• No results found

Risker med merarbete

In document Facebook in the Classroom (Page 30-32)

4.2 Vad finns det för risker/möjligheter med att utnyttja sociala medier i sitt

4.2.5 Risker med merarbete

Den här kategorin baseras på respondenternas diskussioner kring risker som kan innebära merarbete för lärare, om man skulle integrera sociala medier i sin undervisning.

En vanlig risk som framkommit under intervjuerna är att det krävs tid för att kunna förbereda och planera undervisning i kombination med sociala medier, och att det krävs kunskap för att kunna göra det (och kunskapen kräver i sin tur extra tid att skaffa sig). Bland annat uttrycker sig Anna kring sin osäkerhet vad gäller kunskap om ämnet:

Anna: “Tror vi behöver lite, alltså jag själv är inte så (kort paus) kan inte sådär jättemycket om kanske Facebook-introduktion. Men jag tror att känner man till lite mer kan man säkert göra mycket.”

Jonas: “Så alltså på nått sätt en barriär för dig liksom är att du inte kan så mycket om funktioner på Facebook.”

Anna: “Ja precis! Men eleverna brukar ju säga till mig. (skrattar). Det är definitivt en barriär.”

Patrik nämner även merarbete och extra ansträngning kring att det blir ytterligare ett ställe att “kolla av”:

Patrik: “... men samtidigt blir det ju ett ställe till som jag måste kolla av…”

Patrik: “Med jämna mellanrum... man kollar ju av lärplattformen och de kollar man ju t.ex. forum eller anslagstavlan, man kollar av ibland... med jämna mellanrum av vad som har lämnats in och sina meddelanden. Sen har vi vår internmail och så har jag min privata mail.”

31

Alla våra intervjuer innehöll frågan om hur lärarna ser på att skapa och använda två olika konton på Facebook; ett för privat och ett för professionellt bruk. Flera utav respondenterna såg positivt på det för att komma runt olika problem som rör integritet, men några stycken nämnde att en del utav smidigheten med systemet skulle då

försvinna:

Björn: “Det skulle nog bli lite jobbigt, jag använder inte datorn så mycket för Facebook, jag brukar bara använda mobilen och plattan och så, då, jag vet inte hur det är, men då kan man väl bara vara inloggad på en i taget?”

Anna: “Man måste nog vara väldigt disciplinkraftig då. Och göra en vana.”

Med andra ord menar de att innehavande av två konton för Facebook skulle minska hur enkelt det är att använda, eftersom man aktivt måste logga ut och in ifrån olika konton för att använda dem.

En annan risk som diskuterats har varit att om skolan till stor del använder en

lärplattform för exempelvis utdelning av uppgifter och information till eleverna, kan det hända att användandet av sociala medier i sin undervisning kan konkurrera med

lärplattformen:

Patrik: “...Facebook skulle ju bli en konkurrent till lärplattformen för att vi måste stärka lärplattformen, de måste vara så att elever går in där för där är viktiga meddelande från rektor och andra. Och där ligger uppgifter och där kan dem också se om dem har gjort saker, för inte ens de vet dem alltid.

”Har jag gjort de, har jag lämnat in den?”

“Ja... du vet ju att du kan gå in på lärplattformen och kolla själv.” “Nej men kan inte du gå in och kolla de för du är ju inne och så, hehe.”

Så att, Facebook skulle inte få, för mig då alltså, få, jag skulle inte lägga uppgifter både på lärplattformen och Facebook.”

Sabrina: Nej, det kan man ju förstå.

Patrik: “Då konkurrerar jag ju lite med rektorns ambition att, att lärplattformen ska vara den, de, de ska användas av alla.”

Eva nämner även problemet kring att använda en funktion på Facebook istället för motsvarande funktion på skolans lärplattform, samt att hon inte tycker skolan har rätt att kräva att eleverna ska behöva skapa ett Facebook-konto:

Eva: ”Jag tror inte det funkar att vi flyttar över en funktion, men jag vet inte vad det är som hade fått det att fungera, sen kan det kännas lite dumt att tvinga elever som faktiskt inte vill använda Facebook av olika anledningar, att de måste skaffa det, det tycker jag inte en skola har rätt att kräva.”

32

Under intervjuerna har det nämns många nackdelar kring att det framför allt blir merarbete under lektionstid för läraren, eftersom det är lätt hänt att eleverna använder exempelvis Facebook för annat än vad som är planerat för undervisningen:

Johan: “Men dem momenten där man kanske gör något helt annat så är ju Facebook och andra sidor något som tar energi och uppmärksamhet från den riktiga uppgiften, och i den bemärkelsen är det negativt, självklart.”

Marcus: “Det beror lite på hur man använder det, väljer man att inte använda det kan det påverka undervisningen negativt att de sitter på Facebook hela tiden, då blir det när man vänder ryggen till att de loggar in och skickar meddelande.”

Björn: “Jag vet att de var ett problem när de hade matte. De hade datorerna uppe ändå liksom.”

Björn: “Mmh. Asså om jag skulle använda de under lektionen, eller på lektionens tid, så kanske det blir en risk att de, ah jag vet inte, börjat chatta med varandra eller... aa de är klart det kan finnas risker men... alltså alltid när de har datorerna uppe finns de ju saker som kan dra deras uppmärksamhet från en själv. Och de är väl de som är... ja, Facebook är ju inte det enda. Det kan va andra saker som drars deras uppmärksamhet i datorn.”

Det sistnämnda citatet förtydligar BJÖRNs tankar kring att han egentligen tycker det är datorer som är det huvudsakliga problemet, men flera utav de övriga respondenterna ser främst Facebook som det största problemet som tar elevernas uppmärksamhet ifrån lektionen.

En av våra respondenter, Björn, som tidigare hade använt Facebook i sin undervisning, berättade om en situation som hade uppstått kring en elev:

Björn: “[...] Men vi har... vid något tillfälle så var det någon, i början av den här gruppens tid, så var det någon som skrev något olämpligt, inte jätteolämpligt, men då kickade vi den här personen för att va tydliga, att vi inte vill ha in massa saker vi inte är intresserade av. Och då har vi inte lyckats få tillbaka eleven sen, och de är lite jobbigt, för då är de såhär att två, tre elever som inte har Facebook, när vi använder det lite stort för att nå ut till eleverna, med viktiga grejer liksom. Så vi kickar ingen längre.”

Med andra ord kan en risk vara att merarbete skapas genom att inte alla elever i en klass, av någon anledning, vägrar, eller inte kan använda Facebook. Uttalandet ovanför väcker även frågan hur man hanterar icke-önskvärt beteende ifrån elevernas sida på ett bra sätt.

4.3 Vilka för- och nackdelar finns det med Facebook

In document Facebook in the Classroom (Page 30-32)

Related documents