• No results found

Sammanställning av varje intervju

In document Könsskillnader i etisk konsumtion (Page 46-49)

K1: Betonar behov, att inte köpa saker i onödan och att ge åt dem som har mindre. Skulle vilja tänka mer på produktionsförhållanden eftersom det påverkar så många. Högt pris och kunskapsbrist hindrar köp av etiskt märkta produkter. Väljer miljömärkt vid små

prisskillnader. Tycker att det är allas ansvar att ta hand om jorden, utifrån de möjligheter man har. Drivs av att hjälpa andra och se resultat av det. Tycker att det svårt att relatera till och bry sig om dem som är långt borta, men att tänka på vad man köper egentligen är ett enkelt sätt att försöka förbättra deras tillvaro och minska miljöpåverkan.

K2: Har ett intresse för globala miljö- och rättvisefrågor. Medvetenheten om

omvärldspåverkan har ökat genom information från utbildningen och sociala medier. Blir alltmer influerad av ett minimalistiskt synsätt och ifrågasätter behovet inför ett visst inköp, samt hur det påverkar både dem som är nära och långt borta. Vegetarian av miljöskäl, men äter kött i vissa sociala sammanhang för att inte orsaka problem. Fokuserar på det

konstruktiva i diskussionen snarare än att hålla på sin åsikt. Fokuserar som student mer på priset för att kunna spara och handla mer etiskt sen. Anser det viktigt att inte ha så stor påverkan. Gör avvägningar för att bedöma det sammantaget bästa resultatet av ett visst köp. Anser att individen är skyldig att vara medveten och bidra, men inte att ta hela ansvaret. Upplever stress och ångest över att vara medveten om hur svårt det är att göra etiska val.

K3: Väljer ekologiskt och närproducerat vid små prisskillnader. Omsorg om egna hälsan samt hänsyn till miljön och arbetarnas förhållanden påverkar val av ekologiskt respektive Fairtrade. Orkar inte sätta sig i hur olika märkningar skiljer sig åt. Tar det billigaste alternativet med märkning. Har lite dåligt samvete över att sätta sin egen ekonomi över etiska val, men okej för att hon är medveten om det och för att det är tillfälligt. Äter vegetariskt ibland. Ser inga problem med att anpassa kosten till veganska vänner då och då, av respekt för allas åsikter. Tror på att alla kan bidra och att slutresultatet då blir bra.

K4: Självutnämnd politisk konsument och utilitarist. Föredrar logiska och rationella argument, ser empati som en krydda. Uppvuxen med grundläggande värderingar kring miljöhänsyn. Prioriterar alltid ekologiskt och närproducerat om det finns. Väljer helst alternativ med flera märkningar, för att omfatta fler etiska aspekter. Blev vegetarian utifrån resonemang om det orimliga med djuruppfödning för ätandets njutning. Kompromissar nu av

47

hälsoskäl med att köpa KRAV-märkt kött. Delar hellre upp inköp än att gå med på oetiska alternativ eller tvinga någon annan att stå för merkostnaden.

K5: Är målinriktad och fokuserar mest på pris vid inköp. Blir upprörd över att se människor utnyttjas, men omtanken övergår ofta inte i handling. Tycker närproducerat är bra ur

miljösynpunkt och att ta vara på landet man bor i, istället för att exploatera andra, och vill bevara idyllen med svenska bönder. Delar inköp med två andra som tycker att miljö- och kvalitetsmässiga aspekter är viktiga. Vill ha harmoni i hemmet och går därför ibland med på de dyrare valen. Skeptisk till om etiska köp gör skillnad, speciellt när det känns orealistiskt att majoriteten konsumenter kommer förändra sina val.

K6: Feministiska värderingar har stort inflytande på inköpsval, främst bojkottande. Har arrangerat demonstration och skrivit debattartikel om företag med sexistisk reklam. Resonerar delvis utifrån egna erfarenheter och konkreta exempel om negativa konsekvenser av sexism och maktstrukturer. Omsorg om den egna hälsan och andras rättigheter påverkar inköp. Betonar kvalitet, delvis ur miljösynpunkt. Känner samhörighet med naturen. Menar att man bör ta hänsyn till både principiella och kontextuella faktorer för att avgöra rätt och fel. Tycker att staten borde ta mer ansvar än individuella konsumenter.

K7: Är vegan främst av hänsyn till djurens rättigheter att få finnas till för sin egen skull men influeras starkt av känslomässiga kopplingar. Både känslor och principer styr valen att bojkotta olika produkter eller märken. Betonar allas skyldighet att göra så klimatsmarta och rättvisa val som möjligt. Försöker undvika diskussioner om veganism vid risk för uppkomst av socialt jobbiga situationer, men kan hamna i bråk med familjemedlemmar eller nära vänner som inte förstår. Uttrycker cynism och kritik mot en del etiska märkningar och att det finns bättre tillvägagångssätt, även om märkningarna kan vara bättre än ingenting.

M1: Bor hemma hos föräldrarna. Matinköpen delas upp mellan alla familjemedlemmarna. Väljer främst utifrån rutin och pris, och kvalitet vad gäller kläder. Känns rätt för samvetet att köpa ekologiskt och undvika barnarbete. Undviker länder där han tror att det förekommer barnarbete, vill hellre köpa från mer industrialiserade länder. Har varit vegetarian men slutade av hälsoskäl. Får hemska bilder i huvudet av djur som lider och dör men försöker förtränga det. Försöker framhäva ekologiskt till familjen, men de köper inte så mycket för att det ofta är

48

dyrt. Miljökompenserar genom exempelvis energibesparing. Anser att alla är beroende av varandra och att varje individ kan påverka andra.

