• No results found

sätt att Skånska Energi ska installera fingaller, avledningsanordning och flyktväg inom fyra (4) år från det att domen i mål nr M 2963-14 vunnit laga kraft

Skäl för ändring av villkoren

Installationen av fingaller, avledningsanordning och flyktväg vid kraftverken i Rönne å syftar till att underlätta för ålens passage nedströms förbi de tre kraftver-ken. Under tiden, innan dessa anläggningar installerats, sker en tillfällig uppsamling av ål vid Forsmöllans kraftverk varefter den transporteras och släpps nedströms Stackarps kraftverk, en s.k. trap-and-transport-lösning.

Skånska Energi har accepterat att utföra de åtgärder som anges i villkor 7 i domarna och har inte överklagat dessa. Anledningen till att åtgärderna ska utföras med ett års mellanrum vid Forsmöllans respektive Stackarps och Klippans kraftverk är att material från installationerna från Forsmöllans kraftverk ska kunna återanvändas vid installationerna vid de båda andra kraftverken. Den bedömda kostnaden för åt-gärderna enligt villkor 7 uppgår till 8-10 miljoner kronor och innebär en betydande kostnad för Skånska Energi.

Beskedet från Kammarkollegiet om att en utredning ska göras gällande delvisa återkallelser respektive omprövningar av tillstånden för att få till passager för fis-kens fria vandring vid kraftverken i Rönne å kan förväntas resultera i ett beslut och sannolikt att Kammarkollegiet väcker talan om delvisa återkallelser och ompröv-ningar avseende kraftverkens tillstånd under våren 2017. Installationerna vid

Forsmöllans kraftverk ska även vara färdigställda under våren 2017 enligt villkor 7.

I praktiken måste också installationerna vid de två andra kraftverken påbörjas så snart som möjligt därefter för att kunna färdigställas till våren 2018.

Det förut sagda innebär att Skånska Energi måste inleda mycket kostnadskrävande arbeten för att installera fingaller m.m. vid respektive kraftverk samtidigt som Kammarkollegiet utreder förutsättningarna för att inleda talan om delvisa återkallel-ser respektive omprövningar som kan leda till att tillstånden förändras på så sätt att åtgärderna i villkor 7 inte får avsedd verkan på grund av att omprövningen av till-stånden leder till att verksamheten måste bedrivas på ett annorlunda sätt än vad som

3

Mark- och miljödomstolen

nu är för handen. I värsta fall skulle en talan om delvis återkallelse av tillstånden från Kammarkollegiet kunna leda till att åtgärderna blir helt förgäves. De åtgärder som Kammarkollegiet vill undersöka för att åstadkomma väg uppströms för fiskar via en omprövning bedöms enligt uppgift från Länsstyrelsen i Skåne län kosta 25 miljoner kronor samt driftskostnader i form av minskade intäkter om 320 000 kro-nor per år.

Samtidigt finns alltså planer från Länsstyrelsen i Skåne län och Klippans kommun på att ta över kraftverken för att skapa ett naturreservat varvid kraftverken ska rivas och marken återställas. Dessa åtgärder bedöms av länsstyrelsen kunna finansieras genom exempelvis en EU-fond med anledning av Rönne ås betydelse för ål.

Risken är således att Skånska Energi först tvingas utföra åtgärder för att installera fingaller, avledningsanordning och flyktväg vid de tre kraftverken för ca 10 miljo-ner kronor för att sedan tvingas bygga om dessa installatiomiljo-ner för att passa den för-ändrade verksamhet som Kammarkollegiets talan om omprövning kan leda till och som dessutom beräknas leda till kostnader för Skånska Energi om 25 miljoner kro-nor samt förlorade intäkter om 320 000 kr per år. Dessa kostnader inkluderar inte heller Skånska Energis kostnader för de juridiska processer som Kammarkollegiet planerar att driva mot bolaget.

I värsta fall måste Skånska Energi först genomföra dessa kostnadskrävande åtgärder för att sedan tvingas sälja kraftverken billigt för Klippan kommuns planer om riv-ning av dessa och bildandet av naturreservat i området.

