• No results found

Sändningstillståndet 2007 – 2009

Sändningstillstånd som är aktuellt idag (och som gäller från 1 januari 2007 till 31 december 2009) är i stora drag likt tidigare sändningstillstånd. Den största förändringen är att vissa paragrafer slagits ihop och kastats om. Krav formulerade som nivåer i jämförelse med tidigare tillståndsperioder är borttagna med ett undantag. Många paragrafer är formulerade på precis samma sätt nu som då. Nedan följer en kortare beskrivning av vad som skiljer de två tillstånden åt. För en förteckning över de gamla paragrafernas motsvarighet i det nya sändningstillståndet, se bilaga 1.

I det nya sändningstillståndets inledning, tas den digitala sändningstekniken upp. Det gamla tillståndets 1§, motsvarar 5§ i nya tillståndet och är formulerat på exakt samma sätt. Vidare är text-tv från 2§ i det gamla tillståndet ersatt av 1§ i det nya tillståndet och tar upp skyldigheten

47 Detta referat är helt och hållet baserat på sändningstillståndet, www.svt.se, 1999-01-16.

att sända ytterligare två programtjänster, som skall skilja sig åt från såväl SVT1 och SVT2 som varandra. Sändningarna skall omfatta i genomsnitt minst 50 timmar per vecka och kanal.

3§ och 4§ i det gamla tillståndet motsvarar 2§ och 3§ i det nya tillståndet och har formulerats precis likadant.

Vad gäller sändningsteknik i 5§ är den analoga sändningstekniken ersatt av digital sändningsteknik i det nya tillståndets 4§, och satellitsändningar är tillåtna enligt ett tillägg.

Det gamla tillståndets 5§ har vissa element i nya 22§ som behandlar säkerhet och avbrott. Ett tillägg är att SVT skall ställa höga krav på de leverantörer som anlitas för programinsamling och distribution av egna sändningar. 6§i gamla tillståndet är borttaget. Denna paragraf ryms i den nya 5§, där Teracom ersatts av Boxer TV-Access AB. 7§ och 8§ är ersatta av 12§ och 6§

och har samma lydelse. 9§ i det gamla tillståndet, motsvaras av 7§ i det nya tillståndet. Vissa tillägg har gjorts, t.ex. det mångsidiga utbudet som ”omfattar allt från det breda anslaget till mer särpräglade programtyper”. Vidare skrivs att programutbudet ”skall spegla förhållanden i hela landet” vilket är ett förtydligande som inte finns i det gamla tillståndet. Ett annat element är SVT skall ”beakta programverksamhetens betydelse för den fria åsiktsbildningen”. Hög kvalitet har också kompletterats med ”nyskapande form”. Att mindre gruppers intressen skall tillgodoses vid tidpunkter när även den stora delen av befolkningen kan se programmen, är borttaget. Formuleringen om att SVT skall tillgodose olika intressen i fråga om bl.a. religion, kultur och vetenskap i skälig omfattning, är också borttaget.

10§ i det gamla tillståndet motsvarar 9 § i det nya tillståndet. Stora delar är formulerade på samma sätt, men med tillägget att nyhetsverksamheten skall ”bedrivas så att en mångfald i nyhetsurval, analyser och kommentarer kommer till uttryck i olika program”. Formuleringen i 10§ om att inte nyhetsvärderingen bara har Stockholm som utgångspunkt, har ersatts med det mer allmänt hållna att händelser speglas ”utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter”.

Det gamla tillståndets 11 §, 12§ och 13 § är sammanslagna i nya 10§. SVT:s kulturbärande roll och att särskild hänsyn skall tas till televisionens särskilda förutsättningar att ge upplevelser och ge möjligheter till inlevelse, engagemang och förströelse, finns inte kvar.

Borttaget är också att SVT skall främja konstnärlig och kulturell förnyelse, bedriva skapande verksamhet med konstnärliga uttrycksformer, liksom att förnyelse av programinnehållet skall främjas. Det mångkulturella Sverige är också borttaget i det nya tillståndet, liksom

tillvaratagandet av den svenska kulturen i dess vidaste bemärkelse. Däremot görs ett förtydligande om att särskild vikt skall läggas vid dramaproduktion av hög kvalitet. SVT skall vidare, själva och i samarbete med andra producenter och kulturutövare, inte bara erbjuda utsändningar av föreställningar och evenemang, utan även svara för ”en omfattande produktion av kulturprogram i vid mening”.

14 § i det gamla tillståndet motsvaras av 14 § även i det nya tillståndet. Tillägg har gjorts om att tillvaratagandet av språkliga och etniska minoriteters intressen skall vara

”ett prioriterat område”. Samiska och finska finns kvar, tornedalsfinska har fått den nya betäckningen meänkieli, och romani chib har lagts till. Det har även tillagts att det skall föras en dialog mellan de berörda grupperna och SVT.

