• No results found

vår verksamhet | noter till koncernredovisningen: not 1

terna, behandlar tillämpningen av IFRS 2, Aktierelaterade ersätt-ningar, i fråga om aktierelaterade ersättningar som innefattar ett företags egna egetkapitalinstrument. Denna tolkning påverkar inte koncernens redovisning.

IFRIC 12, Avtal om ekonomiska eller samhälleliga tjänster, påverkar

inte koncernens redovisning.

IFRIC 13, Kundlojalitetsprogram, påverkar inte koncernens

redovisning.

IFRIC 14, Begränsningen av en förmånsbestämd tillgång, lägsta

fonderingskrav och samspelet dem emellan, behandlar huruvida återbetalningar eller minskningar av framtida avgifter bör betraktas som tillgängliga, hur ett lägsta fonderingskrav kan påverka tillgäng-ligheten eller minskningar av framtida avgifter och när ett lägsta fonderingskrav kan ge upphov till en förpliktelse. Denna tolkning fick ingen betydande inverkan på koncernens finansiella rapporter, eftersom nettotillgångarna i de förmånsbestämda planerna endast uppgick till 5,8 MEUR per 31 december 2007.

Nya redovisningsstandarder och tillägg till standarder samt tolkningar som ännu ej antagits 2008

IAS 1 (omarbetad) Utformning av finansiella rapporter, syftar till att

förbättra användarens möjlighet att analysera och jämföra infor-mation som lämnas i årsredovisningar genom att förändringar i eget kapital i ett företag som beror på transaktioner med ägare separeras från andra förändringar av eget kapital. Koncernen lämnar för närvarande en Redogörelse över redovisade intäkter och kostnader (SORIE), vilket innebär att denna omarbetade standard enbart inverkar marginellt på koncernens redovisning.

Ändring till IFRS 2, Aktierelaterade ersättningar, innebär att endast

tjänste- och resultatvillkor betraktas som överlåtelsevillkor. Alla andra villkor ska ingå i det verkliga värdet vid tilldelningstidpunkten och påverkar inte antalet tilldelningar som förväntas ske eller värderingen efter tilldelningstidpunkten. I ändringen anges också att alla indragningar, oavsett om de görs av företaget eller av andra parter, bör redovisas på samma sätt i redovisningen. Koncernens redovisning förutses inte bli påverkad.

IFRS 3 (omarbetad), Rörelseförvärv, den omarbetade standarden

tillämpar även fortsättningsvis förvärvsmetoden för rörelseförvärv, med några betydande förändringar. Alla betalningar vid förvärv av verksamhet ska exempelvis redovisas till verkligt värde vid förvärvstidpunkten, och några villkorade betalningar värderas sedan till verkligt värde i resultaträkningen. Goodwill kan beräknas baserat på moderbolagets andel av nettotillgångarna eller innefatta goodwill rörande minoritetsintressen, även om alla transaktions-kostnader kostnadsförs. Endast den sista punkten förväntas

påverka koncernens redovisning, dock i begränsad omfattning.

IAS 27 (omarbetad), Koncernredovisning och separata finansiella

rapporter, innebär att resultatet av transaktioner med minoritets-intressen ska redovisas mot eget kapital om ingen förändring av ägarförhållanden föreligger som innebär att de inte längre resul-terar i goodwill eller vinst eller förlust. I standarden specificeras också redovisning när ingen ägandeförändring föreligger så att eventuella återstående intressen värderas till verkligt värde och vinst eller förlust redovisas i resultaträkningen. Koncernen tillämpar redan Economic Entity Model och påverkas därför inte av denna omarbetade standard.

IFRS 8, Rörelsesegment, ersätter IAS 14 och fordrar att en enhet

inför ”the management approach” i den finansiella rapporteringen av sina operativa affärsenheter, där segmentresultatet i årsredo-visningen återspeglar hur koncernen redovisar segment internt av organisatoriska skäl. Den huvudsakliga förändringen blir att segmentets rörelseresultat utesluter engångsposter, aktierela-terade ersättningar, justering av verkligt värde, TRS, utsläppsrätter och förändringar av verkligt värde för biologiska tillgångar.