Skånska Energi yrkar därför att bolaget ska få längre tid på sig att genomföra de

installationer som föreskrivs i villkor 7 i respektive dom, med fyra års tid för

ge-nomförande för Forsmöllans kraftverk och fem års tid för gege-nomförande för

Stackarps respektive Klippans kraftverk från tiden från domarnas

lagakraftvin-nande. Genom den förlängda tiden för genomförandet av åtgärderna enligt villkoren

skulle resultatet av Kammarkollegiets utredning hinna redovisas och omfattningen

av en talan om omprövning och delvisa återkallelser av tillstånden utvisas.

Därige-nom skulle kunna förhindras att Skånska Energi inleder och geDärige-nomför

kostnadskrä-VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM M 3024-16

Mark- och miljödomstolen

vande åtgärder vid kraftverken som sedermera visar sig inte uppfylla åtgärdernas syften eller, i värsta fall, blir helt onödiga. Detta är motiverat särskilt med tanke på att de åtgärder som Kammarkollegiet föreslår innebär mycket stora kostnader för bolaget.

Genom att tiden för genomförandet av åtgärderna i villkor 7 förlängs på av Skånska Energi yrkat sätt kommer sannolikt även Klippans kommuns planer på ett naturre-servat i området att utkristalliseras och Skånska Energi ges tillfälle att ta ställning till huruvida en överenskommelse om överlåtelse ska träffas med kommunen, utan att de kostnadskrävande åtgärderna i villkor 7 måste genomföras dessförinnan.

Både Kammarkollegiets och Klippans kommun planer som väsentligen kan komma att förändra förutsättningarna för Skånska Energis verksamhet i allmänhet och nyt-tan av genomförandet av åtgärderna i villkor 7 i synnerhet, är sådana omständighet-er som inte var kända vid tiden för MMD:s domar i målen och inte hellomständighet-er undomständighet-er överklagandefristen för dessa domar. Den yrkade ändringen av villkor 7 i respektive dom påkallas därmed av omständigheter som inte förutsågs när tillståndet gavs.

Under den förlängda tiden för vidtagandet av åtgärderna enligt villkor 7 kommer Skånska Energi att upprätthålla den s.k. trap-and-transport-lösningen för ålen och på så sätt undvika negativa effekt för ålen under mellanperioden.

INKOMNA YTTRANDEN

Kammarkollegiet finner att ansökan bör avslås utan vidare förberedelse såsom uppenbart ogrundad.

Det förhållandet att samtliga småskaliga vattenkraftverk i Sverige ska miljöanpas-sas, att miljökvalitetsnormen god ekologisk status innebär att upp- och nedströms konnektivitet ska åtgärdas och påverkan från vandringshinder därmed ska vara så litet som möjligt jämfört med referensförhållandet kan knappast vara möjligt att år 2016 åberopa som grund som efterkommande omständighet och att detta inte kunde förutses vid prövningen. Det saknas grund för att ändra tiderna i mark- och miljö-domstolens domar på grund av den omständigheten.

5

Mark- och miljödomstolen

Eftersom avropsavtalet åberopas av bolaget för att inte behöva miljöanpassa kraft-verken har Kammarkollegiet idag kommit överens med uppdragstagaren att avvakta och utredningens genomförande i tiden är numera inte längre gällande. Tiden kom-mer att bestämmas först när domstolens mål är avslutat.

Kammarkollegiet kommer heller inte att kunna skicka in någon ansökan under 2017. Bolagets påstående har skett utan att ens ha frågat kollegiet om ärendets handläggning. Mark- och miljödomstolen kan dock i alla fall utgå från Kammarkol-legiets uppgift nu att det inte kommer att ske.

Vidare är påståendet att omprövningar skulle kunna leda till att åtgärderna med fin-galler skulle bli ”förgäves” är något som måste ifrågasättas. Vad bolaget har fått detta ifrån är oklart. Det är snarare en förutsättning i Rönne å för uppvandringslös-ningar att nedvandringen redan är löst. Kraftverken orsakar nästan 100 procents dödlighet för nedvandrande ål.

