• No results found

SÄRSKILDA PÅGÅENDE AKTIVITETER UNDER 2008 Samarbeten för klimatsmarta lösningar

In document ÅRSREDOVISNING 2008 (Page 57-60)

GEMENSAMMA MILJÖMÅL

SÄRSKILDA PÅGÅENDE AKTIVITETER UNDER 2008 Samarbeten för klimatsmarta lösningar

Nordic Climate Cluster

2008 grundade Saab tillsammans med svenska och norska företag från olika branscher nätverket Nordic Climate Cluster (nocc), för att utveckla klimatsmarta lösningar. Företagen i nätverket täcker in många av de teknikområden som är nödvändiga för att kunna lösa problematiken kring klimatfrågan.

Storsatsning för att minska flygsektorns miljöpåverkan

Arbetet inom utvecklingsprogrammet Clean Sky Joint Technology Initiative inleddes under 2008 och pågår fram till 2014. Clean Sky är en ny form av samverkan inom eu där organisationer, myndigheter och näringsliv delar ansvaret för stora och strategiskt viktiga projekt.

Clean Sky är näringslivets svar på hur målen för den europeiska flyg-trafiken fram till år 2020, som samarbetsorganisationen acare (Advisory Council for Aeronautic Research in Europe) har slagit fast, ska nås. Målen är att minska den europeiska flygtrafikens utsläpp av koldioxid med 50 procent (räknat per personkilometer), kväveoxider med 80 procent och att halvera den upplevda buller-emissionen. Dessutom ska andra emissioner som koloxid, kolväten, partiklar etc minskas. Nås dessa mål kommer den europeiska flyg-industrin vara väl förberedd på en marknad som kommer att känne-tecknas av ännu tuffare klimatmål och en allt mer hårdnande konkurrens från andra sidan Atlanten. Saab är en av huvud leveran-törerna i detta projekt och investerar omkring meur 14 i program-met. Inom Clean Sky kommer Saab att utveckla innovativ teknik med minskad miljöpåverkan som resultat, baserad på det kunnande Saab har inom både civilt och militärt flyg, samt sätta upp sociala och marknadsbaserade tekniska mål som påverkar hela lufttran-sportsystemet. I dagsläget är det främst Saab Aerosystems, Saab Aerostructures och Saab Avitronics som berörs av projekten inom Clean Sky. För deras del handlar det bland annat om att utveckla en ny smart vinge med innovativ och bränslebesparande teknologi för nästa generations stora kommersiella flygplan och att utveckla sys-tem som stödjer så kallade ”gröna flygningar” för det framtida luft-transportsystemet. På sikt kan fler av Saabs affärsenheter komma att involveras i arbetet. Läs mer på www.cleansky.eu och www.asd-europe.org.

Kemikalier och farliga ämnen FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE > SAAB OCH MILJÖN

Vi har dock initierat flera nationella och internationella utvecklings-projekt för att ersätta farliga ämnen. I det arbetet prioriteras flyktiga organiska lösningsmedel (voc), trikloretylen, ozonned brytande ämnen i kylanläggningar, bly, kromater och kadmium. För uppfölj-ning och kontroll av kemiska produkter använder affärs enheterna det gemensamma Intranätbaserade kemidatasystemet Saab Chem/soc.

De produkter som utvecklas och marknadsförs av Saab omfattas inte av eu-direktiven weee (Waste Electrical and Electronic Equip-ment) eller rohs (Restriction of the use of certain Hazardous Sub-stances in electrical and electronic equipment). Saab har dock bildat en särskild grupp, Technology Transfer Group rohs, för att följa utvecklingen av teknik och metoder för ersättning av ämnen som omfattas av rohs, det vill säga bly, kadmium, sexvärt krom och bro-merade flamskyddsmedel i elektroniska produkter. När det gäller kravet om producentansvar för förpackningar är Saab ab och dess koncernföretag anslutna till repa-registret.

