• No results found

Särskilt om skuldsanering för företagare

4 En beskrivning av reglerna om skuldsanering för

4.2 Särskilt om skuldsanering för företagare

Lagen om skuldsanering för företagare gäller för företagare och

närstående till företagare (1 §). Med företagare avses en fysisk

person som är eller har varit engagerad i en näringsverksamhet,

antingen genom att driva eller ha drivit enskild näringsverksamhet

eller genom att vara eller ha varit företrädare för en juridisk person som driver eller har drivit näringsverksamhet (2 §).

Villkor för F-skuldsanering

I lagen om skuldsanering för företagare anges ett antal övergripande villkor som måste vara uppfyllda för att en företagare ska komma ifråga för F-skuldsanering (6 §). F-skuldsanering kan beviljas både för företagare som har varit engagerade i näringsverksamhet och för företagare som vid tidpunkten för ansökan om skuldsanering fortfarande är engagerade i sådan verksamhet. Villkoren för att beviljas F-skuldsanering ser dock olika ut för aktiva respektive tidigare aktiva företagare.

För företagare som tidigare varit engagerade i näringsverksamhet gäller att skuldbördan till huvudsaklig del måste ha anknytning till denna verksamhet. Av förarbetena framgår att med huvudsaklig del avses som regel minst 70 % av gäldenärens totala skuldbörda (prop.

2015/16:125 s. 241 f.). Skulderna ska ha anknytning till företagarens engagemang i näringsverksamheten och kunna härledas till den tid som han eller hon var engagerad i verksamheten. Även skulder som indirekt kan hänföras till gäldenärens näringsverksamhet ska dock anses vara näringsrelaterade i lagens mening. Det är gäldenären som har att visa att en skuld har anknytning till den näringsverksamhet som han eller hon varit engagerad i. För en aktiv företagare gäller inget krav på att skulderna ska vara näringsrelaterade. Däremot gäller att själva näringsverksamheten måste vara solvent.

Endast företagare med allvarliga och varaktiga skuldproblem kan komma ifråga för F-skuldsanering. I lagen uttrycks detta genom ett villkor om att gäldenären ska vara kvalificerat insolvent (8 §). Detta gäller för både aktiva och tidigare aktiva företagare. Samma villkor om kvalificerad insolvens återfinns i skuldsaneringslagen.

Det är gäldenären som har att visa att det kvalificerade

insolvens-rekvisitet är uppfyllt. Vad gäller insolvensen krävs det att gäldenären

presenterar fullständig utredning som visar att han eller hon är på

obestånd. För obeståndets varaktighet räcker det att gäldenären visar

att han eller hon är så skuldsatt att han eller hon inte kan antas ha

förmåga att betala sina skulder inom överskådlig tid. Av förarbetena

framgår som tumregel att om gäldenären trots en fördubbling av

inkomsten ändå inte skulle klara av att betala sina skulder inom överskådlig tid så är insolvensrekvisitet sannolikt uppfyllt (prop.

2015/16:125 s. 118 och 244).

F-skuldsanering får endast beviljas om det är skäligt med hänsyn till gäldenärens personliga och ekonomiska förhållanden (10 §). I lagen preciseras också vissa omständigheter som ska beaktas särskilt vid skälighetsbedömningen. Uppräkningen är inte uttömmande.

Det är fråga om en allmän skälighetsbedömning, vilket innebär att hänsyn ska tas till alla omständigheter som Kronofogdemyndig-heten finner relevanta (prop. 2015/16:125 s. 247).

För att komma i fråga för F-skuldsanering gäller vidare att verksamheten drivs eller har drivits seriöst, att gäldenären inte har näringsförbud, att gäldenären har ett visst minsta betalnings-utrymme och att gäldenären har sina huvudsakliga intressen i Sverige (7 och 9 §§). Om gäldenären tidigare har beviljats skuldsanering, får F-skuldsanering beviljas endast om det finns särskilda skäl (11 §).

Innebörden av en F-skuldsanering

F-skuldsanering innebär att en borgenär endast har rätt att få betalt för sin fordran med den del av beloppet som ska betalas enligt den betalningsplan som Kronofogdemyndigheten beslutar (49 §).

Borgenärer med fordringar som inte är kända i skuldsanerings-ärendet förlorar rätten att få betalt. Till skillnad från vanlig skuldsanering kan F-skuldsanering emellertid aldrig medföra att gäldenären helt befrias från betalningsansvar under den tid som betalningsplanen löper. Ett villkor för att beviljas F-skuldsanering är nämligen att gäldenären har ett visst betalningsutrymme.

En F-skuldsanering omfattar som huvudregel gäldenärens samtliga skulder. I likhet med vad som gäller för vanlig skuldsanering anges dock i lagen ett antal slags fordringar som är undantagna från en F-skuldsanering, t.ex. fordringar på familjerättsligt underhåll och fordringar förenade med vissa förmånsrätter (33 §).

Betalningsplanens längd

Betalningsplanens längd vid F-skuldsanering är tre år (36 §). Det

finns ingen möjlighet att besluta om en kortare betalningsplan.

Betalningsplanen börjar att löpa från beslutet om F-skuldsanering.

Vid bestämmandet av tidpunkten för när betalningsplanen löper ut ska den tid som inledandebeslutet gällt räknas av från betalnings-planens längd, om det inte med hänsyn till gäldenärens agerande efter beslutet är motiverat att räkna av en kortare tid.

Handläggningen hos Kronofogdemyndigheten

För att beviljas F-skuldsanering krävs att gäldenären ansöker om det.

Gäldenären ska i ansökan utförligt redovisa bl.a. sin ekonomiska situation (13 §). Lagen om skuldsanering för företagare ställer i detta avseende högre krav på gäldenären än vad som gäller enligt skuldsaneringslagen. Det är i huvudsak gäldenären som ska prestera den utredning som behövs för prövning av ett ärende om F-skuld-sanering.

Ett beslut att inleda F-skuldsanering ska kungöras för att ge okända borgenärer en möjlighet att anmäla sina fordringar (21 §).

När det finns tillräckligt med utredning i ärendet ska Krono-fogdemyndigheten tillsammans med gäldenären upprätta ett förslag om F-skuldsanering (27 §). Förslaget ska sändas till samtliga kända borgenärer som ska ges tillfälle att yttra sig (28 §). Efter yttrandefristens utgång ska Kronofogdemyndigheten besluta att F-skuldsanering ska beviljas om villkoren för detta är uppfyllda (29 §).

Omprövning

Ett beslut om F-skuldsanering kan under vissa omständigheter

omprövas efter ansökan av dels en borgenär vars fordran omfattas av

F-skuldsaneringen, dels gäldenären själv (50 och 51 §§). En

omprövning kan leda till att F-skuldsaneringen upphävs eller att

beslutet om F-skuldsanering ändras. Vid en ändring av ett beslut om

F-skuldsanering får betalningsplanens längd bestämmas till som

längst fem år (53 §).

5 Förutsättningar att beviljas