• No results found

Sammanfattning av litteraturanalys

4.2 Resultat litteraturanalys

4.2.4 Sammanfattning av litteraturanalys

I Lill-Zlatan och morbror Raring av Pija Lindenbaum finner vi exempel på den heterogenitet som existerar inom den homosexuella minoriteten, då vi ser karaktärer som både bekräftar samt bryter ner typiska fördomar kring homosexuella män. Jag anser att boken utgör en god grund för diskussion kring homosexualitet, även om den inte uttalat nämner detta.

52 Ingelstam, Bengt 2006. Med polisen i hälarna. s. 26 53

Elisabeth Högströms Fjärde klass visade på hur dess rullstolsbundna huvudkaraktär inte alls behöver stå utanför de aktiviteter som de andra barnen deltar i, då dessa enbart genom att ändra förutsättningar/regler, ser till att alla kan vara med. Boken framhäver den funktionshindrade individens möjligheter i vardagen, men jag saknar en problematisering av just detta.

Den tredje och sista boken, Med polisen i hälarna, författad av Bengt Ingelstam framställer den invandrade Myran som en modig och lojal person genom hela historien. Intressanta frågor som huruvida det är OK att bo i Sverige utan att kalla sig svensk väcks, men även de språkliga missförstånd som kan uppkomma lyfts fram på ett roligt sätt.

5 Slutsats och diskussion

Syftet med detta arbete var att se hur frekvent olika familjekonstellationer förekom i svensk barnlitteratur utgiven för barn i åldrarna 6 – 9 samt hur individer i tre av dessa konstellationer framställdes i tre barnböcker. Jag genomförde en kvalitativ samt en kvantitativ undersökning och trots det faktum att jag enbart analyserat 2006 års publicerade svenska barnlitteratur lämpad för åldrar 6 – 9, och därutöver endast den tillgänglig på Lunds stadsbibliotek, så är jag av den åsikt att man kan dra generella tendenser utifrån de kvantitativa resultat jag fått fram.

Bortfallet var litet; Mindre än 5% (4 utav 80) av titlarna som uppfyller de krav jag ställt på population var utlånade under den period som detta arbete skrevs och på grund av de stora procentuella skillnaderna mellan de olika kategorierna så är jag av den åsikt att dessa resultat inte skulle komma att ändras avsevärt även om urvalet kom att spänna över flera års utgiven litteratur. Denna åsikt baseras även på det faktum att Maria Nikolajeva i sin bok Barnbokens byggklossar beskriver liknande förhållanden som de jag fått fram, när hon talar om den typiska barnboken och dess karaktärer; kärnfamilj är mest frekvent förekommande, följt av den ensamstående föräldern. Även i Möte med barnboken påpekar dess författare Lena Kåreland i sin genomgång av barnlitteraturens utveckling att kärnfamiljen dominerar, men pekar även på en ökning av ensamstående föräldrar samt förekomst av skilsmässoproblematik under 70-talet i takt med att litteraturen fick ett mer sociokulturell fokus.

Min undersökning visar att över lag så är det fortfarande kärnfamiljen som dominerar i svensk barnlitteratur för de yngre åldrarna, vilket i och för sig stämmer väl överens med verkligheten, men som kanske ändå är något som bör ifrågasättas. Precis som det påpekas i Barnbokens byggklossar så har familjen inte sällan en liten roll, då fokus tenderar att ligga på huvudkaraktären (ett barn) och dess äventyr. Därför anser jag att man som författare lätt skulle kunna ändra dessa karaktärers nationalitet/sexualitet samt förhållandestatus utan att det skulle ha någon inverkan på själva historien och därmed erbjuda en större mångfald (och basis för efterföljande diskussion) än den många barn har tillgänglig i sin värld. Det är ju först när man får