IAS 32 (ändring), Finansiella instrument: Upplysningar och

klassi-•

ficering, och IAS 1 (ändring), Utformning av finansiella rapporter – inlösningsbara finansiella instrument och åtaganden som uppkommer vid likvidation (gäller från och med 1 januari 2009).

Enligt den här standarden ska ett företag klassificera inlös-ningsbara finansiella instrument som eget kapital när instrumentet ger upphov till en skyldighet att till en annan part tilldela en pro rata-andel av nettotillgångarna i företaget vid likvidation.

Standarden väntas inte få någon inverkan på koncernens finan-siella rapportering.

IFRS 1 (ändring) Första gången IFRS tillämpas och IAS 27

Koncernredovisning och separata finansiella rapporter (gäller från och med 1 januari 2009) påverkar inte koncernens finansiella rapportering.

I maj 2008 utfärdade International Accounting Standards Board

(IASB) den första samlingen ändringar av sina standarder som ett led i det årliga förbättringsprojektet som framför allt ska undanröja bristande överensstämmelse och förtydliga ordalydelser.

Ändringarna gäller från och med 1 januari 2009 och väntas inte få någon betydande inverkan på koncernens finansiella rappor-tering.

IFRIC 15, Agreements for construction of real estates (gäller från

och med 1 januari 2009) är inte tillämplig på koncernens verksamhet, eftersom alla intäktstransaktioner redovisas enligt IAS 18.

IFRIC 16, Hedges of a net investment in a foreign operation (gäller

från och med 1 oktober 2008). IFRIC 16 förtydligar att nettoinves-teringssäkring hänför sig till skillnader i funktionell valuta snarare än rapporteringsvaluta och att kraven i IAS 21 ska tillämpas för den säkrade posten. Tolkningen väntas inte få någon betydande inverkan på koncernens finansiella rapportering.

Transaktioner i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta redovisas till den valutakurs som rådde på transaktionsdagen, men vid slutet av månaden omräknas skulder och fordringar i utländsk valuta till den då gällande kursen.

Valutakursdifferenser hänförliga till operativa poster redovisas på

vår verksamhet | noter till koncernredovisningen: not 1

respektive resultaträkningsrad ingående i rörelseresultatet och diffe-renser hänförliga till finansiella tillgångar och skulder redovisas bland finansiella poster i resultaträkningen, utom när de hänförs till eget kapital som kvalificerade säkringar av valutarisker i investeringar.

Omräkningsdifferenser avseende icke-monetära finansiella tillgångar, exempelvis aktier som klassificeras som tillgängliga för försäljning, ingår i eget kapital.

Omräkning av utländsk valuta – dotterbolag

Resultaträkningarna i dotterbolag som inte har euro som funktionell valuta räknas om för att ingå i koncernredovisningen till den genom-snittliga växelkursen under året, medan dessa dotterbolags balans-räkningar räknas om med utgångspunkt från den växelkurs som rådde vid rapporteringsdagen. Växelkursdifferenser som härrör från omräkningar av nettoinvesteringar i utländska enheter, det vill säga utländska dotter- och intressebolag utanför euroländerna, samt av finansiella instrument, som betecknas och risksäkras som sådana investeringar, redovisas direkt i eget kapital under ackumulerad omräkningsjustering (CTA), se Redogörelse över redovisade intäkter och kostnader (SORIE) samt not 29, Ackumulerad omräkningsjus-tering (CTA) och säkring av eget kapital. Den samlade omräknings-differensen vid avyttringar och likvidationer redovisas tillsammans med den vinst/förlust som transaktionen ger upphov till. Ackumu-lerad omräkningsjustering (CTA) resultatförs även vid återbetalning av aktiekapital, investeringsvinst samt vid alla delavyttringar av en affärsenhet.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas initialt till marknadsvärde och därefter till förväntat realiserat värde. Värdet av osäkra fordringar beräknas utifrån en objektiv bedömning av samtliga utestående fordringar vid årets slut. Förluster relaterade till osäkra fordringar bokförs i resul-taträkningen under övriga rörelsekostnader. Kundfordringar ingår i omsättningstillgångar under Kortfristiga rörelsefordringar.

