten efter remiss kallas till en viss vård-inrättning utanför länet lämnas bidrag för resa från bostaden till vårdinrättningen. Detta gäller dock ej om remissen för utomlänsvård är utfärdad efter patientens eget önskemål om att vårdas i annat län (valfrihetsremiss).

Vid akut insjuknande utanför Norrbottens län lämnas bidrag till närmaste vårdinrättning som kan ge nödvändig vård.

Bidrag för återresa

Återresa anses påbörjad vid den vårdinrättning till vilken bidrag för framresa beräknats. Detta gäller dock inte om överflyttningsresa företagits genom landstingets försorg.

Bidrag för återresa inom Norrbottens län lämnas för resa till bostaden eller till den plats varifrån resan till mottagningen eller vårdinrättningen har påbörjats. Bidrag för återresa efter planerad vård får dock avse högst resa till bostaden.

Bidrag för återresa efter vård utanför länet med anledning av remiss, lämnas till bostaden eller till den ort varifrån resan till mottagningen eller vård-inrättningen påbörjats.

Vid återresa efter akut insjuknande utanför Norr-bottens län lämnas bidrag för resa till den plats varifrån resan till mottagningen eller vårdinrätt-ningen påbörjades. Sker resan till bostaden lämnas bidrag endast för tillkommande resekostnad som föranletts av att patienten sökt vård.

Om det är motiverat från vårdsynpunkt får bidrag lämnas för återresa till annan plats än bostaden eller den plats varifrån resan till mottagningen eller vårdinrättningen företogs.

Beräkning av resekostnad

Bidrag med taxi lämnas endast om inte annat bil-ligare färdsätt har kunnat användas på grund av patientens tillstånd eller annan godtagbar omstän-dighet. Som villkor för sjukresebidrag gäller att resan beställs via av landstinget anvisad beställ-ningscentral samt att vårdtagaren är skyldig att acceptera samåkning med annan resenär när sam-åkning erbjuds.

Undantag från dessa skyldigheter kan medges om resan föranletts av ett så akut vårdbehov att be-ställningscentral inte kunnat kontaktas samt i de fall patient av medicinska skäl ej kan samåka med annan resenär.

För resa med flyg i reguljär trafik ges bidrag i de fall det är fördelaktigast för landstinget eller då särskilda skäl föreligger.

Kan bidrag inte lämnas för taxifärd får bidrag lämnas för resa med det billigaste färdsätt som hade kunnat användas.

Resekostnaden beräknas vid:

• Resa med färdsätt i allmän trafik enligt därför gällande taxa.

• Resa med privatbil enligt en schablontabell baserad på 10 kr milen.

• Resa med snöskoter till 3 kr per kilometer.

• Resa med båt som inte går i allmän trafik till 3 kr per kilometer.

• Resa med taxi enligt gällande avtal mellan landstinget och kontrakterade entreprenörer.

• Resa med andra färdmedel till skäligt belopp.

Egenavgift

Från den resekostnad som beräknats enligt ovan ska avdrag göras för egenavgift. Detta gäller dock inte vid resa med buss, tåg eller med av landsting-et inrättad linjlandsting-etrafik och därtill hörande anslut-ningstrafik. Resekostnad understigande 35 kr per enkel väg ersätts ej. Gäller endast buss. Resa med komfortbuss är alltid gratis.

Egenavgiften beräknas för fram- respektive återre-sa. Egenavgiften per enkel resa är 40 kr med han-dikappfordon, 50 kr med privatbil och övriga färdmedel (skoter, båt och hydrokopter), 80 kr med taxi, 100 kr med sjuktransportbil och 150 kr med flyg.

Egenavgift för följeslagare i taxi är 40 kr per en-kel resa, undantaget landstings- eller kommunan-ställd som i tjänsten medföljer patient samt anhö-rig till barn och ungdom under 20 år.

Har en patient besökt en vårdinrättning och efter remiss därifrån fortsatt direkt till en annan vårdin-rättning ska avdrag göras med endast en egenav-gift.

Avdrag för egenavgift ska ej göras för sjukresor avseende dagsjukvård, dialysbehandling, strålbe-handling, cytostatikabestrålbe-handling, PBU-vård, dag-rehabilitering, barn- och vuxenhabilitering samt läkarundersökningar för intyg begärda av försäk-ringskassan.

Vid resa med privatbil avräknas endast en egen-avgift även om flera patienter samåkt. Har samåk-ning skett i taxi är egenavgiften 80 kr per vårdta-gare.

Om vårdtagarna tillhör samma familj ska, oavsett färdmedel, avdrag göras med endast en egenav-gift. Vid resa med tåg, buss eller med av lands-tinget inrättad linjetrafik tas ingen egenavgift ut.

Patienter med livslång funktionsnedsättning i rö-relseorganen och med behov av sjukgymnastisk behandling och träning är befriade från egenavgift under frikortsperioden.