I detta mål föreligger sålunda inga omständigheter som inte fanns när tiderna för installation av fingaller prövades alldeles nyligen av domstolen. Påståendena om Kammarkollegiets avtal och påstådda framtida agerande saknar grund. En framtida eventuellet kommande försäljning av verksamheterna och tillstånd utgör aldrig grund för omprövning enligt 24 kap. 8 § miljöbalken.

Som framgår av mark- och miljödomstolens domar är ålen akut hotad och det är oacceptabelt att dödandet och lemlästandet av ålarna ska kunna fortsätta i fyra, fem år till.

Kammarkollegiet emotser mark- och miljödomstolens dom där handläggningen av

målet avslutas och ansökan ogillas såsom uppenbart ogrundad. Det finns skäl för

mycket skyndsam handläggning eftersom bolaget redan nu bör sätta igång med

samrådet med tillsynsmyndigheten och inte hamna i dröjsmål för att se till att

vill-koret efterlevs.

VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM M 3024-16

Mark- och miljödomstolen

Länsstyrelsen i Skåne län yrkar avslag på sökandens ansökan. Länsstyrelsen till-styrker dock en ändring av villkor 7 i Mål 2963-14 (aktuellt mål M 3024-16) på så vis att sökanden ska genomföra åtgärderna inom två (2) år från det att domen vann laga kraft och en ändring av villkor 7 i Mål 2962-14 (aktuellt mål M 3020-16) och 2960-14 (aktuellt mål M 2775-16) på så vis att sökanden ska genomföra åtgärderna inom tre (3) år från det att domen vann laga kraft. Som villkor för detta ska bolaget under 2017 ombesörja en fortsatt fångst och nedtransport av ål förbi kraftverken från Ringsjön, under perioden 1 april – 15 juni, då ålfiske inte pågår i Ringsjöarna.

Länsstyrelsen anser, med anledning av att investeringen i fiskvägar riskerar att per-manenta driften för en lång tid, att det finns starka skäl för att innan så sker ge bola-get och kommunen möjlighet att utröna om det finns möjligheter att avveckla kraft-verksdriften och återställa ån. Det är därför enligt Länsstyrelsen oskäligt att inte medge bolaget ett års respit i genomförandet av åtgärderna.

Kommunstyrelsen, Klippans kommun. Klippans kommun stödjer bolagets yr-kande om förlängd genomförandetid för installation av fingaller, avledningsanor-dingar och flyktvägar för fisk, dock endast med 1,5 år, d.v.s. till 2,5 års (Forsmöl-lans kraftverk) respektive 3,5 års (Klippans och Stackarps kraftverk) genomförande-tid från det att respektive dom vunnit laga kraft.

Bakgrunden till ställningstagandet är att Klippans kommun har en målsättning att nå en överenskommelse med Skånska Energi om inlösen av verken. Syftet med en in-lösen är att riva ut verken och återställa den ursprungliga åfåran, d.v.s. att återskapa en fritt strömmande Rönne å.

Diskussioner med Skånska Energi har nyligen inletts, men kommunen saknar i nu-läget ett underlag för beslut att inleda konkreta förhandlingar. Både bolaget och kommunen bedömer dock att det kan vara möjligt att nå en överenskommelse inom 1 -1,5 år, vilket bedöms vara en rimlig tid för att ta fram ett välunderbyggt underlag för vidare beslut i kommunen. Detta har också tydligt deklarerats i avsiktsförkla-ringar från både bolaget och kommunen (Au 2016-06-15, § 100).

7

Mark- och miljödomstolen

Om en förlängning ej beviljas hinner kommunen inte ta fram ett tillräckligt besluts-underlag (konsekvensutredningar och värdering) eller säkra finansieringen, vilket i praktiken omöjliggör en överenskommelse. Klippans kommun vill i sammanhanget framhålla både de ekologiska och samhällsekonomiska fördelarna med en utrivning och återställning jämfört med installation av fingaller.