Kassa och banktillgodohavanden

Likvida medel omfattar kassa, omedelbart tillgängliga banktillgodo-havanden samt övriga penningmarknadsinstrument med ursprunglig löptid understigande tre månader. Checkräkningskredit hänförs till låneskulder under kortfristiga skulder.

Investeringar

Koncernen klassificerar sina investeringar i omsättningsbara skuld-instrument, aktierelaterade värdepapper och investeringar i onoterade aktierelaterade värdepapper i tre kategorier: trading, innehav till förfall och tillgängliga för försäljning. Investeringar som förvärvats huvudsakligen för att tillgodogöra sig vinster från kortsiktiga prisfluktuationer klassificeras som tradinginnehav och redovisas därför som omsättningstillgångar till marknadsvärde i resultaträkningen. Investeringar med fastställt förfallodatum som koncernen avser att inneha till förfall klassificeras som innehav till förfall och ska redovisas som långfristiga tillgångar. Under perioden innehade koncernen inga investeringar i dessa kategorier. Investe-ringar som löper på obestämd tid, men som kan säljas i anledning av uppkommande likviditetsbehov eller vid ränteändringar, klassifi-ceras som tillgängliga för försäljning. Dessa investeringar ska

redovisas som långfristiga tillgångar, om inte koncernen uttryckligen anger att avsikten är att avyttra dessa inom tolv månader från balansdagen. I dessa situationer ska investeringarna redovisas som omsättningstillgångar. Ledningen beslutar om klassificering av investeringar när dessa anskaffas, och omprövar även regelbundet denna klassificering.

Investeringar tillgängliga för försäljning redovisas initialt till marknads-värde och därföljande vinster och förluster redovisas under eget kapital som övrig comprehensive income (OCI). När de säljs ska den ackumulerade marknadsvärdejusteringen redovisas via resul-taträkningen. Samtliga investeringar där marknadsvärdet har legat under bokfört värde i mer än ett år undersöks årligen för att fastställa behovet av nedskrivning. Om ett nedskrivningsbehov konstateras ska den del av övrig comprehensive income som motsvarar nedskrivningen redovisas via resultaträkningen.

Lånefordringar

Lånefordringar är icke-marknadsnoterade räntebärande papper som redovisas initialt till marknadsvärde och är föremål för regelbunden och systematisk översyn vad avser indrivningsmöjlighet. Om en lånefordran bedöms omöjlig att driva in, görs en avsättning för underskottet mellan det bokförda värdet och nuvärdet på de förväntade kassaflödena. Ränteintäkter på lånefordringar inkluderas i finansiella intäkter. Lånefordringar med en löptid kortare än 12 månader inkluderas i omsättningstillgångar under Räntebärande fordringar och lånefordringar med en löptid längre än 12 månader i Långfristiga lånefordringar.

Låneskulder

Låneskulder redovisas initialt till marknadsvärde, netto, efter avdrag för transaktionskostnader. Under efterkommande perioder redovisas låneskulder till summan av utestående betalningsåtaganden enligt den så kallade effektiv ränta-metoden. Eventuella skillnader mellan mottagna medel, netto, efter avdrag för transaktionskostnader, och återlösenvärdet redovisas löpande i resultaträkningen under kredit-perioden. Räntekostnaderna ackumuleras och redovisas i resultat-räkningen för respektive period.

Låneskulder med ursprunglig löptid som överstiger 12 månader klassificeras som långfristiga skulder, men återbetalningar som förfaller inom 12 månader inkluderas i kortfristiga skulder under kortfristig del av långfristiga skulder. Utestående kortfristiga kommer-siella företagscertifikat eller bank- och andra räntebärande lån med en ursprunglig löptid på mindre än 12 månader ingår i kortfristiga skulder under Räntebärande skulder.