möta en individ ur en speciell grupp som uppvisar egenskaper som inte klassats som stereotypa för just denna, som en stereotyp kan komma att förändras och barn som har relativt få självupplevda erfarenheter, baserar sina åsikter på berättelser utav andras.54 Den ombildade familjen förekommer, men inte i samma utsträckning som den gör i vårt samhälle. Den känslomässiga problematik som kan uppkomma vid formationen av denna nya familjekonstellation, både från barnets samt föräldrars perspektiv, saknas dock. Då endast tre böcker föll in under denna kategori i min undersökning, kan jag därför inte uttala mig om hur tendensen att ta upp detta är i andra titlar, utgivna under andra år. Detsamma gäller förekomsten av skilda föräldrar; Botilda Bengtssons nya liv, samt Krut Karlssons Klump var den enda böcker som tog upp ämnet skilsmässa och en del av problematiken kring en separation. I dagens samhälle där ca 40% av alla äktenskap slutar i skilsmässa skulle jag gärna se att fler böcker tar upp barnens situation och de känslor som kan uppkomma, och därmed kanske ge dem en chans att bearbeta situation. Samtidigt kan jag förstå att det kan vara svårt att gå djupare in på de konsekvenser en skilsmässa kan ha på en familj, om man inte då även ägnar större delen av bokens historia kring detta.

Avsaknad av individer med funktionsnedsättning samt homo- eller bi-sexuella är slående. I de titlar där funktionsnedsättning förekom var det i hälften av fallen inte ett synligt sådant (hörselnedsättning samt diabetes) och i de resterande fallen rörde det sig om karaktärer som var rullstolsbundna. Ingen bok innehöll karaktärer med ett mentalt handikapp vilket jag anser synd, då jag personligen upplever att barn har svårare att acceptera denna typ av funktionsnedsättning. Enbart genom att titta på skällsord som används frekvent idag (CP, retard, idiot, jävla dampbarn) kan man se att attityder och fördomar kring just dessa individer är något som behövs arbetas med. Därutöver anser jag att förekomst av barn med diagnoser som t.ex. ADHD eller DAMP i barnlitteratur, och fokus på hur de kan uppfatta vardagen, skulle öka förståelsen bland elever vars klasskamrater som brottas med just detta.

Vad gäller homo- och bi-sexualitet inom barnlitteraturen så vet jag att det i dagens läge endast finns tre svenska barnböcker tillgängliga där karaktärerna inte är heterosexuella. Det verkar dock inte som att varken författare eller förlag längre anser

54

detta ämne som tabu, och det enda som egentligen hindrar manus från att publiceras är tendensen till överpedagogik. Något som jag i min analys av Lill-Zlatan och morbror

raring inte kunde upptäcka. Dock var denna bok speciell i det avseende att det

ingenstans i texten uttryckligen stod skrivet att de två manliga bi-personerna var homosexuella och i ett förhållande. Inte heller bilder som indikerade annat än vänskap fanns att finna och berättelsen fokuserade på Lill-Zlatans avundsjuka snarare än på de två bi-personernas förhållande.

Endast tre böcker utav sammanlagt 77 innehöll en familj där föräldrar invandrat, eller där familjen invandrat tillsammans. Visserligen förkom barn vars hudfärg var mörkare än andras, samt några få barn med utländska namn, men då mitt kriterium var att det skulle stå i texten var en individ kom ifrån eller att denna hade invandrat, så sjönk antalet titlar i denna kategori något. I dagens mångkulturella samhälle finner jag det ändå underligt att så få böcker fanns att tillgå. Möjligen kan det vara så att då tendenser finns att skriva om det som man som författare själv är bekant med, så kommer vi att se en ökning av denna typ av litteratur och problematiken kring invandring när de barn som idag lever i familjer som invandrat, vuxit upp.

