• No results found

5. Resultat

5.1 Undervisning

5.1.2 Saga

Sagan jag skrev var uppdelad på tre lektioner. • Första lektionen

Ämnen som diskuterades efter den första delen i sagan var att flickor inte gick i skolan, att det fanns vikingar, finns det en sanning?, Spanien ingick i det arabiska väldet, att män och kvinnor kunde brännas på bål för att de blev beskyllda för att vara trollkarlar och häxor, pergament och papyrus, att människor bytte varor med varandra och att det fanns slaveri. Flickorna i klassrummet reagerade på att flickor inte gick i skolan. De ansåg att

det var orättvist att pojkar hade möjligheten och gå i skolan. Jag förklarade att det bara var mycket rika pojkar som fick gå i skolan. ”Tur”, uttryckte en elev om att hon lever idag. Eleverna visste inte om att vikingarna hade haft kontakt med araberna. Eleverna började beskriva Asagudarna och att vikingarna trodde på flera gudar. Elevernas uppfattning var att det finns endast en gud. Genom detta kom vi in på ämnet om det finns en sanning. Jag försökte att förklara på ett enkelt sätt genom att ta en elev i klassrummet och säga att det bästa den visste var falafel och jämförde sedan med en annan elev som älskade spagetti. Vem av dem har rätt? Kan det vara så att båda har rätt? De flesta eleverna sa ingenting. En elev anknöt till ämnet frihet och demokrati som vi hade haft uppe under tidigare lektioner att varje människa ska få uttrycka vad den vill.

Vi talade även om att muslimer levt under en lång period i Spanien, att Spanien tillhörde det arabiska riket precis som Libanon och Irak. En del av eleverna visste inte var Spanien låg på kartan. Jag visade på en karta vad Spanien låg. En av eleverna berättade hur hans pappa berättat hur araberna tog sig över Gibraltar sund och sedan intog Spanien. Jag visade för eleverna hur stort det arabiska riket hade varit idag om det inte gått under. Därefter diskuterade vi häxprocessen. Jag berättade att den även funnits i Sverige och i Malmö. En elev undrade om det fanns häxor på riktigt. Jag svarade att det fanns människor som kallade sig häxor och att det även idag finns människor som kallar sig för detta.

Undervisningen ledde in samtalet på handel. Eleverna uttryckte att det är bättre att betala med pengar i affärer än att byta varor. Jag berättade om Krösus som tryckte de första mynten. Detta ledde in samtalet på seriefiguren Bamse, där eleverna drog parallellen till Bamses fiende Krösus sork som har massor av pengar. Vi resonerade om hur det skulle ha sett ut om det inte hade funnits några pengar idag. Några elever ansåg att det vore bra för då hade det inte funnits så många krig. USA till exempel gick bara in i Irak för att de vill ha oljan för att kunna tjäna en massa pengar. Andra elever tyckte det är lättare med pengar, ”så fattigt att inte ha pengar”, det hade varit jobbigt att byta till sig varor.

Undervisningen avslutades med ämnet slaveri. Jag skildrade i sagan att det var ”haram”, förbjudet, för muslimer att göra en annan muslim till slav, trots detta existerade det. En

elev undrade om det fanns slaveri idag? Jag berättade att det finns människor i olika länder som tvingar människor att leva under förtryck. Människor tvingas till att arbeta under hot utan att bli betalda. Skillnaden mellan då och idag är att det, är förbjudet enligt internationella lagar om mänskliga rättigheter. Under genomgången av sagan noterade alla elever i sina anteckningsböcker under rubriken ”min historia”.

• Andra lektionen

I början av andra lektionen fick eleverna berätta vad som hade hänt under förra lektionspasset. Mellan första och andra lektionen gick det tre veckor. Eleverna berättade i detalj vad som hade hänt förra gången. Efter att eleverna hade lyssnat på sagan i 40 minuter tog jag upp olika historiska händelser. Det första ämnet vi kom in på var det Osmanska riket. Jag berättade att Irak och Libanon ingått i detta. En elev reagerar med att säga att han inte tyckte om Turkiet, de är inga riktiga muslimer, de dricker vin. Eleven fick medhåll av två andra. Jag försökte att jämföra med Sverige, att här finns det också människor som dricker vin och eleverna tycker om Sverige. Det ansåg eleverna var en annan sak. Svenskar påstår sig inte vara muslimer. Jag frågade vem som bestämmer vilken människa som är en god muslim. En elev svarade att det bestämmer inte människor utan det gör Gud. Därpå talade vi om sjukdomar som pesten. Jag berättade att hela städer dött ut och att sjukdomen spred sig med den svarta råttan. Jag frågade eleverna om de kände till någon sjukdom som finns i dag som skulle kunna jämföras med pest. En elev föreslog cancer. I slutet av lektionen skrev alla elever ner de historiska händelser vi dryftat i sin historiebok under ”min historia”.

• Tredje lektionen

Den tredje lektionen upprepade jag samma mönster som under den förra undervisningspasset. En elev fick berätta vad som hänt den följande lektionen. Jag berättade sagan och avslutningsvis diskuterade vi historiska händelser som jag tagit upp såsom att resa till havs, upptäcksresande, Bagdads bibliotek, siden och kryddor och Osmanska rikets undergång. Vi talade i klassen om hur människor reste förr i tiden, att det inte fanns bilar och flygplan som idag. Eleverna tog upp att människor kunde färdas

med häst och vagn och även med fartyg som personerna i sagan. På detta sätt kom vi även in på att människan förr trodde att jorden var platt och genom upptäckter av Christopher Columbus och Vasco da Gamas kunde världsbilden förändras. Jag berättade att det fanns massor med böcker på Bagdads bibliotek och under samma tid fanns det bara en bok på biblioteket i Paris. Eleverna skrattade. En pojke utryckte: ”Är det sant?” Jag gick vidare in på kryddor och tyger som hämtades från orienten som sedan såldes vidare i Europa. Jag avslutar med att återknyta Osmanska rikets fall med elevernas föräldrars historia. Eleverna skrev upp allt vi talat om i sina böcker under ”min historia”.

Related documents