• No results found

Sakrevisionernas revisionsberättelse

In document Handlingar (Page 28-35)

Sakrevisorerna Ann-Kristine Kristiansen och Anna Svensson har granskat det gångna årets styrelsearbete med 2013 års verksamhetsplan som utgångspunkt.

Enligt verksamhetsplanen skulle FSAstud under verksamhetsåret 2013 koncentrera verksamheten till följande fyra fokusområden:

1. En utbildning av hög kvalitet och en grundtrygghet under studietiden 2. En yrkesidentitet redan under studietiden

3. Ett ökat medlemsantal 4. En stark lokal verksamhet

Förutom dessa fyra fokusområden ansvarade den centrala styrelsen och FSAstuds lokala styrelser för att den löpande verksamheten upprätthölls och utvecklades i enlighet med vad som angetts i verksamhetsplanen under avsnittet Löpande arbete.

Årsmötet gav FSAstuds centrala styrelse i uppdrag att med utgångspunkt i

respektive fokusområde upprätta en konkretiserad aktivitetsplan. Sakrevisorerna har tagit del av denna aktivitetsplan samt årets samtliga styrelseprotokoll och presenterar härvid sin granskning av styrelsens arbete under verksamhetsåret 2013 utifrån respektive område.

(8.1) Fokusområde 1. En utbildning av hög kvalitet och en grundtrygghet under studietiden

Under verksamhetsåret 2013 har FSAstud, på central och lokal nivå, arbetat för att öka grundtryggheten under studietiden. De har även arbetat för att öka kvalitén på arbetsterapeututbildningen samt kvalitén på den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). FSAstud har under verksamhetsåret även deltagit på möten som anordnats av Utbildnings- och Forskningsrådet (UoF) samt Saco Studentråds möten, där har FSAstud fört fram arbetsterapeutstudenternas erfarenheter och synpunkter i olika frågor rörande studenters trygghet under studietiden. FSAstud har även varit

representerade i viktiga samhällsfrågor så som Pridefestivalen tillsammans med Saco Studentråd.

Följande specifika uppgifter för FSAstud fastställdes i verksamhetsplanen:

Påvisa förbättringsområden inom arbetsterapeututbildningarna, med stöd av FSAstuds visionsprogram samt den sammanställning rörande verksamhetsförlagd utbildning som framtagits av styrelsen verksamhetsåret 2012.

FSAstud har på central nivå haft en levande diskussion under

verksamhetsåret 2013 där erfarenheter kring kvalitén på VFUn har förts fram av de olika utbildningsorterna. FSAstud har även under FSAs

utbildningskonferensen som hölls i mars 2013 redovisat resultatet av sammanställningen av VFUn som gjordes under föregående verksamhetsår 2012. I samband med konferensen har FSAstud bidragit med synpunkter på skriften Grundläggande kvalitet för VFU i arbetsterapeututbildningen som gavs ut av FSAs förlag under hösten 2013. FSAstud lokalt har i varierande grad haft en dialog med programansvarig på respektive utbildningsorter under verksamhetsåret. Dialogen har i synnerhet handlat om VFUn och om vilka förbättringar som skulle kunna genomföras på varje ort. Som stöd har de lokala styrelserna haft med sig sammanställning av VFU:n från föregående verksamhetsår.

Finnas representerade och föra FSAstuds talan i Utbildnings- och forskningsrådet.

Under verksamhetsåret 2013 har FSAstud representerats i Utbildnings- och forskningsrådet av Göteborgs representant Therese Ivarsson som stöd i sitt uppdrag har Therese haft Umeås representant Darlington Brumskine vid sin sida. FSAstuds representant har under året deltagit på möten som anordnats av UoF, om förhinder har uppstått har representanten istället tagit del av protokoll och minnesanteckningar för att hålla sig uppdaterad samt för att kunna föra viktig information från UoF tillbaka till FSAstud. Under året har FSAstud exempelvis bidragit i diskussionen angående

arbetsterapeututbildningens lämplighet att genomföras på distans. FSAstud och UoF har en ömsesidig relation och medför utbyte för båda parter och bör bevaras under kommande verksamhetsår.

