• No results found

Riktlinjer – angående försäljning av namnrättig- namnrättig-heter av kommunala idrottsanläggningar och

TJÄNSTESKRIVELSE

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Per-Ola Johansson 2020-10-15 KFN 2020/0182

50075

Kultur- och fritidsnämnden

Riktlinjer – angående försäljning av namnrättig-heter av kommunala idrottsanläggningar och arenor

Förslag till beslut

Kultur- och fritidsnämnden beslutar att anta nedanstående förslag till riktlinjer angående försäljning av namnrättigheter av kommunala idrottsanläggningar och arenor:

Förslag till riktlinjer

Följande villkor och kriterier måste vara uppfyllda innan beslut om att upplåta namnrättigheter av en kommunal idrottsanläggning eller arena kan tas av kul-tur- och fritidsnämnden:

- Möjligheten gäller endast elitföreningar. Kalmar kommun tillämpar i det avseendet Riksidrottsförbundets definition av elitidrott.

- Anläggningen måste vara en primärkommunal idrottsanläggning.

- Avtal måste löpa om minst två år/säsonger.

- Intäkten som föreningen får av en sponsor vid försäljning av namnrät-tigheten måste vara minst 150 000 kronor per år eller per säsong.

- Kultur- och fritidsnämnden måste veta vad anläggningen ska heta i framtiden och vem sponsorn är. Full transparens skall råda mellan par-terna i detta avseende.

- Föreningen ska vara medveten om att alla kostnader som ett namnbyte medför kommunen i form av skyltar, bygglov, belysning, elinstallation-er ellelinstallation-er annat, ska bekostas av föreningen enligt ett särskilt upprättat av-tal mellan parterna.

- Föreningen ska vara medveten om att de till kommunen ska betala 10 procent av försäljningsvärdet. Kommunens intäkt kommer oavkortat att användas för att öka nämndens budget för LOK-stöd, vilket då till-faller hela Kalmar kommuns barn- och ungdomsverksamhet.

- Föreningen ska vara medveten om att efter avslutat avtal med sponsor och upplåtelse av namnrättigheter, ska borttagning av skyltar, belysning och andra installationer ske och bekostas av föreningen.

KFN 2020/0182 2 (3)

- Om det på någon anläggning finns två eller flera elitföreningar som nyttjar samma anläggning vid avtals ingående, ska en överenskommelse mellan dessa föreningar också göras

Bakgrund

Den 4 augusti 2020 inkom KFUM Kalmar Saints Basket med en skrivelse till kultur- och fritidsnämnden om att få ta över namnrättigheten till A-hallen i Kalmar Sportcenter. Tidigare har FBC Kalmarsund ansökt om rätten att få sälja namnet på KIFAB Arenas A-hall. Kultur- och fritidsnämnden har därmed fått in två ansökningar från föreningslivet om att få rättigheten att sälja namnet på en arena/idrottsanläggning. Bedömningen är att det kommer att komma fler och fler ansökningar från föreningslivet om att få namnrättigheten till kommu-nens idrottsanläggningar. Nämnden behöver av den anledningen tydliggöra ett antal grundläggande villkor och kriterier som behöver uppfyllas och medvetan-degöras för föreningslivet i kommunen innan eventuell ansökan kommer till nämnden.

I den av kommunfullmäktige antagna riktlinjer för reklam i kommunala id-rottsanläggningar finns det idag inget skrivet om villkor som måste vara upp-fyllda, kriterier som gäller i samband med en upplåtelse av en namnrättighet eller för vilka föreningar som kan omfattas av möjligheten. I riktlinjen står det endast att ”eventuella förfrågningar om framtida permanenta arenanamn han-teras av kultur- och fritidsnämnden”. För att vara tydliga mot föreningslivet har därför kultur- och fritidsförvaltningen arbetat fram ett förslag om en särskild riktlinje, som enbart hanterar frågan om försäljning av namnrättigheter av kommunala idrottsanläggningar och arenor.

Nämndens utgångspunkter och motivering

Nämndens utgångspunkt är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kommunens föreningsliv och elitidrott. Nämnden är väl medveten om de eko-nomiska möjligheter som en försäljning av ett arenanamn skulle kunna ge för en förening. Det nämnden i första hand avser, när nu den andra ansökan från föreningslivet inkommit om att få rättigheten att sälja ett arenanamn, är att ta fram tydliga villkor, kriterier och förutsättningar som kan presenteras för före-ningslivet redan från början.

Nämnden anser vidare att möjligheten att få en sådan rättighet i första hand ska gälla elitföreningar. Nämnden anser också att om en rättighet lämnas ut till en förening, måste ett avtal med en sponsor vara på minst två år. Att byta namn på en sporthall eller annan anläggning efter varje år, anser nämnden inte vara lämpligt. Det skulle heller inte ge den ekonomiska stabilitet och långsik-tighet som efterfrågas. Nämnden anser också att om en förening ska få rättig-heten, måste det också innebära en betydande ekonomisk påverkan. För att säkerställa det, anser nämnden att en minimumintäkt måste tas fram. I förslag till beslut enligt ovan föreslås därför att en försäljning av namnrättigheten minst ska generera 150 000 kronor i bruttointäkt per år eller per säsong till föreningen. För att säkerställa att en kommunal anläggning inte namnges på ett sätt som kan vara förtroendeskadligt, diskriminerande, brottsligt eller annat för kommunen skadligt namn, måste full transparens råda mellan kommunen och föreningen i en sådan fråga. Innan beslut fattas av nämnden, måste förslag till arenanamn ha kommunicerats med kommunen. Full transparens bör också gälla i övriga avtalsdelar mellan föreningen och sponsorn.

KFN 2020/0182 3 (3)

Med stor sannolikhet vill en sponsor med ett arenanamn ha skyltar både på och i anslutning till anläggningen. Alla sådana kostnader för detta, exempelvis bygg-lov, inköp, montering, belysning, kabeldragningar, installationer med mera, ska betalas av föreningen eller sponsorn.

Om kultur- och fritidsnämnden i framtiden beviljar föreningar namnrättigheter till kommunala idrottsanläggningar, föreslås att 10 procent av föreningens brut-tointäkt ska betalas som en avgift till kommunen. Kommunens intäkt kommer oavkortat att överföras till budgeten för LOK-stöd, och på det sättet komma alla föreningar med barn- och ungdomsverksamhet till gagn.

Per-Ola Johansson verksamhetschef

Kultur- och fritidsförvaltningen Idrott Bad o Friluftsliv Tel 0480-45 00 00 vx │Per-Ola.Johansson@kalmar.se

TJÄNSTESKRIVELSE

Handläggare Datum Ärendebeteckning

Per-Ola Johansson 2020-10-15 KFN 2020/0143

50075

Kultur- och fritidsnämnden

KFUM ansökan om namnrättigheten till A-Hallen

Related documents