15 § i gamla tillståndet motsvaras av 11 § i det nya tillståndet. Formuleringen om att SVT skall ägna ökad uppmärksamhet åt program för och med barn och ungdomar har tagits bort och ersatts med formuleringen att SVT skall ”erbjuda ett varierat utbud av program av hög kvalitet för och med barn och unga” samt att denna verksamhet skall ske på barns och ungdomars egna villkor. Vidare skrivs att SVT skall särskilt utveckla programverksamheten för de äldre barnen och ungdomarna och att SVT skall ha en omfattande nyproduktion och egen produktion av barn och ungdomsprogram.

Det distriktsproducerade utbudet som nämns i 16§ är helt borttaget ur det nya sändningstillståndet. Vad gäller utomståendes medverkan och utläggningar av produktioner, avhandlas detta i stället i 15§ i det nya tillståndet. Vad gäller det svenska språket i gamla 17§, har det tillfogats i den nya 8§ att SVT har ett särskilt ansvar för det svenska språket och att SVT skall ”tillhandahålla ett mångsidigt utbud av program av hög kvalitet på det svenska språket”.

Vad gäller funktionshindrades behov, är det gamla 18§ ersatt av 13§, som är betydligt mer omfattande. Ambitionsnivån för funktionshindrades möjligheter att tillgodogöra sig SVT:s utbud skall höjas och tillgängligheten förbättras. Särskild prioritet skall ges åt tillgängligheten för barn och unga. Det skall också föras en dialog med berörda parter. Programverksamheten för döva skall ha minst samma omfattning och ambitionsnivå som under förra tillstånds-perioden (den enda punkten där man jämför nivåer med föregående sändningstillstånd).

Inriktningen skall vara främst nyheter, information och kulturprogram på teckenspråk samt

barn och ungdomsprogram. Minst 65 % av sändningstiden för SVT:s förstagångssändningar skall vara textade i SVT1 och SVT 2 vid tillståndsperiodens slut. Vidare skall beaktande tas att bakgrundsljud kan försämra möjligheten för personer med hörselnedsättning att ta del av utbudet.

Vad gäller att sända meddelanden, motsvaras 19§ i gamla tillståndet till punkt och pricka 16§

i nya tillståndet. Gamla 20§ om granskningsnämndens bedömning av program, har helt tagits bort. 21§ motsvaras av 17§ och tar upp genmäle på liknande sätt med liknande formuleringar.

Reklam för den egna programverksamheten i 22§ motsvaras av samma formulering i nya 18§.

Dock har även en ny paragraf skrivits, 21§, som behandlar att reklaminslagen av denna typ inte måste omges av ljud och bildsignaler enligt 7 kap. 1§ och 7 kap. 6§ i Radio och TV-lagen. 23§ motsvaras av 19§. Här behandlas reklam på samma sätt med samma formulering.

Dock har ett tillägg gjorts med en mängd förtydliganden vad gäller indirekt sponsrade program. 24§ i gamla tillståndet motsvarar 20§ i det nya tillståndet och behandlar sponsringsmeddelanden. De nya formuleringarna är dock mindre omfattande än de gamla.

Den helt nya paragrafen, 23§, skriver att SVT skall utifrån en risk- och sårbarhetsanalys värdera sändningsverksamheten så att avbrott undviks. Detta arbete skall ske i samråd med Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF). Analysen skall resultera i beredskapsplaner som årligen skall lämnas till regeringen, SPF och Krisberedskapsmyndigheten för kännedom. Om högsta beredskap råder i landet, skall SVT utgöra en självständig organisation med totalförsvarsuppgifter och lyda direkt under regeringen. Utbildningsradions resurser skall i denna situation tillföras SVT och SR. De bestämmelser om programverksamheten skall vara vägledande också för verksamhet som bedrivs under höjd beredskap och vid svåra påfrestningar på samhället i fred.

Huvuddelen av innehållet är densamma i båda tillstånden. Nivåstyrningen i jämförelse med föregående tillståndsperiod som fanns i det gamla tillståndet, återfinns med ett undantag inte i det nya sändningstillståndet. Vissa förtydliganden har gjorts, och vissa element har fått mer eftertryck i det nya tillståndet. Vad detta beror på är ett intressant ämne för diskussion som tyvärr faller utanför denna uppsats omfång. De tre viktigaste skiljelinjerna mellan det gamla och nya tillståndet är för det första eftertrycket vad gäller verksamheten för barn och ungdomsprogram och funktionshindrade. För det andra har den analoga tekniken ersatts av

digital sändningsteknik. För det tredje har säkerheten för produktion och distribution och SVT:s roll i beredskaps situationer fått helt nya paragrafer. 48

Sändningstillstånden är betydligt mer detaljerade än de teoretiska definitionerna, men har i mina ögon genomgående drag av precis samma public service-ideologi. En utveckling av denna diskussion fortsätter i nästa kapitel.

48 Detta referat är baserat på Sändningstillståndet för SVT, www.svt.se, 2007-08-01.

4 Analys

Related documents