• No results found

Samhällsrisk

In document Riskanalys farligt gods (Page 31-38)

Samhällsrisken beräknas separat för områdets norra (blå linje) och södra delområde (orange linje), se figur 5.4. Norra delområdets längd är cirka 295 meter och bredd cirka 150 meter. Södra delområdets längd är cirka 155 meter och bredd cirka 150 meter.

För respektive område beräknas risknivåer på grund av transporter av farligt gods på E6/rv40 samt transporter av farligt gods och risk för urspårning på Västkustbanan/Kust till kustbanan. Dessa risker summeras sedan till den totala risknivån för dessa områden.

Beräkning av samhällsrisken från vägsystemet E6/rv40 har anpassats efter det faktum att avståndet mellan södergående trafik närmast planområdet och norrgående trafik är större än vad som vanligtvis är fallet. Beräkningarna har därför delats upp på södergående respektive norrgående trafik. Olyckor med farligt gods har antagits ske vid närmaste vägkant för de två riktningarna. Minsta avstånd mellan vägkant på norrgående körfält och södra delområdet är cirka 50 meter. Minsta avstånd mellan vägkant på södergående körfält och södra delområdet är cirka 20 meter.

Figur 5.4. Indelning av området för riskberäkningar av samhällsrisken i norra delområdet (blå linje) och södra del-området (orange linje) (Wingårdhs 2020, bearbetat av Norconsult).

Södra delområdet

5.2.1.1 Västkustbanan/Kust till kustbanan

Risknivåerna för södra delområdet till följd av transporter av farligt gods på Västkustbanan/Kust till kustbanan har beräknats och presenteras i figur 5.5.

Figur 5.5. Samhällsrisken från transport av farligt gods på Västkustbanan/Kust till kustbanan.

I figur 5.5 används kriterier för södra delområdet, se även avsnitt 4.3.3.2. I beräkningen tas parke-ringshuset, centrumverksamheten i parkeringshuset och Volvoprojektet med.

Beräkningen för samhällsrisk visar på att risknivåerna till följd av transporter av farligt gods på Väst-kustbanan/Kust till kustbanan ligger inom ALARP-området där rimliga och tekniskt genomförbara åt-gärder ska genomföras. Vid jämförelse mellan figur 5.5 och figurer i avsnitt 5.2.1.3 kan det observeras att risknivåerna för Västkustbanan/Kust till kustbanan ligger mer än en faktor 10 under risknivåerna till följd av transporter av farligt gods på E6/rv40. Risknivåerna för transporter av farligt gods på E6/rv40 är därmed dimensionerande.

5.2.1.2 Urspårningsrisk

Enligt tidigare framtagen riskutredning för etapp 1 av detaljplanen så beräknades samhällsrisken vid urspårning för parkeringshuset och Volvoprojektet. Risknivåerna antas även vara applicerbara på södra delen av området. I figur 5.6 visas den sammanlagda risknivån från trafiken på järnvägen.

Figur 5.6. Samhällsrisken från järnvägen inklusive urspårning.

Samhällsrisken vid urspårning ligger inom området där risker ej kan tolereras och skyddsåtgärder för att förhindra att människor omkommer på grund av urspårning måste ovillkorligen genomföras och dess skyddseffekt måste verifieras.

5.2.1.3 E6/rv40

Resultaten av riskberäkningarna för farligt gods på E6/Rv40 uppdelat på olika körriktningar enligt av-snitt 5.2 presenteras i figur 5.7 och figur 5.8.

Figur 5.7. Samhällsrisk för södra delområdet för transporter av farligt gods i E6/rv40:s södergående riktning.

Figur 5.8. Samhällsrisk för södra delområdet för transporter av farligt gods i E6/rv40:s norrgående riktning.

5.2.1.4 Sammanlagd risknivå södra delområdet

En summerad risknivå för hela planområdet för transporter av farligt gods på E6/Rv40, järnväg samt urspårningsrisk presenteras i figur 5.9.

