• No results found

Sammanfattning av besök i Norrtälje kommun, mars 2004 Introduktion om åtgärdsprogrammet

In document Avlopp i kretslopp (Page 112-114)

från kommunbesök och inter vjuer inriktade på organisato-

5. Sammanfattning av besök i Norrtälje kommun, mars 2004 Introduktion om åtgärdsprogrammet

Norrtälje kommun har flest enskilda avlopp i landet. En mycket stor del av dessa ligger kust- och skärgårdsnära. Bakgrunden är en projektidé om en våtkompost driven av lantbrukare och kommunen i samarbete som skulle ta emot klosettvattnet från hushållen och dessutom behandla andra organiska fraktioner t ex källsorterat hushållsavfall och gödsel. Våtkompostens planering har varit ryckig och den är ännu inte färdigbyggd. Det ser emellertid ut som om man funnit en lösning och att den ska stå färdig efter sommaren 2004.

Kopplat till arbetet med våtkomposten utvecklades också en åtgärd inriktad på stimulansbidrag till enskilda avlopp.

Projektet har successivt utvecklats och förändrats sedan projektet beviljades medel 1999. Kärnan är att man inventerat alla enskilda avlopp i de kustnära delarna av kommunens södra delar. Parallellt med detta har man haft en informationsvagn parkerad ute i områden där fastighetsägarna kunnat möta kunnig personal som inte varit myndighetspersoner. I vagnen har info om projektet funnits och man har kun- nat få se de olika toaletter som bidrag delats ut till.

Norrtälje har till skillnad från alla andra kommuner med stimulansbidrag gett ett fast belopp i bidrag till olika typer av anläggningar. Mest har multrumslösningar gett med mer än 35 000 kr, sedan har 25 000 kr kunnats få erhållas för klosettvat- tenavskiljning och urinsortering. Detta har dels förenklat administrationen och dels gjort kostnadsbilden tydlig för fastighetsägare och entreprenörer.

Resultat

Man har fått bidrag till kanske 100 enskilda avlopp varav de flesta är i form av klosettvattensystem med extremt snålspolande toaletter. Man var också en av 8 kommuner som stod bakom arbetet med den exempelsamling om små avlopp som Formas förlag gett ut.

Den politiska förankringen i kommunen har generellt sett varit stark men under perioder då projekten tvingade omformuleras har viss intern kritik riktats mot och vissa röster tycker att kretsloppsprofilen är för hög. Nu håller en ny VA-policy för VA-lösningar utanför kommunalt VA-område på att utarbetas vilket kommer leda till en förbättrad samstämmighet om de framtida kraven på enskilt VA i Norrtälje. Fastighetsägarna i de områden som inventerats har överraskande ofta varit positiva och kommenterat att det är dags att någon ser över alla avloppen och tvingar fram en förbättring, inte minst för dricksvattnets skull. Intresset för att lära mer om en-

skilda avlopp och kretsloppslösningar har varit stort och informationsvagnen som varit placerad ute i de områden där man inventerat har haft väldigt många besök.

Erfarenheter

Man har via informationsvagnen och det aktiva arbetet med inventering av enskilda avlopp nått ut med budskapet. För att citera en av de som arbetat med informa- tionsvagnen: ”Nu vet hela södra kommunen vad ett avlopp är!” Man har också fått mycket god spridning av sitt budskap i lokalpressen vilket underlättat arbetet. De hinder man upplevt har i hög grad varit kopplade till att man inte kunnat färdig- ställa våtkomposten och därmed inte haft en återföring för det klosettvatten som samlas upp. Vidare har man sett problem med funktionen på flera av de anlägg- ningar som installerat extremt snålspolande toaletter. Detta har i sin tur gett negativ publicitet och ryktesspridning via lokala entreprenörer vilka inte gillat de ny tek- niklösningarna..

LIP-åtgärderna har medfört att man internt i kommunen har ökat kunskapen om dessa frågor både bland politiker och tjänstemän vilket medfört att man fått igång ett flertal interna processer. VA-frågorna har t ex en central roll i den nyligen an- tagna Översiktsplanen för kommunen.

Att ha olika tekniklösningar att välja på för fastighetsägarna har underlättat arbetet och information kopplat till inventering av de enskilda avloppen ses som intressant för andra kommuner att lära av. Slutligen så är det faktum att man hela tiden kun- nat hänvisa till våtkomposten och det återföringssystem som är på väg att byggas en viktig anledning till att man ändå fått så många att satsa på kretsloppslösningar. Stimulansbidragen upplevs som mycket positivt av kommunen och är kanske en nödvändighet fram tills att nationella krav ställs på att enskilda avlopp ska krets- loppsanpassas. Systemet med fasta bidragsbelopp för olika tekniklösningar har förenklat administrationen kraftigt och dessutom inte medfört att man fått en ”för- dyring” av entreprenaderna för att få ut ett större bidragsbelopp. Spelreglerna för bidragen har varit glasklara att förstå och enkla att räkna på för fastighetsägarna. Norrtälje förordar detta sätt jämfört med de procentsatser som många kommuner använt i sina LIP-åtgärder. Detta förutsätter att bidraget är tillräckligt stort för att motivera fastighetsägarna, i Norrtäljes fall har 25-35 tkr varit tillräckligt.

Utvärdering

Ingen egentlig utvärdering av åtgärderna är planerade utöver att man planerar en enkät till de fastighetsägare som installerat i första hand extremt snålspolande toa- letter för att samla in erfarenheter efter något/några års användning.

Detta är ett av de få ”helhetsprojekten” inom denna utvärdering vilket gör det mycket intressant. Det kretsloppssystem med uppsamling av klosettvatten och central våtkompostering och användning av avloppsfraktionen i lantbruket är unikt i sitt slag. Vägen dit har emellertid varit lång och krokig. Norrtälje driver utöver detta också i hög grad utvecklingen inom policy-området och är på väg att ta nya riktlinjer för enskilt vatten och avlopp vilka baseras på funktionskrav. LIP-

åtgärderna har gett kommunen möjlighet att dels gå ut och inventera på ett innova- tivt sätt informera fastighetsägarna samtidigt som man fått resurser att arbeta i en rad externa projekt och nätverk från vilka men sedan kunnat samla erfarenheter och kunskap som nu omsätts i det interna arbetet. Norrtälje har de kanske största pro- blemen i landet men ligger samtidigt också i framkant av utvecklingen på detta område och utgör ett gott exempel för andra kommuner att inspireras av.

Mer information

Mer information om projektet finns på Norrtäljes hemsida www.norrtalje.se Klicka på Natur och miljö, sedan finns under Enskilt vatten och avlopp en sida om Krets- loppsprojekt.

Kontaktpersoner är Lennart Persson, e-post: lennart.persson@norrtalje.se och Hans Finndin, e-post: hans.finndin@norrtalje.se

6. Sammanfattning av intervju med representant från i Simrishamns

In document Avlopp i kretslopp (Page 112-114)