Utav de tre böcker som jag valde att analysera för användning i klassrum fann jag att alla tre gav möjligheter att diskutera samt motverka uppkomst av fördomar. Dock är fördomar och stereotyper något som man aktivt måste arbeta med, och därför skulle jag gärna se ett större utbud av denna typ av litteratur, för att tillfälle till diskussion just efter högläsning skulle kunna ges vid flera tillfällen. Därutöver fann jag att framförallt i den bok vars huvudperson hade en funktionsnedsättning saknades en problematisering kring dennes vardag och de komplikationer som kan uppstå som en följd av att sitta i rullstol, samt omgivningens negativa attityder. Jag kan bara antaga att dess författare ämnade visa på hur det skulle kunna se ut, en slags utopi (vilket man visserligen kan säga att många barnböcker är), men jag tycker att när historien ändå är vigd åt att diskutera vardagen för en individ med funktionsnedsättning, så bör man ge läsare en bättre insikt i de svårigheter som man som person kan uppleva för att öka både förståelse som empati.

Jag skulle gärna se att det vigdes forskning åt, kanske inte i främsta hand hur barnlitteraturen ser ut idag, utan varför den ser ut på detta sätt. Det skulle vara mycket

intressant att få ta del av intervjumaterial med svenska barnboksförfattare, där de får en chans att berätta vilka ämnen de skriver om, vilka ämnen det inte skriver om, samt varför det blivit så. Om man söker en förklaring till varför utbudet ser ut som det gör är det ju till författarna som man måste vända sig till, i kombination med de förlag som publicerar barnböcker.

Så här i efterhand hade jag önskat att jag istället för att fokusera på Lunds stadsbiblioteks utbud av barnlitteratur, valt att öka urvalet så att det även inkluderat böcker från andra bibliotek. Jag hade velat använda mig av ELSA (Barnboksinstitutets egen katalog) för att på detta sätt få reda på alla böcker som publicerats för barn i åldrarna 6-9 under 2006 och sedan analyserat dem för att få en ännu bättre överblick över hur pass frekvent olika konstellationer förekommer. Detta hade dessutom ökat den externa validiteten av undersökningen och kanske hade den därmed i större utsträckning kunnat användas som referensmaterial i framtiden, om en liknande undersökning skulle komma att göras.

Referenser

Tryckt material

Bullard, Sara (1996). Teaching Tolerance – raising open-minded empatetic children. Doubleday

Bryman, Alan (2001). Samhällsvetenskapliga metoder. Liber

Granberg, Ann (1996). Småbarns sagostund. 2 upplagan. Liber

Hallberg, Kristin (1982). Litteraturvetenskapen och bilderboksforskningen. Tidskrift

för Litteraturvetenskap, nr. 3-4, s.163-168.

Hellsing, Lennart (1963). Tankar om barnlitteratur. Raben & Sjögren

Jancke, Harriet. Barn är väl inte rasister? Förskoletidningen, nr 5/2006

Kåreland, Lena (2001). Möte med barnboken: Linjer och utveckling i svensk barn- och

ungdomslitteratur. 2 rev. uppl. Natur och Kultur

Nikolajeva, Maria (2004). Barnbokens byggklossar. 2 upplagan

Sjölin, Erik. (2006) Få homoförebilder i barnböckernas värld. Stockholms Fria Tidning

Stendahl, Emelie (2007). Låt regnbågsbarnen känna stolthet. Förskolan nr 04

Stukát Staffan (2005). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund: Studentlitteratur

Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever 2006:67 (2006) Skolverket

Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet 1994

(1994) Skolverket

Skollagen 1985:1100 (1985) Skolverket

Elektroniskt material

Independent Living Institute, (1995) Standardregler för att tillförsäkra människor med

funktionsnedsättning delaktighet och jämlikhet

http://www.independentliving.org/standardrules/STILStandardRegler1.html#anchor17 529 [2007-12-02]

Liedmann, Rebecca. (2006) Olyckliga slut barnbokens största tabu. (Nättidningen ALBA) http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=402 [2007-12-04]

Försäkringskassan

http://www.forsakringskassan.se [2007-11-28]