Patienter som går på kontroll efter genomgången njur-, lever-, bukspottkörtel-, hjärt- eller lung-transplantation är befriade från egenavgift under den tid de går på efterkontroll.

Övernattning

För utgifter för övernattning lämnas bidrag om det inte varit möjligt att planera vården så att över-nattning kan undvikas. Bidrag för överöver-nattning beräknas på det belopp som patienten har betalat

för logi om övernattningen skett på patienthotell eller hotell som anvisats av landstinget.

Om övernattningen föranletts av ett akut vårdbe-hov kan bidrag lämnas med skäligt belopp.

I övriga fall ges bidrag till övernattning med 55 kr per natt.

Följeslagare

Om patientens ålder eller tillstånd motiverar att någon följer denne på resan lämnas bidrag till föl-jeslagarens kostnader för resa och övernattning enligt vad som gäller för patienten.

Vid sjukresa med buss (undantaget s k komfort-buss) och tåg medges en följeslagare för personer i behov av hjälp utan särskild prövning.

Sjuka barn och ungdomar under 20 år För anhöriga (föräldrar samt syskon under 20 år) till barn och ungdomar under 20 år som remitte-rats för öppen eller sluten vård vid sjukhus i eller utanför Norrbotten, lämnas bidrag för resa och övernattning.

Har förälder eller annan anhörig, med anledning av sjukdom hos barn och ungdom under 20 år, gjort besök i öppen vård eller hos barnet medan det vårdats på sjukhus, lämnas bidrag för resa och övernattning om besöket ingått som en del i be-handlingen av barnet.

Även om besöket inte har ingått som en del i be-handlingen av barnet får vid besök hos barn som vårdas på sjukhus bidrag lämnas för ett besök per vecka.

Bidrag lämnas med tillämpning av samma be-stämmelser som gäller vid egen sjukresa.

Besök/motsvarande för vilka resebidrag ska utgå enligt landstingets

grunder för sjukresebidrag

1 Läkarvård eller sjukvårdande behandling som ombesörjs av sjukvårdshuvudman samt vård hos privatpraktiserande läkare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller sjukgymnast enligt lagen om ersättning för sjukgymnastik.

Anm: Behandling som sker enligt vårdavtal med landstinget anses i detta sammanhang som behandling som ombesörjs av sjukvårdshu-vudmannen.

2 Tandvård inom folktandvården, vid odontolo-gisk fakultet eller hos försäkringsansluten pri-vatpraktiserande tandläkare.

3 Sjukhusvård p g a sjukdom eller förlossning.

4 Utprovning och anpassning av hjälpmedel som landstinget tillhandahåller.

5 Besök p g a sjukdom hos läkare inom stude-randeorganisationernas hälsovård.

6 Konvalescentvård på konvalescenthem uppfört på RFV:s förteckning.

7 Rådgivning enligt lagen om ersättning för viss födelsekontrollerande verksamhet.

8 Habilitering för patienter som tillhör person-kretsen i LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

9 Undersökning enligt förordningen (1975:1157) om ersättning för vissa läkarutlåtanden (rehabi-literingsutredningar, pensionsprövningar).

Anm: Inget avdrag för egenavgift får göras.

10 Hemtransport av nordisk medborgare enligt nordiska konventionen om social trygghet.

11 Läkarvård och sjukgymnastik i Norge eller Finland med stöd av gränssjukvårdsförord-ningen (1962:390).

12 Läkarbesök inom mödra- och barnhälsovården.

13 Vård vid enskilt vårdhem efter remiss godkänd av landstinget.

Övriga avgiftsbefriade resor

Patienter inskrivna i sluten vård betalar ingen av-gift för överflyttningsresor mellan sjukvårdsin-rättningar, oavsett om de sker inom eller utom länet.

Patienter betalar ingen avgift för transport med ambulans, ambulanshelikopter eller ambulans-flygplan.

Transport av avlidna

Vid dödsfall på sjukvårdsinrättning upphör lands-tingets ansvar i och med att den avlidne lämnas för bisättning eller begravning.

Vid dödsfall av remitterad patient (ej valfrihets-remiss) utanför hemlandstinget svarar patientens hemsjukhus för återtransporten av den avlidne till bårhus eller bisättning på hemorten. I övriga fall har dödsbo, hemkommun eller annan ansvaret.

Vid dödsfall i hemmet, där det inte är nödvändigt att föra den avlidne till sjukhus för att konstatera dödsorsaken och anhöriga saknas eller är oför-mögna att tillse att den avlidne omhändertas, är det landstingets uppgift att ordna detta. I sådana fall faller betalningsansvaret gentemot transportö-ren på landstinget. Kostnaden, motsvarande fak-tisk kostnad, kan dock tas ut av dödsboet.

In document Landstingets gemensamma regler 2006 (Page 42-45)

Related documents