Figur 5.9. Summerad samhällsrisk för södra delområdet. Brun linje representerar urspårningsrisk, lila linje är transporter av farligt gods i södergående körfält på E6/Rv40, grön linje är norrgående transporter av farligt gods på E6/Rv 40 och blå linje är summerad risknivå.

Den summerade samhällsrisken överskrider kriteriet för tolerabla risker beroende på risker kopplade till urspårning av tåg och ligger för övrigt i ALARP-området där risker först kan tolereras efter att alla rimliga skyddsåtgärder vidtagits. Utöver urspårningsrisken är risknivån för olika typer av gasexplos-ioner samt brandscenarion kopplade till brandfarliga gaser (gasmolnsbrand och jetflamma) nära grän-sen till kriteriet för tolerabla risker. Ekonomiskt rimliga och tekniskt genomförbara skyddsåtgärder för att minska konsekvenserna av ovannämnda olyckstyper skall därför genomföras.

På huset kommer det att finnas en utkragning på plan 3 och 4, se avsnitt 3.1.1. Utkragningen av P-huset innebär att ca 8 personer befinner sig något närmare väg och järnväg dagtid och ca 2 person nattetid. Detta påverkar inte resultaten och slutsatser av riskberäkningarna nämnvärd då det stora fler-talet av personerna i den delen av planområdet (personerna inom Volvo-projektet) egentligen befinner sig på något längre avstånd än vad som antagits i riskberäkningarna. Konservativt har det antagits att även personer inomhus i Volvoprojektet befinner sig på samma avstånd från väg och järnväg som per-sonerna i P-huset. Dessutom har en osäkerhetsanalys genomförts för situationen där antalet personer inom planområdet ökar med 25 %, se avsnitt 6.5.1.

Norra delområdet

5.2.2.1 Västkustbanan/Kust till kustbanan

Järnvägen sträcker sig längs 45 m av planområdet innan den går i tunnel. Planområdet befinner sig på ett avstånd av ca 24 m från närmaste räls. Samhällsrisken från transporter av farligt gods har be-räknats och redovisas i figur 5.10.

Figur 5.10 Samhällsrisk för norra delområdet till följd av transporter av farligt gods på Västkustbanan/Kust till kust-banan.

En del av sträckan går järnvägen i skärning, för resten av sträckningen kommer åtgärder att krävas mot urspårningsrisken, se avsnitt 5.2.1.2. Urspårningsrisken redovisas inte i riskberäkningarna för norra delområdet men skyddsåtgärd för att förhindra att urspårande tåg når bebyggelsen föreslås gälla utmed hela planområdet.

5.2.2.2 Farligt gods på E6/rv40

Risknivåerna för planområdet till följd av transporter av farligt gods på E6/rv40 söderut respektive norr-rut har beräknats och presenteras i figur 5.11 och figur 5.12.

Figur 5.11. Samhällsrisk för norra delområdet till följd av transporter av farligt gods på E6/rv40 norrut.

Figur 5.12. Samhällsrisk för norra delområdet till följd av transporter av farligt gods på E6/rv40 söderut.

Risknivåerna för samhällsrisken för planområdet på grund av transporter av farligt gods på E6/rv40 ligger inom det område där risker ej kan tolereras. Skyddsåtgärder skall genomföras och dess skydds-effekt verifieras.

5.2.2.3 Summering av samhällsrisk norra området

En summerad risknivå för norra delområdet för transporter av farligt gods på järnväg och väg present-eras i figur 5.13.

Figur 5.13 Summerad samhällsrisk för norra delområdet. Brun linje representerar järnvägen, lila linje är transpor-ter av farligt gods i södergående körfält på E6/rv40, grön linje är norrgående transportranspor-ter av farligt gods på E6/rv40 och blå linje är summerad risknivå.

Den summerade samhällsrisken överskrider kriteriet för tolerabla risker och till en del i området där risker ej kan tolereras. De scenarier som bidrar mest till överskridandet är gasexplosion samt brand-scenarion kopplade till brandfarliga gaser (gasmolnsbrand och jetflamma). Skyddsåtgärder för att minska konsekvenserna för dessa olyckor skall därför genomföras.

In document Riskanalys farligt gods (Page 31-38)

Related documents