• No results found

Teknisk vidareutveckling av webbapplikationen

5. DISKUSSION

5.3 A RBETET I VIDARE SAMMANHANG

5.3.2 Teknisk vidareutveckling av webbapplikationen

En utmaning under arbetets gång och utvecklingen av den kompletterande webbapplikationen Lova.nu var de omfattande möjligheter för olika tekniska lösningar tjänsten öppnade upp för. Idén insågs ha stor utvecklingspotential. Nedan redovisas centrala potentiella förbättringsområden för webbapplikationen, främst angående de tre tekniska funktionerna berörda i studien. Vidareutveckling av webbapplikationen enligt de riktlinjer som diskuteras nedan öppnar även upp för framtida forskning kring optimal utformning och implementation av funktionerna berörande monetära

60

incitament, offentliggörande och påminnelser för ökad måluppfyllnad. Framtida användartester med en vidareutvecklad webbapplikation bör således ställa sig frågan om måluppfyllnadsgraden ökade i linje med den tekniska vidareutvecklingen av webbapplikationen baserad på användartestets feedback.

5.3.2.1 Monetära incitament

Främsta återkopplingen från användartestet angående monetära incitamentfunktionen, att sätta pengar på sitt löfte, var att testpersonerna tyckte att den summa på 50 kr de var tvungna att sätta på sitt mål upplevdes som för låg för att vara motiverande. Viktigt att påpeka är att en lösning för att bemöta detta redan finns implementerad i webbapplikationen men bortsågs under användartesterna för att minimera skiljaktigheter de enskilda testen emellan och således minimera rörliga variabler och felkällor. I skapandeprocessen av ett mål eller löfte på webbapplikationen Lova.nu har användaren nämligen möjlighet att själv välja den summa pengar som hen vill sätta på målet och kan således sätta en högre summa.

En annan funktion som föreslogs under användartesterna var att kunna sätta pengar på andras eller gemensamma mål. Pengarna skulle då gå till de som skapat målet om de klarade uppgiften. Lösningen skulle ha fördelar som att både lättare engagera fler och nya användare men också göra så att befintliga användare skulle bli mer aktiva. Som tidigare nämnt bygger Lova.nus framgång på just en bred och aktiv användarbas. Det skulle även öppna möjligheter för att förbättra den sociala aspekten av webbapplikationen och kunna vävas samman med en vidareutveckling av den tekniska implementationen av offentliggörande. För att kunna sätta pengar på andras mål, ”stötta andras mål” som tanken var, skulle Socialt-sidan behöva utvecklas så att offentliga mål kan publiceras och vara synliga för andra användare.

Ytterligare en efterfrågan från testpersoner kopplade till det monetära incitamentet var att användaren skulle kunna få avkastning på de pengar som satsats. Användarens ”belöning” har alltid varit tänkt att vara centrerad kring självförverkligande och inte kring ekonomisk avkastning. Således avfärdades idén om eventuell avkastning på de pengar som satsats.

5.3.2.2 Offentliggörande

En efterfrågad funktion av flertal användare var att kunna sätta mål tillsammans med andra personer, eller på annat sätt skapa gemensamma mål. Detta skulle tekniskt kunna appliceras dels genom att lägga till ett frivilligt svarsfält i målskapandeenkäten där användaren kan bjuda in andra registrerade användare till att ha samma mål eller löfte. På samma sätt som en kontrollperson kan väljas bland användare sparade i databasen kan användare väljas som skulle få en förfrågan skickad till sig om de vill skapa samma mål. Skulle den tillfrågade användaren välja att acceptera målet skulle den direkt dirigeras till målskapandeformuläret på hemsidan där målet visas i samma format som utmanaren använt sig av. Alltså samma satsade summa, samma ändamål vid brutet löfte, och samma kontrollperson. Det skulle då bara vara att slutföra målskapandet genom att verifiera målet och betala den summa utmanaren satt med ett integrerat API, Stripe. I en betaversion skulle båda användarna i detta skede ha varsitt identiskt mål men de skulle inte vara sammanlänkade ytterligare. Ytterligare vidareutveckling kan sedan göras då målen länkas och flaggas som ett gemensamt mål för båda användarna under sin profil och under rubriken ”Aktiva mål”.

61

På liknande vis kan även den efterfrågade funktionen att kunna utmana andra användare implementeras. Användaren skulle då kunna identifiera en sektion av hemsidan, förslagsvis längre ner på startsidan, där hen kan klicka för att utmana en vän. Användaren tas då till ett förenklat formulär likt det vid ett eget målskapande. Användaren får fylla i målets rubrik, beskrivande text, deadline och summa satsade pengar men nu även välja en annan registrerad användare, alternativt en e-postadress till en oregistrerad användare, vilken hen väljer att utmana. Likt processen där det skulle kunna skapas gemensamma mål skickas nu en förfrågan till den valde användaren och hen får välja att acceptera eller avböja. Vid accepterande sker nästa steg precis som för skapandet av gemensamma mål.

5.3.2.3 Påminnelser

Användartestets återkoppling kring förbättringsområden för användningen av påminnelser centrerades huvudsakligen kring två aspekter. För det första önskade flertalet testpersoner att de själva kunde önska frekvens och tidpunkt för påminnelserna. För det andra att de kunde välja via vilket forum de skulle få påminnelserna. Hur dessa två funktioner skulle utvecklas i praktiken är något som inte studerades under den avsatta tiden för kodning. Instinktivt kan en möjlighet tänkas vara att förfina användningen av den redan implementerade modulen Flask_Mail. En möjligen simplifierad och ineffektiv lösning skulle vara att initiera 24 parallella så kallade schemaläggare (eng. schedulers) (likt APScheduler som används för att skicka de nuvarande påminnelserna), eller en schemaläggare med 24 utskick, vilka samtliga filtrerar sina utskick endast till de användare som förutom att ha efterfrågat påminnelser har ett unikt id matchande med exakt den timmens utskick. Generella tanken skulle vara att hitta en lösning där användaren initialt kunde välja vilken timme hen vill ha påminnelsen.

62

Related documents