Finansiella derivatinstrument och säkringar

Finansiella derivat redovisas initialt till marknadsvärde i balansräk-ningen och marknadsvärderas därefter varje balansdag. Metoden för redovisning av därvid uppkommen vinst/förlust skiftar dock beroende på karaktären av det risksäkrade intresset. När ett derivat-kontrakt ingås kategoriserar koncernen det som antingen säkring mot förändringar i marknadsvärde av en redovisad tillgång eller skuld (marknadsvärdesäkring), säkring av en planerad transaktion eller ett definitivt åtagande (kassaflödessäkring), säkring av en

nettoinves-noter till koncernredovisningen: not 1 | vår verksamhet

tering i ett utländskt bolag eller som ett derivatinstrument som inte uppfyller kraven för säkringstransaktioner enligt IAS 39.

Förändringar i marknadsvärdet av sådana derivat som kategori-serats som, och uppfyller kraven för, marknadsvärdesäkring samt kan fastställas objektivt, redovisas i resultaträkningen tillsammans med eventuella marknadsvärdeförändringar på den tillgång eller skuld som risksäkringen avser.

Förändringar i marknadsvärdet av sådana derivat som kategori-serats som, och uppfyller kraven för, kassaflödessäkring samt kan fastställas objektivt, redovisas i eget kapital som säkringsreserv i övrig comprehensive income fram till den dag det risksäkrade intresset realiseras. Dessa förändringar redovisas i Redogörelsen över redovisade intäkter och kostnader (SORIE). När det risksäkrade intresset realiseras, redovisas också uppkommet resultat från därtill hörande derivat i resultaträkningen.

När ett derivatinstrument säljs, löper ut, utnyttjas, återkallas eller på annat sätt inte längre uppfyller kraven för säkringstransaktioner (hedge accounting) enligt IAS 39 ska den eventuella vinst eller förlust som dittills hänförts till eget kapital kvarstå där, för att slutligen redovisas som en justering av antingen kostnader eller intäkter när den planerade transaktionen eller det gjorda åtagandet realiseras i resultaträkningen. Om en planerad transaktion eller ett ingånget åtagande inte längre väntas inträffa, ska den kumulativa vinst eller förlust som hänförts till eget kapital, från den period säkringen gällde, dock omedelbart överföras till resultaträkningen.

Vissa derivattransaktioner uppfyller inte kraven för säkringstransak-tioner enligt IAS 39, fastän de är ekonomiskt motiverade enligt koncernens riskhanteringspolicy, varför förändringar i marknads-värdet för sådana icke-kvalificerade säkringsinstrument, tillsammans med vilket som helst ej kvalificerat säkringsinstrument, redovisas till marknadsvärde i resultaträkningen. Förändringar i marknadsvärdet på derivatinstrument som är kopplade till köp och försäljningar redovisas under rörelseresultatet och specificeras i not 28, Finan-siella instrument och not 7, Personalkostnader. Förändringar i marknadsvärdet på alla övriga derivat redovisas i resultaträkningen under finansiella poster.

Risksäkring av nettoinvesteringar i utländska bolag redovisas på motsvarande sätt som kassaflödessäkring. Koncernen använder antingen derivatinstrument eller låneskulder för detta ändamål. Om risksäkringsinstrumentet är ett derivat ska eventuell vinst eller förlust därpå som hänför sig till den objektivt fastställbara delen av säkringen redovisas som ackumulerad omräkningsjustering i eget kapital, se vidare Redogörelse över redovisade intäkter och kostnader (SORIE).

Vinst eller förlust som hänför sig till den icke-objektivt fastställbara delen ska omedelbart redovisas i resultaträkningen. Kursvinster och -förluster som uppstår vid omräkning av lån i syfte att säkra sådana investeringar redovisas dessutom som ackumulerad omräknings-justering. Den icke-objektivt fastställbara delen av sådana säkringar ska omedelbart redovisas i resultaträkningen.

Vid inledandet av en transaktion dokumenterar koncernen vilket förhållande som råder mellan risksäkringsinstrumentet och det risksäkrade intresset, liksom målet med riskhanteringsåtgärden och den strategi som tillämpas för respektive risksäkringstransaktion. I denna process ingår att alla finansiella instrument som kategoriseras som säkringsinstrument ska kopplas till specifika tillgångar eller skulder, eller till specifika planerade transaktioner eller gjorda åtaganden. Koncernen dokumenterar även sin bedömning om ett derivat, både när det ingås och sedan kontinuerligt så länge det består, på ett objektivt iakttagbart sätt balanserar förändringar i marknadsvärdet eller i kassaflödet avseende det risksäkrade intresset.