Statistiska Centralbyrån

http://www.scb.se/ [2007-11-26]

Two Mom Books

http://twomombooks.com, Two Mom Books, 2007-12-09

Normal Förlag

Litteraturkällor

Adbåge, Emma (2006) Femtiokronorskrämen. Eriksson & Lindgren bokförlag AB Andersson, Einar (2006) Piggelin får nya vänner. Natur och Kultur

Andersson, Royne (2006) Anton besöker skogen. Skogsstyrelsens förlag Angerborn, Ingelin (2006) Eskil och tanden som försvann. Bonnier Carlsen Angerborn, Ingelin (2006) Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin. Tiden Arro, Lena (2006) Magda och Anton. Bokförlaget Opal

Bargum, Johan (2006) Den första snön. Söderströms

Berglund, Jessika (2006) Alva och vintern. Eriksson & Lindgren bokförlag AB Bergquist, Milena (2006) Mycket mera Millan. Rabén & Sjögren

Bergström, Eva (2006) Benny Blixt och jakten på rockidolen. Bonnier Carlsen Bross, Helena (2006) Midsommargåtan. Bonnier utbildning AB

Bross, Helena (2006) Världens finaste glasögon. Bonnier Carlsen Bruce, Caroline (2006) Kjell och jag kommer bort. Natur och Kultur

Brundin, Anders (2006) Farbror Dag Drömlund och Drömfartyget. Rabén & Sjögren Casta, Stefan (2006) Blåbärspatrullen söker en skatt. Bokförlaget Opal

Cronsioe, Cristina (2006) Lille storebror. Klematis

Dahlin, Adam (2006) Skrotsamlarskolan. Rabén & Sjögren Dahlin, Petrus (2006) Lejontofflorna. Kabusa Böcker AB

Digman, Kristina (2006) Grodprinsen. Eriksson & Lindgren bokförlag AB Edvall, Lilian (2006) Botilda Bengtssons nya liv. Alfabeta bokförlag AB Engholm, Bengt-Erik (2006) Simons högsta önskan. Bonnier Carlsen Funck, Eva (2006) Love och hemligheten. Bonnier Carlsen

Geffenblad, Lotta (2006) Prick och Fläck snöar in. Bonnier Carlsen Geffenblad, Lotta (2006) Prick och Fläck tandtrollar. Bonnier Carlsen Gissy, Peter (2006) Jakten på cykeltjuven. Bonnier Carlsen

Hallberg, Lin (2006) Kom igen Sigge. Bonnier Carlsen

Halvarsson, Isabelle (2006) Fräs på äventyr. Bonnier Carlsen

Herngren, Maria (2006) Jag vill ha en fladderpadda. Alfabeta bokförlag AB Hoflin, Katti (2006) Krut Karlssons Klump. Rabén & Sjögren

Holm, Annika (2006) Vem tror på häxor? Rabén & Sjögren Högström, Elisabeth (2006) Fjärde klass. HörnbOrdet

Ingelstam, Bengt (2006) Med polisen i hälarna. Ord & visor förlag Jaensson, Håkan (2006) Bullers baby. Alfabeta bokförlag AB Lidbeck, Petter (2006) Bankrånaren. Bonnier Carlsen

Lidbeck, Petter (2006) Bedragaren. Bonnier Carlsen Lidbeck, Petter (2006) Taveltjuven. Bonnier Carlsen

Lind, Mecka (2006) Dojjan och Mozart i Rio. Bokförlaget Opal

Lindahl, Inger (2006) SurKurt, SolskensNisse och grodan Groda. Alfabeta bokförlag AB

Lidenbaum, Pija (2006) Lill-Zlatan och morbror raring. Rabén & Sjögren Lindström, Jonathan (2006) Råttans skelett. Bonnier Carlsen