M2: Betonar tron på och viljan att bidra till en rättvisare värld. Livsstilen och konsumtionen präglas av bestämda moraliska uppfattningar och principer. Sätter social och miljömässig påverkan över påverkan på sig själv och kvalitet. Priset styr mer än han skulle vilja. Är vegetarian för att inte bidra till djurens lidande, menar att det inte är en uppoffring idag sett till stort vegetariskt utbud. Köper bara ekologiska animaliska produkter. Dumpstrar för att ta vara på resurser och egna ekonomin. Resonerar om att pris inte borde vara en styrande faktor i ett land som Sverige. Kritiserar lyxkonsumtion, men erkänner att han inte avstår helt själv. Försöker framföra åsikter till människor i hans närhet, för att de känns lättast att nå. Åsikter har bland annat påverkats av universitetsutbildningen.

M3: Väljer inte etiskt märkta varor i någon större utsträckning, mer än baserat på ursprungsland och ekologisk frukt. Väljer svenskt kött för att det innehåller mindre

antibiotika, i mån om den egna hälsan, och för att gynna Sveriges befolkning och ekonomi. Väljer bort två ursprungsländer av politiska skäl, för att inte stötta regimerna. Avstår från att köpa bananer om det inte finns ekologiska, för att besprutningen påverkar odlarnas hälsa. Resonerar om en åldersmässig mognadsprocess och att alla är fria att välja om de vill se effekterna av sin konsumtion och vara med och påverka, men att alla behövs för att få effekt.

M4: Blev vegan av hänsyn till djurens rättigheter, efter att andra visade att det var möjligt. Flyttade till Sverige delvis för att det finns starkare värderingar rörande jämlikhet och att det är lättare att vara vegan där än i hans hemland. Ber sambon att inte använda deras

gemensamma pengar när hon handlar kött och mejeriprodukter till sina barn. Försöker vara flexibel vid mindre event men accepterar inte att större event inte erbjuder veganska

alternativ. Påpekar individens rätt till fri programvara, vid inköp av tekniska produkter. Väljer närproducerat utifrån resonemang om hållbarhet. Köper Fairtrade för arbetarnas rättigheter, vet inte så mycket om det men associerar loggan till något positivt. Tycker att det är värt att försöka påverka, även om man inte vet om det gör skillnad.

M5: Fokuserar mer på kvalitet än pris vid inköp. Väljer Fairtrade-kaffe för att försöka minska lidandet för kaffeodlarna. Köper inte så mycket ekologiskt, även om han skulle vilja. Tycker att det känns tungt att välja bort en ekologisk vara, och dumt att styras så mycket av priset.

49

Blev vegetarian dels utifrån insikten att man borde göra det för miljöns och djurens skull, dels av praktiska skäl för att slippa laga separata måltider i parförhållandet. Tvivlar i viss mån på att etisk konsumtion gör skillnad, för att märkningarna inte automatiskt löser problemen. Tror att problemen ofta är för långt borta för att man ska prioritera etiska aspekter över pris. Anser det viktigt att vara medveten om konsumtionens påverkan men inte att man behöver ha dåligt samvete över att inte konsumera etiskt, då det främsta ansvaret inte ligger på individnivå.

M6: Är mån om miljön men priset styr mer just nu, som student. Vill dock behålla livskvalitet och undviker dumsnåla inköp. Viktigt att göra aktiva och medvetna val. Menar att man borde vara vegetarian men är det inte själv för smakpreferenser, kompromissar med att inte äta mer kött än nödvändigt. Tycker att alla har ett personligt ansvar för klimatpåverkan. Resonerar om hur svårt det är att lösa dilemman med oförenliga moraliska principer och att nå det sammantaget bästa resultatet för människor och miljön. Tycker att etiska märkningar har ett gott syfte, men pendlar i tilltron till deras effektivitet. Framför ogärna åsikter om konsumtion till andra för att undvika konflikter och för att det inte leder till att de ändrar sig.

M7: Delar inköp med sambo, kompromissar ibland om kvalitet och tycke gentemot pris, ger med sig för att senare få tillbaka. Köper säsongsbetonat för priset, miljön och smaken. Köper närproducerat av sympati med lokala företag och utifrån miljöhänsyn. Letar inte efter varor med etiska märkningar, men köper ekologiskt ibland utifrån prisavvägning. Vill tro att

svenska företag tillämpar svensk arbetsmoral i hela produktionsledet. Tycker att barnarbete är fel, men resonerar om att förhållandena kan göra det nödvändigt och att det långsiktigt blir bättre för landet som helhet. Pekar på åldersmässig mognad i utvecklandet av ett mindre egoistiskt tankesätt och allas skyldighet att göra rätt.

M8: Betonar individens fri- och rättigheter, exempelvis att inte bli övervakad av

teknikföretag, och bojkottar företag som inte sköter sig. Påverkas i viss mån emotionellt av att andra utnyttjas och resonerar om hur ens val påverkar människors liv, fri- och rättigheter på andra sidan jorden. Vill vara medveten konsument, men tycker att det är svårt att leva som man lär, speciellt utifrån pris- och utbudsproblematiken samt svårigheterna med att förstå abstrakta och långsiktiga effekter. Menar att människor inte blir lyckligare av att konsumera. Vill inte köpa saker som partnern anser oetiska, backar ibland av respekt för hennes åsikter. Tycker att etiska märkningar ger en indikation på någonting, men att de inte automatiskt är bättre sett till helheten.

In document Könsskillnader i etisk konsumtion (Page 46-49)

Related documents