• No results found

Rikstens Friluftsstad

In document RIKSTENS FRILUFTSSTAD DEL 4 (Page 122-131)

2012-05-16

2

Rekommendationer på trafikbelysning enligt VGU ...8 Belysningslösningar för olika miljöer ...9 Lokalgata Stor ...10 Lokalgata Liten ...10 Gång- och cykelvägar ... 11 Parker, torg ... 12 Effektbelysning ... 13

3

Underlag för Belysningsprogrammet har varit Program för Riksten och Gestaltningsprogram för Riksten och avses att användas tillsammans med dessa. Programmet är reviderat av Botkyrka kommun under 2012 i samband med revidering av Miljöåtgärdsprogram och Gestaltningsprogram för Rikstens friluftsstad. I revideringen har hänsyn även tagits till Botkyrka kommuns belysningsprogram samt kommunens klimatmål och arbete med hållbar utveckling.

Detta har i revideringen inneburit att förslag på armaturer har ändrats för att ha ett längre stolpavstånd och energisnålare armaturer med bibehållen ljuskvalitet.

Medverkande vid revideringen har varit:

Thomas Dottman belysningsansvarig, Botkyrka kommun Hanna Lindh landskapsarkitekt, Botkyrka kommun Ruth Wiberg arkitekt, Arkitekter Engstrand och Speek AB

4

Bostäder med tillhörande enskilda vägar ägs av byggherrar, samfälligheter och bostadsrättsföreningar.

Botkyrka kommun har beställt belysningsprogrammet med riktlinjer, standard och rekommendationer för belysningslösningar.

Dessa avses tillämpas för såväl allmän mark som för enskilda vägar och bostadsområden.

5

omgivningen. Genom god belysningsplanering kan man stärka dessa mål och intryck i mörkret och även skapa möjlighet att uppleva en annan dimension av friluftsstaden.

Med ljus får vi möjligheten att skapa något nytt och förstärka intryck genom att belysa

referenspunkter som hjälper till vid orientering. Med ljus kan vi skapa trafikstråk, parker och mötesplatser som är säkra och känns trygga för invånarna.

En god belysning kan och ska inte eftersträva att till fullo skapa en miljö som efterliknar den vi upplever under fullt dagsljus. Ljuset ska användas till att belysa ytor och objekt för att på så sätt skapa en säker miljö, en god orientering och en i övrigt tilltalande miljö utifrån de mål och visioner som finns. De fysiska armaturerna ska användas för att i första hand belysa, inte lysa.

Närheten till naturen i stadsdelen ska ha en framträdande roll även när det artificiella ljuset tar över.

Ökad tillgänglighet

Skapa belysning som lyser upp och leder människor på vägstråk och höjer säkerheten och trygghetskänslan. Både normalt trafikerade områden och områden som ej trafikeras lika frekvent. Det gäller alla trafikanter men främst gångtrafikanter.

Attraktiva platser

Skapa huvudstråk med högre ljusnivå, med sidostråk som har lägre ljusnivå. Särskilda områden och orienteringsfonder kan ha intensivare ljussättning med högre ljusnivå.

Minskade olycksrisker

Skapa en modern nydanande belysning vad gäller säkerhetsaspekten. Viktiga punkter för detta är korsningar mellan bilvägar, gång-och cykelvägar.

Tydliga samband mellan olika rum

Knyt samman olika områden med hjälp av olika typer av kommunikationsvägar. Samtidigt ska de olika kommunikationsvägarna med hjälp av belysning visa sin egen karaktär. Samma typ av armatur kan användas med varierad stolphöjd, ljuskälla och reflektor.

Lyft fram arkitekturen

Belys fasader på vissa framträdande, karaktärsfulla byggnader. Detta kan användas både som orienteringsbelysning och effektbelysning som bör göras på en relativt låg belysningsnivå.

Ökad trygghetskänsla

Även om mindre gångstigar inte ska belysas kan träd och fonder belysas som mål och orienteringspunkter. Belys parker på ett sätt som verkar inbjudande under den mörka tiden.

Skapa mötesplatser med hjälp av ljus.

Energieffektivitet och miljövänlighet

Skapa en energieffektiv och miljövänlig belysningsanläggning. Välj ljuskällor för effektiv installation och underhåll.

6

eller på träd och fasader lätt kan uppfattas och användas som orienteringspunkter. Man kan därigenom skapa en känsla av sammanhållning även om alla stråk inte belyses lika.

Annorlunda eller förstärkt belysning på torg och platser för

● att göra dem attraktiva och inbjudande till aktivitet.

Korsningar och övergångsställen kan ha en markering med

● hjälp av belysningen. Eventuellt kan närvarodetektor vid övergångsställen aktivera någon form av platsbelysning.

7

teoretiska beräkningar för att ta fram den optimala placeringen av armaturer och styrka på ljuskällor. Där gatubelysning ska samverka med effektbelysning får det bedömas i varje enskilt fall om provbelysning bör genomföras.

