• No results found

Sammanställning testiteration 1 och 2

2.8 M ETODTEORI

4.2.3 Sammanställning testiteration 1 och 2

Efter att de båda testiterationerna genomförts så har sammanställt resultat erhållits och analyserats. Följande resultat är således jämförelsen mellan testpersonerna utan funktioner och testpersonerna med funktioner i både testiteration 1 och testiteration 2.

4.2.3.1 Statistik från båda testiterationerna

Angående andelen som klarade att utföra sitt mål finns det en väsentlig skillnad. I Tabell 29, Figur 28 samt Figur 29 syns skillnaderna i måluppfyllnad mellan de bägge grupperna. 10% av deltagarna klarade målet utan att använda sig av våra incitament medan 50% klarade målet när de använde incitamenten.

43

Antal klarade mål Med Funktioner Utan funktioner Testiteration 1 4 personer (40%) 1 person (10%) Testiteration 2 6 personer (60%) 1 person (10%)

Totalt 10 personer (50%) 2 personer (10%)

Tabell 29. Sammanställning av antal avklarade mål i användartestet.

Figur 28. Cirkeldiagram som visar antalet ja och nej på frågan om testpersoner klarat upprätthålla sitt mål sett till båda testiterationerna för testpersoner med tillgång till funktionerna.

Figur 29. Cirkeldiagram som visar antalet ja och nej på frågan om testpersoner klarat upprätthålla sitt mål sett till båda testiterationerna för testpersoner utan tillgång till funktionerna.

Angående upplevd svårighetsgrad (1–5) skiljer sig resultaten en del från varandra. Median och medelvärde av den upplevda svårhetsgraden kan avläsas i Tabell 30 och 31.

Båda testiterationerna - Upplevd svårhetsgrad – Utan funktioner

Median 2

Medelvärde 2,35

Tabell 30. Median och medelvärde av upplevd svårhetsgrad gällande uppgifter utan funktioner.

Båda testiterationerna - Upplevd svårhetsgrad – Med funktioner

Median 1

Medelvärde 1,85

44

Antal dagar som användarna klarade av att uppfylla målet har skillnad beroende på om användarna använde funktionerna eller inte. I Figur 30 syns tydliga skillnader. I Tabell 32 och 33 kan median och medelvärde av antal avklarade dagar avläsas med respektive utan funktioner.

Båda testiterationerna - Antal avklarade dagar – Med funktioner

Median 6,5 dagar

Medelvärde 5,2 dagar

Tabell 32. Median och medelvärde av antal avklarade dagar gällande uppgifter med funktioner.

Båda testiterationerna - Antal avklarade dagar – Utan funktioner

Median 3 dagar

Medelvärde 3,3 dagar

Tabell 33. Median och medelvärde av antal avklarade dagar gällande uppgifter utan funktioner.

Figur 30. Stapeldiagram som beskriver antal svar med avseende på antal dagar testpersonen utförde uppgiften under båda testiterationerna för testpersoner med tillgång till funktionerna.

Figur 31. Stapeldiagram som beskriver antal svar med avseende på antal dagar testpersonen utförde uppgiften sett till båda testiterationerna för testpersoner utan tillgång till funktionerna.

Slutligen beskrivs användarnas upplevelse av de olika stödfunktionernas bidragande under båda testiterationerna i Tabell 34-36 sett till median och medelvärde.

45

Båda testiterationerna - Upplevt bidragande av påminnelser

Median 4

Medelvärde 3,25

Tabell 34. Median och medelvärde av upplevt bidragande av påminnelser.

Båda testiterationerna - Upplevt bidragande av offentliggörande

Median 3

Medelvärde 2,75

Tabell 35. Median och medelvärde av upplevt bidragande av offentliggörande.

Båda testiterationerna - Upplevt bidragande av monetära incitament

Median 2,5

Medelvärde 2,5

Tabell 36. Median och medelvärde av upplevt bidragande av monetära incitament.

4.2.3.2 Upplevda svårigheter

Testdeltagarna var överens om att den absolut svåraste delen av målet var att komma ihåg att utöva uppgiften, vare sig det gällde att komma ihåg det utan tillgång till något sätt att påminna sig själv eller att med full tillgång till stödfunktioner finna en tid i vardagen att utöva uppgiften.

Något flera personer lyfte som en svårighet i undersökningen var att de inte själva fick välja sitt mål och därför inte upplevde samma typ av motivation de annars hade gjort. Många deltagare ansåg att det var ett bra koncept att investera pengar i målet, då de kände sig extra involverade i sin måluppfyllnad då.

4.2.3.3 Positiva upplevelser med webbapplikationen

Funktionen påminnelser lyftes fram som viktigast av flest deltagare, men många lyfte att övriga två stödfunktioner fyllde en viktig roll. Flera av deltagarna önskade att möjligheten till en ännu mer omfattande offentliggörande funktion skulle fyllas, exempelvis att det skulle vara möjligt att återkoppla till sin kontrollperson varje dag eller vecka när en uppgift utförts, att det skulle gå att sätta mål som grupp och arbeta mot sitt mål tillsammans eller att fler personer i sin omgivning skulle vara engagerade i målsättningen. En önskan om topplistor eller möjlighet att utmana andra personer till att sätta upp mål lyftes.

Testdeltagarna upplevde webbapplikationen Lova.nu som ett starkt koncept med ett tydligt syfte, att hjälpa människor med måluppfyllnad var ett tydligt huvudfokus. De lyfte fram att det var en applikation vars utformning kunde assistera och tilltala många människor, och att den erbjöd ett verktyg som faktiskt kunde öka måluppfyllnad. En deltagare ansåg att det var viktigt att det var så få steg som möjligt från att skapandet av ett löfte inletts till att det var klart. Några deltagare upplevde buggar på hemsidan medan andra ansåg att den fungerade helt utan fel.

18 av 20 testpersoner ansåg att de upplevde en tydlig skillnad mellan testiterationerna och att Lova.nu erhöll dem med funktioner som väsentligt hjälpte dem att klara av sina mål. De upplevde både att de bättre kom ihåg uppgiften när de fick hjälp av stödfunktionerna och att de kände sig mer investerade

46

och motiverade i målet. Många lyfte att tjänsten fick målsättningen att kännas mer seriös, och att det var en bidragande faktor till att de lyckats bättre.

4.2.3.4 Önskemål och förslag

Flertalet deltagare ville ha möjligheten att påverka hur funktionen påminnelser var utformad. De ville ha möjligheten att motta påminnelser som mobilnotiser, som sms eller som Facebook-notiser. De önskade även att kunna bestämma frekvensen de fick påminnelserna samt vid vilka tidpunkter. Möjligheten att tjänsten även skulle finnas som applikation till telefonen påpekades.

Angående det monetära incitamentet lyfte testdeltagarna att 50 kr var en för liten summa för att det skulle skapa någon nämnvärd inverkan och att den behövde ökas markant. Vissa deltagare lyfte att det var ett bra alternativ om pengarna inte gick till välgörande ändamål utan istället till något som inte kändes lika bra för individen i syfte att öka motivationen till att hålla sina mål.

47

Related documents