• No results found

Sammanställning av kostnader och omsättning

Kostnadsposter

% av totala kostnader

% av omsättning

Transporter och kommissioner 10 10

Tillverkningskostnader

Fibrer 28 27

Kemikalier och fyllnadsmedel 10 9

Energi 10 10

Service och material 9 9

Personal 15 15

Övrigt 12 11

Avskrivningar 6 6

Kostnader/omsättning, totalt 100 97

Kostnader/omsättning, MEUR 10 723 11 029

verksamhetsberättelse | vår verksamhet

Råvaru- och energiprisrisk

Beroendet av utomstående leverantörer av naturgas, kol och huvud-delen av den el som används gör koncernen känslig för prisföränd-ringar på energimarknaden och för störningar i leveranskedjan.

Under 2008 stod externa leverantörer för cirka 44 % av Stora Ensos behov av el i Finland och Sverige. Motsvarande siffra för för Konti-nentaleuropa var 60 %.

Koncernen tillämpar en konsekvent, långsiktig hantering av energi-risken. Pris- och leveransriskerna mildras genom långsiktiga avtal om fysisk leverans kombinerat med finansiella derivat. Koncernen säkrar prisrisker avseende både råvaror och slutprodukter, och stödjer utvecklingen av marknader för råvaruderivat.

Arbetsmarknadsrisker

En betydande andel av koncernens anställda är medlemmar i fackföreningar. Det finns en risk att koncernen påverkas av arbets-marknadskonflikter som stör verksamheten och som har en betydande negativ inverkan på verksamheten, de finansiella villkoren och lönsamheten, särskilt under en period av omstruktureringar och uppsägningar till följd av avyttringar och nedläggningar. Majoriteten av de anställda företräds av fackföreningar enligt ett flertal kollektiv-avtal i de länder där koncernen bedriver verksamhet. Därför är relationerna med fackföreningarna av högsta prioritet.

Risker i leveranskedjan

Att hantera risker relaterade till leverantörer och underleverantörer är viktigt för Stora Enso. Leverantörernas och underleverantörernas förmåga att uppfylla kvalitetskraven och leveranstiderna är avgörande för effektiviteten i produktionen och investeringarna.

Leverantörer och underleverantörer måste också uppfylla Stora Ensos hållbarhetskrav eftersom de ingår i koncernens värdekedja.

Deras hållbarhetsagerande kan skada koncernen och dess rykte.

IT-risker

Stora Enso opererar i en affärsmiljö där information måste vara tillgänglig till stöd för affärsprocesserna.

Koncernfunktionen Corporate IT tillhandahåller ett informationsrisk-system för att identifiera IT-risker och regleringskrav. Standardisering av affärsapplikationer, IT-infrastruktur och IT-processer (ITIL) är en viktig hörnsten i hantering av IT-risker. Dessa processer minskar inte bara riskerna inom interna kontroller och finansiell rapportering utan även inom driften av hela produktionsmiljön.

Hasardrisker Miljörisker

Stora Enso kan ådra sig betydande kostnader i samband med återställande av miljön eller med efterlevnaden av miljölagar och -regler, vilket kan minska vinstmarginalen och resultatet. Dessa risker minimeras genom miljöhanteringssystem och miljömässiga due diligence-processer i samband med förvärv och avyttringar, samt skadeersättningsavtal i fall att effektiv och tillbörlig återställning av miljön behövs. Saneringsprojekt aktualiseras normalt i samband med nedläggningar av bruk.

Konkurrensrättsliga risker

Stora Enso har etablerade interna konkurrensregler, vilka uppdateras kontinuerligt. Den aktuella versionen är från 1 augusti 2006. I regel-verket klargörs tydligt koncernens stöd för fri och rättvis konkurrens samt åtagande att följa den gällande konkurrenslagstiftningen. Det åtagandet är en integrerad del av Stora Ensos uppförandekod (Code of Conduct) och riktlinjer för affärsetik. Koncernen fortsätter att vidta åtgärder för att befästa sitt åtagande i regelverket genom sin bolags-policy och utbildningar.

