• No results found

SAMMANFATTADE SLUTSATSER

5. ANALYS

5.5 SAMMANFATTADE SLUTSATSER

I inledningen av arbetet refererade vi till Kjell R. Nilsson (2004) som skriver att kriser är en del av livet och därför omöjliga att helt undvika. Han menar att ingen människa kan gå helt säker för livskriser eller plötsliga händelser som sätter vanliga funktioner ur spel och leder till påtvingade förändringar. Birkehorn (1998) menar att kris är ett tillstånd av ordlöshet som framkallas av en viss händelse. Hur starkt jag reagerar beror på hur nära händelsen berör mig. Vi påverkas olika av kriser och reagerar på olika sätt.

Barn går igenom samma krisfaser som vuxna men på ett annorlunda sätt eftersom referensramarna skiljer sig åt.

I vår insamlade empiri kan man läsa om pedagogers erfarenheter av krishantering vid dödsfall i förskolan. Lyckligtvis är det inte alla som har varit med om någon händelse men det är inte alltid turen är på vår sida och därför är det viktigt att vara förberedd. I vår litteraturgenomgång ger vi förslag på hur man kan arbeta med krishantering på förskolan. Där finns det tips på ritualer som kan hjälpa barnen och böcker både för pedagoger och för barn.

I början av vårt arbete nämnde vi att det är svårt och att vi känner ett obehag att bemöta och öppet diskutera begrepp så som döden. Genom detta arbete har vi fått en inblick i vad det kan innebära att arbeta med krishantering och hur viktigt det är att vi vuxna finns till hands för att hjälpa barnen att bearbeta sina reaktioner i sorgeprocessen. Efter att vi studerat vårt empiriska material upplever vi att pedagogerna som vi intervjuat fokuserar på sitt eget sorgearbete och att barnens sorgearbete kommer i andra hand eller helt glöms bort. Vidare kan vi utläsa att förskola E är den enda förskolan i vår studie som dagligen arbetar med krishantering tillsammans med barnen. Det framgår även att förskola E fokuserade på barnen när dödsfallet hade drabbat förskolan.

Vi har även kommit fram till att gemensamt för alla förskolorna är att de lever i en ”skyddad verkstad” och inte förrän en händelse skakar om dem så påbörjas förarbetet med krishantering, d.v.s. krisgrupper och handlingsplaner. Vi upplever att pedagogerna känner en trygghet i handlingsplanerna när olyckan är framme. Skolverket (2000) menar att kunskap ger trygghet och det stämmer överens med vår undersökning och de pedagoger som vi intervjuade.

6. Diskussion

I vår diskussion kommer vi att göra en kritisk granskning av undersökningens genomförande, metoder och det presenterade empiriska materialet.

6.1 Kritisk granskning

Planerna var stora när arbetet startade. Vi hade en vision och ett mål som under resans gång har ändrats. Vi blev tvungna att fokusera på en liten del av ämnet krishantering p.g.a. ämnets vidd, vilket vi är glada för idag eftersom forskningsuppgiften ska vara relevant för tiden som vi haft till vårt förfogande.

När vi skulle komma fram till den bästa möjliga metoden relaterade vi till vårt syfte. För att få fram erfarenheter från andra människor blev intervjuer det självklara valet för oss. Det var svårt att hitta pedagoger som hade erfarenhet av dödsfall på förskolorna. Eftersom det är ett känsligt ämne så ville vi inte ringa upp vilken förskola som helt och fråga om vi fick komma och göra vår studie hos dem. Detta begränsade oss i urvalet då vi valde att kontakta förskollärare som vi tidigare hört talas om men inte hade en personlig relation till. Materialet vi har fått in från intervjuerna har varit värdefullt. Pedagogerna har gett oss en inblick i vad det kan innebära att vara med om en kris och hur man kan hantera den.

Under arbetets gång har vi fått förfrågan om vi inte skulle involvera barn i vår undersökning. Förslag har getts att vi skulle intervjua barnen för att få redan på hur de upplevt krishanteringen och arbetet med dem när ett barn har dött. Vårt mål och syfte med studien var inte att intervjua barn utan vi ville ta reda på pedagogers erfarenheter för att få kunskap och tips när vi nu snart avslutar vår utbildning på lärarhögskolan. Vi har skaffat oss mer kunskap om hur man kan hantera en situation där ett dödsfall drabbar oss i vårt arbete, och därför inte står helt handfallna ifall en sådan situation skulle uppstå.

7. Referenser

Andersson, M & Ingemarsson, K (1994) Kris och katastrof- en handbok för skolan. Stockholm: Liber utbildning AB

Birkenhorn, Regina (1998). Krishantering i praktiken. Gävle: Meyers. Björndal, Cato R.P (2005). Det värderande ögat. Stockholm: Liber.

Björklund, L & Eriksson, B (2000) Barnet i mötet med livets mörka sidor. Stockholm: Verbum Förlag AB

Bøge, P & Dige, J (2006) Möta barn i sorg: handlingsplan för skola och förskola. Sveriges utbildningsradio AB

Claesson, Silwa (2006). Spår av teorier i praktiken. Lund: Studentlitteratur. Cullberg, Johan (1992) Kris och utveckling. Stockholm: Natur och Kultur.

Dyregrov, Atle (1994). Att ta avsked – Ritualer som hjälper barnet genom sorgen. Rädda barnen.

Dyregrov, Atle (1997). Barn och trauma. Lund: Studentlitteratur.

Dyregrov, Atle (2007) Sorg hos barn – En handledning för vuxna. Poland: Pozkal Dyregrov, Atle & Hordvik, Elin (1995). Barns sorg Några råd till familj och vänner

Rädda Barnen

Evenshaug, Oddbjörn & Hallen, Dag (2001). Barn- och ungdomspsykologi. Lund: Studentlitteratur.

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (1996). Examensarbetet i lärarutbildningen. Uppsala: Graf tryckeri AB.

Karlsson, Elsa (1977). Barn och sorg – En studie kring sorgarbete under barndomen. Stockholm: Natur och Kultur.

Kvale, Steinar (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur. Lillemyr, Ole Fredrik (2002) Lek-upplevelse-lärande i förskolan och skola Stockholm: Liber AB

Nilsson, R Kjell (2004). Krishantering. Höganäs: Kommunlitteratur.

Skolverket (2000). Beredd på det ofattbara. Om krisberedskap och krishantering i

skolor. Stockholm: Liber.

Trost, Jan (2005). Kvalitativa intervjuer. Lund: Studentlitteratur. Vetenskapsrådet (2002). Forskningsetisk principer inom humanistisk-

samhällsvetenskaplig forskning. Vetenskapsrådet.

8. Bilagor

Bilaga 1

Intervjufrågor

Intervju med……….Av……….. Plats………...Datum……… Hur definierar du kris?/ Vad är kris för dig?

……… ……… Hur arbetar ni med krishantering på din förskola?

……… ……… Vad har du för erfarenheter av dödsfall på förskolan?(Barn/barns föräldrar/syskon eller personal)

……… ……… Om erfarenhet, Hur hanterade ni händelsen? (Blev det som ni tänkt/vad kan göras annorlunda)

……… ……… Om ingen erfarenhet, Hur hade du agerat vid en krissituation som dödsfall på förskolan? ……… ……… Känner du till handlingsplanerna på er förskola?

……… ………

Related documents