Några ledord som kan tagas i beaktning vid vidare belysningsprojektering:

Belysa inte lysa

En synlig stjärnhimmel

Förstärk intrycket av och orienterbarheten i landskapsrummet genom att belysa naturen.

Trafikbelysningsrekommendationer enligt VGU

8

Gestaltning och anpassning till omgivningen

”God belysning för oskyddade trafikanter och tillräcklig belysning för biltrafik”

I mörker försämras trafikanternas förmåga att uppfatta detaljer, färgkontraster och rörelser.

I mörker ökar också tiden för att bearbeta synintrycken. Trafikanterna ser således föremål på och vid sidan av vägen betydligt sämre. Genom at sätta upp belysning kan trafiksäkerheten förbättras.

I första hand används vägbelysning för att öka trafiksäkerheten och tryggheten för trafikanter.

En ständigt pågående utveckling av metoder och utrustning gör att man idag kan förfina belysningsanläggningarnas egenskaper och driftekonomi. Samtidigt har komplexiteten ökat på kraven för hur vägar och gator ska samverka med sin omgivning.

Uppgiften att belysa vägar, gator, gång-och cykelvägar, torg och platser och parker är

sammansatt. Utöver att uppnå ett funktionellt ljus för trafikanten ska belysningsanläggningen vara en del av den helhetsmiljö som skapas. Begreppet ”ljussättning” bör därför användas som ett samlande namn där alla aspekter omfattas. Utöver ljusets och anläggningens övriga fysiska egenskaper ska energiförbukning och kostnader för investering och underhåll vägas in i ett långsiktigt hushållande med resurser.

Belysningsanläggningar bör utformas så att:

de på ett harmoniskt sätt passar in i miljön,

de sedda både från vägen och från omgivningarna i dagsljus framträder så litet som möjligt,

de sedda från vägen i mörker bidrar till att ge trafikanterna en klar och entydig bild av

vägmiljön,

de ges en sådan skala och dimension, att de harmonierar med vägen och omgivningen,

de sedda från omgivningarna i mörker inte blir dominerande och att de inte på ett störande

sätt belyser områden och byggnader.

9

Huvudgator

Till större delen utformade som breda, trädplanterade allégator med gång och cykelbana och i förekommande fall kantstensparkering.

För att skapa den ljusmiljö som eftersträvas även på huvudgator, belysa inte lysa, bör en diskret och funktionell armatur användas. Samtidigt bör en modern form, gärna lackerad i väl vald kulör prioriteras så att miljön inte upplevs som teknikmässig och opersonlig.

Placering av 6-meters stolpar i trädraden för huvudsaklig belysning av bilvägen är en bra lösning. Det ger en ren upplyst miljö. Gång- och cykelväg på samma sida upplyses med bakljus från stolpen. Gång- och cykelväg motstående sida, se rubrik Gång och cykelvägar på sidan 12.

Armaturförslag:

Philips Iridium är en enkel, prisvärd och funktionell trafikarmatur med ett modernt formspråk. Armaturen kan lackeras i önskad RAL-kulör, förslagsvis samma som stolpen.

Armaturen kan bestyckas med metallhalogen-ljuskällor som har ett bra RA-index (färg-återgivningsförmåga). Beräkningar får göras för aktuella sträckor, men vid en förhandsberäkning är 6-meters stolpar med 1,5 metersarmar placerade med c-c-mått 30 meter en fullgod lösning. Stolpförslag, Moramast 6-metersstolpe med 1,5-meters fast arm.

10

med ett riktat anpassat ljus mot trafikytorna. Detta för att förhindra bländning och spilljus in mot tomter och fastigheter. En armatur som sprider ljuset bra utan att vara en stark ljuspunkt rekommenderas, bländning och spilljus minimeras. En armatur med en tuff, modern design som samtidigt smälter in i friluftsstaden visar på en genomtänkt planering.

Armaturförslag:

Philips CitySoul mini med asymmetrisk trafikreflektor. CitySoul ingår i Philips miljömärkta produkter. Där har särskild hänsyn tagits till armaturens verkningsgrad och ljusspridning. Särskild anpassad stolpe med armaturarm från Wendler kan lackeras i samma kulör som armaturen. Rekommenderad ljuskälla är metallhalogen. Vidare beräkningar får avgöra stolpavstånd och styrka på ljuskällan.

Förhandsberäkningar ger ett fullgott resultat

med ett stolpavstånd på 24 meter vid en stolphöjd på 6 meter. Vid behov kan med fördel dubbelmontage av armatur på stolpe väljas, t. ex. vid parkeringar och utfarter. Alternativ kan Wendler ”eklatec” elipt användas. En armatur med likvärdigt formspråk och funktion.

In document RIKSTENS FRILUFTSSTAD DEL 4 (Page 122-131)

Related documents