Aktivt delta i Saco Studentråds arbete och lyfta frågor relevanta för FSAs studentmedlemmar.

FSAstuds kontaktperson gentemot Saco studentråd var under 2013 Stockholms representant Frida Sten. Information från Saco Studentråd har även delgivits FSAstuds ordförande Sofie Ivarsson och studentombudsman Karin Broberg genom mejl. FSAstud har representerats under samtliga medlemsråd och förbundskonferenser som hållits av Saco Studentråd. Under verksamhetsåret 2013 har FSAstud tillsammans med Saco Studentråd varit aktiva under Pridefestivalen i Stockholm, FSAstud fick möjlighet att stå tillsammans med Saco Studentråd i deras tält och delade ut förbundsmaterial samt delta i Pride paraden med en storbanderoll innehållande FSAs

förbundslogga. Sofie Ivarsson har under året deltagit på Saco Studentråds ordförandenätverk. FSAstud planerar också att närvar under Saco

Studentråds årliga kongress samt Saco Studentmässa.

Sakrevisorernas bedömning

- Att FSAstud under verksamhetsåret 2013 på samtliga tre punkter rörande

”Fokusområde 1. En utbildning av hög kvalitet och en grundtrygghet under studietiden” följt verksamhetsplanen med gott resultat.

(8.2) Fokusområde 2. En yrkesidentitet redan under studietiden

Under verksamhetsåret 2013 har FSAstud arbetat för att ge arbetsterapeutstudenter en yrkesidentitet redan under studietiden. Detta har gjorts genom att FSAstud på central nivå har fortsatt arbetat för att ett mentorskapsprogram för

arbetsterapeutstudenter ska tas i bruk. FSAstud, centralt och lokalt, har också arbetat för att stärka det lokala arbetet genom att skapa en idébank där alla lokala styrelser kan dela med sig av exempelvis föreläsningar och aktiviteter som i sin tur bidrar till att stärka yrkesidentiteten hos studenterna.

Följande specifika uppgifter för FSAstud fastställdes i verksamhetsplanen:

Fortsatt arbeta för ett mentorskapsprogram riktat till FSAs studentmedlemmar.

FSAstud har under verksamhetsåret fortsatt sitt arbete med mentorskapsprogrammet för studenter. Frågan har lyfts hos FSAs förbundsstyrelse vilket har lett till att en pilotomgång av

mentorskapsprogrammet kommer att genomföras under 2014. Efter pilotomgången genomförs en utvärdering och först efter det kommer det beslutas om programmet kommer att ingå i FSAs löpande verksamhet.

Uppmuntra de lokala styrelserna att anordna aktiviteter som bidrar till en stärkt yrkesidentitet redan under studietiden.

Den centrala styrelsen har under verksamhetsåret arbetar för att stärka yrkesidentiteten hos studenterna redan under studietiden, detta har gjorts genom att anordna en studentaktivitet under AT-forum. Inför AT-forum har de lokala styrelserna fört en dialog med programansvariga på varje

utbildningsort för att få dem att betala inträdesavgiften för en eller flera studenter från orten. Detta resulterade i att fem utbildningsorter skickade en eller flera studenter till AT-forum. FSAstud centralt har under året varit representerade under Almedalsveckan. FSAstuds ordförande Sofie Ivarsson representerade FSAstud genom att delta på seminarier och mingel där hon spred information om arbetsterapi samt arbetade för att stärka

arbetsterapeuternas yrkesidentitet. På central nivå har en mapp i Dropboxen anordnats där de lokala styrelserna kan lägga upp förslag på aktiviteter och föreläsningar som kan bidra till en ökad yrkesidentitet hos studenterna. Den centrala styrelsen har under sina styrelsemöten haft en stående punkt på dagordningen där de lokala styrelserna har fått delge sig av vilka aktiviteter de har anordnat på sin studieort.

Arbeta för ökad samverkan med, för professionen relevanta, utbildningar inom ramen för arbetsterapeututbildningarna.

Genom deltagandet i Saco Studentråd har FSAstud under verksamhetsåret 2013 regelbundet träffat representanter från övriga utbildningar inom Saco förbundet. Även deltagandet under Almedalsveckan resulterade i kontakt med andra studentorganisationer. På lokal nivå har representanterna uppmuntrats att ta kontakt med andra professioner och deras förbund på utbildningsorten.