Anläggnings- och affärsavbrottsrisker

Att skydda produktionstillgångarna har högsta prioritet för Stora Enso för att uppnå målet att undvika oplanerades produktionsstopp. Detta sker med strukturerade metoder för att identifiera, mäta och bevaka olika typer av risker. Koncernfunktionen Corporate Risk Management (CRM) sköter dessa uppgifter tillsammans med olika försäkrings-bolag. Varje år utförs ett antal inspektioner av tekniska risker vid produktionsenheterna. Dessutom används en riskhanteringspolicy, riskvärderingsverktyg och särskilda förebyggande åtgärder.

Planerade underhållsrelaterade produktionsstopp och andra arbeten är viktiga för att hålla maskinerna i gott skick.

Att hitta en balans mellan att acceptera risker och att undvika, dämpa eller flytta risker har hög prioritet. CRM ansvarar för att koncernen har ett tillräckligt försäkringsskydd och stödjer enheterna i deras arbete med att förebygga förluster. Optimering av den totala kostnaden för risker underlättas genom användandet av koncernens egna försäkringsbolag (captives).

Produktsäkerhet

Stora Ensos papper och kartong används bland annat i applika-tioner som kommer i kontakt med livsmedel, där konsumentskydds-aspekter är viktiga. De bruk som tillverkar dessa produkter har etablerat eller håller på att utarbeta hygiencertifieringssystem som bygger på olika riskanalyser. Dessutom är alla koncernens bruk ISO-kvalitetscertifierade.

Hälsa och arbetarskydd

Stora Ensos mål är att ha arbetsplatser som är fria från olyckor och arbetsrelaterad ohälsa, och vilkas anställda är friska och har god arbetskapacitet. Arbetsplatsolyckor orsakar mänskligt lidande och ofta tillfälliga störningar i produktionen och annan verksamhet. Säkerheten kan förbättras och kontinuiteten i driften säkerställas genom en funge-rande hantering av hälsa och arbetarskydd baserad på riskbedöm-ningar. Stora Enso måste även ha beredskap för större epidemier och till och med pandemier som härrör från det omgivande samhället.

Personalsäkerhetsrisker

Personalens säkerhet får aldrig äventyras. Stora Enso måste därför vara uppmärksamt på potentiella säkerhetsrisker och ge tillräckliga riktlinjer för hur personalen ska hantera dessa, exempelvis vid resor eller när de bor och lever i främmande länder med säkerhetsproblem eller brottslighet. Att ha fokus på säkerheten för nyckelpersoner är också viktigt för affärsverksamhetens kontinuitet.

vår verksamhet | verksamhetsberättelse

Naturkatastrofer

Stora Enso måste ta i beaktande att naturkatastrofer såsom stormar, översvämningar, jordbävningar eller vulkanutbrott kan påverka koncernens anläggningar eller verksamhet. Huvuddelen av koncernens tillgångar är dock belägna i områden där sannolikheten för översvämningar, jordbävningar eller vulkanisk aktivitet är låg.

Konsekvenserna av sådana katastrofer kan begränsas med planer för eventuella kriser eller avbrott i affärsverksamheten. Dessa har utformats på ett proaktivt sätt i samverkan med berörda myndig-heter.

Finansiella risker Ränterisk

Koncernens räntekostnader påverkas av räntefluktuationer. Till följd av branschens cykliska karaktär har koncernen som policy att matcha räntekostnaderna med resultatet över en konjunkturcykel genom att använda swappar för att växla fasta räntor till rörliga.

Per den 31 december 2008 påverkade en parallell ränteförändring uppåt eller nedåt med en procentenhet nettoräntekostnaden med 16,0 MEUR (31,0) under förutsättning att bindningstiden och koncernens finansieringsstruktur är konstant under året. Koncernens totala räntebärande nettoskulder med rörlig ränta, exklusive likvida medel, men inklusive den rörliga delen av ränteswappar, uppgick till cirka 2,2 miljarder EUR (4,0), och den genomsnittliga räntesätt-ningsperioden var cirka 4,0 (2,9) månader. Den genomsnittliga räntesättningsperioden för koncernens räntebärande skulder, inklusive alla räntederivat men exklusive likvida medel, var cirka 1,6 år (1,0).