Lundh, Lina (2006) Min pappa tyngdlyftaren. Natur och Kultur Murray Brodin, Kristina (2006) Bytardagen. Gleerups småböcker Murray Brodin, Kristina (2006) Ching och Anna. Gleerups småböcker Murray Brodin, Kristina (2006) Nya byxor. Gleerups småböcker Murray Brodin, Kristina (2006) Pizzakalas. Gleerups småböcker Murray Brodin, Kristina (2006) Schack och matt. Gleerups småböcker Murray Brodin, Kristina (2006) Simprovet. Gleerups småböcker Nilsson, Frida (2006) Hedvig och Max-Olov. Natur och Kultur Nilsson, Moni (2006) Salmiak och Hedda. Natur och Kultur Nilsson, Ulf (2006) Alla små döda djur. Bonnier Carlsen

Nordenskiöld, Jonna (2006) Fia plus alla älskar någon. Bonnier Carlsen

Ohlsson Brandsma, Eva (2006) Lotta-Lotta och det stora matkalaset. Gong gong Olsson, Sören (2006) Håkan Bråkans skräckbok. Rabén & Sjögren

Olsson, Sören (2006) Håkan Bråkan och pappa börjar ettan. Rabén & Sjögren Olsson, Sören (2006) Spik och panik, Sune! Rabén & Sjögren

Ros, Katarina (2006) Jakten på förfadern. Bonnier Carlsen Ros, Katarina (2006) Ett uppdrag från Septuan. Bonnier Carlsen Salmson, Maria (2006) Sarah från Sahara. Salmson Förlag Samuelsson, Åke (2006) Kebab varje dag. Bokförlaget Libris

Selander, Margareta (2006) Hoppa, Leo! Alfabeta bokförlag AB

Sindt, Ulf (2006) Turbo och den enarmade banditen. Alfabeta bokförlag AB Sindt, Ulf (2006) Turbo och spökhuset. Alfabeta bokförlag AB

Stark, Ulf (2006) Mirakelpojken. Bonnier Carlsen

Söderberg, Mia (2006) Hockeylägret. Bonnier utbildning AB Söderberg, Mia (2006) Tjuvgömman. Bonnier utbildning AB

Unenge, Johan (2006) Josefin, osams med Villa-Ulla. Bonnier Carlsen Voors, Barbara (2006) Flickorna som var vakna för länge. Rabén & Sjögren Wallin, Ylvia (2006) Ramla tusen gånger. Tiden

Westerlund, Kristina (2006) Åke + Semlan. Eriksson & Lindgren bokförlag AB Widmark, Martin (2006) Att lura en elefant. Bonnier Carlsen

Widmark, Martin (2006) Guldmysteriet. Bonnier Carlsen Widmark, Martin (2006) Saffransmysteriet. Bonnier Carlsen Widmark, Martin (2006) Spökaffären. Bonnier Carlsen Wänblad, Mats (2006) En robot försvinner. Bonnier Carlsen

Åkerblom, Gull (2006) Inez långa väg till mormor. Bonnier Carlsen Åkerblom, Gull (2006) Inez värsta vecka. Bonnier Carlsen

Bilagor

Bilaga 1

Titel Författare Kategori Övrigt

Adbåge, Emma Femtiokronorskrämen 7 Andersson, Einar Piggelin får nya vänner 7 Andersson, Royne Anton besöker skogen 2 Angerborn, Ingelin Eskil och tanden som försvann 2 Angerborn, Ingelin Om jag bara inte råkat köpa ett

marsvin

2 Arro, Lena Magda och Anton 2 Bargum, Johan Den första snön 2 Berglund, Jessika Alva och vintern 2 Bergquist, Milena Mycket mera Millan 2

Bergström, Eva Benny Blixt och jakten på rockidolen

7 Huvudpersonen är vuxen Bross, Helena Midsommargåtan 1 + 2

Bross, Helena Världens finaste glasögon 1 Bruce, Caroline Kjell och jag kommer bort 1 Brundin, Anders Farbror Dag Drömlund och

