• No results found

5. Utförande 

5.2.6 Sammanfattning av skissfas 

Skissfasen fokuserade främst på att generera ett brett antal skisser analogt, för att sedan  utveckla dessa digitalt. Överföringen mellan det analoga och digitala gav insikt kring vilka  skisser som hade potentialen att utvecklas och vilka som inte hade det. Genom överföringen  från det analoga till det digitala gavs också möjligheten att använda digitala designprogram  vilka underlättar designprocessen. Detta genom att till exempel kunna duplicera skisser och  sedan göra olika typer av justeringar för att utveckla skisserna vidare.  

 

5.3 Vidareutvecklingsfas 

I vidareutvecklingsfasen utgick författarna från de 10 logotypskisser som bandet valt ut i  skissfasen. Skisserna värderades med hjälp av intervjuer med studenter inom området grafisk  design och utvecklades sedan baserat på de kommentarer som där framkommit.  

 

5.3.1 Intervjuer 

Av Out of Minds värdeord (se 4.2) var det endast ordet hoppfull som de intervjuade  uppfattade i ​logotypskiss 1 ​då skissen upplevdes som peppande och snäll. De resterande  värdeorden ansåg inte intervjupersonerna passa in då skissen bland annat uppfattades som  att den bröts av på mitten vilket gav en negativ känsla. Utifrån bandets placering på 

positioneringsskalan (se 4.6) var det endast orden lekfull och excentrisk som stämde in. Detta  för att skissen upplevdes som fartfylld och glad. Skissen uppfattades också som särskilt kaxig  vilket bandet inte vill associeras med.  

 

Utifrån intervjusvaren framkom det att​ logotypskiss 2​, ​5 och 9​ (se figur 18) varken uppfyllde  bandets värdeord eller positionering då alla skisser påminde om ett redan existerande bands  logotyper samt sågs som simpla. ​Logotypskiss 3 ​associerade intervjupersonerna med orden  hoppfullhet, mod och gemenskap vilket därmed uppfyllde tre av de fyra valda värdeorden. 

Det motiverades med att skissen upplevdes som fartfylld och snäll. Utifrån 

positioneringsskalan var det orden lekfull, feminin och ödmjuk som stämde in. Övriga 

positioneringar som kunde kopplas till skissen och som bandet inte vill sammankopplas med  var minimalistisk och lätt. 

 

Från bandets värdeord var det endast ordet kreativitet som kunde kopplas till ​logotypskiss 4  då skissen ansågs ha mer särskiljande drag. Anledningen till varför den inte uppnådde  resterande värdeord var att skissen påminde om ett redan existerande bands logotyp samt  upplevdes som lite galen och svårläst. Utifrån bandets placering på positioneringsskalan var  det orden lekfull, excentrisk och feminin som kopplas till logotypskissen, då den ansågs visa  på mycket glädje. Skissen upplevdes också som lätt och för nytänkande vilket inte önskas av  bandet. 

 

Logotypskiss 6​ uppfattade intervjupersonerna som kreativ och hoppfull vilket uppfyller två av  bandets värdeord. Detta för att skissen upplevdes som mjuk, rörlig och snäll. 

Intervjupersonerna uppfattade logotypen gentemot positioneringsskalan som lekfull, ödmjuk,  excentrisk och feminin, vilket stämmer bra överens med hur bandet vill positionera sig. 

Logotypskiss 7​ uppnådde inget av de valda värdeorden. Från positioneringsskalan ansågs  endast ordet excentrisk reflekteras i logotypskissen. 

 

Logotypskiss 8​ uppfattades som modig vilket uppfyllde ett av bandets fyra värdeord. 

Värdeordet uppnåddes då skissen ansågs som slående baserat på att den upplevdes ha en  riktning. Anledningen till varför skissen inte uppnådde alla värdeord berodde på att den  upplevdes som för macho för att passa in på resterande värdeord. Utifrån orden på 

positioneringsskalan uppfattades logotypskissen som kantig, excentrisk och tung, vilket är tre  ord som stämmer in på hur bandet vill positionera sig. Ord som också kopplades till skissen  och som bandet inte vill förknippas med var maskulin och kaxig.  