Saab jobbar aktivt med implementeringen av eus nya kemikalie-lagstiftning reach (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals) och är väl förberett för de nya kraven. Det sker i samar-bete med Teknikföretagen i Sverige och branschorganisationen AeroSpace and Defence Industries Association of Europe. Vi har även bildat en särskild Kemigrupp som stödjer affärsenheterna i sin anpassning till reach.

Identifiering och bedömning av miljörisker

Utöver övergripande riskbedömningar för att kartlägga hur Saabs verksamheter påverkas av förändringar i klimatet (redovisas inom

ramen för Carbon Disclosure Project) och strikta rutiner för kontroll av kemiska produkter för att minska riskerna för människor och miljö, har Saab identifierat och bedömt ett antal andra risker i verk-samheten. Vi kartlägger våra verksamheter och fastigheter för att kunna bedöma risken för markföroreningar. Vid fall av markförore-ning gör vi en ansvarsutredmarkförore-ning och övergripande riskbedömmarkförore-ning samt dokumenterar löpande information om det förorenade områ-det. I december 2005 reserverade Saab msek 82 för efterbehandling av förorenade områden under en period av tio år. Under 2008 har vi genomfört saneringsåtgärder för msek 5 i Karlskoga och Lindesberg.

Saabs aktiva arbete med att förebygga skada i anläggningarna är också en viktig del i miljöarbetet, eftersom exempelvis en brand kan orsaka omfattande miljöskador i närområdet.

Saabs verksamheter i Tannefors och Malmslätt i Linköping samt i Karlskoga omfattas av den så kallade Sevesolagstiftningen. Därför ställs det i dessa verksamheter särskilt höga krav på identifiering och bedömning av risker för människor och miljö.

Krav på leverantörerna

Den allra största delen av de högteknologiska komponenter som ingår i Saabs produkter köps av underleverantörer runtom i världen.

För att kunna minska miljöpåverkan av våra produkter och lös-ningar ställer vi miljökrav på våra leverantörer. Under 2008 har vi gett ut koncerngemensamma riktlinjer för dessa krav som nu införs i affärsenheterna.

UTSLÄPP AV FLYKTIGA

ORGANISKA LÖSNINGSMEDEL (VOCs), TON

FÖRBRUKNING AV EL OCH VÄRMEENERGI, GWh

FÖRBRUKNING AV FLYKTIGA KLORERADE ORGANISKA LÖSNINGSMEDEL (VOCs), TON

Ökningen från 2006 till 2008 beror på ökad produktion i de processer som genererar VOCs. Sett i ett längre perspektiv (>10 år) har utsläppen av VOCs minskat. Saab Aerostructu-res och Saab Barracuda står för den största andelen av ut-släppen.

Saab bedriver ett aktivt arbete med att öka effektiviteten i an-vändningen av el- och värmeenergi. Minskningen av förbruk-ningen av elenergi under året beror på besparingsåtgärder och avyttring av verksamheter. Förbrukningen av energi har minskat något under senare år. Avyttringen av Saab Space har påverkat förbrukningen mellan 2007 och 2008.

Variationerna i förbrukningen beror till största delen av föränd-ringar i produktionstakten. Sedan 1990-talet har förbrukningen av klorerade VOCs minskat mycket kraftigt. Saab Aerostruc-tures står för i stort sett hela förbrukningen. Det klorerade VOC som används är trikloretylen. Under 2009 kommer kraftfulla åt-gärder att genomföras för att minska förbrukningen.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE > SAAB OCH MILJÖN

TILLSTÅNDSPLIKTIGA VERKSAMHETER

Moderbolaget Saab ABs tillverkning av flygplan och flygplanskomponenter inom Tannefors industriområde i Linköping är tillståndspliktig enligt miljöbal-ken. Tillståndsplikten har sin grund i ytbehandlande verksamhet, tillverkning av artiklar av kompositmaterial, hantering av kemiska ämnen och tillverk-ningsytornas storlek. Miljöpåverkan från den tillståndspliktiga verksamheten utgörs i första hand av utsläpp av VOCs till atmosfären och utsläpp av metall-ler till vatten, uppkomst av avfall samt bulmetall-lerstörningar för omgivningen. Den tillverkande industriella verksamheten domineras av den del som är till-ståndspliktig. Tillståndet för flygplanstillverkningen meddelades av Konces-sionsnämnden för miljöskydd 1990.