För att närmare utreda och bedöma juridiska, ekonomiska och praktiska förutsätt-ningar för överlåtelse har kommunen ansökt om och i oktober 2016 blivit beviljade medel (500 000 kr) av Naturskyddsföreningens miljöfond. Det är för tidigt att be-döma om det föreligger förutsättningar för överlåtelse av kraftveken. Det finns en viljeinriktning hos parterna enligt vad som redovisats av Skånska Energi.

Rönneåns vattenråd har inget att erinra gällande Skånska Energis ansökan.

BEMÖTANDE AV INKOMNA YTTRANDEN

Skånska Energi vidhåller sitt yrkande. Skånska Energi vidhåller likaså vad som ti-digare anförts i sak med härtill följande tillägg och förtydliganden.

I målen M 2962-14, M 2963-14 samt M2960-14 om prövning av de latenta villko-ren för Kraftverken yrkade Skånska Energi på en genomförandetid om två år för införande av åtgärderna, bl.a. installation av fingaller. Enligt domsluten i målen ska Skånska Energi enligt villkor 7 genomföra åtgärderna inom om ett (1) år för För-smöllans kraftverk och två (2) år för Stackarps och Klippans kraftverk efter det att domarna vunnit laga kraft. Domarna har inte överklagats av Skånska Energi vilket haft för avsikt att rätta sig efter domsluten och genomföra åtgärderna inom förelagd tid.

Efter att domarna vann laga kraft den 4 maj 2016 har Klippans kommun

("Kommu-nen") i samverkan med Länsstyrelsen i Skåne påbörjat en utredning om möjligheten

att avveckla och riva ut Kraftverken för att återställa åfåran till naturlig utformning

och återskapa Rönne å.

VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM M 3024-16

Mark- och miljödomstolen

Förhandlingar pågår mellan Kommunen och Skånska Energi, varvid Skånska Energi förklarat sig positiva till en försäljning av Kraftverken. Parterna har efter förhandling avgett skriftliga avsiktsförklaringar och Skånska Energi har lämnat ett totalpris för Kraftverken.

Kommunens avsiktsförklaring är dock avhängig av att Skånska Energis ansökan om ändring av villkoren avseende genomförandetiden vinner bifall i Mark- och miljö-domstolen. Detta för att Kommunen ska hinna vidta nödvändiga utredningsåtgärder för bedömning om det är reell möjligt att avveckla Kraftverken innan Skånska Energi gör ytterligare investeringar i Kraftverken. Skånska Energis investeringar i Kraftverken kan ur ett ekonomiskt perspektiv påverka ett för Kommunen framtida förvärv negativt.

Kommunen har efter parternas förhandlingar och avgivna avsiktsförklaringar ansökt om och beviljats medel av Naturskyddsföreningens miljöfond för genomförande av utredning om konsekvenserna av en utrivning av Kraftverken. Denna utredning har påbörjats. Parallellt med denna utredning har tagits beslut om att upphandla en kon-sult för genomförande av en objektiv marknadsvärdering av Kraftverken. Även detta arbete har påbörjats. Därtill har Kommunen påbörjat arbetet med att bilda ett naturreservat på berörda fastigheter. Det pågår en löpande samverkan med Länssty-relsen i Skåne och de andra berörda kommunerna i området längst med Rönne å, bl.a. för att gemensamt finansiera utredningsarbetet. Kommunen har således redan påbörjat att omsätta sin avsikt i praktiken.

Med beaktande av ovan har både Rönneåkommittén och Rönneåns vattenråd förkla-rat sig inte ha någon erinran mot Skånska Energis yrkande på ändring av tiden för när åtgärderna ska vara klara. Även Länsstyrelsen i Skåne och Kommunen har till-styrkt en ändring av villkoren och anser att viss förlängning av genomförandetiden är motiverad.

Skäl för ändring

Av vad som framgått ovan kan det inte råda några som helst tvivel om att en

even-9

Mark- och miljödomstolen

tuell försäljning av Kraftverken till Kommunen inte avser något annat än en av-veckling av Kraftverken. Det är således inte som Kammarkollegiet vill göra gäl-lande fråga om en sedvanlig försäljning med fortsatt drift. Det primära i denna situ-ation är att Kraftverken ska avvecklas och Rönne å återställas.