Marknadsvärdering av finansiella instrument

Marknadsvärdet på allmänt omsatta derivat och på värdepapper som innehas i tradingsyfte eller är tillgängliga för försäljning grundas på de kurser som noteras på balansdagen. Marknadsvärdet på ränteswappar beräknas med hjälp av diskonterad kassaflödes-analys, medan marknadsvärdet på valutaterminer beräknas på grundval av gällande terminskurser på balansdagen. Koncernen använder ett flertal metoder för att beräkna marknadsvärdet på icke-allmänt omsatta derivat och andra finansiella instrument, och gör därvid även antaganden grundade på aktuella marknadsförhål-landen på varje balansdag. I fråga om långfristiga skulder görs bedömningarna utifrån noterade kurser eller av handlare erbjudna priser avseende identiska eller liknande instrument. Resterande typer av finansiella instrument värderas med hjälp av andra tekniker, såsom optionsprissättningsmodeller eller diskonterad kassaflödes-analys. Marknadsvärdet på finansiella tillgångar och skulder med en löptid på mindre än ett år antas vara nominellt värde, minskat med eventuella kreditjusteringar. För redovisningsändamål beräknas marknadsvärdet av finansiella skulder med hjälp av diskonterad kassaflödesanalys till den ränta som är tillgänglig för koncernen för liknande finansiella instrument.

Förvärv och försäljning av finansiella instrument bokförs på handels-dagen, vilket är det datum då koncernen åtar sig att köpa eller sälja det finansiella instrumentet. Redovisningen av finansiella instrument upphör när rätten att erhålla eller betala kassaflöden från de finan-siella instrumenten inte längre gäller eller har överlåtits, och när koncernen har tydligt överfört alla de risker, tilldelningar och förplik-telser som innehavet av tillgångarna eller skulderna av finansiella instrument innebär.

Redovisning av intäkter

Försäljning omfattar produkter, råvaror och tjänster, exklusive indirekta skatter och lämnade rabatter, och justeras för växelkursdif-ferenser vid försäljning i utländsk valuta. Försäljning redovisas efter att koncernen har överfört riskerna och nyttan av äganderätten till köparen och ingen dispositionsrätt eller möjlighet till faktisk kontroll över sålunda överlåtet gods kvarstår. I vanliga fall innebär detta att försäljning redovisas vid leverans av produkter till kunden i enlighet med leveransvillkoren.

vår verksamhet | noter till koncernredovisningen: not 1

Stora Ensos leveransvillkor är baserade på Incoterms 2000, som är en av Internationella Handelskammaren utgiven samling av defini-tioner på leveransvillkor vilka används i internationell handel. De viktigaste villkorskategorierna avseende koncernens försäljning är:

D-villkor, enligt vilka säljaren är skyldig att leverera varan till

köparen vid överenskommen destination, vanligen köparens lokaler, i vilket fall försäljningstidpunkten, ”point of sale”, är det tillfälle då leverans sker till köparen.

C-villkor, varigenom säljaren arrangerar och betalar externa

trans-•

porter och vissa andra kostnader, fastän säljarens ansvar för varan upphör när den lämnats över till fraktföraren i enlighet med tillämpliga villkor. Försäljningstidpunkten äger således rum vid leverans av varan till den fraktförare som kontrakterats av säljaren för transport till överenskommen destination.

F-villkor, d v s då köparen arrangerar och betalar transporten.

Således äger försäljningstidpunkten rum vid överlämnandet av varan till den fraktförare som kontrakterats av köparen.

I händelse att lokala bestämmelser medför att fakturor upprättas i förväg, kvantifieras och justeras effekten av dessa förskottsin-täkter.

Intäkter från försäljning av tjänster redovisas när tjänsten har utförts.