Drömfartyget

7 Casta, Stefan Blåbärspatrullen söker en skatt 2 Cronsioe, Cristina Lille storebror 2 Dahlin, Adam Skrotsamlarskolan 7 Dahlin, Petrus Lejontofflorna 2 Digman, Kristina Grodprinsen 1

Edvall, Lilian Botilda Bengtssons nya liv 1 Skilda föräldrar Engholm, Bengt-

Erik

Simons högsta önskan 1 Funck, Eva Love och hemligheten 2 Geffenblad, Lotta Prick och Fläck snöar in 7 Geffenblad, Lotta Prick och Fläck tandtrollar 7

Hallberg, Lin Kom igen Sigge 2 Halvarsson,

Isabelle

Fräs på äventyr 2 Herngren, Maria Jag vill ha en fladderpadda 2 Hoflin, Katti Krut Karlssons Klump 1 Holm, Annika Vem tror på häxor? 2

Högström, Elisabeth

Fjärde klass 2 + 6 Huvudpersonen är rullstolsbunden Ingelstam, Bengt Med polisen i hälarna 2 + 4 Familjen skall utvisas Jaensson, Håkan Bullers baby 2

Lidbeck, Petter Bankrånaren 7 Lidbeck, Petter Bedragaren 7 Lidbeck, Petter Taveltjuven 7 Lind, Mecka Dojjan och Mozart i Rio 1 Lindahl, Inger SurKurt, SolskensNisse och

grodan Groda

7 Lidenbaum, Pija Lill-Zlatan och morbror raring 2

Lindström, Jonathan

Råttans skelett 2 Lundh, Lina Min pappa tyngdlyftaren 1 + 2 + 4 Murray Brodin,

Kristina

Bytardagen 2 Murray Brodin,

Kristina

Ching och Anna 7 Murray Brodin, Kristina Nya byxor 1 Murray Brodin, Kristina Pizzakalas 1 Murray Brodin, Kristina

Schack och matt 2 + 6 Huvudperson rullstolsbunden Murray Brodin,

Kristina

Simprovet 2 Nilsson, Frida Hedvig och Max-Olov 2

Nilsson, Moni Salmiak och Hedda 2 + 6 Bi-person har hörselnedsättning Nilsson, Ulf Alla små döda djur 2

Nordenskiöld, Jonna

Fia plus alla älskar någon 3 Föräldrar skilda, båda har nya partners Ohlsson

Brandsma, Eva

Lotta-Lotta och det stora matkalaset

2 Olsson, Sören Håkan Bråkans skräckbok 2 Olsson, Sören Håkan Bråkan och pappa börjar

ettan

2 Olsson, Sören Spik och panik, Sune! 2 Ros, Katarina Jakten på förfadern 2 Ros, Katarina Ett uppdrag från Septuan 2 Salmson, Maria Sarah från Sahara 1 + 2 + 4 Samuelsson, Åke Kebab varje dag 2

Selander, Margareta

Hoppa, Leo! 1 Pappan har avlidit Sindt, Ulf Turbo och den enarmade

banditen

2 Sindt, Ulf Turbo och spökhuset 2 Stark, Ulf Mirakelpojken 2 Söderberg, Mia Hockeylägret 1 + 2 Söderberg, Mia Tjuvgömman 2

Unenge, Johan Josefin, osams med Villa-Ulla 2 Voors, Barbara Flickorna som var vakna för

länge

2 Wallin, Ylvia Ramla tusen gånger 2

Westerlund, Kristina

Åke + Semlan 1 Widmark, Martin Att lura en elefant 2 Widmark, Martin Guldmysteriet 7 Widmark, Martin Saffransmysteriet 7 Widmark, Martin Spökaffären 2 Wänblad, Mats En robot försvinner 7 Åkerblom, Gull Inez långa väg till mormor 1

Åkerblom, Gull Inez värsta vecka 2 + 1 Ensamstående mamma träffar ny partner

Related documents