Sakrevisorernas bedömning

-Att FSAstud under verksamhetsåret 2013 på samtliga tre punkter rörande

”Fokusområde 2. En yrkesidentitet redan under studietiden” följt verksamhetsplanen och har med mycket gott resultat arbetat för att studenter ska få en yrkesidentitet redan under studietiden.

(8.3) Fokusområde 3. Ett ökat medlemsantal

Under verksamhetsåret har FSAstud systematisk arbetat vidare med rekrytering genom kontinuerlig uppföljning, idéutbyten mellan utbildningsorterna, utbildning i retorik och rekrytering för styrelseledamöterna samt genom en arbetsgrupp som arbetat för vidareutveckling av användandet för olika informationskanaler. Arbetet har varit framgångsrikt då medlemsantalet under 2013 varit högre jämfört med föregående år.

Följande specifika uppgifter för FSAstud fastställdes i verksamhetsplanen:

Kontinuerligt följa upp medlemsstatistiken vid respektive utbildningsort samt genomföra rekryterande insatser.

FSAstud har regelbundet på centrala styrelsemöten följt upp och diskuterat medlemsstatistiken. På lokal nivå har FSAstud tillhandahållit en stor variation av aktiviteter i rekryterande syfte varav T1-infon är ett exempel.

Vidare exempel är att FSAstud på många av de respektive utbildningsorterna tillhandahållit en rad aktiviteter och/eller informationstillfällen som riktar sig såväl till medlemmar som till dem som inte är det i syfte att rekrytera.

Uppmuntra och utveckla forum för idéutbyten mellan utbildningsorterna samt aktivt stötta varandra i rekryteringsarbetet.

FSAstud centrala styrelseledamöter har regelbundet diskuterat redan genomförda samt kommande aktiviteter på respektive utbildningsort i syfte att utbyta idéer. Styrelseledamöterna deltog under utbildningshelgen i en utbildning i retorik samt har under året även erbjudits utbildning i rekrytering av studentombudsmannen.

Utveckla FSAstuds användande av olika informationskanaler.

FSAstud tillsatte i början av året en arbetsgrupp vars uppdrag var att arbeta med vidareutveckling av olika informationskanaler. Arbetsgruppen har under året arbetat systematiskt med att undersöka hur olika

informationskanaler har använts på utbildningsorterna och utifrån det utformat en folder med tips och idéer. Foldern ska vara ett stöd för aktiva medlemmar i deras vidare arbete med att sprida information om förbundet.

Sakrevisorernas bedömning

- Att FSAstud under verksamhetsåret 2013 på samtliga tre punkter rörande

”Fokusområde 3. Ett ökat medlemsantal” följt verksamhetsplanen med framgång.

(8.4) Fokusområde 4. En stark lokal verksamhet

FSAstud har under verksamhetsåret 2013 kontinuerligt tillhandahållit olika forum för att hålla diskussionen kring den lokala verksamheten levande. De har även

möjliggjort för respektive utbildningsorter att stötta varandra och utbyta idéer kring det lokala arbetet genom fadderortsprogram. De har vidare möjliggjort för lokala styrelser att vara mer delaktiga i det centrala arbetet genom att utveckla nya rutiner.

Följande specifika uppgifter för FSAstud fastställdes i verksamhetsplanen:

Arbeta för att det ska finnas en lokal styrelse vid varje utbildningsort samt stötta varandra i det löpande arbetet.

FSAstud har under året utbytt erfarenheter kring det lokala arbetet på respektive utbildningsort på centrala styrelsemöten. Vidare har FSAstud arbetat med ett fadderortsprogram där utbildningsorterna parades ihop två och två i syfte att stötta varandras arbete på lokal nivå. FSAstuds ledarmöter har under året haft möjlighet att utbyta tips och idéer genom att skriva in och ta del av andra orters aktiviteter i gemensamma dokument i Dropbox.

Utveckla rutiner för hur FSAstud lokalt kan bli mer aktiva i det centrala arbetet, exempelvis genom att på central nivå ta fram rutiner för FSAstuds remisshantering.