Omständigheterna att Kraftverken ska säljas och sedan avvecklas av köparen är nya och har inte förelegat i tiden innan domarna vann laga kraft. Detta har vidare varit oförutsedda omständigheter för Skånska Energi. Frågan blir då om omständigheter-na och skälen för en ändring är tillräckligt starka för att anses kunomständigheter-na grunda en mildring av villkoren, på så sätt att genomförandetiden förlängs.

Genom att inte bifalla Skånska Energis ansökan medför detta att bolaget inom kort kommer göra stora ekonomiska investeringar i Kraftverken. Närmast väntar genom-förandet av åtgärder i enlighet med domarna i mål M 2962-14, M 2963-14 samt M2960-14 för mångmiljonbelopp (8-10 mkr). Detta utan nämnvärd och långsiktig nytta för det fall en avyttring till Kommunen sker. Även ytterligare miljöanpassning förväntas bli aktuell. Oaktat Kammarkollegiets inställning till att avvakta dess på-gående utredning om eventuella framtida åtgärder kan konstateras att Skånska Energi kommer drabbas av stora framtida kostnader till följd av miljöanpassnings-behov, så som anpassning av väg uppströms för fisk. Omständigheten rörande kommande miljöanpassning är inte så som Kammarkollegiet vill påstå en ny om-ständighet för ändring av villkoren utan en realistisk följd och konsekvens av fram-tida fortsatt drift av Kraftverken, tillika en utebliven avyttring till Kommunen.

Genom att inte förlänga genomförandetiden är det högst sannolikt att Skånska

Energi investeringar permanentar driften av Kraftverken för en lång tid framöver

och att projektet med att avveckla Kraftverken stoppas. Detta eftersom priset på

Kraftverken kommer öka, vilket resulterar i att Kommunen med hög grad av

sanno-likhet inte kommer ha ekonomisk möjlighet att köpa Kraftverken. För att Skånska

Energis investeringar ska löna sig kommer vidare en fortsatt drift av Kraftverken att

vara nödvändig.

VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM M 3024-16

Mark- och miljödomstolen

En avyttring av Kraftverken för avveckling och utrivning syftar till att främja de allmänna intressena så som naturvården, friluftslivet, fiskeintresset och turismen vid Rönne å. Det är för området av stort allmänintresse att återställa Rönne å och ur miljöhänsyn beaktansvärt.

Länsstyrelsen i Skåne har i yttrande från den 6 oktober 2016 anfört att det är av ett mycket starkt allmän intresse att återskapa de idag indämda fors- och strömsträck-orna. De natur- och fiskevärden som skulle återskapas i Rönne å är av nationellt högt värde. Denna möjlighet till återskapning anses inte föreligga inom ramen för att bibehålla och miljöanpassa Kraftverken.

Vid bedömningen av en mildring av villkoren måste hänsyn även tas vilken typ av villkor som begärs mildrade och effekten av en sådan förmildring. I nu aktuellt fall är det endast genomförandetiden som begärs ändrad. Inte själva åtgärderna. Under en eventuell förlängning avser Skånska Energi upprätthålla den s.k. trap-and-transport-lösningen för ålen för att på så sätt undvika negativ effekt för ålen under mellanperioden. Skånska Energi begränsar därmed risken för den skada som skulle kunna uppstå med en förlängd genomförandetid.

Ovan framlagda omständigheter kan inte lämnas utan avseende, Vid en samman-vägd bedömning kan det inte anses vara vare sig samhällsekonomiskt motiverat eller proportionerligt att avslå ansökan om ändring av genomförandetiden sett till fördelarna, både från allmän och enskild synpunkt, med att få till stånd en avveckl-ing av Kraftverken och möjlighet till återställande av Rönne å. På anförda skäl ska ansökan bifallas.

DOMSKÄL

Mark- och miljödomstolen har denna dag även meddelat domar i mål M 2775-16