Valutakursrisk

Koncernen är exponerad för valutarisk i form av valutakursfluktua-tioner gentemot sin funktionella och rapporteringsvaluta euro.

Valutakursrisk innebär en risk för påverkan av växelkursfluktuationer i koncernens resultaträkning, vilket är följden av valutakursföränd-ringar på väntade framtida kassaflöden. Koncernens policy är att säkra 50 % av det prognostiserade kassaflödet i huvudvalutan. Den geografiska placeringen av Stora Ensos produktionsanläggningar, anskaffning av råvara och försäljning utanför euroområdet innebär valutatransaktionsexponering, i huvudsak i valörerna svensk krona, US-dollar och brittiska pund.

Om euron och den svenska kronan skulle fluktuera med 10 % mot dollarn och pundet, och alla andra variabler var konstanta, skulle EBITDA för året förändras med cirka 16 MEUR (28), främst till följd av valutavinster och -förluster på engångsomräkningen av kundford-ringar denominerade i US-dollar.

Valutaomräkningsrisk

Balansräkningar för utländska dotter- och intressebolag samt inves-teringar tillgängliga för försäljning som är denominerade i utländsk valuta omräknas till euro med hjälp av de valutakurser som gäller på rapporteringsdagen och exponerar därmed koncernens eget kapital mot valutakursfluktuationer.

Om den svenska kronan skulle förändras med 5 % och US-dollarn och brasilianska realen med 10 % gentemot euron, skulle effekten på koncernens eget kapital bli 91 MEUR netto efter säkringar.

Stora Enso har som sin policy att reducera valutaomräkningsrisken genom att finansiera sina tillgångar i samma valuta som tillgången är denominerad i. Koncernen använder valutaterminer och valuta-optioner för att minska omräkningsrisken.

Likviditets- och refinansieringsrisk

Finansieringsrisk uppstår genom eventuella svårigheter att erhålla finansiering för verksamheten vid en given tidpunkt. Enligt Stora Ensos finansieringspolicy ska den genomsnittliga löptiden på utestående lån och kreditlöften som täcker kortfristiga låneskulder vara minst fyra och högst sju år. Policyn säger vidare att koncernen ska ha kredit-löften som täcker de planerade finansieringsbehoven, den kortfristiga delen av de långfristiga skulderna, utestående kommersiella företags-certifikat och övriga obekräftade kortfristiga lån.

Kreditvärdighet är en viktig förutsättning för att säkerställa tillgången till finansiering. Därför anordnas regelbundet ledningsmöten med kreditvärderingsföretag för att de ska fortsätta att vara välinfor-merade om Stora Ensos strategi och prestationer.

Motpartsrisker vid finansiella transaktioner

Finansiella motpartsrisker är Stora Ensos exponering mot finansiella kontrakt till följd av en försämring i motpartens finansiella situation.

Risken minimeras genom att endast ingå transaktioner med ledande finansinstitut och med industriföretag som har hög kreditvärdighet, att endast investera likvida medel hos finansiellt säkra institutioner eller företag samt att kräva garantier från moderbolag vid transak-tioner med dotterbolag till ett kreditvärdigt företag.

Externa motparter bör lägst ha betyget A- eller motsvarande om det är en bank och BBB eller motsvarande om det är ett industriföretag som handlar i råvaror. Dessutom ska ISDA/FEMA eller motsvarande tecknas med externa motparter.

Kundkreditrisk

Kreditrisk innebär att koncernen utsätts för en risk för att kunder inte fullföljer sina åtaganden gentemot Stora Enso.

Inom huvudmarknaderna Västeuropa, USA och Kanada har kredit-försäkringar använts. På andra marknader har förskottsbetalningar, bankgarantier och ”letter of credit” använts. Koncernen har även erhållit exportgarantier som täcker både politiska och kommersiella risker. Dessa har utnyttjats vid försäljning till kunder utanför OECD-området.

Information om hantering av finansiella risker finns i not 26 i koncernredovisningen.

verksamhetsberättelse | vår verksamhet

Related documents