Leverans- och hanteringskostnader

I de fall då Stora Enso ansvarar för att arrangera transporten i samband med försäljningen, faktureras sådana kostnader inte separat utan ingår i det varuvärde som faktureras kunderna.

Uppkomna leveranskostnader redovisas i försäljningskostnader.

Forskning och utveckling

Forsknings- och utvecklingskostnader (FoU) kostnadsförs när de infaller bland övriga rörelsekostnader i koncernens resultaträkning.

Utvecklingskostnader kostnadsförs vartefter de infaller såvida det inte är troligt att de kommer att generera framtida ekonomiska fördelar till koncernen, då de i stället kapitaliseras som immateriella tillgångar och skrivs av under den tid de genererar kassaflöde.

Kostnader för utveckling av programvara

Kostnader för utveckling och förvärv av ny programvara som har ett tydligt samband med en identifierbar och unik produkt, vilken kontrolleras av koncernen och bedöms ha en praktisk använd-ningstid på mer än ett år, redovisas som immateriell tillgång och skrivs av under sin förväntade ekonomiska livslängd. Kostnader för koncernens webbplats på Internet kostnadsförs vartefter de uppkommer.

Kostnader för återställande av miljö

Kostnader för miljöinsatser som sammanhänger med tidigare verksamhet och som inte bidrar till nuvarande eller framtida intäkter kostnadsförs när de uppkommer. Miljöskulden beräknas utifrån miljölagstiftningens nuvarande lydelse, närhelst det är sannolikt att betalningsansvar uppkommer och när beloppet i rimlig utsträckning kan uppskattas.

Verksamheter under avveckling och tillgångar för försäljning

Verksamhet under avveckling motsvarar en separat större affärsgren eller ett geografiskt område, förutsatt att bolagets nettotillgångar och resultat kan särskiljas från övrig verksamhet i såväl fysiskt, verksamhetsmässigt som redovisningsmässigt hänseende, som har avyttrats eller klassificerats till försäljning. Tillgångarna klassifi-ceras så när det är högst troligt att en försäljning kommer att ske.

Inkomstskatter

Koncernens inkomstskatter innefattar skatter på koncernbolagens beskattningsbara vinst/förlust under redovisningsperioden samt skattejusteringar avseende tidigare perioder, förändringar av uppskjuten skatt och andel i intressebolagens skatt. I aktuell skatt i balansräkningen ingår även belopp som kan hänföras till skatteef-fekten av säkring av eget kapital, som framgår av Avstämning av inkomstskatt i not 10, Inkomstskatter.

Uppskjuten skatt beräknas för att motsvara den skatteeffekt som uppstår när slutlig skatt utlöses. Den motsvarar nettoeffekten av skatt på samtliga föreliggande skillnader mellan skatte- och redovis-ningsmässiga värden på tillgångar och skulder med tillämpning av gällande skattesatser. Temporära skillnader uppkommer främst genom avskrivningar på fastigheter, maskiner och inventarier, uppskrivning av nettotillgångar i förvärvade bolag, marknadsvär-dering av investeringar klassade som tillgängliga för försäljning samt finansiella derivat, vinster från koncerninterna lagertransaktioner, obeskattade reserver och skattemässiga underskottsavdrag, varav de senare redovisas som tillgång endast i den omfattning det är sannolikt att de kommer att motsvaras av framtida beskattningsbara vinster.

Goodwill

Goodwill utgörs av framtida ekonomiska fördelar från tillgångar som inte kan identifieras separat eller individuellt av koncernen vid ett förvärv. Goodwill är beräknat som den del av köpeskillingen vid ett förvärv som överstiger marknadsvärdet på den andel av det förvärvade bolagets nettotillgångar som koncernen förvärvar, räknat på förvärvsdagen, och allokeras till de grupper av

Goodwill utgörs av framtida ekonomiska fördelar från tillgångar som inte kan identifieras separat eller individuellt av koncernen vid ett förvärv. Goodwill är beräknat som den del av köpeskillingen vid ett förvärv som överstiger marknadsvärdet på den andel av det förvärvade bolagets nettotillgångar som koncernen förvärvar, räknat på förvärvsdagen, och allokeras till de grupper av

Related documents