FSAstud:s ordinarie ledamöter har under året uppmuntrats att inför centrala styrelsemöten delge sin lokala styrelse dagordningen för att inhämta lokala åsikter. Vidare har ledamöterna i centrala styrelsen uppmuntrats att delge sina respektive lokala styrelser information om det centrala arbetet samt gå igenom infobreven. Styrelsen har också under året gett arbetsutskottet i uppdrag att utarbeta tydliga rutiner kring hur hanteringen av inkommande remisser ska gå till vilka överlämnas till tillträdande styrelse efter årsmötet.

Sakrevisorernas bedömning

- Att FSAstud under verksamhetsåret 2013 rörande båda punkterna under

”Fokusområde 4. En stark lokal verksamhet” följt verksamhetsplanen.

(8.5) Löpande verksamhet

Nedan presenteras sakrevisorernas granskning av det löpande arbetet inom FSAstuds centrala styrelse och de lokala styrelserna.

FSAstuds centrala styrelse

FSAstud centrala styrelse har under verksamhetsåret 2013 arbetat för att skapa goda förutsättningar för det lokala arbetet. Vidare har de arbetat för att utöka de lokala styrelsernas möjlighet att påverka det centrala arbetet genom att utveckla nya rutiner för remisshantering. De har tillhandahållit forum för de lokala styrelserna att utbyta idéer och låta sig inspireras och stötta varandra.

FSAstud har under verksamhetsåret funnits representerade i relevanta forum (exempelvis Saco studentråd, Utbildnings och Forskningsrådet, FSAs

förbundsstyrelse) för att kunna framföra FSAstuds åsikter i frågor som rör arbetsterapi och/eller arbetsterapeuter/arbetsterapeutstudenter. Vidare har den centrala styrelsen arbetat med att synliggöra FSAstud genom att publicera artiklar i Tidskriften Arbetsterapeuten, använda sociala medier samt FSAs hemsida. Vidare har FSAstud arbetat för ett inkluderande förhållningssätt bland annat genom sitt deltagande i Pridefestivalen.

FSAstud lokalt

FSAstuds styrelsemedlemmar har under verksamhetsåret funnits tillgängliga för medlemmarna med telefonnummer och mejl på fsa.se. För att nå ut med information till medlemmarna har de lokala styrelserna använt bland annat anslagstavlor, sociala medier, Tidskriften Arbetsterapeuten och STUDinfo.

De lokala styrelserna har under verksamhetsåret löpande arbetat med rekrytering genom att anordna olika typer av aktiviteter/informationstillfällen för såväl

medlemmar som icke-medlemmar. T1-infon är ett av dessa informationstillfällen som genomförts på samtliga orter.

FSAstud lokalt har arbetat för att få till ett sammarbeta med programansvariga på respektive utbilningsort, bland annat för vidare diskussioner kring VFU utifrån föregående års sammanställning. Arbetet har på de olika orterna haft varierande resultat. Vidare har FSAstud lokalt med framgång arbetat för att få utbildningarna att betala inträde för studenter på AT-forum vilket bidrog till att antalet studenter på AT-forum 2013 var rekordhögt.

På de respektive utbildningsorterna sker en varierande grad av sammarbeten med studentkårer, andra fackförbund och kretsen. Detta kan ske i form av en utsedd representant från den lokala styrelsen deltar på kretsens möten eller genom att samarrangera aktiviteter på orten tillsammans med andra organisationer.

Sakrevisorernas bedömning

- Att FSAstud under verksamhetsåret 2013 följt verksamhetsplanen för såväl centralt

(8.6) Sammanfattning

Efter granskning av verksamhetsplan, aktivitetsplan och verksamhetsberättelse bedömer sakrevisorerna att FSAstud med gott resultat har följt den verksamhetsplan som antogs på årsmötet 2012. Ert arbete har haft ett stort värde för FSAstuds

medlemmar och sakrevisorerna önskar berömma styrelsen för ett väl utfört arbete under verksamhetsåret.

Sakrevisorer

Ann-Kristine Kristiansen Anna Svensson

In document Handlingar (Page 28-35)

Related documents