I Järfälla bedriver Saab AB tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken med tillverkning av bland annat avancerade ledningssystem. Tillståndsplikten har sin grund i ytbehandlande verksamhet och tillverkningsytornas storlek.

Miljöpåverkan från verksamheten utgörs i första hand av utsläpp av VOCs till atmosfären och utsläpp av metaller till vatten. Tillståndet meddelades av Koncessionsnämnden för miljöskydd 1990.

Saab AB bedriver tillståndspliktig verksamhet i Malmslätt i Linköpings kom-mun samt i Arboga. Tillståndsplikten har sin grund i ytbehandlande verksam-het (Malmslätt) samt tillverkningsytornas storlek, skjutbaneverksamverksam-het och förbehandling av elektronik (Arboga). Miljöpåverkan från verksamheterna ut-görs i första hand av utsläpp av VOCs till atmosfären, utsläpp av metaller till vatten samt uppkomst av avfall och buller. Den tillverkande industriella verk-samheten i Malmslätt domineras av den del som är tillståndspliktig. Tillstån-det för verksamheten i Malmslätt meddelades av Länsstyrelsen 1993 och till-ståndet för verksamheten i Arboga meddelades av Länsstyrelsen 1994.

För verksamheterna i Tannefors och Malmslätt i Linköpings kommun har till-synsmyndigheten beslutat om kompletterande villkor mot bakgrund av EUs IPPC- direktiv.

Den verksamhet som bedrivs av Linköping City Airport AB är tillståndspliktig enligt miljöbalken och omfattas av Koncessionsnämnden för miljöskydds till-ståndsbeslut från 1990 för Saab ABs samlade verksamhet inom Tannefors industriområde i Linköping. Tillståndsbeslutet omfattar även den verksamhet som Saab Bofors Dynamics AB bedriver inom området, trots att den varken är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöbalken.

Saab Bofors Dynamics AB och Saab Bofors Test Center AB bedriver verk-samhet i Karlskoga som är tillståndspliktig enligt miljöbalken. Saab Bofors Dynamics AB och Saab Underwater Systems AB bedriver tillståndspliktig verksamhet i Eskilstuna respektive Motala. Dessutom bedriver Saab Barra-cuda AB tillståndspliktig verksamhet i Gamleby.

Miljöpåverkan från tillståndspliktiga dotterbolag utgörs i första hand av ut-släpp av VOCs och emissioner från flygplan till atmosfären, utut-släpp av metall-ler och avisningsmedel till vatten, uppkomst av avfall samt bulmetall-lerstörningar för omgivningen.

Saab AB och dess dotterbolag har under 2008 inte överskridit några villkor i tillståndsbeslut eller förelägganden, med untantag för enstaka överskridande av riktvärden.

Saab ABs verksamheter i Järfälla samt i Malmslätt och Tannefors har tillstånd från Kemikalieinspektionen för använding av trikloretylen.

ANMÄLNINGSPLIKTIGA VERKSAMHETER

Saab AB bedriver verksamhet i Göteborg, Kista, Ljungbyhed och Östersund som är anmälningspliktig enligt miljöbalken. Koncernen har dessutom anmälningspliktig verksamhet i dotterbolagen Saab Training Systems AB i Huskvarna och Saab Natech AB i Jönköping. Miljöpåverkan från de anmäl-ningspliktiga verksamheterna är mycket begränsad.

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE > SAAB OCH MILJÖN

In document ÅRSREDOVISNING 2008 (Page 57-60)

Related documents