 

Logotypskiss 10​ uppnådde endast positioneringen kantig​ ​då intervjupersonerna tyckte  skissen hade skarpa vinklar som tydde på detta​.​ Positioneringar som också kunde associeras  med skissen var dova färger, minimalistisk samt lätt, vilket bandet inte vill kopplas med.  Logotypskissen uppfyllde heller inga av bandets värdeord.  

 

5.3.2 Urval 2 

Av intervjusvaren och författarnas egna tankar togs beslutet att logotypskiss 2, 5 och 10 togs  bort då de inte uppfyllde något av bandets värdeord. Trots att logotypskiss 9 inte heller  uppfyllde önskade värdeord valde författarna att gå vidare med den, då de ansåg att den  hade potential att utvecklas. Logotypskiss 1, 6 och 7 ansågs vara för lika varandra och slogs  ihop till en och fick namnet logotypskiss 6. Logotypskiss 3, 4, 6, 8 och 9 (se figur 18) återstod  då och vidareutvecklades för att bättre uppfylla bandets värdeord och positionering.   

 

5.3.3 Vidareutveckling 

De fem resterande logotypskisserna vidareutvecklades genom att göra förändringar med  målet att bättre spegla de värdeord och positioneringar som intervjupersonerna inte upplevde  vid granskningen av logotyperna. Logotyperna placerades också i sin tänkta kontext för att få  en uppfattning om hur de samspelar med bandets image (se figur 19-23). Namnen på 

logotypskisserna anpassades också i detta skedet, då vissa logotypskisser togs bort, för att  lättare kunna diskutera de kvarvarande logotyperna. 

   

  

Figur 19. Logotyp 1     

 

Figur 20. Logotyp 2 

 

  

Figur 22. Logotyp 4 

 

Figur 23. Logotyp 5 

5.3.4 Urval 3 

Logotypskisserna värderades sedan utifrån Hardys kriterier för en lyckad logotyp (se 2.3). De  fem logotypskisserna listades upp och analyserades var och en för sig mot Hardys kriterier  tills tre logotypskisser återstod (se tabell 1). Logotypskiss 1 uppfyllde alla fem kriterier och  valdes att tas vidare till färdigställandefasen. Logotypskiss 2 uppfyllde alla kriterier förutom  kravet om ​skalbarhet​. Logotypskiss 3 uppfyllde alla kriterier förutom kravet om ​skalbarhet​.  Logotypskiss 4 uppfyllde alla kriterier förutom kravet om ​originalitet​. Logotypskiss 5  uppnådde inte kriterierna om ​originalitet ​och ​meddelande​ och togs därmed inte vidare till  nästa steg.  

Logotypskiss 1  Logotypskiss 2  Logotypskiss 3  Logotypskiss 4  Logotypskiss 5 

Uppfyller:    Minnesvärdhet  Originalitet  Meddelande  Skalbarhet  Utförande    Uppfyller:    Minnesvärdhet  Meddelande  Originalitet  Utförande  Uppfyller:    Minnesvärdhet  Originalitet  Meddelande  Utförande  Uppfyller:    Minnesvärdhet  Meddelande  Skalbar  Utförande    Uppfyller:    Minnesvärd  Skalbar  Utförande      Uppfyller inte:     

Uppfyller inte i lika  hög grad: 

 

Skalbarhet 

Uppfyller inte i lika  hög grad: 

 

Skalbarhet 

Uppfyller inte i lika  hög grad: 

 

Originalitet 

Uppfyller inte i lika  hög grad: 

 

Originalitet  Meddelande 

Tabell 1. Värdering av logotypskiss 1-5 baserat på Hardys kriterier för en lyckad logotyp (se 2.3) 

 

Då logotypskiss 2, 3 och 4 inte uppfyllde alla kriterier kom författarna överens om att 

originalitet​ ansågs som mer betydelsefullt än ​skalbarhet. ​Baserat på detta togs logotypskiss 4  bort och kvar återstod logotypskiss 1, 2 och 3 som utvecklades vidare i färdigställandefasen  (se figur 24-26).  

 

 

Figur 24. Logotypskiss 1 Figur 25. Logotypskiss 2 Figur 26. Logotypskiss 3 

Related documents